www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Αυξάνουν την πίεση τα πορτοκάλια;

Η καλή ρύθμιση της πίεσης εξαλείφει τελείως τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο που αποδίδεται στην υπέρταση και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο για έμφραγμα. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή επιδείνωσης ανεπάρκειας της λειτουργίας της καρδιάς και των νεφρών. Για αυτό είναι σημαντική η διατήρησή της σε φυσιολογικές τιμές.

Υπάρχουν όμως "ένοχα” τρόφιμα που επηρεάζουν την πίεση (εκτός από το αλάτι); Τα πορτοκάλια, ο καφές και η κατανάλωση σκόρδου έχουν ουκ ολίγες φορές κατηγορηθεί πως επηρεάζουν τις φυσιολογικές τιμές.

Οι ειδικοί απαντούν πως τα πορτοκάλια δεν αυξάνουν την πίεση. Αντίθετα, περιέχουν κάλιο που είναι χρήσιμο στους υπερτασικούς, ιδίως σε αυτούς που παίρνουν διουρητικά φάρμακα.

Αντίθετα ο  καφές μπορεί να προκαλέσει μικρή παροδική αύξηση της πίεσης για 1-3 ώρες. Όμως άτομα που πίνουν καφέ κάθε μέρα, παρουσιάζουν "ανοχή" σε αυτή τη δράση και τελικά η πίεσή τους δεν επηρεάζεται. Έτσι, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος, π.χ. ταχυκαρδίες, οι υπερτασικοί μπορούν να πίνουν καφέ σε λογική ποσότητα.

Το σκόρδο περιέχει μια ουσία (αλικίνη) με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Όμως, τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τη μακροχρόνια χρήση της ουσίας αυτής, είναι άγνωστα.

Μπορεί να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα;

Εκτός από τα φάρμακα, διάφορα άλλα μέσα μπορούν να μειώσουν σε κάποιο βαθμό την πίεση. Τα μέσα αυτά είναι χρήσιμα σε όλα τα υπερτασικά άτομα, ανεξάρτητα από το αν παίρνουν ή όχι αντιυπερτασικά φάρμακα. 

Η ελάττωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους υπερτασικούς είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη μείωση της πίεσης χωρίς φάρμακα. Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους (π.χ., 5 κιλά) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης αλλά και στη βελτίωση άλλων παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι η χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Δίαιτα με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, δηλαδή, διατροφή πλούσια σε κάλιο και ασβέστιο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης.

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού με το φαγητό μειώνει την πίεση κυρίως στους υπερτασικούς μεγαλύτερης ηλικίας. 

Ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες) επίσης μειώνει την αρτηριακή πίεση σε αυτούς που κάνουν κατάχρηση.

Η σωματική άσκηση (γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου όπως είναι η αυξημένη χοληστερίνη και το σάκχαρο.

Το κάπνισμα επηρεάζει ελάχιστα την αρτηριακή πίεση. Όμως, η διακοπή του αποτελεί τον πρώτο στόχο στους υπερτασικούς καπνιστές, αφού το κάπνισμα είναι εξίσου σημαντικός και σε μερικές περιπτώσεις σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για θάνατο, έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε σύγκριση με την υπέρταση.

Πηγή: Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Υπέρτασης

 

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Κανέλα. Αρωματική και θαυματουργή

Η κανέλα είναι γνωστή από την μακρινή αρχαιότητα. Εισαγόταν από την Αίγυπτο από το 2000 π.Χ.  Θεωρούνταν μάλιστα πολύτιμη μεταξύ των αρχαίων λαών που εθεωρείτο ως δώρο κατάλληλο για μονάρχες, ακόμη και για Θεό: μια λεπτή επιγραφή καταγράφει το δώρο της κανέλας στο ναό του Απόλλωνα στη Μίλητο. 

Αρκετές από τις αναφερόμενες φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού. 

Που βοηθά;
 ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος
• είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό
• έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Η κανέλα είναι μια καλή πηγή μαγνησίου που βοηθά στην εναλλαγή της διάθεσης, και την πρόληψη εμφάνισης κραμπών. Επιπλέον, περιέχει μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών.

Την ίδια ώρα βοηθά και στη διατήρηση της ευαισθησίας της ινσουλίνη. Η κανέλα μπορεί να θεωρηθεί και ως "λιποδιαλυτική" επειδή αυξάνει την ευαισθησία ινσουλίνης, άρα ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος παράγοντας ταυτόχρονα λιγότερη ινσουλίνη η οποία έχει την τάση να συσσωρεύει λίπος στον οργανισμό. 

Αυτό το ξέρατε;
Η κανέλα μπορεί να ενισχύσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, βοηθά στην αύξηση της μνήμης, στην εστίαση, στη προσοχή και μειώνει κίνδυνο της νόσου του alzheimer. Επίσης, η κατανάλωση λίγης κανέλα κάθε μέρα, συμβάλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, καθώς και στην αποφυγή των πονοκεφάλων. 

Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα στον καφέ σας, να τη χρησιμοποιήσετε σε smoothies, στα δημητριακά σας, στο γιαούρτι, ακόμη και στα φρούτα σας. Βάλτε ένα ξυλάκι κανέλας στο τσάι σας ή σε ζεστό κρασί για έξτρα άρωμα και γεύση.

Γιατί πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα φρούτο την ημέρα;

Τα φρούτα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ταυτόχρονα άριστη πηγή κάποιων βιταμινών. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία, διαιτητικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης πολλών χρόνιων νόσων, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ποια φρούτα να προτιμούμε;
Η απάντηση είναι στην ποικιλία. Κάθε φρούτο ή ομάδα φρούτων ξεχωρίζει για κάποιο ή κάποια θρεπτικά συστατικά. Για αυτό, μόνο η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων εξασφαλίζει επάρκεια στις περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ένας, όμως, διαχωρισμός που αξίζει ίσως να γίνει είναι ανάμεσα στα εποχιακά και μη φρούτα. Στις μέρες μας, δυστυχώς, η διάκριση αυτή έχει σχεδόν καταργηθεί, αφού με την εξέλιξη στις συνθήκες παραγωγής τα περισσότερα φρούτα είναι διαθέσιμα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. 

Παρ' όλα αυτά, τα εποχιακά φρούτα συγκεντρώνουν μερικά πλεονεκτήματα. Είναι συχνά πιο γευστικά, σίγουρα πιο φθηνά, ενώ η ύπαρξη των κατάλληλων κλιματολογικών συνθηκών μας δίνει περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλλιεργηθεί με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση. Επιπλέον, τα φρούτα κάθε εποχής είναι ένας ευχάριστος τρόπος να διδαχθούν τα παιδιά τα γνωρίσματα της εποχής (κλίμα, θερμοκρασία κ.λπ.), παράλληλα με τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας της γης και των φρούτων.

Σε ποια μορφή είναι καλύτερα;
φρούτα 2 10/10/15
Η σειρά προτίμησης είναι: φρέσκο φρούτο, φρέσκος χυμός, έτοιμος χυμός. Η κατανάλωση του φρούτου ως στέρεου τροφίμου πλεονεκτεί από τη μορφή του σε χυμό. Οι χυμοί είναι πλούσιοι θερμιδικά, πιο εύπεπτοι από ό,τι ολόκληρο το φρούτο, χάνουν μεγάλο μέρος των διαιτητικών ινών και προσφέρουν μικρότερο αίσθημα κορεσμού. Ως εκ τούτου, μια μερίδα χυμού αντιστοιχεί σε δύο ή και τρεις μερίδες φρούτου, και χρειάζεται μέτρο, προκειμένου η κατανάλωση των χυμών να μην οδηγεί σε υπερβολική ενεργειακή πρόσληψη.

Ειδικότερα για τους χυμούς εμπορίου, υπάρχει διάκριση που καταγράφεται στην ετικέτα τους, με τους φυσικούς χυμούς να υπερτερούν έναντι των φρουτοποτών ή των νέκταρ. Σε κάθε περίπτωση όμως ενδέχεται να περιέχουν συντηρητικά, χρωστικές, αρωματικές ύλες και άλλα βελτιωτικά γεύσης


Capital.gr

Θέλετε να δυναμώσετε τον οργανισμό σας; Φάτε σπανάκι

Φρέσκο ή κατεψυγμένο, σε σαλάτα ή μαγειρεμένο, το σπανάκι θεωρείται από τα πιο θρεπτικά φυλλώδη λαχανικά. Αυτό που το κάνει μάλιστα τόσο ξεχωριστό είναι η μεγάλη περιεκτικότητα που έχει σε σίδηρο και βιταμίνες Α,C, Ε και Κ, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες. 

Το σπανάκι ειδικότερα είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο στη σύνθεση του DNA. Για τον λόγο αυτό, το φυλλικό οξύ θεωρείται πως βοηθάει σημαντικά στην προστασία κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, αναγκαίο για την καλή λειτουργία των μυών και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Είναι πολύ καλό στη σωστή λειτουργία του εντέρου και κατά της αναιμίας. 

Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ – ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. 

Τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ, καθώς έχει διαπιστωθεί πως το σπανάκι θωρακίζει τα αγγεία και προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό επιβεβαιώνεται από ευρύτατες επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου του Harvard, οι οποίες απέδειξαν ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Η κατανάλωση του πράσινου φυλλώδους λαχανικού τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα μειώνει αισθητά τον κίνδυνο εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων. Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωσή του από ανθρώπους που έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν από αλτσχάιμερ και νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου. 

Και μια επιπλέον συμβουλή
O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά). 

Οι Σερραίοι βάζουν την αρώνια στα παλάτια της μεταποίησης


Agronews.gr

∆υναµικά στο δρόµο της µεταποίησης και της εµπορίας βάζει τον καρπό της αρώνιας ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αρώνιας Σερρών, η φετινή παραγωγή του οποίου ξεπέρασε τους 55 τόνους, σύµφωνα µε τον ταµία και υπεύθυνο πωλήσεων του Συνεταιρισµού ∆ήµο Τζελέπη.

Ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός με όραμα. Τα 250 έχουν φθάσει στο νομό τα στρέμματα της επονομαζόμενης «βασίλισσας των υπερτροφών» .
Όπως µάλιστα επισηµαίνει στην εφημερίδα Agrenda, η γεωπόνος της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας Σερρών, Ευµορφία Ακσεχερλίδου, αν και οι εναλλακτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιµο στάδιο, στις Σέρρες οι αντίστοιχες εκτάσεις έχουν ήδη φθάσει τα 450 στρέµµατα και οι παραγωγοί τους 65, ενώ και το ενδιαφέρον βαίνει αυξανόµενο. Σε ό,τι αφορά ειδικά την αρώνια τα στρέµµατά της πλησιάζουν τα 250 και οι καλλιεργητές της τους 40.
Σύµφωνα µάλιστα µε την κυρία Ακσεχερλίδου, καίριος προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο υποστηρικτικός ρόλος συνολικά της ∆ΑΟΚ Σερρών αλλά και ιδιαίτερα του Προϊσταµένου Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Νίκου Ρόιδου, που λειτούργησαν ως σύνδεσµος και διαδραστική πλατφόρµα ανταλλαγής πρακτικών και γνώσεων µεταξύ των παραγωγών, καρπός της οποίας ήταν τελικά η δηµιουργία  τόσο του ΑΣ Αρώνιας όσο και της Κοιν.Σ.Επ. «Κερκίνης γη» στο Νοµό Σερρών. 

Ο πρώτος καλλιεργητής στην Ελλάδα
Πρόεδρος του Α.Σ.Αρώνιας Σερρών, ο οποίος ιδρύθηκε το 2013, είναι ο Μιχάλης ∆οδακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Κώστας Χοκµετίδης, ο οποίος είναι  ο πρώτος καλλιεργητής αρώνιας στην Ελλάδα. Για την επίτευξη των σκοπών του ο ΑΣ µπορεί να αναπτύσσει δραστηριότητες παραγωγής, µεταποίησης και εµπορίας αγροτικών προϊόντων, µε έµφαση στην καλλιέργεια, παραγωγή, µεταποίηση και εµπορία της αρώνιας και λοιπών εναλλακτικών αγροτικών προϊόντων. Με βάση αυτόν το σχεδιασµό ήδη έχει µισθωθεί ακίνητο 350 τ.µ. στη Θερµοπηγή Σερρών, όπου έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισµός, ενώ έχει γίνει ήδη η παραγγελία των µηχανηµάτων, όπως panels και µηχανή ψύξης για την κατασκευή καταψύκτη 100 τόνων, τούνελ κατάψυξης, δύο ταινιών µεταφοράς και ανατροπής του καρπού. Επίσης µιας υδροπρέσας µε γεµιστικό φιαλών χυµού και ξηραντηρίου για την αποξήρανση του καρπού, ενώ επίκειται η αγορά του υπόλοιπου εξοπλισµού για την ολοκλήρωση της γραµµής εµφιάλωσης του χυµού. 
Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί ότι η Κοιν.Σ Επ.  «Κερκίνης γη» έχει δικό της πιστοποιηµένο εργαστήριο µε έδρα στην Ροδόπολη Σερρών, απαρτίζεται από 8 µέλη µε πρόεδρό της τον ∆ηµήτριο Γεωργιάδη. ∆ιαθέτει ένα αγρόκτηµα 18 στρεµµάτων αρώνιας, βιολογικά πιστοποιηµένων, στο Σταυροδρόµι Σερρών και διαθέτει τα προϊόντα της (σιρόπι, ντρέσινγκ, µαρµελάδα, γλυκό, τσάι και σταφίδα αρώνιας)σε καταστήµατα βιολογικών ειδών σε όλη την Ελλάδα. 


Η συλλογή του καρπού είναι το μεγάλο κόστος της καλλιέργειας. Πώς ξεκινήσατε την καλλιέργεια;
Στην απόφασή µας βοήθησε φίλος γεωπόνος, που µας πρότεινε την καλλιέργεια ενός νέου φρούτου, ιδανικού φαρµάκου. Επιζητώντας µια διέξοδο, αποφασίσαµε να καλλιεργήσουµε 4 στρ. παίρνοντας πριν 8 χρόνια φυτά από το εξωτερικό. Στα τρία χρόνια πήραµε παραγωγή και  στην πορεία µαζευτήκαµε αρκετοί, ώστε να δηµιουργήσουµε τον  Α.Σ. Αρώνιας Σερρών. Όλα τα στρέµµατά του είναι σε διαδικασία βιολογικής πιστοποίησης, ήδη κάποια µέλη του είναι πιστοποιηµένα.

Τι ιδιαιτερότητες παρουσιάζει και ποιο το κόστος της;
Η καλλιέργεια είναι αρκετά δύσκολη και θέλει περιποίηση όταν πρέπει να γίνει βιολογικά.Το κόστος για τη λίπανση µε ωφέλιµους µικροοργανισµούς, άζωτο και ιχνοστοιχεία ετησίως ανά στρέµµα είναι 80- 90 ευρώ. Επίσης χρειάζεται φρέζα 5-6 φορές το χρόνο και τσάπισµα κοντά στο φυτό. Η ανάγκη σε νερό είναι µεγάλη και ιδίως σε περιόδους καύσωνα, αφού είναι  και ο µεγαλύτερος εχθρός. Τέλος  µεγάλο κόστος είναι η συλλογή του καρπού. Ένας εργάτης δεν µπορεί να µαζέψει πάνω από 100 κιλά την ηµέρα, η καλλιέργεια όµως σε πλήρη παραγωγή δίνει 1.200 έως 1.500 κιλά στρέµµα. Άρα καταλαβαίνετε πόσα µεροκάµατα χρειάζεται για ένα στρέµµα, όταν το µεροκάµατο ανέρχεται στα 30 ευρώ.



ΚΩΣΤΑΣ ΧΟΚΜΕΤΙΔΗΣ
Ο Κώστας Χοκµετίδης του Ιωάννη γεννήθηκε στον Παραπόταµο ∆ήµου Κερκίνης και για δεκαετίες διατηρούσε βιοτεχνία και έκθεση επίπλων στη Θεσσαλονίκη. Βγαίνοντας στη σύνταξη αποφάσισε µε τη σύζυγό του Σοφία Σταµατίου να επιστρέψουν στα οικογενειακά κτήµατα και να ζήσουν κοντά στη φύση. Όντως ανήσυχο πνεύµα έψαξε και βρήκε την αρώνια.

Δεν είναι φρούτο, είναι φάρμακο
Η αρώνια (Aronia melanocarpa), φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae), είναι ένα εδώδιμο είδος με πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Καλλιεργείται σε όλους σχεδόν τους τύπους των εδαφών με βασική προϋπόθεση την καλή αποστράγγισή τους και προτίμηση τα υγρά και ελαφρά τυρφώδη εδάφη. Οι κυριότερες καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι: Βαλκανική (Βουλγαρία, Σερβία), Μεσευρωπαϊκή (Viking) και η Ευρωασιατική (Nero).  


Ποικίλες δράσεις

Σύμφωνα  με τον ταμία και υπεύθυνο πωλήσεων του Συνεταιρισμού, Δήμο Τζελέπη, η θέση της βασίλισσας των υπερτροφών αποδίδεται δίκαια στην αρώνια λόγω των ιδιοτήτων της, όπως η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του καρπού σε πηκτίνη που βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία του οργανισμού από την ραδιενέργεια, η ασύγκριτα
υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινόλων της βιταμίνης Ρ, οι ισχυρές αντιοξειδωτιικές δράσεις
που ομαλοποιούν την αρτηριακή πίεση. Επίσης ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς, αυξάνει τη ζωτικότητα του σώματος και υπερνικά νευρικές διαταραχές. Είναι επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη, ο Συνεταιρισμός έχει επιλέξει σιρόπι Αγαύης ως γλυκαντική ουσία στα προϊόντα αρώνιας, ενισχύοντας τις ιδιότητες της, γιατί έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Περιέχει ινουλίνη, η οποία μειώνει την χοληστερόλη και βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει βασικά μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά.

Μόνο με business plan και τεχνογνωσία πετυχαίνει η επένδυση στα αρωματικά


Agronews.gr

Εµπεριστατωµένη οικονοµοτεχνική µελέτη, πιστοποιηµένο πολλαπλασιαστικό υλικό, εκµηχάνιση της καλλιέργειας, ορθή µετασυλλεκτική µεταχείριση, εισαγωγή καινοτοµίας στη συσκευασία και έρευνα αγοράς για την προώθηση του τελικού προϊόντος, προϋποθέτει ο «οδικός χάρτης» για µια επιτυχηµένη µονάδα αρωµατικών και φαρµακευτικών φυτών.

Ο κλάδος, όπως ειπώθηκε σε σχετικό σεµινάριο που οργάνωσε το Σάββατο 5 ∆εκεµβρίου η Ένωση Αρωµατικών Φαρµακευτικών Φυτών Ελλάδος (ΕΑΦΦΕ) στη Θεσσαλονίκη, αν και διαθέτει προοπτικές ανάπτυξης, επί του παρόντος δεν τις έχει αξιοποιήσει και σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της κρίσης, προσελκύει άτοµα που είναι άσχετοι µε την άσκηση της γεωργίας.

«Τα αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά εν πολλοίς είναι και προϊόν µιας µόδας που καλλιεργήθηκε κυρίως από έντυπα του αστικού τύπου στα οποία γίνονται αναφορές για µυθικές αποδόσεις που θα µπορούσαν να φτάσουν µέχρι και 5.000 ευρώ το στρέµµα. Πράγµα ανήκουστο» τόνισε η πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ, Κατερίνα Γρηγοριάδου, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου για να προειδοποιήσει ότι «δεν ξεκινάµε ποτέ στα τυφλά. Πάντα µε business plan και αν δεν έχουµε τεχνογνωσία να πληρώσουµε για να την αποκτήσουµε, ή να µη συνεχίσουµε, γιατί η επένδυση δεν θα βγει».

Αναλυτικό δισέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου.

Συστηματική κατάχρηση ελληνικής «φέτας» στο Βέλγιο διαπιστώνει μελέτη


Agronews.gr

Σχεδόν συστηματική εμφάνιση τυροκομικών προϊόντων που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία κάνοντας κατάχρηση ελληνικών ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, διαπιστώνει μελέτη του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας μας στο Βέλγιο. Μάλιστα, ως πιο συνήθη μορφή κατάχρησης παρουσιάζεται το προϊόν «φέτα», το οποίο εμφανίζεται σε μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, αλλά και σε άλλα, μικρότερα σημεία διάθεσης.

Όπως αναφέρεται σχετικά σε επικαιροποιημένη μελέτη της βελγικής αγοράς τυριών, του τρέχοντος Δεκεμβρίου, το Γραφείο παρεμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει διαπιστώσει ή του έχουν καταγγελθεί, ενημερώνοντας τις βελγικές αρχές, οι οποίες ανταποκρίνονται και διενεργούν σχετικούς ελέγχους.

Το αποτέλεσμα είναι τα προϊόντα που κάνουν κατάχρηση της ονομασίας «φέτα» να αποσύρονται σε συμμόρφωση με τις επιταγές και υποδείξεις της διοίκησης, ωστόσο αρκετές φορές αργότερα επανεμφανίζονται και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.

Το Γραφείο μας έχει κατά τα προηγούμενα χρόνια, εκτεταμένη εν θέματι αλληλογραφία με τις βελγικές αρχές και ενημερώνει πλήρως τις ελληνικές υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής και Γεωγραφικών Ενδείξεων, Υπουργείο Εξωτερικών, ΜΑ Ε.Ε.), τις οποίες και συμβουλεύεται αναφορικά με τις ακολουθητέες διαδικασίες εάν υπάρχει ανάγκη.

Οι παρεμβάσεις προς τις βελγικές αρχές είναι κατά κανόνα επιτυχημένες, υπό την έννοια ότι αυτές διενεργούν –έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση- ελέγχους, προς τα αποτελέσματα και τις υποδείξεις των οποίων συμμορφώνονται οι βελγικές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα προϊόντα με παραπλανητικές ενδείξεις.

Ταυτόχρονα, παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση σε όλα τα προϊόντα ελληνικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον στις μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, ενώ αξιοποιεί και πληροφορίες που μας περιέρχονται από ιδιώτες καταγγέλλοντες.

 

Ζήτημα η ταξινόμηση της φέτας στα βελγικά στατιστικά

Από την επεξεργασία των βελγικών στατιστικών στοιχείων η εν λόγω μελέτη διαπιστώνει ότι αναφέρονται τόσο σε εισαγωγές, αλλά και σε εξαγωγές του Βελγίου υπό δασμολογικό κωδικό 04069032 που αντιστοιχεί στην φέτα.

Για το ζήτημα αυτό, το Γραφείο μας απηύθυνε ήδη προ διετίας ερώτημα στη βελγική στατιστική υπηρεσία, η οποία μας διευκρίνισε ότι πρόκειται περί επανεξαγωγών φέτας ελληνικής προέλευσης στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αυτό, ενδεχομένως, αληθεύει όσον αφορά τις βελγικές εισαγωγές φέτας ελληνικής προέλευσης από την Γερμανία, τις οποίες διαπιστώνουν και τα στελέχη του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας μας με βάση την παρουσία ελληνικής φέτας στην Βελγική  αγορά με γερμανικές ετικέτες.

Οι εν λόγω εισαγωγές από Γερμανία μάλλον εξηγούν την ραγδαία αύξηση του μεριδίου αγοράς της Γερμανίας στις συνολικές βελγικές εισαγωγές φέτας.

Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι πρόκειται για επανεξαγωγές ελληνικής φέτας στην περίπτωση προϊόντων που προέρχονται από χώρες όπως η Δανία.

Το 2014 τα βελγικά στατιστικά εμφανίζουν εξαιρετικά αυξημένες βελγικές εισαγωγές φέτας ύψους 3,33 εκατ. από Γερμανία και 2,43 εκατ. € από Γαλλία, καθώς και μικρότερες αξίες από τις Δανία (761,7 χιλ. €), Ιταλία (116,5 χιλ. €), Ολλανδία (152,2 χιλ. €) και Βρετανία (23,6 χιλ. €).

Εμφανίζουν επίσης εξαγωγές του Βελγίου σε φέτα συνολικού ύψους 681,47 χιλ. € (έναντι 254,83 χιλ. € το 2013, 1,19 εκατ. € το 2012, 1,65 εκατ. € το 2011, 2,58 εκατ. € το 2010, 2,56 εκατ. € το 2009 και 1,18 εκατ. € το 2008).

Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται κατά κύριο λόγο προς Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Γαλλία.



Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Μελέτη ΟΕΥ για τη βελγική αγορά τυριών.pdf

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Βασιλικός πολτός: ένα διατροφικό θαύμα της φύσης

Ο βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών και τοποθετείται στα βασιλικά κελιά σαν τροφή για τις προνύμφες των βασιλισσών. Καλείται βασιλικός πολτός γιατί είναι η μοναδική τροφή των προνυμφών της βασίλισσας, σε αντίθεση με την τροφή των εργατριών και κηφήνων που καλείται πολτός προνυμφών ή εργατικός πολτός.

Ο βασιλικός πολτός είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμμώδης, πολύ όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση. Είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύπλοκη ως προς τη σύστασή της τροφή. Περιέχει πολλές βιταμίνες σε διάφορες συγκεντρώσεις, ειδικά αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και λιπαρά οξέα, όπως είναι τα υδροξυλιπαρά οξέα και τα δικαρβοξυλικά οξέα που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού.

Ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται κυρίως ως φυσικό συμπλήρωμα, αν και είναι αρκετά ακριβότερος από τα κοινά συμπληρώματα διατροφής.

Έχουν αναφερθεί πολλά για για τη βιολογική αξία του βασιλικού πολτού, την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και τη χρήση του σε διάφορα καλλυντικά.

Ο βασιλικός πολτός δεν είναι τοξικός, ακόμη και αν ληφθεί σε σχετικά μεγαλύτερες δόσεις. Δυστυχώς, οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού εξουδετερώνονται όταν τα λιπαρά οξέα βρεθούν σε συνθήκες οξύτητας με pH μεγαλύτερο από το 5,6 οπότε χάνει κάθε θεραπευτική ιδιότητα στο αίμα ή στους μυς του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εφαρμογές του βασιλικού πολτού στην κατασκευή αλοιφών ή καλλυντικών λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης.

Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης του βασιλικού πολτού είναι να πάρουμε ένα κουταλάκι το πρωί πριν φάμε ο,τιδήποτε άλλο και να τον αφήσουμε κάτω από τη γλώσσα για να διαλυθεί. Τα παιδιά καλό είναι να μην παίρνουν περισσότερο από μισό κουταλάκι, ενώ οι αθλητές και οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν έως και δύο.

Συνήθως, ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται ως γενικό τονωτικό για την υγεία, την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της γήρανσης.

Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι έχει θετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη μακροζωία, ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και οξυγονώνει τα κύτταρα αυξάνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις εξωτερικές προσβολές.

Κάποιοι αλείφουν βασιλικό πολτό απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής τους για την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ άλλοι τον χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση του άσθματος.

econews με πληροφορίες από Agroo.



Agrocapital.gr

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Τροφές που κρατούν το σώμα μας ζεστό

Τροφές που κρατούν το σώμα μας ζεστό

Η πτώση της θερμοκρασίας, καθιστά τον οργανισμό μας πιο ευάλωτο σε ιώσεις αν δεν ντυνόμαστε καλά. Ωστόσο το σώμα μας κρυώνει και προσπαθούμε να το ζεστάνουμε μπροστά από το τζάκι ή μια σόμπα. Τα τρόφιμα που αναζητά ο άνθρωπος το χειμώνα είναι κυρίως αυτά που περιέχουν περισσότερα λιπαρά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε μόνο τροφές που περιέχουν λίπος. Ένας οργανισμός για να είναι υγιείς και να μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύο πρέπει να λαμβάνει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως τις βιταμίνες (Α, E, C), καθώς και τις πρωτεΐνες.

Η σωστή διατροφή, μας βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατώντας το σώμα ζεστό και παρέχει αρκετό καύσιμο για τις δραστηρίοτητες μας. Έχει παρατηρηθεί, ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα καταναλώνουμε ζεστές τροφές όπως είναι οι σούπες και τα όσπρια ενώ αντίθετα το καλοκαίρι προτιμούμε τροφές είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος είτε παγωμένες για να δροσιστούμε ή να ξεδιψάσουμε.

Με την κατανάλωση ζεστής τροφής ανεβάζουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, ενώ αντίστοιχα την μειώνουμε, με την κατανάλωση μιας παγωμένης τροφής. Υπάρχει δηλαδή, μία συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας περιβάλλοντος, σώματος και θερμοκρασίας φαγητού από την οποία επηρεάζεται τόσο η γευστική ευχαρίστηση της τροφής όσο και η ποσότητα που θα καταναλώσουμε.
Όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή και αισθανόμαστε κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συσπώνται για να εμποδίσουν την απώλεια θερμοκρασίας και τα αισθητήρια του δέρματος συλλαμβάνουν την αίσθηση του κρύου στον εγκέφαλο, σε λήψη ζεστού ροφήματος. Ο οργανισμός στο κρύο πρέπει να παράγει περισσότερη θερμότητα, για να παραμείνει ζεστός ενώ στην ζέστη, ο οργανισμός ρυθμίζει τη θερμοκρασία του αποβάλλοντας θερμότητα με τον ιδρώτα και ζητάμε να καταναλώσουμε κάτι κρύο.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το πρώτο καύσιμο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν στη διατροφή μας τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα ολικής αλέσεως δημητριακά, τα όσπρια κα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, πέρα από την ενέργεια, περιέχουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Τα λίπη δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν περισσότερο από τις συνηθισμένες συστάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, αυξημένη κατανάλωση λιπών και κυρίως των κορεσμένων επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των λιπών. Ενισχύουμε τον οργανισμός μας με καλά λιπαρά και κυρίως με τα ω-3 των ψαριών και τα μονοακόρεστα του ελαιόλαδου. Άλλα τρόφιμα με καλά λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, το ταχίνι. Η κατανάλωση των λιπών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη στους καρδιοπαθείς.

Υπάρχουν τροφές οι οποίες μας βοηθούν να κρατήσουμε το σώμα μας ζεστό, δίνουν πληθώρα από χρήσιμες θερμίδες και αποτελούν εφόδιο για τις δύσκολες, παγωμένες μέρες.

Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι (και λίγο μέλι, αν θέλεις)
Το αμυλούχο πλήρες ψωμί θα σου δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα και το ταχίνι θα ανεβάσει τη θερμοκρασία με τις θερμίδες του και τη βιταμίνη Ε που περιέχει.

Σταφίδες
Κορυφαίο αντιοξειδωτικό και ενεργειακό τρόφιμο, η σταφίδα περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, βόριο, πυρίτιο), βιταμίνες (Α, C, D, Β1, Β2, Β3, Β6), φρουκτόζη, γλυκόζη και φαινόλες που την ενισχύουν με αντιβιοτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Εσπεριδοειδή
Καθώς οι ανάγκες του οργανισμού για βιταμίνη C – που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα – είναι αυξημένες, τα πιο πολύτιμα φρούτα είναι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια. Επιπλέον, μην ξεχνάς να βάζεις λεμόνι – επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C – σε όσπρια, σαλάτες, ψάρια, κρέατα.

Μπρόκολο και κουνουπίδι
Πολύτιμα λαχανικά και τα δύο, με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμίνης C, β- καροτένιου, ανόργανων συστατικών αλλά και πολυφαινολών και προσφέρουν ισχυρή προστασία απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες των κυττάρων
Πλούσια πηγή ασβεστίου (93 mg ανά 100 γρμ., που καλύπτουν περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης) και βιταμίνης C (110 mg ανά 100 γρμ., που καλύπτουν το 100% των ημερήσιων αναγκών). Ιδανικά για όσους δεν συμπαθούν ή πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ξηροί καρποί
Εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών (7,5 g ανά 100 γρμ. καλύπτουν το 700% των ημερήσιων αναγκών), που βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Οι ξηροί καρποί μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα για όσους δεν μπορούν για κάποιο λόγο να τα καταναλώσουν.

Φακές
Χορταίνουν ακόμη περισσότερο και από το κρέας, ιδιότητα που έχουν τα περισσότερα όσπρια. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (4 g ανά 100 γρμ. καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών) συμβάλλει στην καλή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καλή πέψη. Επίσης, ο γλυκαιμικός δείκτης στις φακές είναι χαμηλός, γεγονός που σημαίνει πως έτσι αυξάνονται σταδιακά και όχι απότομα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β και μαγνήσιο (32 mg ανά 100 γρμ., το 9% των ημερήσιων αναγκών) είναι επίσης σημαντική. Με άλλα λόγια, πρόκειται για διατροφική πηγή με θαυματουργές ιδιότητες όσον αφορά την καλή λειτουργία της καρδιάς και την τόνωση του ανοσοποιητικού.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο προσφέρει ενέργεια. Χάρη στη βιταμίνη E που περιέχει βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και συνεπώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος των παγωμένων ποδιών και χεριών.

Ρόδι
Αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, και θεωρείται πραγματική ασπίδα για την εποχική γρίπη, αλλά και στελέχη ιών όπως ο Η1Ν1. Παράλληλα, περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Ο χυμός του θεωρείται απαραίτητος μετά την άσκηση, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν επίσης πως μπορεί να προστατεύσει και από τον καρκίνο του δέρματος.

Μανιτάρια
Περιέχουν άφθονα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλλιο, που βοηθά στην καλή λειτουργία των καρδιακών μυών και στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φωσφόρου, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χαλκό (100 γρμ. μανιτάρια καλύπτουν το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), ενώ ο ψευδάργυρός τους ενισχύει το ανοσοποιητικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο, θεωρείται ότι έχουν και αντικαρκινική δράση.

Zεστά Ροφήματα
Μια από τις καλύτερες επιλογές για τις κρύες ημέρες του χειμώνα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα φλιτζάνι ζεστό ρόφημα. Θα πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί διότι πολλά από τα έτοιμα κυρίως ροφήματα αποτελούν βόμβες θερμίδων. Να προτιμάτε πάντα τα απλά ροφήματα όπως σκέτο καφέ, τσάι, χαμομήλι και να αποφεύγετε αυτά που έχουν πολύ γάλα, πολλή ζάχαρη και σαντιγύ

Ζεστή Σοκολάτα
Η ζεστή σοκολάτα είναι ένα θρεπτικό ρόφημα με υψηλή όμως περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά γι αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο . Επίσης, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σάκχαρα, τα οποία θα μας δώσουν ενέργεια αλλά και σε αντιοξειδωτικά, που θα βοηθήσουν στην προστασία του σώματός μας από τις ασθένειες. Επιπλέον, ρυθμίζει την διάθεση μας αφού έχει αγχολυτική δράση.

Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, περιέχει καφεΐνη, μια διεγερτική ουσία που αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος και τον μεταβολισμό.
Το αλκοόλ τώρα βοηθά αλλά σε μικρές ποσότητες ( 1 – 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί ) γιατί σε μεγάλες ποσότητες φέρνει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα ( υποθερμία κλπ!!). Η ζεστασιά του αλκοόλ φαίνεται αρχικά να δίνει ενέργεια, όμως, αφού περάσει η επίδρασή του, φέρνει αίσθημα κούρασης. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους καρδιοπαθείς.

Νερό
Μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό – συνήθως τον χειμώνα το αγνοούμε, επειδή δεν ζεσταινόμαστε και δεν ιδρώνουμε. Είναι όμως πολύτιμο όλες τις εποχές, γιατί αποτελεί βασικό στοιχείο όλων των ιστών. Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση είναι μεγάλες χειμώνα – καλοκαίρι. Το γεγονός ότι το αίσθημα της δίψας δεν είναι τόσο έντονο το χειμώνα, μας κάνει να παραμελούμε αυτή τη βασική ανάγκη.

Η κατανάλωση των υγρών όμως και ιδιαίτερα ζεστών, αποτρέπει την αφυδάτωση και αυτό με τη σειρά του, συμβάλλει στην πρόληψη της υποθερμίας. Οι σούπες πέρα από τα αφεψήματα είναι μια πολύ ωραία λύση. Οι σούπες με όσπρια, όπως η παραδοσιακή φασολάδα, είναι ένα από τα πιο έξυπνα πιάτα για την κρύα περίοδο του χειμώνα.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Τα οφέλη των ροδιών στην υγεία μας

Το ρόδι μπορεί να χωριστεί σε τουλάχιστον τρία μέρη: στους σπόρους, το φλοιό και το χυμό, τα οποία έχουν μελετηθεί για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, πουνικαλαγίνη, ελαγικό οξύ και τανίνες) και τα φυτοχημικά του δρουν ως αντιοξειδωτικά προστατεύοντας το σώμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Αποτελεί, επίσης, πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Τρώγεται είτε ωμό σαν φρούτο, είτε σαν χυμός και λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη. Καλή υγεία, πάντως, φέρνει σίγουρα!

1. Ωφελεί την καρδιά
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη περιεκτικότητα του ροδιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τη φλεγμονή και την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Φαίνεται ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και επιβραδύνει την ανάπτυξη του σχηματισμού πλάκας (αντιαθηρογόνος δράση). Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, αλλά όχι της διαστολικής αρτηριακής πίεσης (αντιϋπερτασική δράση). Χρειάζεται, όμως, περισσότερη κλινική έρευνα, καθώς ορισμένες από τις μελέτες για την καρδιοπροστατευτική του δράση διεξήχθησαν με μικρά μεγέθη δειγμάτων και πριν από 5-10 χρόνια. Σαφώς είναι καλύτερο να καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο, ακατέργαστο. Μελέτες παρατήρησης και κλινικές δοκιμές που διερευνούν τα καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία των φρούτων και των λαχανικών, αποδίδουν αυτά τα αποτελέσματα στο συνδυασμό των φυτοχημικών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών στο σύνολό πρόσληψης τροφής, παρά στις επιδράσεις ενός μεμονωμένου συστατικού. Μια μελέτη υποστηρίζει πως οι βιολογικές επιδράσεις της πρόσληψης χυμού από ρόδι θα πρέπει να αποδοθούν στους μεταβολίτες της μικροχλωρίδας του παχέος εντέρου και όχι στις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο χυμό.
 

2. Έχει δυνητικά οφέλη για τον καρκίνο του προστάτη
Έχει μελετηθεί η αντιπολλαπλασιαστική και αποπτωτική δράση του χυμού ροδιού κατά του καρκίνου του προστάτη. Σε μια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν κάνει χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη (και έπιναν χυμό ρόδι) χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διπλασιαστεί το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) τους. Οι πρώτες μελέτες δημιουργούν ελπίδες ότι το ρόδι μπορεί να έχει αυτά τα οφέλη στον προστάτη και πάλι, όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται αυτές οι ελπίδες. Το ρόδι εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε πειραματικά μοντέλα των πνευμόνων, του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος και του παχέος εντέρου. Πολλοί πιστεύουν ότι πίνοντας ρόδι έχουν μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο, αλλά δεν υπάρχει τεκμηρίωση για αυτό.
 

3. Επιδρά θετικά στη μείωση του λίπους
Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το ρόδι και τα εκχυλίσματά του έχουν  θετική επίδραση στη μείωση του λίπους. Πολλά από τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται με την παρουσία των ανθοκυανινών, τανίνων, και πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και φλαβονοειδών. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του ροδιού στην παχυσαρκία και έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί για το πώς αυτά τα διαφορετικά εκχυλίσματα βοηθούν στη μείωση του λίπους.

4. Έχει αντιιική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη δράση
Τα οφέλη του ροδιού για την υγεία περιλαμβάνουν αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι επωφελής για τα άτομα με αρθρίτιδα.  Οι ελαγιταννίνες (ΕΤ) από χυμό ροδιού αναφέρεται ότι έχουν πολλές βιολογικές ιδιότητες, αλλά η απορρόφηση και ο μεταβολισμός τους στον άνθρωπο είναι ελάχιστα κατανοητή. Μια μελέτη επιβεβαίωσε την ταχεία απορρόφηση των ΕΤ και απέδειξε ότι επιμένουν μεταβολίτες ουρολιθίνης και απεκκρίνονται στα ούρα επί 48 ώρες μετά τη χορήγηση του χυμού. Έχει αναφερθεί ότι οι ET απελευθερώνουν ελαγικό οξύ με υδρόλυση, το οποίο έχει κακή βιοδιαθεσιμότητα σε σύγκριση με ET.

5. Χρειάζεται προσοχή
Δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο ρόδι συνιστάται την ημέρα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κανείς χρειάζεται να ρωτήσει το γιατρό του για πιθανή αλληλεπίδραση φαρμάκου–τροφής. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ μπορεί να περιορίσει το αντιπηκτικό αποτέλεσμα των κουμαρινικών φαρμάκων (πτώση του INR). Επίσης, το ρόδι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πιστεύεται ότι δρα σαν αναστολέας ΜΕΑ στο σώμα και ενισχύει τη δράση φαρμάκων, όπως καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη. Ακόμα πιστεύεται ότι ενισχύει τη δράση των στατινών ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, πραβαστατίνη, ροσουβαστατίνη, σιμβαστατίνη, οπότε συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερόλης.
Συνολικά, το ρόδι έχει το χώρο του σε μια ισορροπημένη διατροφή!
boro.gr

«Μυστικό» μακροζωίας τα πικάντικα φαγητά

Τα μπαχαρικά δεν δίνουν μόνο μοναδική γεύση σε ένα πιάτο. Νέα αμερικανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει πως μπορούν να χαρίσουν και μερικά επιπλέον χρόνια ζωής!

Οι ερευνητές, με τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επικεφαλής, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών και προσπάθησαν να τις συσχετίσουν με το ιατρικό ιστορικό τους.

Η μελέτη, η οποία είχε συνολική διάρκεια επτά χρόνια και κατά το διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 20.000 άτομα, υπέδειξε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά σε εβδομαδιαία βάση.

Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιοπάθεια, διαβήτη κ.α.).

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη παρουσιάζει απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να αποτελεί απόδειξη για τη συμβολή των πικάντικων φαγητών και εν γένει των καυτερών μπαχαρικών στην υγεία. Όπως αναφέρει ο Τσι, «σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία και από άλλους πληθυσμούς».

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπαρών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.

Η καυτερή πιπεριά είναι το πιο συνηθισμένο συστατικό που χρησιμοποιείται στα φαγητά, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κινεζικές συνήθειες που μελέτησε η έρευνα.

Η επιδημιολόγος Δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δηλώνει ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.



Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/333068-mystiko-makrozoias-ta-pikantika-fagita#ixzz3vLxM5WVF

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα, πουτίγκα: Θερμίδες και διατροφική αξία

Γιορτές χωρίς γλυκά δεν νοούνται!

Πόσες θερμίδες μάς δίνει καθένα από τα χριστουγεννιάτικα γλυκά και ποιο είναι πιο υγιεινό; Δείτε αναλυτικά και επιλέξτε!

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, εξαρτάται βέβαια πάντα από τη συνταγή τους.

Συγκρίνοντας τη διατροφική αξία τους, τα μελομακάρονα υπερέχουν, γιατί δεν περιέχουν καθόλου ζωικό λίπος, ενώ παρέχουν τα πολύτιμα για το καρδιαγγειακό σύστημα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο). Επίσης, το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι κουραμπιέδες περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, τα οποία προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αβγών.

Οι δίπλες μάς δίνουν τις λιγότερες θερμίδες. Αποδίδουν 87 θερμίδες ανά 30 γραμμάρια και παρασκευάζονται με βασικά συστατικά το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα και τα καρύδια. Περιέχουν, δε, και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια). Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες είναι υψηλή, καθώς τα συστατικά τους, δηλαδή το ελαιόλαδο, τα καρύδια και η κανέλα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.


bigstock closeup of a golden tray with 109206398

Η βασιλόπιτα είναι το πιο παχυντικό γλυκό των εορτών, καθώς ένα κομμάτι της μας δίνει πάνω από 380 θερμίδες. Το συγκεκριμένο γλυκό παρασκευάζεται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και αρκετά αβγά, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Τέλος, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα φτιάχνεται με αβγά, βούτυρο, αλεύρι, κρέμα γάλακτος, καρύδια, ξερά φρούτα, ζάχαρη και κονιάκ. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Μία μερίδα αποδίδει 330 θερμίδες και 11,8 γραμμάρια λιπαρών.

Από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Σταματάκη Αστερία

Πηγή: Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας



Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/338349-melomakarona--kourampiedes--diples--vasilopita--poutigka-thermides-kai-diatrofiki-aksia#ixzz3vLeCm4Q
F