www.biopoiotita.gr

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ελαιόλαδο: Ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου χάρη στην ουσία ολεοκανθάλη

Ελαιόλαδο: Ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου χάρη στην ουσία ολεοκανθάλη

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Rutgers και από το κολέγιο Hunter στις ΗΠΑ έδειξε ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια πολύ ξεχωριστή ουσία, η οποία στοχεύει και εξουδετερώνει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular & Cellular Oncology, αυτή ουσία ονομάζεται oleocanthal (ολεοκανθάλη) και είναι μια χημική ένωση που ανήκει στην οικογένεια των φαινολών (αντιοξειδωτικά).

Υπό κανονικές συνθήκες, τα κύτταρα που δεν χρησιμεύουν πια σε έναν ζωντανό οργανισμό περνούν μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση, ένα είδος κυτταρικής "αυτοκτονίας", η οποία ολοκληρώνεται μέσα σε 16 έως 24 ώρες.

Στην έρευνά τους για την επίδραση της ολεοκανθάλης στον άνθρωπο, οι επικεφαλής επιστήμονες Onica LeGendre, David Foster και Paul Breslin διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα όλων των μορφών καρκίνου, τα οποία μελετούσαν, χρειάζονταν μόλις 30 λεπτά έως μία ώρα για την ίδια διαδικασία. Υπέθεσαν, έτσι, ότι δεν ήταν δυνατόν να επρόκειτο για μία "τυπική" απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.

Μετά από πιο συγκεκριμένες έρευνες, διαπίστωσαν ότι η ολεοκανθάλη κατέστρεφε τα κέντρα αποβλήτων των καρκινικών κυττάρων, γνωστά και ως λυσοσώματα. Αυτά είναι μεγαλύτερα στα καρκινικά κύτταρα από ό,τι στα υγιή, ενώ είναι και πιο "εύθραυστα". Σκοπός τους είναι να παρέχουν μια σταθεροποιητική λειτουργία στο κύτταρο.

Αφότου η ολεοκανθάλη κατέστρεφε τα λυσοσώματα των καρκινικών κυττάρων, εκείνα άρχισαν να καταρρέουν και να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν βασικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Επιπροσθέτως, η ολεοκανθάλη δεν κατέστρεψε τα υγιή κύτταρα, παρά μόνο τα καρκινικά. Αν και αρχικά επηρεάστηκαν, τα υγιή κύτταρα επανήλθαν σε πλήρη λειτουργία μετά από μία περίπου ημέρα.

Αν και υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην συγκεκριμένη έρευνα, επειδή έγινε μόνο σε εργαστηριακό περιβάλλον με τεχνητές καλλιέργειες υγιών και καρκινικών κυττάρων και όχι σε ζωντανά πειραματόζωα ή ανθρώπους, εντούτοις οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία αφήνουν πολλές υποσχέσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Το σίγουρο πάντως είναι, πώς αυτή είναι μία ακόμα έρευνα, η οποία υπογραμμίζει τα ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και ειδικά στην καταπολέμηση του καρκίνου.



Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/326434-elaiolado-elpides-sti-maxi-kata-tou-karkinou-xari-stin-ousia-oleokanthali#ixzz3SfjnlShc

Κυκλοφορεί η σοκολάτα που εξαφανίζει τις ρυτίδες!

Κυκλοφορεί η σοκολάτα που εξαφανίζει τις ρυτίδες!

Μία σοκολάτα που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά, υπόσχεται να επιβραδύνει τα σημάδια του γήρατος και να χαρίσει στις 50άρες το δέρμα 20άρας.

Η σοκολάτα που θα ονομάζεται «Esthechoc» είναι δημιούργημα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, οι οποίοι κατόρθωσαν να εμπλουτίσουν την πιο αγαπημένη λιχουδιά του κόσμου με πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Πρόκειται για την ασταξανθίνη που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και την φλαβανόλη που μειώνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.

Το όνομά της αποτελεί σύντμηση των λέξεων «αισθητική» και «σοκολάτα», όπως αναγράφονται στα αγγλικά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, τα αποτελέσματα που θα φέρνει θα είναι θεαματικά, καθώς βελτιώνει τη φυσιολογία του δέρματος και επαναφέρει τους δερματικούς βιοδείκτες των γυναικών ηλικίας 50-60 ετών στα επίπεδα των γυναικών ηλικίας 20-30 ετών.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά και επί τρεις εβδομάδες την σοκολάτα είχαν λιγότερη φλεγμονή στο αίμα και καλύτερη κυκλοφορία του, με αποτέλεσμα λιγότερες ρυτίδες.

Η «μαγική» σοκολάτα θα παρασκευάζεται από την Lycotec και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας, αποτελεί προϊόν 10 ετών ιατρικής έρευνας και δοκιμών σε περισσότερους από 3.000 εθελοντές.

Η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος θα γίνει στις αρχές Μαρτίου, στην 13η Παγκόσμια Σύνοδο Τεχνολογίας & Καινοτομίας Τροφίμων (GFTIS) , που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Θα κυκλοφορήσει αρχικά στη Βρετανία, σε συσκευασία που θα περιέχουν 21 πλακίδια (δόση για τρεις εβδομάδες), ενώ η τιμή της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.



Πηγή: http://www.onmed.gr/antigiransi/item/326466-kykloforei-i-sokolata-pou-eksafanizei-tis-rytides#ixzz3Sfie6d4w

Πέντε ελληνικές «υπερτροφές» που θωρακίζουν την υγεία

Πέντε ελληνικές «υπερτροφές» που θωρακίζουν την υγεία

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν, να αναγνωρίζουν και να αναζητούν εκείνες τις τροφές που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη στην υγεία τους.

Οι τροφές που συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών ονομάζονται "υπερτροφές" και οι διατροφολόγοι τις συστήνουν.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλές από αυτές τις υπερτροφές.

Εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε από εκείνες που μας τις προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη.

Αμύγδαλα

Με πολύ υψηλή θρεπτική αξία, τα αμύγδαλα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και καλών λιπαρών που βοηθούν και προστατεύουν τη λειτουργία της καρδιάς. Μια μερίδα αμυγδάλων είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, πρωτεϊνών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και πολυακόρεστων λιπαρών.

Ρόδι

Το ρόδι θεωρείται "ο καρπός της ζωής" και συμβολίζει την καλή τύχη και όχι άδικα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, τα ρόδια βοηθούν την πέψη, την απώλεια βάρους και την υγεία της καρδιάς.

Κάπαρη

Σπανίως την αναφέρουμε μαζί με τις υπόλοιπες υπερτροφές, αλλά η κάπαρη είναι πραγματικά μοναδική. Έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φυτικών ινών και βιταμίνης C.

Δίκταμο

Στην ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη χρησιμοποίησε δίκταμο για να γιατρέψει την πληγή του Αινεία και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να σας κάνει να υποψιαστείτε για τις μοναδικές ιδιότητες αυτού του φυτού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το δίκταμο, το οποίο είναι συχνά ένα συστατικό σε τσάι βοτάνων, έχει πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κορινθιακή σταφίδα

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη Β.




Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/322372-pente-ellinikes-ypertrofes-pou-thorakizoun-tin-ygeia#ixzz3SfhuLW5q

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 3 ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΙ

Αυτές είναι οι 3 απόλυτες τροφές για να νιώθετε ξεκούραστοι

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο; Ξεχνάτε και έχετε έλλειψη προσοχής; Πονάτε; Εδώ σας έχουμε τρεις υπερτροφές για να «ξεκουραστείτε».

Για να αντιμετωπίσετε την κούραση το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενσωματώσετε στη διατροφή σας αυτές τις τροφές και θα ξαναβρείτε την φόρμα σας!

Μέλι: πρόκειται για την πιο θρεπτική τροφή. Είναι παραγωγός ενέργειας και μας βοηθάει να νικήσουμε την κούραση χάρη στην σύνθεσή του που είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β και μέταλλα.

Βρώμη: βοηθά τον μεταβολισμό μας και αν την καταναλώνουμε τακτικά τονώνει τον θυρεοειδή και μας δίνει ενέργεια.

Σπιρουλίνα: πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό φύκι που έχει πάρα πολλές αρετές. Μια από αυτές είναι ότι δίνουν ενέργεια στους αθλητές, σε αρρώστους και σε αυτούς που κουράζονται. Αποτελείται από πολλά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα και μικροθρεπτικά συστατικά.



Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/326465-aftes-einai-oi-3-apolytes-trofes-gia-na-niothete-ksekoyrastoi#ixzz3SfglGnBi

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΕΦΕΤ: ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ «ΝΙΦΑΔΩΝ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ – CORN FLAKES»

Στην ανάκληση «νιφάδων καλαμποκιού - corn flakes» προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και σε συνέχεια επικοινωνίας με την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενημερώθηκε για τη διακίνηση του προϊόντος νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes), γερμανικής προέλευσης, στο οποίο διαπιστώθηκε αυξημένη συγκέντρωση μυκοτοξίνης DON (Deoxynivalenol), λόγω επιμόλυνσης της πρώτης ύλης.

Το προϊόν φέρει την εμπορική ονομασία «365 νιφάδες καλαμποκιού», σε συσκευασία των 750 g, με αριθμούς παρτίδας L14-05261 & L14-5262 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 21.12.15, που παρασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία C. HAHNE Mühlenwerke GmpH και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος AE».

Η επιχείρηση για την ανάκληση/απόσυρση του ανωτέρω προϊόντος έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους του συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.



Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/558956/efet-anaklisi-proiontos-nifadon-kalampokioy-corn-flakes#ixzz3SU91jpn4

Στην ανάκληση μίγματος μπαχαρικού προχώρησε ο ΕΦΕΤ

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώθηκε από την εταιρεία «Γ. & Ι. Πασσαλής ΑΕ» σχετικά με την ανάκληση μίγματος μπαχαρικού, επειδή περιέχει πρώτη ύλη (πάπρικα σε σκόνη), στην οποία ενδέχεται να υπάρχουν ίχνη αμυγδάλου, συστατικό που δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Το αμύγδαλο είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία «Fajita seasoning mix Casa Fiesta», σε συσκευασία των 40 g, με αριθμό παρτίδας 1420901 και ημερομηνία λήξης 27.07.17, που παρασκευάζεται από τη σουηδική εταιρεία «Santa Maria AB».

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν και παρουσιάζουν ευαισθησία στο αμύγδαλο, να μην το καταναλώσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Λάρισα: Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων

Πέντε περιπτώσεις απάτης και μία απόπειρα σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας ήρθαν στο φως μετά από έρευνα της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας.


Συνελήφθησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στη Λάρισα, δύο Ελληνες, ηλικίας 65 και 62 ετών. Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι στιγμής, άλλα τέσσερα άτομα, τρεις Ελληνες, 49, 43 και 28 ετών, και ένας 32χρονος Αλβανός.

Οπως προέκυψε, οι δράστες, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013, είχαν συγκροτήσει και μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση.

Ηγετικά στελέχη της ήταν ο 49χρονος και ο 43χρονος που αναζητούνται. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν αυτοί που έδιναν εντολές και οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, προκειμένου να εξαπατούν παραγωγούς κατά την πώληση αγροτικών προϊόντων, που αποκτούσαν καταρτίζοντας και χρησιμοποιώντας πλαστές επιταγές.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της σπείρας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με παραγωγούς γεωργικών προϊόντων, αλλά και με κτηνοτρόφους και με το πρόσχημα αγοράς μεγάλων ποσοτήτων της παραγωγής τους κατάφερναν να τους εξαπατούν, καταβάλλοντάς τους μικρό χρηματικό ποσό ως προκαταβολή, ενώ κατά την παράδοση των προϊόντων τούς έδιναν πλαστές επιταγές, για εξόφληση του υπολοίπου συμφωνηθέντος τιμήματος.

Οπως διαπιστώθηκε, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, εξαπάτησαν πέντε γεωργικούς παραγωγούς, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά 150.656 κιλά σιτηρών, αποκομίζοντας παράνομα 39.000 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν να πράξουν το ίδιο σε βάρος κτηνοτρόφου για αγορά βοοειδών.

Η Αστυνομία ερευνά άλλες τρεις περιπτώσεις απάτης σε Ημαθία και Κοζάνη, κατά τις οποίες οι δύο συλληφθέντες εξαπάτησαν τρεις παραγωγούς, καταβάλλοντάς τους επίσης πλαστές επιταγές.

Σε επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες, αλλά και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αφορολόγητος καπνός βάρους 3.074,2 γραμμαρίων, πλήθος πειστηρίων που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση τους (μπλοκ με πλαστές επιταγές, τιμολόγια, δελτία αποστολής, γραμμάτια είσπραξης και αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων σε τράπεζες, αποκόμματα ζυγολογίων, χειρόγραφες σημειώσεις με εμπορικές συναλλαγές κλπ), δύο πλαστά δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και 390 ευρώ.

Σε βάρος του 65χρονου εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης, δύο βουλεύματα και πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων δικαστικών Αρχών, για σύσταση και συμμορία, απάτες, πλαστογραφίες, υπεξαίρεση, χρέη προς το Δημόσιο κλπ, με συνολική ποινή φυλάκισης 26 ετών και έξι μηνών.

Και τα άλλα μέλη της εγκληματικής αυτής ομάδας έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Τώρα, σε βάρος των δραστών, αλλά και κατά αγνώστου αριθμού συνεργών τους, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού, πλαστογραφία πιστοποιητικών, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, απάτη κατά συναυτουργία και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Οι δύο συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας συνεχίζονται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητάς τους.
Tanea.gr

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ημερίδα για την ΚΑΠ 2015 2020 στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Ημερίδα για την ΚΑΠ 2015 2020 στο Δήμο Αλεξάνδρειας 
Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα : «Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αλεξάνδρειας ο  Τ.Ο.Ε.Β. Τρικάλων και ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας, αύριο Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα Δημοτικού Αμφιθεάτρου του πρώην  Δήμου Πλατέος στις 19.00. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί την ενοποιημένη Αγροτική Πολιτική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιγράφει ένα σύνολο νόμων σχετικών με την γεωργία και την διακίνηση αγροτικών προϊόντων και όλες τις εκβάσεις που προκύπτουν, όπως η σταθερότητα των τιμών, η ποιότητα των προϊόντων, η επιλογή προϊόντων, η χρήση του εδάφους και η απασχόληση στον αγροτικό κλάδο. Κύριος στόχος της πολιτικής αυτής είναι ο ρόλος της γεωργίας στη διαφύλαξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης, των γεω-περιβαλλοντικών μέτρων, κ.ά. Σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο που ο αγροτικός χώρος μεταβαίνει στη νέα ΚΑΠ, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις αλλαγές που θα επέλθουν, αλλά και τις σύγχρονες ευρωπαϊκές απαιτήσεις. 

www.dikaiologitika.gr

Προώθηση αγροτικών προϊόντων σε αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών

Προώθηση αγροτικών προϊόντων σε αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών
 Οι ενδιαφερόμενοι Φορείς για την υλοποίηση Προγραμμάτων Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων σε αγορές της ΕΕ και Τρίτων Χωρών, στο πλαίσιο των Κανονισμών (ΕΚ) 3/2008 του Συμβουλίου και (ΕΚ) 501/2008 της Επιτροπής, μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το τρέχον έτος, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου. Τα εν λόγω προγράμματα διάρκειας 1-3 ετών, είναι συγχρηματοδοτούμενα και ενισχύονται κατά 50% από κοινοτικούς πόρους, 20% από εθνικούς και 30% από την ιδία συμμετοχή των δικαιούχων. Δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν οι αντιπροσωπευτικές στον τομέα τους Επαγγελματικές και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις (επιχειρήσεις ιδιωτικές-συνεταιριστικές, Ομάδες Παραγωγών, Ν.Π.Δ.Δ. και συμπράξεις ή ενώσεις αυτών). Επιλέξιμα προϊόντα είναι αυτά του Παραρτήματος Ι του Καν. (ΕΚ) 501/2008, όπως νωπά και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο, ελιές, οίνοι ΠΟΠ & ΠΓΕ, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, μέλι κ.ά. Προωθούνται επίσης, προϊόντα ΠΟΠ & ΠΓΕ, βιολογικά, που δεν αναφέρονται στο Παράρτημα Ι. Οι προωθητικές ενέργειες αφορούν κυρίως εκστρατείες ενημέρωσης, εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, διαφημιστικές καταχωρήσεις, συμμετοχή σε εκθέσεις, δημόσιες σχέσεις, ενημερωτικό υλικό, επισκέψεις στη χώρα μας εμπορικών αντιπροσώπων κ.α. Οι προτάσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων & Προώθησης Προϊόντων, Αχαρνών 2, 101 76. Η τελική έγκριση των προγραμμάτων πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr) και στη διαδρομή: Αγρότης-Επιχειρηματίας/ Προώθηση Καλλιεργειών, Εκτροφών & Γεωργικών Προϊόντων/ Ενημέρωση και Προώθηση Γεωργικών Προϊόντων ή στα τηλέφωνα: 210 2124039, 210 2124009, 210 212 4049, 210 2124008 και 210 2124033.

www.dikaiologitika.gr

Τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες στην Ηλιούπολη

Τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες στην Ηλιούπολη 
Ο Δήμος Ηλιούπολης, στο πλαίσιο των Κοινωνικών του Δραστηριοτήτων, συνεχίζει την προμήθεια τροφίμων απ΄ ευθείας από τον παραγωγό στο δημότη, σε προσιτές τιμές, χωρίς καμία μεσολάβηση μεσαζόντων , την Κυριακή 08/03/2015  από τις 08:00 μέχρι τις 12:00, στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού, θα διατεθούν: •    Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από Ορεινή Μεσσηνία: 5lt-16,00€ •    Αλεύρι από Μύλους Δάβρη  Αυλώνος Αττικής: α) Για όλες τις χρήσεις 10kg-5,50€, β) Σκληρό 10kg-7,00€,  γ) Ολικής 5kg-3,50€ •    Ζυμαρικά από Γαλότα Κορινθίας: ΟΛΑ 1kg-2,10€ •     Πατάτες από Νευροκόπι: 10,5kg-4,00€,  21kg-8,00€ •    Όσπρια από Δύο Βουνά Φθιώτιδος: α)Ρεβύθια 2kg-4,00€, β) Φακές 2kg-3,00€, γ) Φασόλια  μέτρια 2kg-5,00€, δ) Γίγαντες 1,5kg-6,00€ •    Μέλι θυμαρίσιο από Κίσσαμο Χανίων: 2kg-15,00€ •    Τυροκομικά-Γαλακτοκομικά Ηλείας: α) Φέτα 2kg-11,50€, β) Γιαούρτι πήλινο 1kg-3,00€,γ) Κρέμα ρυζόγαλο 200 gr-1,00€   •    Τυροκομικά από Διάβα Καλαμπάκας: α) Κεφαλοτύρι 1kg-8,70€, β) Κασέρι 1kg- 8,70€, δ) Κεφαλογραβιέρα 1kg-8,70€ •    Κρασιά από Νεμέα Κορινθίας: α) Ασκός Λευκός και Ροζέ 5lt-6,00€ και 10lt-11,00€, β) Ασκός Ερυθρός Αγιωργίτικος 5lt-7,00€ και 10lt-12,00€, γ) Ημίγλυκος ερυθρός 1,5lt-3,00€ •    Απορρυπαντικά: α) Σκόνη πλυντηρίου 4,2kg-5,00€, β) Υγρό πλυντηρίου ρούχων 1lt-2,50€, γ) Υγρό πιάτων 1lt-1,20€ και 4lt-4,00€ •    Πέστροφα ποταμίσια από Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας: 5,00€/kg •    Ρύζι Ανθήλης Λαμίας: Νυχάκι, Καστανό, Γλασέ, Μπονέτ, Καρολίνα 5kg-5,00€, Ρύζι Μπασμάτι 2,5kg-5,00€. •    Προϊόντα από Κορινθία: α) Πορτοκάλια 10kg-3,50€, β) Λεμόνια 2,5kg-1,50€, γ)Μανταρίνια NOVA 1kg-0,80€, δ) Τσίπουρο Φωκίδας 1lt-5,00€ •    Ελληνική Αλλαντοποιία Παρθενών: α) Λουκάνικα βραστά 1,1kg-4,00€, πρασάτα 670gr-4,00€, χωριάτικα 1,1kg-4,50€, λουκάνικα σεφταλιά 1,1kg-3,50€, β) Σουτζούκι 1,1kg-6,00€, β) Γαλοπούλα βραστή 500gr-3,50€, γ) Κεμπάπ Προψημένο ΚΤΨ 660gr-3,50€ •    Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου: α) Παξιμάδια 500gr-3,00€, β) Κουλούρια 500gr-3,00€ •    Προϊόντα Ταχινοποιίας και Χαλβαδοποιίας Ελληνικής Παραγωγής: α) Ταχίνι ολικής αλέσεως και αποφλοιωμένο 700gr-4,00€, β) Xαλβάς βανίλια, σοκολάτα, αμύγδαλο 500gr-2,80€, γ) Φιστίκι αράπικο φλοιού 500gr-2,00€, δ) Αιγίνης ψημένο 1kg -12,00€ •    Μανιτάρια φιλέτο Παιανίας: 3,80€/kg      •    Σκόρδα από Ν. Βύσσα Θράκης: 0,28€/τμχ •    Καφές: α) Ελληνικός 500gr-3,00€, β) Espresso 250gr-2,50€, γ) Φίλτρου 250gr-2,20€, δ) Σοκολάτα Ρόφημα 250gr-2,20€ •    Ξύδι: α) Παραδοσιακό 1,5lt-1,50€, β) Λευκό 2lt-2,00€, γ) Κόκκινο 2lt-2,00€, δ) Βαλσάμικο 250ml-1,50€, ε) Πετιμέζι 950gr-5,00€ •    Αυγά αχυρώνα: Μεσαία 4,00€/καρτέλα, Μεγάλα 5,00€/καρτέλα   •    Πίτες Παροδοσιακές: 1,3kg- 5,50€ •    Χειροποίητα Βουτήματα Γρεβενών: 1kg-6,50€, Δίπλες 1kg-7,00€ •    Χαρτικά Α’ ποιότητας: Πακέτο (χαρτί υγείας 10 ρολών+ρολό κουζίνας+χαρτοπετσέτες+σπόγγος κουζίνας) ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΟΝΟ 5€ •    Προϊόντα Αρτοποιίας από Σφακιά Κρήτης •    Φρεσκοκατεψυγμένα προϊόντα «Νόρα» •    Χειροποίητοι καραμελωμένοι ξηροί καρποί •    Προϊόντα κουλουροποιίας •    Νωπά Σαλιγκάρια Helix Aspersa  (Κλειστών εκτροφείων): 1kg-5,50€ •    Προϊόντα ζύμης: α)Πίτσα  γίγας ή μαργαρίτα 1τεμ-4,00€, β) Οικογενειακή σπέσιαλ ή μαργαρίτα  1τεμ-3,00€ •    Προϊόντα Ευρυτανίας: Καρύδια, κάστανα 1kg-4,00€ •    Τυροκομικά Κρήτης: α)Γραβιέρα/Κεφαλογραβιέρα καπνιστή 1kg-14,00€, β)Γίδινο 1kg-13,00€, γ)Κεφαλοτύρι τρύπας 1kg-12,00€ Αιτήσεις παραγγελίας θα γίνονται δεκτές από τη Δευτέρα  16/03/2015 από τις 9:00 έως τις 13:00 στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου – είσοδος από την οδό Κουντουριώτη. Πληροφορίες στο τηλ. : 210 9970063    

www.dikaiologitika.gr

32 τόνοι κρασιού στο συντριβάνι της Νάουσας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Αποκριάς, ο Οινοποιητικός Συν/σμός ΒΑΕΝΙ ΝΑΟΥΣΑ θα γεμίσει το συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της πόλης μας με 32 τόνους Ξινόμαυρο κρασί με σκοπό να προσδώσει άλλη γεύση και χρώμα στη γιορτή του καρναβαλιού της Νάουσας, αποδεικνύοντας το «Νάουσα, Πόλη του κρασιού».

Από το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου άφθονο κρασί θα ρέει από τους πίδακες του συντριβανιού και το πρωτόγνωρο θέαμα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά οι κάτοικοι, όλοι οι επισκέπτες στην πόλη μας και όχι μόνο.

Καλούμε όλους τους οινόφιλους να βρεθούν το εορταστικό τριήμερο στη Νάουσα για να δοκιμάσουν από κοντά τη μοναδική ποικιλία του Ξινόμαυρου απολαμβάνοντας παράλληλα και το δρώμενο « Γενίτσαροι και Μπούλες » που αποτελεί το σύμβολο της αποκριάς στη Νάουσα.

Paseges.gr

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Σε νέα προϊόντα μαστίχας επενδύει η ΕΜΧ

Στη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων καθώς επίσης και στην προμήθεια εξοπλισμού παραγωγής και συσκευασίας νέων προϊόντων μαστίχας, προχωρά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Με σχετική απόφαση του ΥΠΑΑΤ μάλιστα έγινε ένταξη του επενδυτικού της σχεδίου στο πλαίσιο του Μέτρου 123 Α «Αύξηση της αξίας των Γεωργικών Προϊόντων», του Άξονα 1 :«Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 .

 

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 728.000 ευρώ, ενώ η μονάδα θα μπορεί να επεξεργάζεται179 τόνους πρώτης ύλης (φυσικής μαστίχας) ετησίως.

 

Αλέξανδρος Μπίκας

 

mpikas@paseges.gr


Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Λίγο κρασί και μερικά φιστίκια οι καλύτεροι «σύμμαχοι» για γερή μνήμη

Ένα ποτήρια κόκκινο κρασί ή μια χούφτα φιστίκια μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εκφύλισης της μνήμης, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη, έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό παράγοντα.
 

Ερευνητές του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής του Τέξας, με επικεφαλής τον Δρ Ασοκ Σέττυ, πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. 

Η ρεσβερατρόλη είναι ήδη γνωστή για την συμβολή της στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, ενώ τώρα προκύπτουν στοιχεία ότι έχει θετική επίδραση στον ιππόκαμπο, περιοχή του εγκεφάλου που παίζει καίριο ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία με ρεσβερατρόλη συντέλεσε σε ουσιαστικά οφέλη για τη μνήμη, τη μάθηση και τη διάθεση, σε ομάδα γηραιών αρουραίων. 

«Παρατηρήσαμε ότι στην ομάδα ελέγχου που δεν χορηγήθηκε ρεσβερατρόλη, η ικανότητα μάθησης διατηρήθηκε μεν αλλά η ικανότητα δημιουργίας νέων αναμνήσεων μειώθηκε μεταξύ 22ου και 25ου μήνα. Αντίθετα, τόσο η μάθηση όσο και μνήμη των πειραματόζωων που πήραν ρεσβερατρόλη βελτιώθηκε σημαντικά», επισημαίνουν οι ερευνητές. 

Η νευρογέννεση, δηλαδή η ανάπτυξη νέων νευρώνων σχεδόν διπλασιάστηκε στους αρουραίους που πήραν ρεσβερατρόλη, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης στην ομάδα παρέμβασης παρατηρήθηκε βελτιωμένη μικροαγγείωση, που αποτελεί ένδειξη βελτιωμένης αιματικής κυκλοφορίας. 

Τέλος, τα τρωκτικά που είχαν πάρε ρεσβερατρόλη είχαν χαμηλότερα επίπεδα χρόνιας φλεγμονής στον ιππόκαμπο. 

Αν και η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και για τους ανθρώπους, ειδικά στην βελτίωση της μνήμης και της μάθησης κατά την μέση και τρίτη ηλικία. 

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ποιος χυμός θα σας βοηθήσει να ρίξετε την πίεσή σας

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, δείχνει πως ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι καθημερινά μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.


Το παντζάρι περιέχει υψηλά ποσά ανόργανων νιτρικών αλάτων, τα οποία στο ανθρώπινο σώμα μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου, μια ένωση που ασκεί αγγειοδιασταλτική δράση. Σημαντικές ποσότητες νιτρικών αλάτων περιέχονται και σε άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 64 εθελοντές ηλικίας 18-85 ετών. Από το σύνολο του δείγματος, το 50% λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της υπέρτασης, χωρίς ωστόσο να έχει επιτύχει μείωση της πίεσης στα επιθυμητά επίπεδα, ενώ το υπόλοιπο 50% είχε διαγνωσθεί με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χωρίς όμως να ακολουθεί αντίστοιχη αγωγή.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία κατανάλωνε ένα ποτήρι χυμού από παντζάρι καθημερινά, για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στην άλλη δόθηκε ο ίδιος χυμός από τον οποίο όμως είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι εθελοντές που κατανάλωναν καθημερινά το χυμό παντζαριού παρουσίασαν μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, η οποία μάλιστα ήταν συγκρίσιμη με τη μείωση που επιφέρουν κατά μέσο όρο ορισμένα αντι-υπερτασικά φάρμακα. Για κάποιους από τους εθελοντές, η παρατηρούμενη μείωση είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή της αρτηριακής τους πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε βελτίωση στην ικανότητα διαστολής των αγγείων και μείωση της αρτηριακής σκληρίας κατά 20% και 10% αντίστοιχα. Μετά τη διακοπή της κατανάλωσης του χυμού, η αρτηριακή πίεση επανήλθε στα προηγούμενα υψηλά επίπεδα, ενώ στους εθελοντές που κατανάλωναν το χυμό από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή των παραπάνω δεικτών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές αναφέρουν πως φαίνεται ότι η καθημερινή πρόσληψη νιτρικών αλάτων από τρόφιμα όπως το παντζάρι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη φαρμακευτική παρέμβαση, όσον αφορά στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, ο επικεφαλής της μελέτης τονίζει πως η δυνατότητα χρήσης ενός φυσικού προϊόντος έναντι κάποιου φαρμάκου είναι πολύ ελκυστική, ενώ συμβουλεύει άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την πρόσληψη νιτρικών αλάτων να προτιμούν το μαγείρεμα των αντίστοιχων λαχανικών στο φούρνο ή στον ατμό, καθώς με το βρασμό η περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα μειώνεται σημαντικά.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Η μεσογειακή διατροφή «φάρμακο» κατά της ανδρικής ανικανότητας


Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, με τίτλο «Ξεχάστε το βιάγκα, φάτε σαν Έλληνες» προτρέπει τους αναγνώστες της να ακολουθήσουν τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής στη ζωή τους, αν θέλουν να δώσουν μια… νέα πνοή στο κρεβάτι τους.

Ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται μια έρευνα που έγινε από το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, με επικεφαλής τον καρδιολόγο Αθανάσιο Αγγελή, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ψαριών, σαλατικών και αγνού παρθένου ελαιολάδου μπορεί να αλλάξει δραστικά τη ζωή των ανδρών που υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία.

Ο έλληνας ερευνητής και η ομάδα του απέδειξαν, ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων βοηθά στον «καθαρισμό» των αγγείων, ειδικά των στενών αγγείων που υπάρχουν στο ανδρικό γεννητικό όργανο και είναι απαραίτητα για την «απόδοση» ενός άντρα.


Ο Α. Αγγελής ειδικεύεται στη στυτική δυσλειτουργία και όπως αναφέρει το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας δήλωσε τα εξής: «Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι αποτελεί μια υγιεινή διατροφή, που σχετίζεται με τη μακροζωία, την ευημερία και τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών ασθενειών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτόν τον τύπο διατροφής, για να αποφύγει ή να αποκαταστήσει την αγγειακή του υγεία».

Ο έλληνας επιστήμονας εξήγησε, ότι όταν ένας άντρας αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στύση του, «αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι χειρότερων προβλημάτων υγείας που ακολουθούν», επειδή τα αγγεία που βρίσκονται στο πέος είναι «πολύ, πολύ ευαίσθητα σε αυτό που μπορεί να συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα».

«Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή της μέτριας στυτικής δυσλειτουργίας» είπε ακόμη ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας ότι η μεσογειακή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικές σε ορισμένους άντρες, σε βαθμό που δε θα χρειαζόταν να βασίζονται πια στο βιάγκρα. «Αυτό που κάνουν αυτά τα χάπια είναι ότι υποκαθιστούν ουσίες, που δε μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό, λόγω της κακής υγείας των αγγείων. Βοηθούν στην αποκατάσταση της σωστής αγγειακής απόκρισης. Αν όμως μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του αγγειακού συστήματος με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, μπορούμε να αντιστρέψουμε τουλάχιστον τα πρώτα στάδια της κατάστασης αυτής χωρίς να καταφύγουμε σε φάρμακα».

Ο Dr. Αγγελής συστήνει την κατανάλωση πολλών δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, σαλατικών, ξηρών καρπών, ελαιόλαδου, ψαριών και πουλερικών, αλλά ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μία φορά την εβδομάδα αρκεί. 

Ο έλληνας ερευνητής παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνάς του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καρδιαγγειακή Απεικόνιση (European Association of Cardiovascular Imaging) που έγινε στη Βιέννη.
Newsbeast.gr

Κάστανα: Ο σύμμαχος μας για καλή υγεία Είναι ένας από τους πολύτιμους θησαυρούς των βουνών

Η φύση κάτι ξέρει που το προφυλάσσει με πολλά αγκάθια. Είναι ένας από τους πολύτιμους θησαυρούς των βουνών. Ο λόγος για το κάστανο που ειδικά ο συνδυασμός του με τη σοκολάτα το κάνει ασυναγώνιστο!

Πού τα βρίσκουμε;

Κύριες περιοχές που ευδοκιμούν τα κάστανα στην Ελλάδα είναι κυρίως στη Μακεδονία, στα ορεινά χωριά του νομού Φθιώτιδας, σε ορισμένα χωριά του Πηλίου, στην ορεινή Αρκαδία καθώς και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης. Σε πολλές μάλιστα από αυτές τις περιοχές διοργανώνονται κάθε χρόνο φεστιβάλ κάστανου. Το πιο γνωστό από αυτά είναι εκείνο στην Αρκαδία, στην περιοχή της Καστανίτσας – εξού και το όνομα της.

Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Περιέχουν υδατάνθρακες (53γρ./ 100γρ.) χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή προκαλούν μικρές αυξήσεις των επιπέδων της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα μετά την κατανάλωση τους με αποτέλεσμα να δίνουν σταθερά επίπεδα ενέργειας. 

Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν: 

  • εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, βιταμίνη η οποία συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.,
  • εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, βιταμίνη η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του μητρικού ιστού κατά την εγκυμοσύνη, στη φυσιολογική αιμοποίηση, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.,
  • πηγή εδώδιμων (διαιτητικών) ινών (5 γρ/ 100 γρ.), θειαμίνης και λοιπών βιταμινών, ανόργανων αλάτων και ωφέλιμων συστατικών για την υγεία.

Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι χαμηλή (2.2γρ./ 100 γρ.) με τα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα να υπερτερούν έναντι των κορεσμένων λιπαρών: 30 γρ. κάστανα περιέχουν περίπου 70 kcal, 15γρ. υδατάνθρακες, 0.9γρ. πρωτεΐνες, 1.4γρ. εδώδιμες (διαιτητικές) ίνες.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε;

Προσέχετε για μικρές τρύπες, στίγματα ή χτυπήματα. Επίσης, μην προτιμάτε όσα είναι ζαρωμένα.

Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος συντήρησης και διατήρησης;

Επειδή περιέχουν αρκετό νερό, αν καθυστερήσετε να τα καταναλώσετε φυλάξτε τα σε μια πλαστή σακούλα για να κρατήσουν την υγρασία τους. Μην τα βάζετε στο ψυγείο, διατηρούνται καλύτερα εκτός, για δύο με τρεις περίπου εβδομάδες από την ημέρα αγοράς τους. 

Πώς σας προτείνουμε να τα απολαύσετε:

Mousse από κάστανο, κέικ με κάστανο αμύγδαλα και σοκολάτα ή γλυκό του κουταλιού με παγωτό βανίλια. Ταιριάζει υπέροχα με πάπια και χοιρινό μαζί με δαμάσκηνα. 

Από τη διατροφολόγο - διαιτολόγο Χριστίνα Κωστάρα

Περισσότερα θέματα για την υγεία και τη διατροφή μπορείτε να διαβάσετε στο k-mag


Το πράσινο τσάι στη μάχη κατά του καρκίνου του στόματος

Ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικάκύτταρα της στοματικής κοιλότητας, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Molecular Nutrition and Food Research.


Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μελέτησε τον μηχανισμό δια του οποίου συστατικά του πράσινου τσαγιού επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, η EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3), μια πολυφαινόλη του πράσινου τσαγιού, μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του στόματος χωρίς να επηρεάσει τα υγιή. Αλλά δεν είχε δοθεί επαρκής απάντηση στο ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες της EGCG που οδηγούν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. 

Τώρα, οι αμερικανοί ερευνητές περιγράφουν τη διαδικασία που η EGCG επηρεάζει τα μιτοχόνδρια (τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων) και συντελεί στην κυτταρική απόπτωση. 

«Η EGCG κάτι κάνει και προκαλεί βλάβη στα μιτοχόνδρια. Και αυτή η ζημιά δημιουργεί έναν κύκλο που προκαλεί περισσότερη βλάβη καθώς ‘ξεδιπλώνεται’, μέχρι τελικά το κύτταρο να προγραμματίσει τον θάνατό του. Συμπεραίνουμε ότι η EGCG προκαλεί τον σχηματισμό αντιδρώντων ειδών οξυγόνου στα καρκινικά κύτταρα, που καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια και αυτά με τη σειρά τους αντιδρούν παράγοντας περισσότερα αντιδρώντα είδη οξυγόνου», εξηγεί ο καθηγητής Τζόσουα Λαμπερτ, συν-διευθυντής του Κέντρου Φυτικών Τροφίμων και Μυκήτων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. 

Τα αντιδρώντα είδη οξυγόνου είναι χημικά αντιδρώντα μόρια που περιέχουν οξυγόνο. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων μεταξύ τους και την ομοιόσταση, που ελέγχει πολλές εσωτερικές διεργασίες του σώματος, περιλαμβανομένης της θερμοκρασίας. 

Όταν τα επίπεδα των αντιδρώντων ειδών οξυγόνου αυξάνονται πολύ, τότε μπορεί να προκληθεί σημαντική βλάβη στις κυτταρικές δομές, δηλαδή οξειδωτικό στρες. 

Και καθώς αυτός ο μιτοχονδριακός θάνατος συνεχίζεται, το καρκινικό κύτταρο μειώνει επίσης την έκφραση των αντιοξειδωτικών γονιδίων, ελαττώνοντας περαιτέρω την άμυνά του. 

«Έτσι σβήνει σιγά-σιγά ο προστατευτικός μηχανισμός και την ίδια στιγμή η EGCG προκαλεί οξειδωτικό στρες», εξηγεί ο Δρ Λαμπερτ. 

Ενδιαφέρον ωστόσο προκάλεσε στην ερευνητική ομάδα ότι η EGCG δεν προκάλεσε την ίδια αντίδραση στα γειτονικά υγιή κύτταρα. Μάλιστα, φάνηκε να αύξησε τις προστατευτικές ικανότητες τους. 

Οι ερευνητές μελέτησαν υγιή ανθρώπινα κύτταρα της στοματικής κοιλότητας, μαζί με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα της ίδιας περιοχής, ώστε να διευκρινίσουν το πώς η EGCG στόχευε τα πάσχοντα. 

Σε εργαστηριακούς δίσκους καλλιέργησαν φυσιολογικά και καρκινικά στοματικά κύτταρα και στη συνέχεια τα εξέθεσαν στην EGCG, σε αναλογίες που συνήθως περιέχει το σάλιο μετά από τη μάσηση μιας τσίχλας με βάσει το πράσινο τσάι. 

Στη συνέχεια συνέλεξαν κύτταρα για να μελετήσουν το οξειδωτικό στρες και αν υπήρχαν ενδείξεις αντιοξειδωτικής αντίδρασης. 

«Επίσης φωτογραφίσαμε τα φωσφορίζοντα στοματικά κύτταρα για να υπολογίσουμε την μιτοχονδριακή αντίδραση και το οξειδωτικό στρες», λέει ο Δρ Λαμπερτ. 

Οι επιστήμονες εντόπισαν την πρωτεΐνη σιρτουίνη 3 (SIRT3), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην μιτοχονδριακή λειτουργία και στην αντιοξειδωτική αντίδραση σε πολλούς ιστούς του σώματος. 

Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι η EGCG επηρεάζει επιλεκτικά την δράση της SIRT3 στα καρκινικά κύτταρα (την απενεργοποιεί) και στα υγιή (την ενεργοποιεί), και μάλιστα αυτό μπορεί να ισχύει για διάφορες μορφές καρκίνου. 
Health.in.gr

Ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή διατροφή δίνουν οι Έλληνες

Εννέα στους 10 Έλληνες καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον για την αγορά προϊόντων υγιεινής διατροφής, ενώ προτιμούν συσκευασίες που αναγράφουν τον τόπο προέλευσης του προϊόντος και είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή διατροφή δίνουν οι Έλληνες -Τι δείχνει έρευνα της Tetra Pak

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί πλέον η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα των Ελλήνων καταναλωτών, σύμφωνα με την έρευνα της Tetra Pak Hellas για τις τάσεις στην αγορά τροφίμων και συσκευασίας. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την Tetra Pak Hellas και τη Focus Bari, από τις 10 Δεκεμβρίου έως και τις 16 Δεκεμβρίου του 2014, 9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν κάποιο ενδιαφέρον για την αγορά προϊόντων υγιεινής διατροφής, ενώ μόλις το 7% δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, είναι εμφανής η τάση στην αγορά προϊόντων που προέρχονται από μικρές τοπικές βιομηχανίες, καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά/ποιοτικά. Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν συσκευασίες οι οποίες αναγράφουν τον τόπο προέλευσης του προϊόντος, είναι ανακυκλώσιμες και κατασκευάζονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Στάσεις ως προς τις εξελίξεις - Παρακολούθηση της αγοράς

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 50% των Ελλήνων καταναλωτών παρακολουθούν από κοντά την αγορά προϊόντων υγιεινής διατροφής, το 43% παρακολουθούν από κάποια απόσταση, ενώ το 7% δε δείχνει κάποιο ενδιαφέρον.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα υγιεινής διατροφής φαίνεται να έχουν οι μητέρες.

Στάσεις ως προς τα προϊόντα διατροφής

Σχεδόν το 92% των Ελλήνων καταναλωτών αναγνωρίζει ότι η διατροφή επηρεάζει τη φυσική αλλά και την πνευματική κατάσταση του ατόμου.

Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά προϊόντων με θρεπτικά συστατικά και προϊόντων που προέρχονται από μικρές τοπικές βιομηχανίες καθώς θεωρούνται πιο υγιεινά/ποιοτικά (70%). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα υγιεινής διατροφής που παράγονται από μικρές τοπικές βιομηχανίες δείχνουν ότι έχουν οι μητέρες (76%.)

Στάσεις ως προς τις συσκευασίες διατροφής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 9 στους 10 συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να αναγράφονται αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο προέλευσης του προϊόντος πάνω στη συσκευασία. Σημαντικό είναι να μπορεί να ανακυκλωθεί (56%) και να έχει κατασκευαστεί με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον (47%), δηλώνουν επίσης οι Έλληνες καταναλωτές.

Αναλύοντας τις διαφορετικές συμπεριφορές των δύο φύλων και ομάδων, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι γυναίκες φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βάση στα χαρακτηριστικά της συσκευασίας που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος (93%), ενώ Έλληνες καταναλωτές που προέρχονται κυρίως από τα ηλικιακά groups 45-55 ενδιαφέρονται περισσότερο να γνωρίζουν λεπτομέρειες προέλευσης του προϊόντος (96%).

Χάρτινες συσκευασίες TETRA PAK®

Σχεδόν το 64% των Ελλήνων καταναλωτών γνωρίζει και αγοράζει συστηματικά γάλα/χυμό σε συσκευασία Tetra Pak, σύμφωνα με την έρευνα. Επιπλέον, άτομα που ενδιαφέρονται για θέματα διατροφής, γνωρίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις συσκευασίες Tetra Pak, με 3 στους 4 να αγοράζουν συστηματικά γάλα/χυμό σε συσκευασία Tetra Pak (75%), ενώ αντίθετα το 57%, αυτών που ενδιαφέρονται μόνο περιστασιακά για θέματα διατροφής ή και καθόλου, αγοράζει συστηματικά Tetra Pak.

Στάσεις ως προς τις συσκευασίες TETRA PAK®

Σχεδόν 8 στους 10 συμφωνούν ότι οι συσκευασίες Tetra Pak είναι φιλικές προς το περιβάλλον (79%). Αντίστοιχα, ένας εξίσου σημαντικός αριθμός καταναλωτών θεωρεί ότι οι συσκευασίες Tetra Pak προστατεύουν αποτελεσματικά τα προϊόντα (82%), ενώ παράλληλα είναι πρακτικές και εύχρηστες (83%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, διαπιστώνεται μια πολύ θετική στάση προς τις συσκευασίες Tetra Pak και ιδιαίτερα από γονείς/μητέρες, καθώς και από άτομα που ενδιαφέρονται για ζητήματα υγιεινής διατροφής.

Euro2day.gr

 0 0+10 0 6

Τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά Βίκος «Προϊόν της Χρονιάς 2015»

«Προϊόν της Χρονιάς 2015» στην κατηγορία μη αλκοολούχα ποτά αναδείχθηκαν από τους καταναλωτές τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος».
Τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά Βίκος «Προϊόν της Χρονιάς 2015»
Τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος» με κύριο συστατικό τους το φυσικό μεταλλικό νερό από τη πηγή Ζαγοροχώρια, αναδείχθηκαν «Προϊόν της Χρονιάς 2015» στην κατηγορία μη αλκοολούχα ποτά.

O θεσμός «Προϊόν της Χρονιάς» βραβεύει τα πιο καινοτόμα προϊόντα εδώ και 7 χρόνια, ενώ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα από τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία ερευνών TNS ICAP διεξήγαγε έρευνα σε δείγμα 3.017 Ελλήνων καταναλωτών, με τους συμμετέχοντες να αναδεικνύουν και να επιβραβεύουν με την ψήφο τους, τα πιο καινοτόμα προϊόντα στην κατηγορία τους. Στην έρευνα αυτή, καθοριστικό ρόλο έχουν οι ίδιοι οι καταναλωτές, που επιλέγουν συνειδητά αναδεικνύοντας τα προϊόντα της προτίμησής τους.

Τα Φυσικά Μεταλλικά Αναψυκτικά «Βίκος» κυκλοφόρησαν στην αγορά το καλοκαίρι του 2014 σε 8 γεύσεις (Πορτοκαλάδα με ή χωρίς ανθρακικό, Λεμονάδα, Βυσσινάδα, Γκαζόζα, Cola, Σόδα, Τόνικ) σε συσκευασίες pet 330ml.

H εταιρία διαθέτει στην αγορά και συσκευασίες 1½ lt σε 5 γεύσεις, (Πορτοκαλάδα με ή χωρίς ανθρακικό, Λεμονάδα, Γκαζόζα και Cola), ενώ πρόκειται να λανσάρει συσκευασίες 0,5lt, διευρύνοντας έτσι την γκάμα των συσκευασιών της, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές.

Euro2day.gr

Συσκευασία ελαιόλαδου αποσύρει ο ΕΦΕΤ

Πρόκειται για το ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία «ΜΕΣΤΟ», Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα, σε συσκευασία του 1 Lt. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση.
Συσκευασία ελαιόλαδου αποσύρει ο ΕΦΕΤ -Σε εξέλιξη οι έλεγχοι
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Ασφάλειας και Ποιότητας των Τροφίμων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξηΠολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων σε διακινούμενο ελαιόλαδο σε επίπεδα που υπερβαίνουν αυτά που ορίζονται από την σχετική νομοθεσία.

Πρόκειται για το ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία «ΜΕΣΤΟ», Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα, σε συσκευασία του 1 Lt., με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 07/3/2016 και Lot 18499, το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Nutria Α.Ε., με έδρα Ν. Ψυχικό Αττικής, για λογαριασμό της ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΑΕΒΕ, με έδρα Χαλάνδρι Αττικής.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο Φορέας καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.


Euro2day.gr

Τη δημιουργία Ο.Π. κάτω των 20 ατόμων ζητούν οι παραγωγοί

«Κενό γράμμα» χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών τη νομοθεσία για τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών (Ο.Π.) που ψηφίστηκε στο νόμο 4015/2011 επί υπουργίας Σκανδαλίδη. Ο λόγος σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν αρκετοί και μας επανέλαβε ο κ. Στέφανος Οικονομίδης, αγρότης από τον Μαραθώνα, δεν είναι άλλος από τα αυστηρά κριτήρια του κανόνα των 20 ατόμων. Σύμφωνα με τους παραγωγούς το γεγονός αυτό δυσχεράνει τη δημιουργία των ομάδων, ειδικά στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Αυτό συμβαίνει καθώς ειδικές περιπτώσεις, όπως η αποχώρηση µελών για διάφορους λόγους και οι διαφωνίες που προκύπτουν στην πορεία, κάνουν απαγορευτική την οργάνωση Ομάδων σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτή που συναντάμε σήμερα στη χώρα μας.

Όσον αφορά τους τόνους, η ελάχιστη ποσότητα παραγωγής ορίζεται στους τουλάχιστον 200 τόνους νωπού προϊόντος σε ορεινές, µειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές (εκεί απαιτούνται 10 τουλάχιστον άτομα) και 400 τόνους σε λοιπές.

«Με μικρές ομάδες τα πράγματα θα ήταν αλλιώς»

Κατά την επίσκεψή μας στα θερμοκήπια του παραγωγού από τον Μαραθώνα, κ. Στέφανου Οικονομίδη τον ρωτήσαμε σχετικά. Σύμφωνα με όσα ανέφερε: «αν ήταν εφικτή η σύσταση μικρότερων Ομάδων τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαμε καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα αλλά και θα μειώναμε το κόστος παραγωγής μας». 
Και πρόσθεσε: «έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να δημιουργήσουμε Ομάδα Παραγωγών αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η νομοθεσία έχει θέσει όριο τα 20 άτομα ως ελάχιστο αριθμό παραγωγών, γεγονός που μας δυσκολεύει πάρα πολύ. Αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια πιο ευέλικτη Ομάδα με 6 – 7 άτομα τότε θα είχαμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη».

Ολοκληρώνοντας για το θέμα μας, ο κ. Οικονομίδης μας τόνισε: «Προφανώς όμως η πολιτεία δεν το θέλει, γι’ αυτό και δεν το κάνει. Θα πρέπει να μας ακούσουν όμως διότι στην Ελλάδα ο κλήρος είναι μικρός και μόνο μέσα από μικρά, ευέλικτα, οργανωμένα σχήματα μπορούμε να υπάρξουμε. Επιπλέον θα μπορούσαμε να επιτύχουμε καλύτερες τιμές στις αγορές αγροτικών εφοδίων οπότε θα μειωνόταν αυτόματα και το κόστος παραγωγής μας.

Τι ορίζει ο νόμος 4015

Στο άρθρο 16 του νόμου 4015/2011 ορίζεται σχετικά με την δημιουργία Ομάδων Παραγωγών: «Για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού και Ο.Π. απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από είκοσι (20) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 2810/2000, καθώς και η έγκριση του από το Ειρηνοδικείο της έδρας του συνεταιρισμού. Στο καταστατικό του ΑΣ πρέπει να ορίζεται η εδαφική επικράτεια του.

Ειδικά για τα νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους ως ελάχιστος αριθμός φυσικών προσώπων για τη σύσταση ΑΣ κατά τα ανωτέρω, ορίζονται τα δέκα (10) ιδρυτικά μέλη».

Να τονίζουμε ότι μια ομάδα παραγωγών είναι ουσιαστικά ένας κλαδικός συνεταιρισμός, είναι μια συνδιόκτητη επιχείρηση των μελών της όπου οι ίδιοι οι παραγωγοί αποφασίζουν πως πωλούν και πως αγοράζουν. Μια Ο.Π. έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο προϊόν ή ομοειδή προϊόντα, δεν είναι ένας συνεταιρισμός γενικού τύπου.

Agrotypos.gr

Την ερχόμενη Τετάρτη τα εγκαίνια της 10ης Γεωργικής Περιβαλλοντικής Εκθεσης Λάρισας

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου, εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ η 10η Πανελλήνια Γεωργική, Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Εκθεση Λάρισας, που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων στις 11 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2015, στη Σκεπαστή Αγορά, στην Νεάπολη της Λάρισας. (οδός Γ. Παπανδρέου).
Σημειώνεται ότι ο κ. Αποστόλου θα απευθυνθεί, από το βήμα της Εκθεσης, για πρώτη φορά στους αγρότες της Θεσσαλίας, μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά στην προετοιμασία για τη διοργάνωση της Εκθεσης, απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες, πριν ανοίξουν οι πύλες της. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν μεγάλο, αφού θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 70 έκθετες από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ μεγάλη αναμένεται και  η  συμμετοχή των επισκεπτών.
Είναι εξάλλου δεδομένο ότι η Έκθεση αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον γεωργοκτηνοτροφικό ή τον περιβαλλοντικό τομέα να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ φιλοδοξία της νέας δημοτικής αρχής είναι  να αναδειχθεί ως μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Σημειώνεται τέλος ότι στο πλαίσιο της 10ης Πανελλήνιας Γεωργικής-Κτηνοτροφικής-Περιβαλλοντικής Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και παρουσιάσεις με θέματα σχετικά με το αντικείμενο της έκθεσης.   
Πρόγραμμα ημερίδων
Ειδικότερα το πρόγραμμα των ημερίδων, που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της έκθεσης, είναι το εξής:
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015
18:00
«Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, 104 χρόνια αγροτικής εκπαίδευσης»
Γεώργιος Μπάσδρας, Γεωπόνος – MSc, Δ/ντης Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής
 
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015
10:30 έως 15:00
Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα:
«Καινοτόμες εφαρμογές στον αγροδιατροφικό και περιβαλλοντικό τομέα»
Οργάνωση:
ΑΤΕΙ Θεσσαλίας
 
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015
11:00
Ημερίδα ενημέρωσης με θέμα:
«Νέα ΚΑΠ – Γεωργία – Κτηνοτροφία»
Συνδιοργάνωση:
Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας

Paseges.gr