www.biopoiotita.gr

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Νέοι-παιδιά «διδάχτηκαν τα μυστικά» της παραδοσιακής Κρητικής Κουζίνας

Η Κρητική διατροφή και η λαϊκή παράδοση αναδείχθηκαν με επιτυχία στο 4ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που πραγματοποιήθηκε στα Ρουσοχώρια Ηρακλείου με την στήριξη της Περιφέρειας και συνδιοργανωτές τον πολιτιστικό σύλλογο Αποστολιανών, την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης με την αιγίδα του δήμου Μινώα-Πεδιάδος. 

Ο μεγάλος χώρος του κέντρου «Πάνθεον» κατακλύστηκε από μικρούς και μεγάλους που γεύτηκαν με ευχαρίστηση τα νόστιμα παραδοσιακά ... «γαστρομαγειρέματα» με συνταγές της Κρητικής Κουζίνας από όλο το νησί. Ήταν ένα Παγκρήτιο πολιτιστικό γεγονός με κοινωνικό χαρακτήρα με «πρωταγωνιστές» τα στελέχη και τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού που μαγείρεψαν και «δίδαξαν» σε νέους και παιδιά τα «μυστικά» της Κρητικής κουζίνας σε παλιές συνταγές όπως:
Ζαχαρωτές μαντινάδες, Σκιουφιχτά μακαρούνια, Ξομπλιαστά κουλουράκια, Παραδοσιακό εφτάζυμο, Κρεμμυδομακάρουνα, Βολβοί με κρέας, Πετεινός με στάρι, Κόκορας με πατάτες γιαχνί, Πατάτες με ξινόχοντρο, Ξεροτήγανα, Κατσικάκι με αγρια-γκιναράκια, παστοφάσουλα και ασκολύμπρους λεμονάτο, Παροδοσιακές σαρικόπιτες, Κατσικάκι με αμάραθο και αμύγδαλα, Κολοκύθα γιαχνί, το φαί του βοσκού και πολλά άλλα.

 

Οι εκπρόσωποι αρχών, φορέων, Περιφερειακοί-δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών Συλλόγων που επισκέφτηκαν το 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας παρακολούθησαν ζωντανά: Ομιλία και παρουσίαση για τα Κρητικά χόρτα και τις ευεργετικές τους ιδιότητες, μουσικά ακούσματα της λαϊκής παράδοσης, παρουσίαση Κρητικών χορών και παραδοσιακών στολών, γεύτηκαν μυρωδιές θύμησης και τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια!
 

Για την σημαντικότητα και την επιτυχία του 4ου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας που είναι θεσμός, επισήμαναν οι παριστάμενοι Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης οι οποίοι και ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων και όλους τους συμμετέχοντες.

 

Από την πλευρά των συνδιοργανωτών η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποστολιανών Λένα Ηγουμενάκη και ο εκπρόσωπος (μέλος του δ.σ.) της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης Τίτος Κοκολάκης, πρόσθεσαν: «Το σημερινό μας αντάμωμα ήταν μια ξεχωριστή μέρα, ήταν ένα περιβόλι γεμάτο παραδόσεις, ήθη, έθιμα, τραγούδια, χορούς, γεύσεις, χρώματα, υπέροχους ανθρώπους που αγωνίζονται με αγάπη και σέβασμό για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους..του τόπου μας. Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έχει ταυτιστεί με την διατροφική και γευστική κουλτούρα αυτού του τόπου και ένας από τους στόχους του είναι να μεταφέρει στις νεότερες γενιές παλιές επιτυχημένες συνταγές. Είναι χαρά μας που το μήνυμα αυτό περνά στους νέους».


Στο χώρο του φεστιβάλ και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου λειτούργησε «παντοπωλείο της αγάπης» όπου τα έσοδα από τα προϊόντα που πρόσφεραν οι σύλλογοι και χορηγοί διατέθηκαν για την ενίσχυση του Παγκρήτιου συλλόγου η «Ηλιαχτίδα».
 

Οι 35 σύλλογοι στο Παγκρήτιο αντάμωμα που μαγείρεψαν παραδοσιακές συνταγές στο 4ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας είναι:
1. Αγροτικός Οικοτεχνίκος Συνεταιρισμός Αγίου Βασιλείου "Βασιλείων Γλύκασμος" 2.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης Ηρακλείου 3.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Σητείας «ΟΙ ΤΟΥΡΤΟΥΛΟΙ» 4.Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη Ηρακλείου 5.Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων 6.Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου 7.Πολιτιστικός Σύλλογος Αρμάχας 8.Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυρακίου «Ο ΑΣΤΥΡΑΚΑΣ» 9.Πολιτιστικός Σύλλογος Αφρατίου 10.Πολιτιστικός Σύλλογος Αχεντριά «Ο Άγιος Νικήτας» 11.Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά 12.Σύνδεσμος Ανάπλασης Εθιάς 13.Αγροτικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός Παλαιών Ρουμάτων «Η αρχόντισσα» Χανίων 14.Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης ΚΟΥΡΗΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΤζανακιαΑγροτικός 15.ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Εν καρδία Θραψανού» 16.Κρητικό Τραταμέντο Ινίου 17.Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου – Μοναστηρακίου 18.Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας 19.Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου 20.Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμουτσίου 21.Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγούτας - Βακιώτες 22.Λεύκες Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοχωρίου 23.Πολιτιστικός Σύλλογος Πραισού Σητείας «Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΑΙΣΟΣ» 24. Σύλλογος Γυναικών "Μαλβαζία" Δήμου Μαλεβιζίου 25.Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρωνιάς Σητείας«Ο Παντέλης» 26.Σύνδεσμος Μέσα Λασιθίου «Η ΑΛΟΪΔΑ» 27.Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοχωριού 28.Πολιτιστικός Σύλλογος Νιπιδιτού 29.Σύλλογος Γυναικών Οροπεδίου Λασιθίου «Ρέα» 30.Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσοχωρίου 31.Προοδευτικός Σύλλογος Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» 32.Πολιτιστικός Σύλλογος Σίσες Ρεθύμνης 33.Πολιτιστικός Σύλλογος Σκινιά 34.Πολιτιστικός Οργανισμός ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΗΤΩΝ, Τζανακιανά – Μαργαρίτες Μυλοποτάμου 35.Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου


Paseges.gr

Ημερίδα για την καλλιέργεια της αχλαδιάς την Παρασκευή από τον Α.Σ. ΑΙΧΜΕΑ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΑΙΧΜΕΑΣ, σε συνεργασία με τον Α.Σ. Βέροιας Venus Growers, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα, με θέμα: «Η Καλλιέργεια της Αχλαδιάς – ποικιλία Sissy», την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 στις 6:00μ.μ στο Συνεδριακό κέντρο “Χρήστος Παλαιολόγος” στην Kρύα της Λειβαδιάς. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

 

18:00. Προσέλευση.

 

18:15. Χαιρετισμοί Επισήμων. 

 

18:30. Πρόταση Συνεργασίας  από Α.Σ. Βέροιας Venus Growers με Α.Σ. Αιχμέας

Δενδροκαλλιέργεια Αχλαδιάς Ποικιλία Sissy

Εισηγητής: Γιαννακάκης Χρήστος, Δ/νων Σύμβουλος Α.Σ. Βέροιας Venus Growers – Καλλιεργητής Αχλαδιάς Ποικιλία Sissy

 

18:50. Καλλιέργεια Αχλαδιάς Ποικιλία Sissy.

Τεχνικές καλλιέργειας και φυτοπροστασίας Ποικιλίας Sissy στη περιοχή μας.

Εισηγητής: Κεμπαπίδου Σοφία, Γεωπόνος – Φυτώριο Farm Hellas (Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων ποικιλίας).

 

19:10. Νέα Προγραμματική Περίοδος (ΠΑΑ 2014 -2020).

Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Οργανώσεις Παραγωγών

Εισηγητής: Στρατάκος Γιώργος, Γεωπόνος MSc - PhD

 

19:30. Διάλογος – Ερωτήσεις.

Σχετικά με την Καλλιέργεια Αχλαδιάς Ποικιλία Sissy

Σχετικά με την Συνεργασία Α.Σ. Βέροιας Venus Growers με Α.Σ. Αιχμέας.

Σχετικά με το Πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ.


Paseges.gr

Πρόσκληση σε παραγωγούς για το επιδοτούμενο πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία

αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης υπέγραψε την τροποποίηση της ΚΥΑ 518/9689/25-01-2016 (ΦΕΚ 89Β) σχετικά με τον Καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το Σχέδιο Προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών στα σχολεία.

Με το συγκεκριμένο Σχέδιο Προώθησης κατανάλωσης οργανώνεται η διανομή:

-νωπών φρούτων (μήλα, πορτοκάλια),

-ατομικής συσκευασίας κομπόστας,

-κορινθιακής σταφίδας και

-ξερών σύκων

στα δημοτικά σχολεία σχεδόν όλης της Επικράτειας.

 

Ειδικότερα η επιλογή των δημοτικών σχολείων στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης γίνεται με κοινωνικά κριτήρια, καθώς επιλέχτηκαν ευπαθείς περιοχές με διαπιστωμένα αυξημένους δείκτες ανεργίας και φτώχειας.

 

Το πρόγραμμα κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό και η συνέχισή του επιβεβλημένη, καθώς δίνει διπλή ευκαιρία, αφενός σε όλους του Έλληνες Παραγωγούς για την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων τους στους νεαρότερους Έλληνες καταναλωτές και αφετέρου στους μαθητές των σχολείων μας για την κατανάλωση ποιοτικών φρούτων.

Paseges.gr

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ασπίδα κατά της γρίπης ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί και ακτινίδιο

Ακτινίδιο, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, σπανάκι, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί είναι μερικές απ’ τις τροφές που μπορούν να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα από τη γρίπη.


Η σημασία της σωστής διατροφής και η επαρκής πρόσληψη των κατάλληλων διατροφικών συστατικών βοηθάει στον σχηματισμό ουσιών που συντελούν στη σωστή άμυνα και στην ανοσία του οργανισμού. Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργακάκη, Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, Επιστημονικό Διευθυντή neadiatrofis.gr, τα πιο σημαντικά είναι οι βιταμίνες C και Ε, το φυλικό οξύ, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το νερό, τα φυτοχημικά αντιοξειδωτικά.

Η βιταμίνη C αποτελεί την κατεξοχήν αμυντική βιταμίνη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι αποτελεί συστατικό πολλών μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κύριες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με κυριότερα το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τις φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια, , το σπανάκι, το λεμόνι.

Η βιταμίνη E αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών όπως η ιντερλευκίνη που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό. Βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο και άλλα σπορέλαια, στις φυτικές μαργαρίνες, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια.

Το φυλικό οξύ είναι ένα όχι και πολύ γνωστό συστατικό, το οποίο όμως εμπλέκεται σε ποικίλες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού. Σχετίζεται επίσης με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη αυτού, όπως για παράδειγμα σε άτομα με στίγμα μεσογειακής αναιμίας, παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις. Καλές πηγές φυλικού οξέος είναι τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, η μαγιά μπίρας, το συκώτι.

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές και παιδιά και μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά, το αυγό.

Το σελήνιο είναι ένα πολύ σημαντικό, αν και όχι τόσο γνωστό συστατικό. Αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Το σελήνιο θα το βρίσκεται στα θαλασσινά, σε ξηρούς καρπούς όπως τα Brazilian nuts, σε ολικής αλέσεως δημητριακά.

Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό καθώς είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται όμως ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει την αποβολή των άχρηστων ουσιών που μεταβολίζονται στο σώμα μας.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό μας ή παράγονται σε μεγάλα ποσά και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως πολυφαινόλες, προανθοκυανιδίνες κ.ά. κρίνονται σήμερα απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία και άμυνα μας. Θα τα βρούμε στα φρούτα και στα λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί, σε ροφήματα και φυσικά αφεψήματα όπως το τσάι, το χαμομήλι, σε ξηρούς καρπούς.

Στην πράξη λοιπόν, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, προκειμένου κανείς να θωρακιστεί έναντι των διαφόρων ιώσεων και λοιμώξεων, πρέπει:

  • Να αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητα,
  • Να καταναλώνει λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος) και θαλασσινά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Να αυξήσει την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως και την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα Brazilian nuts
  • Να προτιμάει τα φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο
  • Να πίνει αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών, φυσικών αφεψημάτων.
  • Να αποφεύγει στερητικές δίαιτες.                                                                                                                                           


ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

 

Παγκόσμιο συνέδριο για την καλλιέργεια κερασιού στη Νάουσα

Συνέδριο με τίτλο «Αειφόρος παραγωγή υψηλής ποιότητας κερασιών για την ευρωπαϊκή αγορά» θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Νάουσας, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Βιομηχανικής Κληρονομιάς «Χρήστος Λαναράς», ΕΡΙΑ, το διάστημα 4-8 Απριλίου 2016.


Το συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας, πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Δράσης  με τίτλο «Sustainable production of high-quality cherries for the European market» στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν περισσότερα από 150 άτομα, προερχόμενα από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα και τη Βιομηχανία.

Η οργανωτική Επιτροπή έχει ήδη διασφαλίσει τη συμμετοχή πέντε διακεκριμένων ομιλητών:
Prof. Guglielmo Costa, Univesrity of Bologna, Italy
Prof. Frank Zalom, Univesrity of California at Davis, USA
Dr. Ignasi Iglesia, IRTA Lleida, Spain
Dr. Francois Laurens, INRA, France
Prof. Matthew Whiting, Washington State University, USA 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προφίλ των προσκεκλημένων ομιλητών και τον τίτλο της ομιλίας τους μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο http://www.cherry2016.gr/keynotespeakers/ 

Αναλυτικά στοιχεία για το Συνέδριο και το πρόδρομο επιστημονικό και κοινωνικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα: http://www.cherry2016.gr/. 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
Νικόλαος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας, ΠΘ
Αθανάσιος Μολασιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας ΑΠΘ  
Γεώργιος Μαγγανάρης, Επίκουρος Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΠΑΚ

Agronews.gr