www.biopoiotita.gr

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό που επηρεάζει θετικά 700 γονίδια

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιετίες μέσα στα κάρυ, αυτά τα σύνθετα μείγματα μπαχαρικών που μετατρέπουν το φαγητό σε συμφωνία γεύσεων.

Ωστόσο, ο κουρκουμάς δεν έχει σχεδόν καμία γεύση σε σύγκριση με τα άλλα μπαχαρικά που συνθέτουν τα κάρυ (κύμινο, κόλιανδρο, κάρδαμο, κόκκινο τσίλι, τζίντζερ, κανέλα, γαρίφαλο, κ.λπ.).

Δεν χρησιμοποιείται για τη γεύση του, αλλά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιούν εδώ και χιλιετίες η κινεζική και η ινδική παραδοσιακή ιατρική [1].

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες απομόνωσαν τα δραστικά συστατικά του κουρκουμά, τα οποία ονόμασαν κουρκουμινοειδή. Το κύριο συστατικό είναι ηκουρκουμίνη, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% των κουρκουμινοειδών. Σε 100 γραμμάρια κουρκουμά, υπάρχουν περίπου 3 γραμμάρια κουρκουμίνης.

Μεταξύ όλων των θρεπτικών συστατικών, η κουρκουμίνη έχει γίνει αντικείμενο ενός τεράστιου αριθμού επιστημονικών μελετών. Μόνον στα αγγλικά, υπάρχουν 2.600 μελέτες [2] !

Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τις ισχυρές της αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, οι χρόνιες φλεγμονές αποτελούν το βαθύτερο παράγοντα πολλών χρόνιων ασθενειών ―αν όχι όλων. Έχει αποδειχθεί ότι η κουρκουμίνη επηρεάζει την έκφραση σε περισσότερα από 700 γονίδια [3], γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ερμηνεύσει εν μέρει τα πολυάριθμα οφέλη της για την υγεία:

  • έχει αντικαρκινική δράση,
  • έχει αντιφλεγμονώδη δράση, (δρα εναντίον της αρθρίτιδας και της παγκρεατίτιδας),
  • έχει αντιοξειδωτική δράση,
  • μειώνει τους ρευματικούς πόνους και τους πόνους της περιόδου,
  • βοηθάει στην πέψη,
  • έχει αντιμικροβιακή δράση για τη θεραπεία πληγών, ελκών και εκζεμάτων[1].

Επομένως, η δράση της κατά του καρκίνου δεν είναι ―και μακράν― το μοναδικό της σημείο ενδιαφέροντος.

Ο Κουρκουμάς, Ένα Από Τα ΚΑΛΥΤΕΡΑ Συμπληρώματα Για Πολλά Είδη Καρκίνων

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 στο επιστημονικό περιοδικό CancerPrevention Research παρατηρήθηκε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει την κινητικότητα (την ικανότητα μετακίνησης) των καρκινικών κυττάρων του μαστού και τη διάδοσή τους [4].

Ο μηχανισμός είναι ο ακόλουθος: η κουρκουμίνη αναστέλλει τη λειτουργία της άλφα-6-βήτα-4 ιντεγκρίνης, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό θεραπευτικό παράγοντα σε όγκους που υπερεκφράζουν την άλφα-6-βήτα-4 [4].

(Η άλφα-6-βήτα-4 σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Συμβάλλει στην αντίσταση των κυττάρων στην απόπτωση και τις μεταστάσεις. Απόπτωση ονομάζεται ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος: τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ιδιαιτερότητα να μην πεθαίνουν όταν θα έπρεπε, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων [4]).

Το 2009, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικόMolecular Pharmacology παρατηρήθηκε ότι η κουρκουμίνη αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στη χημειοθεραπεία [5].

Σε μια μελέτη του 2009 διαπιστώθηκε ότι η κουρκουμίνη ευνοεί τον κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα [6].

Μια μελέτη του 2010 συμπέρανε ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να στοχεύει τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα [7].

Πώς Η Κουρκουμίνη Καταπολεμά Τον Καρκίνο;

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, οι περιπτώσεις καρκίνου έχουν διπλασιαστεί στον κόσμο, και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ενδέχεται να τριπλασιαστούν έως το 2030. Σαφώς, θα πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί σοβαρά η πρόληψη του καρκίνου.

Στην Ινδία, όπου ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα, η συχνότητα των 4 πολύ διαδεδομένων καρκίνων στη δυτική κοινωνία ―του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα― είναι 10 φορές χαμηλότερη.

Πράγματι, ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος διαγιγνώσκεται πιο συχνά στους Ευρωπαίους, είναι σπάνιος στην Ινδία, και το φαινόμενο αυτό εν μέρει αποδίδεται στην κατανάλωση κουρκουμά. Φαίνεται ότι η κουρκουμίνη δρα κατά του καρκίνου με διάφορους τρόπους:

  • Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων,
  • βοηθά το σώμα σας να καταστρέψει τα μεταλλαγμένα κύτταραπροκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωσή τους σε αυτό,
  • αναστέλλει τη μετατροπή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα,
  • μειώνει τις φλεγμονές,
  • εμποδίζει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τον όγκο,
  • αναστέλλει τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης που θεωρείται απαραίτητη για το σχηματισμό όγκων.

Αντιφλεγμονώδης Μηχανισμός Της Κουρκουμίνης

Να πώς η κουρκουμίνη μειώνει τις φλεγμονές:

Η Κουρκουμίνη μειώνει τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων (Κυκλοοξυγενάση-2, Λιποξυγενάση, «Επαγώγιμη συνθετάση νιτρικού οξειδίου», κ.λπ.) [8].

Ως απόκριση, παρατηρείται μείωση στην παραγωγή των φλεγμονωδών κυτοκινών (TNF-α), των ιντερλευκινών (IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 και IL-12), των χημειοτακτικών πρωτεϊνών των μονοκυττάρων [8].

Σε Ποιες Περιπτώσεις Να Γίνεται Λήψη Κουρκουμίνης;

Εκτός από την πρόληψη του καρκίνου, η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης ανακουφίζει διάφορες φλεγμονώδεις νόσους, στις οποίες περιλαμβάνονται:

  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα (φλεγμονή των αρθρώσεων):

Μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή κλινική μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη μειώνει το οίδημα των αρθρώσεων και την πρωινή δυσκαμψία, και διευκολύνει το περπάτημα σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα [8].

  • Γαστρεντερικά προβλήματα, στα οποία περιλαμβάνονται το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, τα γαστρικά έλκη, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

207 ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έλαβαν τυποποιημένα εκχυλίσματα κουρκουμά. Μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας, το 56% των ασθενών είδε μείωση της έντασης του συνδρόμου [8].

Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 48% των ασθενών που λάμβανε 600 mg κουρκουμίνης 5 φορές την ημέρα είδε τα γαστρικά του έλκη να εξαφανίζονται μετά από 4 εβδομάδες. Μετά από 12 εβδομάδες, το 76% των ίδιων ασθενών δεν είχε πλέον γαστρικά έλκη [8].

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης στην άμβλυνση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn [8].

  • Χρόνια πρόσθια ραγοειδίτιδα, η οποία προκαλεί ερυθρά και ερεθισμένα μάτια (δακρύρροια και φωτοφοβία). Ενδέχεται να προκληθεί θόλωση της όρασης [8].

Σε μια μικρή μελέτη σε 32 ασθενείς με πρόσθια ραγοειδίτιδα (από 19 έως 70 ετών), χορηγήθηκαν 375 mg κουρκουμίνης 3 φορές την ημέρα επί 12 εβδομάδες. Μετά από 2 εβδομάδες, όλοι οι ασθενείς είδαν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν: καλύτερη οπτική οξύτητα, λιγότερη δακρύρροια και λιγότερα οπίσθια κερατικά ιζήματα του κερατοειδούς [8].

  • Η κουρκουμίνη βελτίωσε ελαφρώς περιπτώσεις παγκρεατίτιδας. Ερευνητές παρατήρησαν μια μείωση στους δείκτες της υπεροξείδωσης λιπιδίων [8]. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Οι Πραγματικές Δυνατότητες Της Κουρκουμίνης Αγνοούνται Ακόμη!

Παρά τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν ήδη διεξαχθεί, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πεδίο δράσης της κουρκουμίνης έχει μόνο εν μέρει διερευνηθεί μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, όλα είναι προς ανακάλυψη.

Δεδομένου ότι η φλεγμονή παίζει κύριο ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες νόσους, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα σε εκατομμύρια περισσότερους ασθενείς [9].

Για παράδειγμα, σε άτομα που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους(άνοια, Αλτζχάιμερ, Πάρκινσον), καρδιοπάθειες, ασθένειες των πνευμόνων, αυτοάνοσα νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο, σκληροδερμία) και όγκους (κυτταρικά συμπλέγματα) [10].

Η τιμή του κουρκουμά είναι αμελητέα σε σύγκριση με ανταγωνιστικά φάρμακα και θεραπείες. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα δώρο της φύσης που προσφέρεται σε όλους.

Συμβουλές Για Καλή Αφομοίωση Της Κουρκουμίνης

Ο κουρκουμάς που βρίσκουμε σε καταστήματα τροφίμων δεν είναι πολύ πλούσιος σε κουρκουμίνη. Θα πρέπει να καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες για να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές της.

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν συμπληρώματα κουρκουμίνης τα οποία προσφέρουν επαρκή δοσολογία. Αλλά δεν είναι όλα ίσης αξίας, γιατί η κουρκουμίνη δεν αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Λέμε ότι δεν είναι πολύ βιοδιαθέσιμη.

Από τη φύση, η κουρκουμίνη απομακρύνεται πολύ γρήγορα από το σώμα. Αυτό περιορίζει την αποτελεσματικότητά της [8].

Ένα τέχνασμα είναι να γίνεται λήψη κουρκουμίνης μαζί με ένα λιπαρό στοιχείο (όπως μια κουταλιά λάδι).

Ένα άλλο τρικ είναι να επιλέξετε ένα σκεύασμα που συνδυάζει κουρκουμίνη και πιπερίνη (μαύρο πιπέρι). Η πιπερίνη επιβραδύνει τη διαδικασία αποβολής της κουρκουμίνης από το σώμα. Αυτό παρατείνει την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης.

Προσοχή, όμως, καθώς μια μελέτη έδειξε ότι αρουραίοι που λάμβανανπιπερίνη υπέστησαν βλάβη στα γεννητικά τους όργανα [10].

Παρόλο που μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν επαληθεύει αυτά τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, θα ήταν πιο συνετό να αποφεύγει κανείς τη λήψη πιπερίνης.

Πηγές :

[1] Bharat B Aggarwal, Molecular Targets and Therapeutic Uses of Spices : Modern Uses for Ancient Medecine

[2] ALEXIOS S. STRIMPAKOS, RICKY A. SHARMA, Comprehensive Invited Review : Curcumin: Preventive and Therapeutic Properties in Laboratory Studies and Clinical Trials, ANTIOXIDANTS & REDOX SIGNALING Volume 10, Number 3, 2008, Mary Ann Liebert, Inc., DOI: 10.1089/ars.2007.1769

[3] Dr. Mercola, This spice inhibits brain tumors in 81 of mice tested

[4] Kim HI, Curcumin inhibition of integrin (alpha6beta4)-dependent breast cancer cell motility and invasion, Cancer Prev Res (Phila). 2008 Oct;1(5):385-91. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-08-0087.

[5] Li J, Polyethylene glycosylated curcumin conjugate inhibits pancreatic cancer cell growth through inactivation of Jab1, Mol Pharmacol. 2009 Jul;76(1):81-90. doi: 10.1124/mol.109.054551. Epub 2009 Apr 24.

[6] Saha A, Apoptosis of human lung cancer cells by curcumin mediated through up-regulation of “growth arrest and DNA damage inducible genes 45 and 153”, Biol Pharm Bull. 2010;33(8):1291-9.

[7] Fong D, Curcumin inhibits the side population (SP) phenotype of the rat C6 glioma cell line: towards targeting of cancer stem cells with phytochemicals, Cancer Lett. 2010 Jul 1;293(1):65-72. doi: 10.1016/j.canlet.2009.12.018. Epub 2010 Jan 20.

[8] Jurenka J. S., Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa : A Review of Preclinical and Clinical Research, Alternative Medicine Review, Volume 14, Numéro 2, 2009

[9] Bharat B. Aggarwal, Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases, The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 41 (2009) 40–59


E-diatrofi.org



Το καρότο – οφέλη και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία

Ο χυμός καρότου προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Το καρότο παρέχει σαφέστατα το πιο σημαντικό βασικό συστατικό. Το πορτοκαλί χρώμα οφείλεται στην καροτίνη. Η μετατρέψιμη μορφή της καροτίνης ονομάζεται αλλιώς προβιταμίνη Α. Πολλοί πιστεύουν ότι τα καρότα περιέχουν βιταμίνη Α. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Αυτό που πραγματικά περιέχει το καρότο είναι η προβιταμίνη, η ουσία δηλαδή που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Ο χυμός καρότου παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στα αποθέματα βιταμίνης Α στα βρέφη. Όταν ο χυμός καρότου καταναλώνεται μαζί με γάλα, η αφομοίωση της καροτίνης ως βιταμίνης Α από τον οργανισμό αυξάνεται σημαντικά. Ο χυμός που περιέχει γάλα και καρότο είναι η ιδανική πηγή βιταμίνης Α για βρέφη χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση. Επειδή η καροτίνη δεν είναι υδατοδιαλυτή αλλά λιποδιαλυτή, κατά το μαγείρεμα δεν επιδεινώνεται ιδιαίτερα η περιεκτικότητα σε βιταμίνες.

Είναι γνωστό ότι τα καρότα χρησιμοποιούνται ευρέως. Πράγματι, εκτιμάται ότι στη Γερμανία τα καρότα αποτελούν το 10% της συνολικής κατανάλωσης λαχανικών. Όσον αφορά το χυμό καρότου, οι ποικιλίες που πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι ιδανικά εκείνες με την περισσότερη καροτίνη. Το θετικό είναι ότι η προβιταμίνη έχει έντονο χρώμα που σημαίνει ότι εφόσον χρησιμοποιείτε καρότα με ζωντανό χρώμα, είναι κατά πάσα πιθανότητα τα καλύτερα και από διατροφικής άποψης. Σαν γενικός κανόνας, τα πρώιμα καρότα είναι άχρωμα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε καροτίνη.

Στις μητέρες που θηλάζουν συνιστάται ανεπιφύλακτα να πίνουν χυμό καρότου κατά την περίοδο του θηλασμού για καλύτερης ποιότητας γάλα. Κατά την εγκυμοσύνη, είναι καλό όχι μόνο να πίνετε χυμό αλλά και να κόβετε την πείνα σας τρώγοντας καρότα καθώς αν και ένα ικανοποιητικού μεγέθους καρότο θα καλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνη Α, τα 200g καρότου περιέχουν μόνο 50 θερμίδες. Οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί παχυντικό σνακ.

Το καρότο έχει καταγραφεί ότι χρησιμοποιούνταν στην ιατρική από τους αρχαίους Έλληνες και από τότε έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό. Ο χυμός του είναι από τους πιο νόστιμους και υγιεινούς, ενώ είτε μόνος του είτε σε συνδυασμό πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής σας διατροφής αφού σας παρέχει την απαραίτητη βιταμίνη Α, χωρίς τα κορεσμένα λίπη των αυγών και του βουτύρου που επίσης σχετίζονται με αυτή τη βιταμίνη.


E-diatrofi.org

Σκόρδο: Η δυνατή γεύση με ιδιότητες και πλεονεκτήματα

Το σκόρδο είναι ένας εκπληκτικός τρόπος να προσθέσετε γεύση στην μαγειρική σας χωρίς επιπλέον θερμίδες ή αλάτι. Αλλά γνωρίζατε ότι το σκόρδο προσφέρει κάτι παραπάνω από την έντονη γεύση του; Είναι ένα τόσο σύνηθες και τόσο πολυχρησιμοποιημένο συστατικό που πολύ εύκολα παραβλέπουμε τα υγιεινά οφέλη του. Το σκόρδο ανήκει στο γένος Άλλιο μαζί με τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα ασκαλώνια. Όπως η τουλίπα και ο ασφόδελος, το σκόρδο μεγαλώνει  από ένα βολβό κάτω από την γη, και παράγει φύλλα και μίσχο. Ο υπόγειος βολβός, με τις σκελίδες, είναι αυτό που χρησιμοποιείται για πάνω από 6000 χρόνια.

Το σκόρδο κατάγεται από την κεντρική Ασία. Αν και το Γκιρλόυ στην Καλιφόρνια θεωρείται η πρωτεύουσα του σκόρδου, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σκόρδου στον κόσμο. Το σκόρδο εμφανίζεται σε πολλές διεθνείς κουζίνες, από τις ασιατικές σάλτσες, μέχρι τις ιταλικές μακαρονάδες και την κλασσική γαλλική σάλτσα αγιολί. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δίνανε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σκόρδο για τα υγιεινά πλεονεκτήματα τους. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τονίζει ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται ως φάρμακο για πολλές καταστάσεις που αφορούν το καρδιαγγειακό, το αιμοποιητικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης το σκόρδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, το σκόρδο πιθανόν να είναι αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται για την υψηλή πίεση, δερματικές μολύνσεις από μύκητες, αθηροσκλήρωση, και καρκινικούς όγκους στο έντερο και το στομάχι.

Το σκόρδο βγαίνει σε δύο ποικιλίες, με το σκληρό λαιμό και τον μαλακό λαιμό. Η ποικιλία με τον μαλακό λαιμό έχει εύκαμπτο κοτσάνι (που μπορεί να πλεχτεί) και μικρότερες σκελίδες, είναι το πιο συχνό σκόρδο από όλες τις ποικιλίες. Το σκόρδο με τον σκληρό λαιμό έχουν ένα φαγώσιμο κοτσάνι ( που ονομάζεται στέλεχος) και μεγαλύτερες σκελίδες.  Οι μικρές φάρμες τείνουν να καλλιεργούν από γενιά σε γενιά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αυτές  τις ποικιλίες μπορείτε να τις βρείτε σε μικρά παντοπωλεία.

Υποσημείωση Για Το Επεξεργασμένο Σκόρδο

Η αλλισίνη ένα μοναδικό θειούχο συστατικό είναι υπεύθυνη για την πικάντικη γεύση και για μερικά από τα υγιεινά του πλεονεκτήματα. Η αλλισίνη απελευθερώνεται όταν μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκόβεται και είναι πιο ισχυρή εφόσον χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το κόψιμο. Για αυτό τον λόγο το επεξεργασμένο σκόρδο που πωλείται σε βαζάκια έχει λιγότερη γεύση και μικρότερη θρεπτική αξία από το φρέσκο. Το προκομμένο σκόρδο είναι συσκευασμένο με λάδι και συντηρητικά όπως κιτρικό και φωσφορικό οξύ. Εφόσον το να κόψουμε και να ξεφλουδίσουμε ένα σκόρδο είναι εύκολη υπόθεση προτείνεται η χρήση του φρέσκου. Είναι πολύ εύκολα να καλλιεργήσουμε σκόρδο και στο σπίτι μας.

Αγορά Και Αποθήκευση Του Σκόρδου

Προτιμήστε τα σκόρδα που δεν είναι χτυπημένα και έχουν άθικτο το περιτύλιγμα τους. Επιλέξτε σκόρδα με μεγάλες σκελίδες καθώς είναι πιο εύκολο να ξεφλουδιστούν. Το σκόρδο μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερό και σκοτεινό σημείο μέχρι 3 με 6 μήνες.

Μαγείρεμα Του Σκόρδου

Το σκόρδο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Το μαγείρεμα μειώνει την οσμή (και την μυρωδιά σκόρδου στην αναπνοή μας). Για να προετοιμάσετε το σκόρδο για μαγείρεμα, αφαιρέστε το περιτύλιγμα τους και το εσωτερικό της κάθε σκελίδας και μετά τεμαχίστε το. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν διαμελίζουμε το σκόρδο ενεργοποιούμε τα ένζυμα του και είναι χρήσιμο να περιμένουμε μερικά λεπτά πριν  το μαγειρέψουμε. Μπορείτε να το αναμίξετε με ελαιόλαδο στο τηγάνι. Το σκόρδο μπορεί και να ψηθεί, με αποτέλεσμα να μαλακώσει, και να έχει γλυκιά καραμελωμένη γεύση.

Σημείωση:

Το σκόρδο επίσης πωλείται και σε σκόνη, το οποίο είναι χρήσιμο για  την παρασκευή σαλτσών και ντρεσινγκ. Η σκόνη σκόρδου δεν αποτελεί καλό υποκατάστατο στο μαγείρεμα. Το τεμαχισμένο σκόρδο, η σκόνη σκόρδο και το αλάτι σκόρδο είναι τρία διαφορετικά συστατικά τα οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Αποφύγετε το άλας σκόρδου εάν προσέχετε την λήψη αλατιού.


E-diatrofi.org


Το Κρεμμύδι είναι Υγεία

Τα οφέλη από την κατανάλωση κρεμμυδιών είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά οι επιστημονικές έρευνες του ταπεινού αυτού λαχανικού και τις ευεργετικές επιδράσεις του στην υγεία μας ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα.

Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το κρεμμύδι πράγματι έχει πολλές δραστικές ουσίες με ευεργετική δράση σε πληθώρα παθήσεων.

  • Τα φλαβονοειδή στα κρεμμύδια εμφανίζονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα εξωτερικά στρώματα τους. Για τη μεγιστοποίηση των οφελών τους για την υγεία σας, ξεφλουδίστε ελάχιστα το κρεμμύδι αφαιρώντας μόνο το εξωτερικό περίβλημα.

Ακόμα και το λίγο παραπάνω ξεφλούδισμα αυξάνει την ανεπιθύμητη απώλεια φλαβονοειδών. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρεμμύδι μπορεί να χάσει περίπου το 20% της κουερσετίνης (κερκετίνης) και περίπου το 75% των ανθοκυανιδών αν ξεφλουδιστεί «υπερβολικά».

  • Το συνολικό περιεχόμενο των πολυφαινολών του κρεμμυδιού είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι πιστεύουμε. Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες κατηγορίες φυτοθρεπτικών στα τρόφιμα. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει όλα τα φλαβονοειδή καθώς και τις τανίνες.

Το σύνολο των πολυφαινολών στα κρεμμύδια δεν είναι μόνο υψηλότερο από τα υπόλοιπα λαχανικά που ανήκουν στο γένος ‘Αλλιο, όπως το σκόρδο και τα πράσα, αλλά και από τις τομάτες, τα καρότα και τις κόκκινες πιπεριές.

Στη Γαλλική διατροφή, μόνο έξι λαχανικά, η καρδιά της αγκινάρας, ο μαϊντανός, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα εσαλότ, το μπρόκολο και το σέλερι, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από τα κρεμμύδια.

  • Μέσα στην κατηγορία των πολυφαινολών , τα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε φλαβονοειδή. Για παράδειγμα, σε κατά βάρος συγκέντρωση, τα κρεμμύδια ανήκουν στα 10 πρώτα πιο κοινά ανά κατανάλωση λαχανικά, λόγω της περιεκτικότητας τους σε κουερσετίνη (κερκετίνη).

Αν και το μέσο κρεμμύδι περιέχει λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα κουερσετίνης (κερκετίνης) ανά 100 γραμμάρια, υπάρχουν και μερικά που υπερβαίνουν αυτό το ποσό.

  • Όταν τα κρεμμύδια σιγοβράσουν για σούπα, η ποιότητα της κουερσετίνης (κερκετίνης) δεν υποβιβάζεται. Απλά μεταφέρεται στο νερό της σούπας. Εάν μαγειρέψετε την κρεμμυδόσουπα σε χαμηλή φωτιά, μπορεί να διατηρήσετε τα υγιεινά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τα φλαβονοειδή.

Η μια κατανάλωνε κίτρινα κρεμμύδια με την υπόλοιπη διατροφή της, ενώ στη δεύτερη ομάδα η κουερσετίνη (κερκετίνη) είχε την μορφή καθαρού εκχυλίσματος. Η μεγαλύτερη προστασία επήλθε στην ομάδα που κατανάλωνε τα φλαβονοειδή στη φυσική τους μορφή και όχι σαν συμπλήρωμα διατροφής.

  • Μερικές μερίδες κρεμμυδιού κάθε βδομάδα είναι επαρκείς για να μειώσουν στατιστικά την πιθανότητα μερικών τύπων καρκίνου. Σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών, 1 με 7 μερίδες κρεμμυδιών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης.

Αλλά για να μειωθεί η πιθανότητα του στοματικού και οισοφαγικού καρκίνου θα πρέπει να καταναλώνετε μια μερίδα κρεμμυδιού την ημέρα (περίπου μισή κούπα).

Οφέλη Για Την Υγεία

Το κρεμμύδι, όπως και το σκόρδο, ανήκουν στο γένος Άλλιο, και τα δύο είναι πλούσια σε θείο που ευθύνονται για την πικάντικη οσμή και για πολλά από τα υγιεινά τους πλεονεκτήματα.

Μια μεγάλη ποικιλία από αλλύλια σουλφίδια βρίσκονται στα κρεμμύδια, καθώς και τα τέσσερα κύρια διαλλύδια: DMS (διαλλύδιο μονοσουλφίδιο), DDS (διαλλύδιο δισουλφίδιο), DTS (διαλλύδιο τρισουλφίδιο), και DTTS (διαλλύδιο τετρασουλφίδιο). Επίσης παρόντα είναι και μια ποικιλία σουλφοξείδια, συμπεριλαμβανομένων (+) S-μεθυλ-L-κυστείνη σουλφοξείδιο (MCSO), (+)- S-(1-προπενυλ)-L-κυστείνη σουλφοξείδιο, και S-προπυλο-L-κυστείνη σουλφοξείδιο.

Τα κρεμμύδια αποτελούν εξαίρετη πηγή πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένων και των φλαβονοειδών πολυφαινολών. Ανάμεσα στην κατηγορία των φλαβονοειδών, τα κρεμμύδια έχουν εξαίρετη θέση ως πηγή κουερσετίνης (κερκετίνης).

Καρδιοαγγειακά Οφέλη

Σε αντίθεση με τις έρευνες στο σκόρδο και τα καρδιαγγειακά του πλεονεκτήματα, οι έρευνες που προσανατολίζονται στο κρεμμύδι γίνονται κυρίως σε ζώα και όχι σε ανθρώπους. Σε μελέτες, σε ομάδες ζώων, υπάρχουν περιστατικά που αναφέρουν ότι τα θειικά συστατικά των κρεμμυδιών μπορεί να έχουν αντιπηκτική δράση και εμποδίζουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Επίσης υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι τα θειικά συστατικά των κρεμμυδιών μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, και επίσης να βελτιώσουν τη λειτουργία της μεμβράνης των ερυθρών κυττάρων.

Σε μελέτες σε ομάδες ανθρώπων, τα περισσότερα πλεονεκτήματα εμφανίζονται με την μορφή μιας συνολικής δίαιτας. Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι το κρεμμύδι αποτελεί μια τροφή που παρέχει προστασία για την καρδιά και τα αγγεία, όταν καταναλώνεται σε μια διατροφή που είναι πλούσια και σε άλλα λαχανικά και φρούτα – ειδικά φλαβονοειδή, που περιέχονται στα λαχανικά και φρούτα.

Τα οφέλη των κρεμμυδιών σε αυτές τις συνολικές διατροφές εκτείνονται στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών. Στην πραγματικότητα, όλες οι μελέτες που βασίζονται στη διατροφή, και στη μέγιστη πρόσληψη λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων και των κρεμμυδιών) προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία.

Το εξαίρετο ποσοστό φλαβονοειδών στα κρεμμύδια υποστηρίζει τα ευρήματα αυτών των ερευνών. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κρεμμύδια συνήθως καταναλώνονται σχετικά σε μικρότερες ποσότητες μαζί με άλλες τροφές, παρά μόνα τους.

Για αυτό το λόγο, είναι δύσκολο να γίνει μελέτη μεγάλη κλίμακας που να συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα και να βασίζεται στη διατροφή ώστε να καθοριστεί η κατανάλωση κρεμμυδιών.

Υποστήριξη Των Οστών Και Συνδετικών Ιστών

Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι τα κρεμμύδια βοηθάνε στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα οφέλη σε μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που παρουσιάζουν απώλεια οστικής πυκνότητας.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν στοιχεία ότι οι γυναίκες που έχουν περάσει την μεταεμμηνοπαυσική φάση μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάγματος ισχίου με την συχνή κατανάλωση κρεμμυδιών.

Όταν αναφέρουμε «συχνή» εννοούμε κατανάλωση κρεμμυδιών σε καθημερινή βάση! Σε αυτή την έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένες γυναίκες, σχετικά με την οστική πυκνότητα, αποδείχθηκε ότι η περιοδική κατανάλωση κρεμμυδιών (μια φορά τον μήνα ή και λιγότερο) δεν παρείχε πλεονεκτήματα.

Τα ευρήματα, όμως, ήταν αναμενόμενα. Δεν ήταν όμως αναμενόμενο ότι η καθημερινή κατανάλωση θα είχε τόσο ευεργετικά αποτελέσματα στην οστική πυκνότητα. Όπως και στην μελέτη που έγινε στη διαδραστικότητα κρεμμυδιών και καρκίνου, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν θέλετε να αποφύγετε τα κρεμμύδια ειδικά όταν μπορείτε να τα ενσωματώνετε στα καθημερινά σας γεύματα.

Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του θείου στα κρεμμύδια μπορεί να προσφέρει οφέλη στους συνδετικούς ιστούς.

Για παράδειγμα, με εξαίρεση το υαλουρονικό οξύ, όλες οιγλυκοζαμινογλυκάνες (GAGS) είναι θειούχες. Οι γλυκοζαμινογλυκάνες είναι η πρωταρχική οικογένεια των μορίων που βρίσκεται στα βασικά συστατικά των συνδετικών ιστών.

Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες

Παρόλο που τα κρεμμύδια δεν έχουν μελετηθεί τόσο πολύ όσο το σκόρδο, για συγκεκριμένα φλεγμονώδη προβλήματά της υγείας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή αλλεργικές αναπνευστικές λοιμώξεις, το συγκεκριμένο λαχανικό του γένους Άλλιο έχει παρόλα αυτά αποδείξει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Στο κρεμμύδι και συγκεκριμένα στο βολβό του, υπάρχει ένα μοναδικό θειούχο μόριο (Onionin A) το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την δραστηριότητα των μακροφάγων, εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που παίζουν καίριο ρόλο στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας και μια από τις κύριες δραστηριότητες τους είναι η πυροδότηση μιας εκτενούς κλίμακας φλεγμονώδης αντίδρασης.

Ενώ η δραστηριότητα των μακροφάγων είναι τυπικά μια καλή αντίδραση, η πυροδότηση της δραστηριότητας παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των χρόνιων φλεγμονών.

Τα αντιοξειδωτικά στα κρεμμύδια, συμπεριλαμβανομένου και του πιο γνωστού φλαβονοειδή αντιοξειδωτικού, της κουερσετίνης (κερκετίνης), παρέχουν αντιφλεγμονώδη πλεονεκτήματα. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά βοηθάνε στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στον οργανισμό μας.

Όταν έχουμε χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένων λιπαρών οξέων, ο οργανισμός μας στέλνει λιγότερα μηνύματα με προφλεγμονώδη μόρια , και τα επίπεδα της φλεγμονής διατηρούνται υπό έλεγχο.

Προστασία Από Τον Καρκίνο

Τα κρεμμύδια , επανειλημμένα, έχουν αποδείξει ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, ακόμα και όταν έχουμε μέτρια κατανάλωση. Με τον όρο μέτρια κατανάλωση εννοούμε 1-2 φορές την εβδομάδα αν και σε μερικές μελέτες ορίζεται και σαν 5-6 φορές την εβδομάδα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του λάρυγγα, και των ωοθηκώνείναι οι τύποι του καρκίνου που μειώνονται με την μέτρια κατανάλωση κρεμμυδιών.

Στους υπολοίπους τύπους καρκίνου, παρόλα αυτά, η μέτρια κατανάλωση κρεμμυδιών δεν έχει αποδείξει σημαντική μείωση της εμφάνισης τους. Σε αυτούς τους τύπους καρκίνου – που περιλαμβάνεται ο οισοφαγικός καρκίνος και ο καρκίνος του στόματος – απαιτείται καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιών πριν αποδειχθεί από τις έρευνες σημαντική βελτίωση στην πιθανότητα εμφάνισης.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στα διαφορετικά ευρήματα των ερευνών στις διάφορες μορφές καρκίνου.

Παρόλα αυτά , το μήνυμα από όλες τις έρευνες είναι ξεκάθαρο: δεν θέλετε να παραμελήσετε μια μικρή μερίδα κρεμμύδια σε συχνή βάση αν είναι να επωφεληθείτε από τα πλεονεκτήματα τους κατά του καρκίνου.

Μερικές ροδέλες κρεμμυδιού σε μια σαλάτα είναι καλό – αλλά προφανώς δεν σας παρέχει την αντικαρκινική προστασία που αναζητείτε. Σε συνταγές που συμπεριλαμβάνεται το κρεμμύδι, προσθέστε τουλάχιστον ένα ολόκληρο κρεμμύδι (μεσαίου μεγέθους).

Επίσης σε συνταγές που δεν συμπεριλαμβάνουν κρεμμύδι προσπαθήστε να προσθέσετε ένα μεσαίου μεγέθους, εφόσον δεν θα επηρεάζει το γευστικό αποτέλεσμα. Όταν σερβίρετε τη μερίδα σας προσπαθήστε να καταναλώσετε ποσότητα που να ισοδυναμεί σε μισό κρεμμύδι.

Άλλα Οφέλη Για Την Υγεία Μας

Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα, τα κρεμμύδια έχουν εμφανίσει δυνητική βελτίωση του επιπέδου σακχάρου του αίματος, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο μηχανισμός δράσης τους. Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε αρουραίους, με τη χρήση χυμού ή εκχυλίσματος κρεμμυδιού.

Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστούν οι δυνατότητες του κρεμμυδιού στην μείωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, ειδικά σε άτομα με προβλήματα ρύθμισης του.

Παρόλο που δεν έχουν γίνει τόσες έρευνες στο κρεμμύδι όσες στο σκόρδο σχετικά με την αντιβακτηριακή του δράση, έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην πρόληψη των βακτηριακών φλεγμονών. Σε αυτό συμμετέχουν τόσο τα θειούχα συστατικά του, όσο και το φλαβονοειδές κουερσετίνη (κερκετίνη).

Έχουν δοθεί μελέτες στη δημοσιότητα που αποδεικνύουν την αντιβακτηριακή δράση του κρεμμυδιού σε σχέση με τα βακτήρια Streptococcus mutans και Streptococcus sobrinus. Τα συγκεκριμένα βακτήρια προκαλούν πολύ συχνά οδοντικές κοιλότητες.

Αντιβακτηριακές ιδιότητες εμφανίζουν και στην περιοχή των ούλων (περιοδοντική) που προσβάλεται από βακτήρια, όπως η Porphyromonas gingivalis και η Prevotella intermedia.

Ενδιαφέρον προκαλεί μια μελέτη που αποδεικνύει ότι το φρέσκο, φρεσκοκομμένο, και ωμό κρεμμύδι έχει αντιβρακτηριδιακή δράση σε πιθανή περιοδοντική λοίμωξη, ενώ το μη φρέσκο, αμαγείρευτο (ωμό κρεμμύδι που έχει κοπεί , και βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για 2 μέρες) δεν εμφανίζει τις ίδιες αντιβακτηριακές ιδιότητες, ούτε και το φρέσκο κρεμμύδι που έχει μαγειρευτεί στον ατμό για 10 λεπτά.

Παρόλο που δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από μια μόνο μελέτη, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο χρόνος αποθήκευσης (για κρεμμύδι που έχει κοπεί αλλά δεν έχει μαγειρευτεί) και η ο χρόνος έκθεσης του σε θερμοκρασία (στη συγκεκριμένη περίπτωση, στον ατμό για 10 λεπτά) μπορούν να επηρεάσουν κάποιες από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Για αυτούς τους λόγους, τα κρεμμύδια θα πρέπει να αποθηκεύονται και να μαγειρεύονται με προσοχή.

Πως Να Επιλέγετε Και Πως Να Αποθηκεύετε Τα Κρεμμύδια

Επιλέξτε κρεμμύδια τα οποία είναι καθαρά, καλοσχηματισμένα, δεν έχουν σκισίματα , είναι τραγανά και δεν είναι μαραμένα. Αποφύγετε αυτά που έχουν βλαστούς και αυτά που εμφανίζουν μούχλα.

Επιπλέον, κρεμμύδια κατώτερης ποιότητας έχουν συχνά μαλακές κηλίδες, υγρασία στον μίσχο και μαύρα μπαλώματα, που αποτελούν ένδειξη αποσύνθεσης. Δεδομένου ότι τα συμβατικά κρεμμύδια συχνά ακτινοβολούνται για να αποφευχθεί η εμφάνιση φυτρών, καταναλώστε κρεμμύδια βιολογικής καλλιέργειας.

Όταν επιλέγετε κρεμμυδάκια, επιλέξτε αυτά που έχουν πράσινες, φρέσκιες τραγανές κορυφές και είναι τρυφερά. Η βάση τους πρέπει να λευκίζει σε μήκος 5-7 εκατοστά. Αποφύγετε αυτά που έχουν μαραμένες ή κίτρινες κορυφές.

Τα κρεμμύδια πρέπει να αποθηκεύονται σε καλά αεριζόμενο χώρο και σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από πηγές θερμοκρασίας και φωτός. Μόνη εξαίρεση τα πράσινα κρεμμυδάκια που φυλάσσονται στο ψυγείο.

Τοποθετήστε τα σε ένα κρεμαστό καλάθι ή ένα διάτρητο μπολ ώστε να μπορεί ο αέρας να κινείται και από κάτω. Ο χρόνος αποθήκευσης εξαρτάται από τον τύπο του κρεμμυδιού.

Αυτά που είναι πιο πικάντικα στη γεύση, όπως τα κίτρινα κρεμμύδια, μπορούν να διατηρηθούν ένα μήνα εάν αποθηκευτούν σωστά. Θα διατηρηθούν περισσότερο από αυτά με την γλυκιά γεύση, όπως τα λευκά κρεμμύδια, εφόσον τα συστατικά που παρέχουν τη γεύση ευθύνονται και για τη διατήρηση τους.

Τα κρεμμυδάκια θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο μέσα σε πλαστικό σακουλάκι και να διατηρούνται για μια εβδομάδα. Όλα τα κρεμμύδια θα πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τις πατάτες, καθώς θα απορροφήσουν την υγρασία και το αιθυλένιο, που προκαλεί την πιο γρήγορη αποσύνθεση τους.

Αποθηκεύστε το κομμένο κρεμμύδι σε σκεύος που σφραγίζει καλά, και χρησιμοποιείστε το μέσα στην ημέρα ή το πολύ σε δυο μέρες δεδομένου ότι έχει την τάση να οξειδώνεται και να χάνει τα θρεπτικά συστατικά του σχετικά γρήγορα.

Τα μαγειρεμένα κρεμμύδια διατηρούν καλύτερα τη γεύση τους όταν αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο, όπου και μπορούν να διατηρηθούν για μερικές μέρες. Δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε μεταλλικό δοχείο καθώς τείνουν να αποχρωματίζονται.

Αν και τα ξεφλουδισμένα και κομμένα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν (χωρίς να ζεματιστούν πρώτα), η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια της γεύσης τους.