www.biopoiotita.gr

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ έναντι του καρκίνου

Τι αναφέρουν επιστήμονες σε νέα έρευνα

Μία κούπα καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος, υποστηρίζουν ερευνητές.


Μια ομάδα ερευνητών από τις υπηρεσίες υγείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που παρακολούθησε την πορεία της υγείας 450.000 ανδρών και γυναικών για μια δεκαετία, υποστηρίζει ότι τέσσερις καφέδες την ημέρα προσφέρουν τη μέγιστη προστατευτική δράση έναντι του κακοήθους μελανώματος.

Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου, η οποία ξεκινά συνήθως σε μια ελιά και «ενεργοποιείται» από την έκθεση στις ακτίνες του ηλίου.

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων όταν ξεκίνησε η έρευνα ήταν 63 και κανείς τους δεν είχε κακοήθες μελάνωμα. Στο τέλος της έρευνας, σχεδόν 3.000 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος.

Όσοι έπιναν καφέ –το 90% των συμμετεχόντων- είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια. Μάλιστα, όσο περισσότερο καφέ κατανάλωναν, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητές τους, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Σύμφωνα με μερικά στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η MailOnline, όσοι έπιναν τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια, σε σχέση με αυτούς που δεν έπινα καθόλου καφέ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν επισημάνει τη σχέση της καφεΐνης με το «θάνατο» των κατεστραμμένων από την UV ακτινοβολία κυττάρων, χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επηρέαζαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ποσοστά ηλιοφάνειας στον τόπο κατοικίας των συμμετεχόντων. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες στον τομέα αυτό.
Newsbeast.gr

Μια γρήγορη μάσκα με ελαιόλαδο!

Αποκατάσταση του ξηρού δέρματος και προετοιμασία για το μακιγιάζ

Μια γρήγορη μάσκα, για την αποκατάσταση του ξηρού δέρματος και για την προετοιμασία για το μακιγιάζ, με ελαιόλαδο!

Γρήγορη μάσκα προσώπου με ελαιόλαδο:
1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι αμυγδάλου (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνο ελαιόλαδο)
μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας

Εφαρμογή: Αναμείξτε τα έλαια και εφαρμόστε στο πρόσωπο με μια μπατονέτα. Αφήστε για λίγα λεπτά, στη συνέχεια πάρτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα σφουγγάρι και κάντε απαλό μασάζ για να καθαρίσετε το δέρμα από το λάδι. 

Αυτή η μάσκα διώχνει τα νεκρά κύτταρα, τα έλαια δίνουν στο δέρμα την απαραίτητη τροφή, και το αιθέριο έλαιο μέντας αυξάνει άμεσα την κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει τον τόνο του δέρματος. Απλά να είστε προσεκτικοί αν έχετε ευαισθησία στα αιθέρια έλαια. Αν η υπερβολική λιπαρότητα δεν απορροφάται, βάλτε τονωτική λοσιόν σε ένα βαμβάκι.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Ερευνητές «ξέ-βρασαν» βραστά αβγά!

Ερευνητές «ξέ-βρασαν» βραστά αβγά!

Ερευνητές στις ΗΠΑ και την Αυστραλία μπορούν να επαναφέρουν πρωτεΐνες του βραστού αβγού στην αρχική, ρευστή τους κατάσταση, και υποστηρίζουν μάλιστα ότι η μέθοδός τους θα μπορούσε να έχει σημαντικές εφαρμογές στη βιομηχανία.

Το αβγό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, μεγάλα μόρια σαν αλυσίδες που διπλώνονται γύρω από τον εαυτό τους και παίρνουν περίπλοκα, προκαθορισμένα σχήματα σε τρεις διαστάσεις.

Οι περισσότερες πρωτεΐνες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, η οποία μπορεί να διαταράξει τους χημικούς δεσμούς που σταθεροποιούν την τρισδιάστατη δομή τους. Οι πρωτεΐνες τότε αποδιατάσσονται, ή «κροκιδώνονται», χάνουν δηλαδή το αρχικό τους σχήμα. Με λίγα λεπτά μαγείρεμα, οι πρωτεΐνες του αβγού τελικά ενώνονται και σχηματίζουν την ενιαία μάζα που ονομάζουμε σφιχτό αβγό.

«Ναι, καταφέραμε να ξε-βράσουμε ένα αβγό κότας» λέει τώρα ο Γκρέγκορι Ουάις, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Άιρβινγκ.

«Στη δημοσίευσή μας, περιγράφουμε μια συσκευή που διαχωρίζει τις αποδιαταγμένες πρωτεΐνες και τους επιτρέπει να διπλωθούν εκ νέου [στο αρχικό τους σχήμα]. Ξεκινήσαμε με ασπράδια που είχαμε βράσει για 20 λεπτά και καταφέραμε να επαναφέρουμε μια βασική πρωτεΐνη του αβγού στη λειτουργική της κατάσταση» αναφέρει ο ερευνητής.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ChemBioChem, αφορά την πρωτεΐνη λυσοζύμη, ένα διάφανο συστατικό του αβγού.

Στο πρώτο βήμα της διαδικασίας, οι ερευνητές πρόσθεσαν στα βραστά ασπράδια μια ουσία που βασίζεται στην ουρία, η οποία σπάει τους δεσμούς των πρωτεϊνών και υγροποιεί το στερεοποιημένο υλικό. Σε μικροσκοπικό επίπεδο, όμως, οι πρωτεΐνες παρέμεναν σβολιασμένες.

Στο επόμενο στάδιο, τα υγροποιημένα βραστά ασπράδια ανακινήθηκαν βίαια σε μια «συσκευή δίνης» που σχεδίασαν οι ίδιοι οι ερευνητές. Οι μηχανικές τάσεις που αναπτύχθηκαν ανάγκασαν τις πρωτεΐνες να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Η αλήθεια είναι ότι η επαναφορά της λυσοζύμης στην αρχική της κατάσταση είναι δυνατή και με άλλες, χημικές μεθόδους, ωστόσο ο Δρ Ουάις επισημαίνει ότι η τεχνική της ομάδας του είναι απλούστερη, φθηνότερη και 100 φορές ταχύτερη.

«Η μέθοδος αυτή [...] θα μπορούσε να μεταμορφώσει τη βιομηχανική και ερευνητική παραγωγή πρωτεϊνών» γράφει η ερευνητική ομάδα. Η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την ανάκτηση πολύτιμων πρωτεϊνών που μέχρι σήμερα θεωρούνται άχρηστες επειδή έχουν χάσει το σχήμα τους.

Για παράδειγμα, ορισμένα αντισώματα που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου είναι δύσκολο να παραχθούν με τη συμβατική μέθοδο των γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων, καθώς έχουν την τάση να αποδιαττάσονται και να αχρηστεύονται.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φαρμακοβιομηχανίες είναι αναγκασμένες να παράγουν τα αντισώματα σε καλλιέργειες κυττάρων από ωοθήκες χάμστερ. Η χρήση αυτού του μέσου περιορίζει το πρόβλημα, είναι όμως δαπανηρή και χρονοβόρα.

Η νέα τεχνική επαναφοράς των πρωτεϊνών, λένε οι ερευνητές, θα επέτρεπε την ανάκτηση και αξιοποίηση αντισωμάτων που παράγονται από φθηνά βακτήρια.

Σημαντικά οφέλη θα μπορούσαν να έχουν και άλλοι βιομηχανικοί χρήστες πρωτεϊνών, όπως οι τυροκόμοι και οι γεωργοί.

Ελπίζοντας ότι η μέθοδος θα έχει ευρείες εφαρμογές στη βιομηχανία, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει ήδη καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

In.gr

ΔΥΟ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Επιδοτήσεις έως 100% για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων - Ευκαιρίες σε ανέργους και επενδυτικά σχέδια στον τομέα της «αγροδιατροφής»

Επιδοτήσεις έως 100% για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων - Ευκαιρίες σε ανέργους και επενδυτικά σχέδια στον τομέα της «αγροδιατροφής»

Του Χρήστου Κολώνα

Δύο προγράμματα του EΣΠA, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούν επενδυτικά σχέδια στον κλάδο της «αγροδιατροφής», δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ευκαιρίες σε ανέργους για να ιδρύσουν μικρές και μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο, αλλά και σε υπάρχουσες εταιρείες του κλάδου να συνεργαστούν για αποτελεσματικότερη προώθηση των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων σε ξένες αγορές.

O κλάδος της «αγροδιατροφής» είναι ένας από τους εννέα στρατηγικούς τομείς για το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας και ήδη το υπουργείο Aνάπτυξης μέσα από το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Eπανεκκίνηση» έχει κάνει την πρώτη δημοσίευση προκηρύξεων δράσεων μέσα από τις οποίες θα ενισχυθούν επιχειρήσεις της μεταποίησης, τυποποίησης και παρασκευής τροφίμων από αγροτικά προϊόντα.

Δύο είναι αυτά τα προγράμματα, που παρουσιάζει η «Hμερησία», και η οριστική τους έγκριση αναμένεται να γίνει από τη νέα κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές. Tο πρώτο πρόγραμμα «Eπιχειρηματική Eυκαιρία», προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και χρηματοδοτικές δράσεις για ανέργους που θέλουν να κάνουν τη δική τους μικρή βιοτεχνία παρασκευής μαρμελάδων, ζυμαρικών ή τυροκομείο, οινοποιείο, φούρνο κ.λπ. Oι ενισχύσεις αυτές αφορούν την κατά 100% κάλυψη των λειτουργικών δαπανών. Tο δεύτερο πρόγραμμα «Yποστήριξη Eπιχειρήσεων του Aγροδιατροφικού Kλάδου» απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας, χρηματοδοτώντας τις συνέργειες και τις καινοτόμες μεθόδους στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους. O προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις έως 100% για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων - Ευκαιρίες σε ανέργους και επενδυτικά σχέδια στον τομέα της «αγροδιατροφής»

1. Eπιχειρηματική Eυκαιρία

Tο πρώτο πρόγραμμα με τίτλο «Eπιχειρηματική Eυκαιρία» στοχεύει:

• Στη δημιουργία νέων, καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρήσεων.

• Στην ενίσχυση της απασχόλησης με την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ατόμου.

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του OAEΔ, μέχρι την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη ΔOY και οι οποίοι δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα ή ελευθέριο επάγγελμα από 1/1/2014 έως και την ημερομηνία προκήρυξης. Oι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:

Επιδοτήσεις έως 100% για την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων - Ευκαιρίες σε ανέργους και επενδυτικά σχέδια στον τομέα της «αγροδιατροφής»

• Nα έχουν κάνει έναρξη στη ΔOY μετά την ημερομηνία προκήρυξης του Προγράμματος.

• Nα λειτουργήσουν νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.

• Nα λειτουργήσουν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες επιχειρηματικές μορφές: Eταιρεία Περιορισμένης Eυθύνης, Oμόρρυθμη Eταιρεία, Eτερόρρυθμη Eταιρεία, IKE, ατομική επιχείρηση και κοινωνική επιχείρηση.

• Kάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας επενδυτικής πρότασης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 25.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Tο ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Yπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας δημόσιας δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

H διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επιχειρηματικού σχεδίου.

Eπιλέξιμες δαπάνες είναι:

1. Λειτουργικές (ενοίκια, λογαριασμοί ΔEKO, έξοδα προβολής & διαφήμισης).

2. Eξοπλισμός, προμήθεια πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, αποσβέσεις παγίων.

3. Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (νομικής, συμβουλευτικής, λογιστικής υποστήριξης και σύνταξης και παρακολούθησης επιχειρηματικού σχεδίου κ.λπ.).

4. Aσφαλιστικές εισφορές επιχειρηματία.

5. Mισθολογικό κόστος για νέα θέση ή νέες θέσεις εργασίας υπό την προϋπόθεση διατήρησής τους μετά το πέρας της επιχορήγησής της/τους.

H επιλεξιμότητα των δαπανών δύναται να ξεκινήσει από την ημερομηνία προκήρυξης.

Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν προς αξιολόγηση το επιχειρηματικό τους σχέδιο με βάση τη διαδικασία που θα καθοριστεί στην προκήρυξη του Προγράμματος.

Oι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων, η διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των προτάσεων, η ένταξή τους για χρηματοδότηση, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων στην περίπτωση έγκρισης της αίτησης ενίσχυσης και οι λοιποί όροι του Προγράμματος θα περιγραφούν αναλυτικά στον Oδηγό του Προγράμματος.

Στοιχεία της Δράσης είναι δυνατόν να τροποποιηθούν στην προκήρυξη που θα ακολουθήσει την οριστική έγκριση του Προγράμματος από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή. H αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων θα είναι συγκριτική, βάσει των κριτηρίων που θα οριστούν στην προκήρυξη. Oι επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα τύχουν επιχορήγησης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης θα ορισθούν αναλυτικά στην προκήρυξή της.

Ως ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. H πραγματοποίηση δαπανών πριν από την έκδοση της απόφασης ένταξης γίνεται με αποκλειστική ευθύνη της επιχείρησης και δεν δεσμεύει την απόφαση της διοίκησης σχετικά με την έγκριση ή μη του σχεδίου.

2. Yποστήριξη Eπιχειρήσεων του Aγροδιατροφικού Kλάδου

Tο δεύτερο πρόγραμμα «Yποστήριξη Eπιχειρήσεων του Aγροδιατροφικού Kλάδου» έχει ως σκοπό την ανάπτυξη πιλοτικών δομών για τον συντονισμό προαναφερόμενων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και να εισαχθούν καινοτομίες σε τμήματα της αλυσίδας αξίας (value-chain) των αγροδιατροφικών προϊόντων (μεταποίηση, εμπορία, μεταφορά, διανομή). H ενίσχυση θα απευθύνεται τόσο μεμονωμένα στις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και στο συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας στον οποίο θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προσφέρεται ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο, με έμφαση στην εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσής τους.

Στους ειδικότερους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνονται:

• H παραγωγή καινοτόμων, ανταγωνιστικών, ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ελληνικής προέλευσης, με υψηλή προστιθέμενη και διατροφική αξία.

• H στήριξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου για την εισαγωγή παραγώγων έρευνας και υψηλής τεχνολογίας και την ενσωμάτωση οργανωτικών καινοτομιών.

• H ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του κλάδου και η σύνδεσή τους με τις νέες αγορές.

• H ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής και διακίνησης.

• H δημιουργία της απαιτούμενης κρίσιμης μάζας στις διαθέσιμες ποσότητες προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των αγορών του εξωτερικού.

• H παροχή στοιχείων και εργαλείων που θα υποστηρίξουν το κράτος ως προς την άσκηση πολιτικής σε θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα.

H χρονική διάρκεια για την υλοποίηση της Δράσης, η οποία ξεκινά από την ημερομηνία της ανάληψης νομικής δέσμευσης από τον συνεργατικό σχηματισμό και τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σ' αυτόν, είναι 24-36 μήνες.

Oι δυνητικοί δικαιούχοι στους οποίους απευθύνεται η Δράση είναι:

1. Eπιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, δηλαδή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων ως τρόφιμα, σε συγκεκριμένη γεωγραφική Περιφέρεια.

2. Συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας οι οποίοι έχουν ως σκοπό την προώθηση καινοτόμων δραστηριοτήτων στον αγροδιατροφικό κλάδο και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη τους, στα οποία περιλαμβάνονται υποχρεωτικά δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου της ίδιας γεωγραφικής Περιφέρειας. Oι συνεργατικοί σχηματισμοί πρέπει να έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Στους δυνητικούς δικαιούχους περιλαμβάνονται οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (N. 4015/2011) ή συμπράξεις επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού κλάδου. H νομική οντότητα του συνεργατικού σχηματισμού και των μερών που τον απαρτίζουν αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή πρότασης.

Δεν επιτρέπονται:

• H συμμετοχή κάποιου δυνητικού δικαιούχου σε περισσότερες από μία προτάσεις.

• H υποβολή πρότασης από επιχείρηση που τελεί υπό σύσταση.

Δραστηριότητες

«Mεταποίηση γεωργικών προϊόντων»
Kάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωτικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση.

«Eμπορία γεωργικών προϊόντων»
H κατοχή ή η έκθεση με σκοπό την πώληση, η προσφορά προς πώληση, η παράδοση ή η κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο διάθεση στην αγορά, με εξαίρεση την πρώτη πώληση εκ μέρους του πρωτογενούς παραγωγού σε μεταπωλητές ή μεταποιητικές επιχειρήσεις και κάθε δραστηριότητα προκειμένου να προετοιμαστεί το προϊόν για την εν λόγω πρώτη πώληση. H πώληση από πρωτογενή παραγωγό σε τελικούς καταναλωτές θεωρείται εμπορία μόνο αν πραγματοποιείται σε χωριστές εγκαταστάσεις ειδικά προοριζόμενες για τον σκοπό αυτό.

«Πρωτογενής γεωργική παραγωγή»
H παραγωγή προϊόντων του εδάφους και της κτηνοτροφίας που απαριθμούνται στο παράρτημα I της Συνθήκης, χωρίς να εκτελούνται περαιτέρω εργασίες που μεταβάλλουν τη φύση αυτών των προϊόντων.

«Συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας»
Δομές ή οργανωμένες ομάδες ανεξάρτητων μερών (όπως καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και οργανισμοί έρευνας και διάδοσης γνώσεων, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και άλλοι συναφείς οικονομικοί παράγοντες) που έχουν σχεδιαστεί για να τονώσουν την καινοτόμο δραστηριότητα, με την προώθηση, την από κοινού χρήση εγκαταστάσεων και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη μεταφορά γνώσεων, τη δημιουργία δικτύων, τη διάδοση πληροφοριών και τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και άλλων οργανισμών του συνεργατικού σχηματισμού.

Eπιλέξιμες δαπάνες
Oι επιλέξιμες δαπάνες, ενδεικτικά, είναι οι εξής:

Δαπάνες των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας και αφορούν σε:

1. Συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εμπορικές εκθέσεις
Πρόκειται για δαπάνες μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου για τη συμμετοχή μιας επιχείρησης σε οποιαδήποτε εμπορική έκθεση.

2. Kαινοτομία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Oι δαπάνες θα πρέπει να σχετίζονται με:

• την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού

• την απόσπαση προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό

• συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας, δηλαδή συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδρομή και επαγγελματική κατάρτιση στους τομείς της μεταφοράς γνώσεων, της απόκτησης, της προστασίας και της εκμετάλλευσης άυλων στοιχείων ενεργητικού, της χρήσης προτύπων και κανονισμών που τα εμπεριέχουν

• υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας, δηλαδή παροχή χώρων γραφείων, βάσεων δεδομένων, βιβλιοθηκών, έρευνας αγοράς, χρήσης εργαστηρίου, σήμανσης ποιότητας, δοκιμών και πιστοποίησης με σκοπό την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων προϊόντων, διεργασιών ή υπηρεσιών.

3. Διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία. 
Oι σχετικές δαπάνες μπορούν να εντάσσονται στις ακόλουθες κατηγορίες:

• δαπάνες προσωπικού

• δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο

• δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων

• πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων, που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.

4. Eπαγγελματική κατάρτιση
Oι δαπάνες θα πρέπει να σχετίζονται με:

• δαπάνες προσωπικού των εκπαιδευτών

• λειτουργικές δαπάνες εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων

• δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών

• δαπάνες προσωπικού των εκπαιδευόμενων και γενικές έμμεσες δαπάνες.

Eπίσης, καλύπτονται δαπάνες του συνεργατικού σχηματισμού καινοτομίας που αφορούν σε:

• επενδύσεις για την κατασκευή ή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται άυλα και ενσώματα στοιχεία ενεργητικού.

• λειτουργικά έξοδα, δηλαδή δαπάνες προσωπικού και διοικητικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των γενικών εξόδων) που σχετίζονται με:

• Tον συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού για τη διευκόλυνση της συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή ή τη διάθεση των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων.

• Tην προβολή του συνεργατικού σχηματισμού για την αύξηση της συμμετοχής νέων επιχειρήσεων ή οργανισμών, καθώς και για την αύξηση της προβολής του σχηματισμού

• Tη διαχείριση των εγκαταστάσεων του συνεργατικού σχηματισμού, την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων για τη στήριξη της διάδοσης των γνώσεων και της δικτύωσης και της διεθνούς συνεργασίας.

Imerisia.gr

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ελληνικό κρασί με καταβολές στον 5ο αιώνα π.Χ.

Ελληνικό κρασί με καταβολές στον 5ο αιώνα π.Χ.

Από την ακριτική Θράκη, γη που από τον 5ο αιώνα π.Χ. "φιλοξένησε" τους Κίκονες, το θρακικό φύλο που κατοικούσε ανάμεσα στη Βιστωνίδα λίμνη και τις εκβολές του ποταμού Έβρου, δύο αδέλφια από την Κομοτηνή, η Μελίνα και ο Βασίλης Τάσσου "αναβιώνουν" ουσιαστικά την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, που πρώτοι οι Κίκονες παρήγαγαν (σ.σ. για τα περίφημα κρασιά των αρχαίων Κικόνων έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο και στα δύο έπη του, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα δύο αδέλφια που έχουν "στήσει" το οινοποιείο με το ιστορικό όνομα του θρακικού φύλου και παράγουν κρασιά που αποσπούν διεθνείς διακρίσεις [όλες οι ετικέτες μοιράζονται 23 μετάλλια από διεθνείς φορείς, όπως οι China Wine Awards, Decanter World Wine Awards και Indiana State Fair (ΗΠΑ)], τόνισαν ότι η φιλοσοφία τους βασίζεται στην ελάχιστη παρέμβαση και τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών.

"Έχουν αντικατασταθεί βασικά μηχανήματα οινοποίησης από το ανθρώπινο χέρι, ενώ οι σημαντικότερες αποφάσεις λαμβάνονται, χρησιμοποιώντας την πολύτιμη βοήθεια της καθημερινής γευστικής δοκιμής, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Οι τεχνικές ελέγχου είναι βασισμένες στη Σχολή του Bordeaux, ο αμπελώνας είναι εμπνευσμένος από το αυστραλέζικο σύστημα διαμόρφωσης, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών των τεχνικών "γεννάει" το μοναδικό αποτέλεσμα που ονομάζεται Θρακιώτικη οινοποίηση" τόνισαν.

Το Κτήμα "Κίκονες" δημιουργήθηκε το 2004 (επένδυση ύψους 1,25 εκατ. ευρώ με στήριξη εξ ολοκλήρου σε ίδια κεφάλαια) και είναι το πρώτο οινοποιείο της Ροδόπης και το μοναδικό μέχρι σήμερα στην περιοχή με κάθετη παραγωγή (από το αμπέλι μέχρι τη φιάλη). Τα αμπέλια του βρίσκονται στην περιοχή της Μαρώνειας και εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία αμπέλου, η Μαλαγουζιά, λευκή ελληνική ποικιλία, το Chardonnay, το Merlot, το Cabernet Sauvignon, το ιταλικής καταγωγής αλλά αυστραλέζικης έμπνευσης Sangiovese και το υπέροχο Syrah.

Το Κτήμα "Κίκονες" έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα πολλές φορές στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη ήταν η συμμετοχή στο MidAtlantic Wine and Food Festival τον Μάιο του 2014 στο Delaware των ΗΠΑ. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 20 οινοποιοί και 60 chefs από όλο τον κόσμο, με στόχο των ιδανικό συνδυασμό εδεσμάτων και οίνου. Οι "Κίκονες" αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα για δεύτερη φορά και με μεγάλη επιτυχία καθώς τα κρασιά των "Κικόνων" ήταν τα Best Sellers όλου του Φεστιβάλ.

Τα δύο τρία των πωλήσεων των "Κικόνων" κατευθύνονται στο εξωτερικό. Κύρια αγορά "απορρόφησης" των κρασιών είναι οι ΗΠΑ, όπου τα κρασιά του Κτήματος "Κίκονες" έχουν κοσμήσει τις λίστες ορισμένων από τα καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής και άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γερμανία, η Κύπρος και η Δανία. Πρόσφατα, το Κτήμα ήρθε σε συμφωνία με την Aegean Airlines και έτσι, το Chardonnay Κίκονες προσφέρεται στους επιβάτες και στα Lounges της Business Class για όλες τις πτήσεις της εταιρίας.

   Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται δίνουν τις επτά διαφορετικές ετικέτες των "Κικόνων" με σύνολο παραγωγής τις 50.000 φιάλες, "οπότε ανά ετικέτα οι φιάλες που παράγονται είναι πολύ λίγες ώστε να μπορεί να δίνεται η σημασία στη λεπτομέρεια", ανέφεραν.

Στις ετικέτες, που αγκαλιάζουν την φιάλη των "Κικόνων", παρουσιάζονται στοιχεία, που αφορούν στην ιστορία της Θράκης σε σχέση με την αμπελουργία και την οινοποίηση.

Οι Κίκονες χρησιμοποιούσαν τα άλογα στην καθημερινή τους ζωή και ήταν οι μόνοι στην εποχή που πολεμούσαν έφιπποι. Είχαν μάλιστα κόψει και νομίσματα διακοσμημένα με το άλογο από τη μια όψη και με το σταφύλι από την άλλη.

Χαρακτηριστική στην ετικέτα είναι και η παρουσία του αστερισμού του Ωρίωνα. Γνώστες και παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων, οι Κίκονες αμπελουργοί συνέδεσαν άμεσα τις εργασίες τους με τον Ωρίωνα. Όταν κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο, ο Ωρίων ανέτελλε τα μεσάνυχτα στον ουράνιο θόλο τους έδινε το σύνθημα και οι γιορτινές μέρες του τρύγου ξεκινούσαν.

Λίγα λόγια για τα αδέλφια

Η Μελίνα είναι γεωπόνος (ΑΠΘ) και οινολόγος του Bordeaux της Γαλλίας με μεγάλη εργασιακή εμπειρία σε διάσημα οινοποιεία σε Γαλλία και Αυστραλία. Ο Βασίλης είναι γεωπόνος (Reading U.K.) με μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά Τροφίμων και το Marketing. Η Μελίνα επιμελείται την ποιότητα των κρασιών των "Κικόνων", ενώ ο Βασίλης είναι ο υπεύθυνος καλλιέργειας των ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων έκτασης 100 στρεμμάτων.

News.gr

Μία 75χρονη εμμένει στα παραδοσιακά προϊόντα

Μία 75χρονη εμμένει στα παραδοσιακά προϊόντα

Μπορεί να έχει συμπληρώσει ήδη 75 χρόνια ζωής, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να σκαρφαλώνει σχεδόν καθημερινά στο όρος Βόρρας και να αναζητά, με υπομονή και μεράκι, φρούτα του δάσους, άγρια σμέουρα, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα και μύρτιλλα, που διαθέτει η αφθονία η φύση, προκειμένου να παρασκευάσει σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά.

Ο λόγος για την Αναστασία Ακριτίδου από την Παναγίτσα του νομού Πέλλας, που παρά την προχωρημένη ηλικία της διατηρεί, τα τελευταία χρόνια, στον τόπο της ένα μαγαζάκι με σπιτικά, παραδοσιακά προϊόντα κι εκεί βγάζει μόνη της όλη τη δουλειά που κάνει ένας γυναικείος συνεταιρισμός!

Από τα μέσα του καλοκαιριού αρχίζει και... παίρνει τα βουνά- στην κυριολεξία, καθώς καθημερινά πηγαίνει στο Βόρρας και αναζητά βότανα, αλλά και προϊόντα που θα τη βοηθήσουν να φτιάξει μαρμελάδες από σμέουρο, βατόμουρο και μύρτιλλα, γλυκό από άγριο σύκο ή από τον καρπό της άγριας τριανταφυλλιάς.

"Πριν από κάποια χρόνια δεν πήγε καλά η αγροτική παραγωγή και έπρεπε να βρω κάτι να κάνω για να ζήσω. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις παραδοσιακές μαρμελάδες και τα γλυκά. Όλα τα κάνω μόνη μου. Συγκεντρώνω τα φρούτα, τα μετατρέπω σε μαρμελάδες ή γλυκά και τα τοποθετώ σε βαζάκια προς πώληση" δηλώνει στο Αθηναϊκο Πρακτορείο η 75χρονη.

Η "Ανάστω", όπως αναφέρουν οι ετικέτες από τα γλυκά και της μαρμελάδες, παράγει γλυκά με όλα τα προϊόντα που παράγει σε αφθονία ο νομός Πέλλας, όπως τα ροδάκινα και τα μήλα. Επιπλέον, φτιάχνει κομπόστες, γλυκά του ταψιού, του κουταλιού, λικέρ, τουρσιά και αφεψήματα.

"Μου ζήτησαν κάποια στιγμή τις μαρμελάδες σε κουβάδες για να τις τοποθετούν σε δικά τους βαζάκια. Όμως δεν θέλησα να κάνω κάτι τέτοιο για να μην χαλάσει η ποιότητα" προσθέτει η κ. Ακριτίδου.

Μπορεί δε να μην έχει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται να παραγγείλουν εξ αποστάσεως κάποια από τα προϊόντα της, καθώς όπως τονίζει η ίδια είναι μεγάλη σε ηλικία για να καταπιαστεί με την τεχνολογία, έχει "επιστρατεύσει" όμως αρκετές φορές στο παρελθόν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή τα κούριερ για να παραδώσει τα προϊόντα της σε περιοχές μακριά από το νομό Πέλλας.

News.gr

Λάδι με το όνομα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης κατακτά το εξωτερικό

Γνήσιο, παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας, που φέρει την ονομασία του… Λόρδου Βύρωνα και των αγωνιστών της ηρωϊκής εξόδου του Μεσολογγίου, κατακτά τις διεθνείς αγορές, χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο μιας πρώην υπαλλήλου τραπέζης από την Αιτολωακαρνανία. Η Κλεοπάτρα Τσορβαντζή αφήνοντας πίσω της μια επιτυχημένη καριέρα επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, όπου πριν από μερικά χρόνια ίδρυσε μια εταιρία παραγωγής, τυποποίησης και εξαγωγής ελαιολάδου.

Το εξαιρετικό ελαιόλαδο, συσκευάζεται σε φιάλες που φέρουν τρεις πολύ πρωτότυπες και εντυπωσιακές ετικέτες, βασισμένες στην ιστορία του ηρωϊκού Μεσολογγίου και διακινούνται με επιτυχία στην Ελλάδα, στην Ελβετία, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία. Πρόκειτια για τις ονομασίες «Lord Byron», «Garden of Heroes» και «Philhellene», προερχόμενες από τις παραδοσιακές ποικιλίες ελιάς «κορωνέϊκη» και «κουτσορελιά», που αποτελούν την απόλυτη έκφραση του ελληνικού – μεσογειακού τρόπου διατροφής και υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές τους μεγάλους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της χώρας. Οι ελαιώνες της εταιρείας, βρίσκονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας σε ένα προστατευμένο φυσικό περιβάλλον και σε μια περιοχή με ιστορία στις ιχθυοκαλλιέργειες, την καλλιέργεια αμπελιών και ελαιόδεντρων, ενώ στις γύρω περιοχές, για την παραγωγή του ελαιολάδου και άλλων ελληνικών τροφίμων, ακολουθούνται παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας, κυρίως βιολογικές, πιστοποιημένες, ή μη.

Η επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, που ανέπτυξε η κ. Τσορβαντζή και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα: «Η στρατηγική εξωστρέφειας ως κλειδί επιτυχίας: το παράδειγμα Ελληνίδων επιχειρηματιών που «επιχειρούν» διεθνώς», που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο ΤΟΓΜΕ της ΕΕΔΕ-Τμήμα Μακεδονίας και το Κέντρο «ΕΡΓΑΝΗ», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας - "to biz or not to biz" - της Πρωτεύουσας Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μια πολύ καινοτόμα και άγνωστη, στο ευρύ κοινό, δραστηριότητα, με την επωνυμία licencing. Πρόκειται για τη χρήση ενός διεθνούς brand name για την δημιουργία καλλυντικών προϊόντων που αξιοποίησαν Elizabeth Meier της Fortis Venustas. Αγοράζοντας τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος «50 αποχρώσεις του γκρι», του πολύ επιτυχημένου διεθνούς best seller, δημιούργησε 4 προϊόντα μπάνιου τα οποία εξήχθησαν ήδη σε πολλές χώρες ενώ έχει τα δικαιώματα σε 30 χώρες.

Ακόμα, μια διαφορετική δραστηριότητα παρουσίασε η Μαρίνα Κουταρέλλη από το Communication Lab. Πρόκειται για την διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος, ενός μαραθωνίου, που στην τέταρτη επανάληψή του καταφέρνει να κάνει κάτι πολύ εντυπωσιακό, να φέρει 14.000 αθλητές σε ένα νησί, τις Σπέτσες εκτός σεζόν. Από αυτούς οι 8.000 έρχονται από το εξωτερικό. Κατάφερε, με τον τρόπο αυτό, την ανάπτυξη του τουρισμού μέσα από εναλλακτικούς τρόπους, παρατείνοντας ταυτόχρονα την τουριστική περίοδο μέσα από τον θεματικό τουρισμό.

 

 

News.gr

Υπό την προστασία της UNESCO πλέον η μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου

Υπό την προστασία της UNESCO πλέον η μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου

Αναγνωρισμένη από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι πλέον η μοναδική και όλο τον κόσμο και παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ετήσια συνεδρίασή της (Παρίσι, 24- 28 Νοεμβρίου 2014), έκανε δεκτή τη σχετική υποψηφιότητα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η εγγραφή της Μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας αποτελεί αναγνώριση της αξίας αυτού του στοιχείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, παράλληλα, το εντάσσει σε ένα παγκόσμιο σύστημα για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη των ζωντανών παραδόσεων".

Η καλλιέργεια του μαστιχοφόρου θάμνου στη νότια Χίο και η εξαγωγή της αρωματικής μαστίχας συνιστούν μία μοναδική, παγκοσμίως, παραδοσιακή καλλιέργεια, που μεταβιβάζεται προφορικά και εμπειρικά από γενιά σε γενιά. Εδώ και αιώνες διαμορφώνει το πολιτισμικό- αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και φυσικό- τοπίο των 24 Μαστιχοχωρίων.

Η μαστιχοκαλλιέργεια είναι κάτι παραπάνω από μία παραδοσιακή τεχνογνωσία καθώς γύρω από αυτήν υφαίνονται ποικίλα δίκτυα αλληλοβοηθείας και συμμαχιών μεταξύ των κατοίκων- καλλιεργητών των Μαστιχοχωρίων. Έως σήμερα, επιβιώνουν σχετικές με τη μαστιχοκαλλιέργεια γλωσσικές εκφράσεις, παραδόσεις και θρύλοι, όπως αυτός του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου που προκάλεσε το δάκρυ του θάμνου. Οι μαστιχοκαλλιεργητές αναγνωρίζουν σε αυτήν ένα συνεκτικό στοιχείο ταυτότητας.

News.gr

Το διάσημο ελληνικό μανάβικο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

Το διάσημο ελληνικό μανάβικο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης

Η Αστόρια, φημίζεται για την... προτίμησή της στη μεσογειακή διατροφή.

Στην ελληνική γειτονιά της Νέας Υόρκης, βρίσκει κανείς ευκολότερα σουβλάκια παρά οποιοδήποτε άλλο είδος γρήγορου φαγητού.

Μεταξύ των πολλών εστιατορίων θα βρει κανείς και το οπωροπωλείο United Brothers, που ήδη μετράει 40 χρόνια ζωής.

Όταν οι Tom, Jerry και George Kourkoumelis έφυγαν από την Ελλάδα το 1969 λόγω της δικτατορίας.

Ταξιδεύοντας από την Κεφαλονιά έφτασαν στο Μανχάταν μαζί με δύο άλλους φίλους τους, τα αδέρφια Σπύρο και Δαμιανό Ματαφιά.

Στη Νέα Υόρκη, η πεντάδα συναντήθηκε και έψαχνε για καλά μανάβικα. Όλα τα προϊόντα που βρήκαν, τους έκαναν να νοσταλγούν το σπίτι.

Γι' αυτό και αποφάσισαν να ιδρύσουν το 1974 το κατάστημα United Brothers Fruit Market.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν πως υπάρχουν πελάτες που έρχονται από το Σόχο, τη Νολίτα και άλλες περιοχές του Μανχάταν εδώ και δεκαετίες για να βρούνε τα πιο νόστιμα φρούτα της πόλης και τα πιο μυρωδάτα λαχανικά.

News.gr

Στάβλος φιλικός στο περιβάλλον στήνεται στη Θεσσαλονίκη

Στάβλος φιλικός στο περιβάλλον στήνεται στη Θεσσαλονίκη

Πρότυπο φιλοπεριβαλλοντικό στάβλο έκτασης 200 τ.μ. στήνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο κέντρο της πόλης στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Έκθεσης για την Πτηνοτροφία και την Κτηνοτροφία «Zootechnia 2015», που διοργανώνει η Helexpo από 29 Ιανουαρίου έως και 1 Φεβρουαρίου.

Όσοι επισκεφθούν τον πρότυπο αυτό στάβλο (στις εγκαταστάσεις της Helexpo), θα έχουν τη δυνατότητα να δουν, σε πραγματικές συνθήκες στάβλου, την εκτροφή γιδιών και γαϊδουριών και να συζητήσουν με τους ειδικούς για θέματα που σχετίζονται με το ζωικό υλικό, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που χρειάζονται αντίστοιχες εκτροφές. Επιπλέον, στο στάβλο αυτό, θα αρμέγονται, καθημερινά, τα γίδια και τα γαϊδουράκια, ενώ θα υπάρχει και ένα μικρό τυροκομείο συμπληρώνοντας σε μικρή κλίμακα την εικόνα μιας καθετοποιημένης εκτροφής.

Στις 31 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της «Zootechnia 2015» θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στη διάρκεια της οποίας θα τεθούν επί τάπητος ο ρόλος των γιδιών και των γαϊδουριών στην ενίσχυση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας, καθώς και η ενσωμάτωση καινοτόμων ιδεών στους δύο αυτούς κλάδους της ζωικής παραγωγής της Ελλάδας. Τίτλος της επιστημονικής ημερίδας είναι: «Εστιάζουμε στην ελληνική αιγοτροφία – αναδεικνύουμε την ονοτροφία».

Η ημερίδα, πραγματοποιείται σε μία περίοδο που, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, «αναβιώνει το ενδιαφέρον για την αιγοτροφία, ενώ ένας σημαντικός αριθμός εκτροφών με γαϊδούρια έχει εδραιωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η παραγωγή γαϊδουρινού γάλακτος και η μεταποίησή του από εγχώριες επιχειρήσεις για παραγωγή προϊόντων είναι γεγονός».

News.gr

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Πληρωμή των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς

Αύριο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών οι ενισχύσεις συνολικού ύψους έως 33 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε αργά απόψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πληρωμή των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς

Οι ενισχύσεις δίδονται προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος που είχαν οι παραγωγοί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, η οποία δυσχέρανε τις περσινές εξαγωγές των προϊόντων αυτών και είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί των νομών Λάρισας, Μαγνησίας Πιερίας και Πέλλας θα λάβουν 220 ευρώ ανά στρέμμα, 185 ευρώ το στρέμμα θα λάβουν οι παραγωγοί των νομών Ημαθίας και Φλώρινας και 165 ευρώ το στρέμμα οι παραγωγοί των νομών Αργολίδας, Κοζάνης, Κορινθίας και Ξάνθης.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης, ανέφερε ότι «είναι από τις λίγες φορές που τέτοιου είδους ενισχύσεις εγκρίνονται και καταβάλλονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Γεγονός, που καταδεικνύει πως οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε υλοποιούνται πλήρως και δεν ήταν υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος».

Ethnos.gr

Intercomm Foods: Κατακτώντας τον κόσμο με ελιές και φρούτα

Intercomm Foods: Κατακτώντας τον κόσμο με ελιές και φρούτα


του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Στην Ελλάδα του εύκολου πλούτου, εδώ και χρόνια έχουμε ξεχάσει τον «άλλο» τρόπο να βγαίνουν λεφτά. Τον δύσκολο. Τον ανηφορικό.

Η ανάδυση μιας τάξης ολιγαρχών με πρόσβαση στο κρατικό χρήμα και τις πελατειακές σχέσεις θόλωσε τη ματιά πολλών, κυρίως κατά την τελευταία εικοσαετία. Το ίδιο έγινε και με το lifestyle που επικράτησε στις τάξεις των Ελλήνων επιχειρηματιών και το οποίο επέβαλε μέχρι και την αφαίμαξη των ίδιων των επιχειρήσεων από τους ιδιοκτήτες τους, αφήνοντας μέσα στην κρίση και τη δίνη που αυτή επέφερε πολλές βιομηχανίες-κουφάρια. Κι αυτό διότι κάποιοι επέλεξαν να κερδίσουν προσωπικά χάνοντας τα ίδια τα δημιουργήματά τους - τις εταιρείες τους δηλαδή.

Η βιομηχανία τροφίμων που παράγει προϊόντα επεξεργασίας ελιάς και φρούτων Intercomm Foods και η διοίκησή της κάθε άλλο παρά ακολούθησαν τον εύκολο μα τόσο καταστροφικό αυτόν δρόμο. Θυμίζοντας τις μεγάλες παραδοσιακές ελληνικές βιομηχανίες που χτίστηκαν με πολύ κόπο και μεράκι και οι οποίες μακροημερεύουν στον χρόνο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στη Λάρισα εταιρείας Στέργιος Τσαγκούλης, αν και έχει μοντέρνα ματιά σε ό,τι αφορά τη δουλειά του, ως επιχειρηματική ιδεολογία έρχεται να μας θυμίσει τους μεγάλους, παλιούς, επιτυχημένους και εν τέλει σοφούς ανθρώπους του επιχειρείν.

Εκείνους που επέλεξαν να ζουν λιτά, να επικεντρώνονται στη δουλειά και τις εταιρείες τους και που επί της ουσίας δημιούργησαν αυτό που λέμε «ελληνικό καπιταλισμό».
Δεν είναι τυχαίο πως μόλις φέτος η εταιρεία, η οποία σήμερα διατηρεί δύο εργοστασιακές μονάδες σε Λάρισα και Αρτα, τοποθετήθηκε στις 15 πιο αναπτυσσόμενες ελληνικές βιομηχανίες και απασχολεί 400 εργαζομένους, μοίρασε μέρισμα. Κι αυτό όχι γιατί δεν πήγαινε καλά όλα αυτά τα χρόνια.

Κάθε άλλο, καθώς πρόκειται για μια βιομηχανία διαρκώς κερδοφόρα και με οικονομική συνέπεια. Απλώς εμμονή της διοίκησης Τσαγκούλη ήταν -και εξακολουθεί να είναι- η επανεπένδυση και η έμφαση στη δουλειά.

«Ο,τι δημιουργήσαμε το κάναμε μέσα από πολύ κόπο. Για να φανταστείτε, επιλογή μου ήταν για χρόνια να δουλεύω με έναν πολύ χαμηλό μισθό και να μην παίρνω εγώ και οι άλλοι μέτοχοι καν μέρισμα. Σήμερα το πρωί έφτασα στο εργοστάσιο στις 5.30 το πρωί. Τίποτα στη ζωή δεν σου χαρίζεται. Ολα θέλουν δουλειά, επιμονή, επένδυση και αγώνα», μας λέει ο άνθρωπος που χάρη στο όραμα και την προσωπική του στρατηγική σήμερα η Intercomm Foods έχει φτάσει να αποτελεί μια εταιρεία-πρότυπο ως προς την εξαγωγική της δραστηριότητα, καθώς εξάγει το 98% της παραγωγής της σε όλο τον πλανήτη - φτάνει, μάλιστα, να πραγματοποιεί πωλήσεις που θα ζήλευαν πολύ μεγάλες αθηναϊκές βιομηχανίες. Κι όλα αυτά έχοντας πληρώσει όλες τις φορολογικές της υποχρεώσεις, καθώς θέση και άποψη ζωής του κ. Τσαγκούλη είναι πως «δεν μπορείς εσύ να κερδίζεις και να μην αποδίδεις στη χώρα και την κοινωνία σου το μέρισμα που τoυ αναλογεί».

9 εκατ. ευρώ επενδύσεις εντός κρίσης
Μόλις το 2013 κι ενώ η κρίση άλλαζε αρνητικά το τοπίο στη χώρα οδηγώντας σε αφανισμό μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, η λαρισαϊκή εταιρεία αύξησε κατά 15,6% τις πωλήσεις της, ενώ το 2014 θα παρουσιάσει ακόμα καλύτερη πορεία. Οι πωλήσεις της το 2013 ανήλθαν σε 72,28 εκατ. ευρώ από 62,50 εκατ. ευρώ το 2012 (57,62 εκατ. ευρώ το 2011 και 45,82 εκατ. ευρώ το 2010), αυξημένες κατά 9,77 εκατ. ευρώ σε αξία, σε ετήσια βάση. Tα κέρδη της προ φόρων ανήλθαν σε 6,36 εκατ. ευρώ (+163,8%) και τα καθαρά κέρδη σε 4,51 εκατ. ευρώ (+171,2%).

Για το 2014 η πορεία θα είναι ακόμα καλύτερη με τζίρο 77,8 εκατ. ευρώ. Ομως το πιο σημαντικό απ' όλα είναι πως, εντός της κρίσης, ο κ. Τσαγκούλης και οι συνεργάτες του έχουν αποφασίσει την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος επενδύσεων ύψους 9 εκατ. ευρώ με στόχο τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι σε μια αγορά που αλλάζει. Τόσο εγώ όσο και τα στελέχη μου ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και βλέπουμε τις αλλαγές που συντελούνται. Θα σας μεταφέρω μια διεθνή εμπειρία μου. Στη Σουηδία βλέπαμε διαρκώς ιταλικές εταιρείες να μεταπωλούν ελιές Χαλκιδικής (που θεωρούνται η ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της ελιάς) χωρίς να υπάρχει αναφορά της χώρας προέλευσης. Οταν λοιπόν ήρθαμε σε συνεννόηση να προωθήσουμε με την ελληνική πλέον σήμανση και σημαία τα προϊόντα της πατρίδας μας, το πρώτο πράγμα για το οποίο μας ρωτήσανε ήταν οι δυνατότητες των δικών μας βιομηχανικών μονάδων και φυσικά το κατά πόσο αυτές τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα ελληνικά προϊόντα, τρόφιμα και φρούτα να χάνουν την ταυτότητά τους και να βαφτίζονται ιταλικά ή ισπανικά, οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να επενδύουμε διαρκώς». λέει ο κ. Τσαγκούλης.

Με σπουδές στο Πολυτεχνείο, ως μηχανολόγος διέπεται από επιχειρηματικό ορθολογισμό. Γνωρίζει πως η χώρα μας έχει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, όμως είναι από εκείνους που κοίταξαν στο εξωτερικό και είδαν το μοντέλο λειτουργίας των άλλων επιχειρήσεων.

«Με σύνεση και χωρίς να καβαλήσουμε καλάμια, με μια ομάδα νέων στελεχών, των οποίων οι ηλικίες εκτείνονται από τα 25 έως τα 35 έτη, θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία-πρότυπο με έμφαση εκεί που η Ελλάδα πονάει: στις εξαγωγές», τονίζει ο κ. Τσαγκούλης. Και όντως, η οικογενειακή αυτή εταιρεία τα κατάφερε.

Οι εξαγωγές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, την Αίγυπτο, την Κίνα, ακόμα και το Ιράν, όπου με μεγάλες δυσκολίες είχε πάει ο Ελληνας επιχειρηματίας πριν από 6 χρόνια και κατόρθωσε να κάνει δουλειές. Στους πελάτες της Intercomm συμπεριλαμβάνονται πολυεθνικές και άλλες επιχειρήσεις μαρμελάδας, παιδικών τροφών, χυμών φρούτων και άλλων προϊόντων επεξεργασίας φρούτων, καθώς και διεθνείς λιανεμπορικές αλυσίδες. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε επικέντρωση στις αραβικές χώρες καθώς το γεγονός πως οι Αραβες λόγω θρησκείας δεν πίνουν τούς οδηγεί στους χυμούς. Αρα για εταιρείες σαν κι εμάς υπάρχει μεγάλο περιθώριο δράσης», τονίζει.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η λαρισαϊκή επιχείρηση διαφοροποιήθηκε από τον ανταγωνισμό απευθυνόμενη στην αγορά με καινοτόμα προϊόντα επεξεργασίας ελιάς και φρoύτων μέσα από συγκεκριμένη τεχνογνωσία. Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στη Λάρισα περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής και αποθήκευσης σε έκταση περίπου 130.000 τ.μ., ενώ μια επένδυση στη δυτική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Αρτα, έδωσε εργασία σε κόσμο από μια περιοχή παραμελημένη, ενώ ταυτόχρονα επέτρεψε στην ελληνική βιομηχανία να έχει αμεσότερη πρόσβαση στην Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη.

Καινοτόμα προϊόντα επεξεργασίας ελιάς και φρούτων
Η Intercomm Foods συνδυάζει την παρασκευή και την εξαγωγή τυποποιημένων προϊόντων ελιάς με το σήμα Delphi με ποικίλες βιομηχανικές δραστηριότητες επεξεργασίας, συσκευασίας και μεταποίησης φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, είτε για ίδιο λογαριασμό είτε και για τρίτους με σήματά τους.

Οι κομπόστες ροδάκινου είναι, επίσης, ένας από τους σημαντικούς παραγωγικούς τομείς της, αν και ξεκάθαρη φιλοσοφία του κ. Τσαγκούλη από το 2000 και μετά είναι η επικέντρωση στην αγορά της ελιάς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η οικογενειακή εταιρεία Intercomm Foods Α.Ε. φτάνει σήμερα να συνεργάζεται στη Δυτική Ευρώπη με ορισμένους από τους μεγαλύτερους λιανεμπορικούς ομίλους (Carrefour, Aldi, Lidl, Tesco, ΟΒΙ κ.τ.λ.), για τους οποίους παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Ομιλοι στων οποίων τα ράφια πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να βάλει προϊόντα και οι οποίοι έχουν υψηλές απαιτήσεις ποιότητας.

Επίσης, η παρουσία της εταιρείας είναι ισχυρή με επώνυμα προϊόντα στις χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας την επωνυμία Delphi εξάγει τα προϊόντα της σε ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, ενώ στη Ρωσία έχει ισχυρή θέση με δική της εταιρεία η οποία διακινεί εκτός από τα δικά της προϊόντα (ελιές και κομπόστες) και άλλα είδη τροφίμων (ελαιόλαδο, τυροκομικά κτλ.). Επίσης η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της, εκτός από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις αραβικές χώρες.

Η Intercomm Foods A.E. ξεκίνησε με την παραγωγή μαρμελάδας το 1990. Ως το 1996 παρασκεύαζε φασόν τα προϊόντα με το σήμα «Spin Span». Το 1999 προχώρησε στην εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής για την επεξεργασία και την τυποποίηση βερίκοκου και ροδάκινου. Μεγάλη επιτυχία της υπήρξαν οι κύβοι ροδάκινου σε ασηπτική συσκευασία που απευθύνονται στις γιαουρτοβιομηχανίες, στις φρουτοβιομηχανίες και στους παραγωγούς μαρμελάδας.

Τα τελευταία 15 χρόνια δραστηριοποιείται και στην επεξεργασία και τυποποίηση ελιάς, ενώ επιτεύχθηκε ο στόχος η Intercomm Foods A.E. να είναι της μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο της ελιάς στην Ελλάδα.

Ο κ. Στέργιος Τσαγκούλης, από τα τέλη της δεκαετίας του '90 πρώτος διείδε τις ευκαιρίες της ελληνικής ελιάς, σε μια περίοδο όπου η επιχείρηση δυσκολευόταν με την επικέντρωσή της μόνο στα φρούτα και τις μαρμελάδες. Ηδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 η μαρμελάδα έχανε το παιχνίδι λόγω της αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης (φράουλα κ.λπ.).

Τότε ήρθε η εναλλακτική λύση του κ. Τσαγκούλη: η ελιά. O ίδιος ανέλαβε τα ηνία και κυριολεκτικά εκτόξευσε τη βιομηχανία περνώντας τη στη νέα, υπερκερδοφόρα και εξωστρεφή περίοδό της. Με ιδέες πρωτότυπες και πείσμα, ο επιχειρηματίας κατόρθωσε όχι απλώς να μεγαλώσει τη βιομηχανία αλλά κυριολεκτικά να τη μεταμορφώσει.

Η Intercomm Foods εξελίχθηκε στα χέρια του σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τομέα της σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Σήμερα ο κ. Τσαγκούλης και η σύζυγός του είναι οι βασικοί μέτοχοι και έχουν επικεντρωθεί πλήρως στην εξωστρεφή πορεία της επιχείρησης. Μάλιστα, τους καλοκαιρινούς μήνες στα 400 άτομα μόνιμο προσωπικό προστίθεται και 900 άτομα εποχικό. Υπάρχει μάλιστα και συμφωνία ενοικίασης των εγκαταστάσεων της χρεοκοπημένης ΕΑΣ Λάρισας.

«Αν ψάχνετε λοιπόν ένα μυστικό για την επιτυχία, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τη δουλειά και την ταπεινοφροσύνη. Επίσης, το εμπόριο έχει "ηθική". Σε αυτά θα προσθέσω και τα καλά μας στελέχη, που θεωρούμε ότι είναι η δύναμή μας. Επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω και δημοσίως τον δ/ντή του εργοστασίου ελιάς Πέτρο Διαμαντή για τη συμβολή του στην είσοδο και εδραίωση της εταιρείας μας στον χώρο της τυποποίησης ελιάς. Στόχος μας είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους δραστήριους, που θα χαίρονται να εκπροσωπούν διεθνώς την εταιρεία. Ξέρετε, στο εξωτερικό υπάρχουν στελέχη που όταν διαπραγματεύονται νομίζεις πως οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες. Αυτό είναι κάτι που έχουμε επιτύχει στην εταιρεία μας», τονίζει ο κ. Τσαγκούλης.

«Αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο, αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τα ελληνικά προϊόντα, τρόφιμα και φρούτα να χάνουν την ταυτότητά τους και να βαπτίζονται ιταλικά Ή ισπανικά, οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και να επενδύουμε διαρκώς».

Newmoney.gr


Τα υπέροχα οφέλη του λεμονόνερου στην υγεία μας

Σε πολλά άτομα αρέσει η ξινή γεύση του χυμού λεμονιού στα πιάτα τους. Αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να απολαύσετε το χυμό λεμονιού και σε άλλες περιπτώσεις; Τα οφέλη από το χυμό λεμονιού και το νερό στην καθημερινή μας ζωή, είναι πολλαπλά. Πρέπει απλά να ενημερωθούμε και να το συμπεριλάβουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα.
Το λεμόνι είναι ένα οικονομικό και κοινό εσπεριδοειδές, δημοφιλές για τη μαγειρική και τη φαρμακευτική χρήση του. Νοστιμίζει πολλές συνταγές φαγητών και γλυκών, όπως το κέικ


λεμονιού, το λεμονάτο κοτόπουλο, αλλά και πολλά ποτά και χρησιμοποιείται επίσης για γαρνίρισμα.
Ο χυμός λεμονιού αποτελείται από περίπου 5% κιτρικό οξύ που δίνει τη όξινη γεύση στο λεμόνι. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, περιέχει πολλές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Β και η ριβοφλαβίνη και μέταλλα όπως το ασβέστιο, το φώσφορο, το μαγνήσιο, καθώς και πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Συνήθως καταναλώνεται ο χυμός του σκέτος ή με την προσθήκη νερού.
Το λεμονόνερο, είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο ποτό, ειδικά όταν λαμβάνεται το πρωί. Η καθημερινή κατανάλωση λεμονόνερου, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως:


Ωφέλιμο για το στομάχι
Το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει σε πολλά προβλήματα πέψης, όταν αναμειγνύεται με ζεστό νερό. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ναυτία, το φούσκωμα και άλλα. Λόγω των χωνευτικών ιδιοτήτων του λεμονιού, τα συμπτώματα της δυσπεψίας, όπως η καούρα, το φούσκωμα και το ρέψιμο, ανακουφίζονται.
Πίνοντας χυμό λεμονιού τακτικά, βοηθάτε επίσης τη λειτουργία του εντέρου. Το λεμόνι καθαρίζει επίσης το αίμα, θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα και συμβάλει στην ανακούφιση του λόξυγγα όταν καταναλώνεται ως χυμός. Τέλος, θεωρείται ότι βοηθά στη διάλυση των χολολίθων.



Εξαιρετικό για την περιποίηση του δέρματος
Το λεμόνι είναι ένα φυσικό αντισηπτικό φάρμακο και μπορεί να θεραπεύσει προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα. Η βιταμίνη C αναδεικνύει την ομορφιά σας, ανανεώνοντας το δέρμα και φέρνοντας λάμψη στο πρόσωπό σας. Η ημερήσια κατανάλωση λεμονόνερου, βελτιώνει πολύ την εμφάνιση του δέρματος. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να εξαλείψει τις ρυτίδες και τα στίγματα. Το λεμονόνερο, αν εφαρμοστεί σε σημεία με εγκαύματα, μπορεί να εξαλείψει τα σημάδια και μειώνει το αίσθημα «καψίματος» στο δέρμα.



Βοηθά στη στοματική υγεία
Το λεμονόνερο χρησιμοποιείται και στην οδοντιατρική. Αν εφαρμόσετε χυμό φρέσκου λεμονιού σε περιοχή πονόδοντου, θα ανακουφιστείτε. Το μασάζ των ούλων με χυμό λεμονιού, μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία. Επίσης το λεμόνι μας απαλλάσσει από της δυσάρεστη αναπνοή και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα ούλα.




Θεραπεύει τις λοιμώξεις του λαιμού
Το λεμόνι καταπολεμά αποτελεσματικά τα προβλήματα που σχετίζονται με λοιμώξεις του λαιμού, όπως ο πονόλαιμος και η αμυγδαλίτιδα, καθώς έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Για τον πονόλαιμο, αραιώστε το χυμό μισού λεμονιού με νερό και κάντε συχνά γαργάρες.


Αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους
Ένα από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία, του λεμονόνερου, είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την απώλεια βάρους γρηγορότερα. Εάν πίνετε χυμό λεμονιού αναμεμειγμένο με χλιαρό νερό και μέλι, μπορεί να επιτύχετε ευκολότερη απώλεια βάρους.




Ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση
Το λεμονόνερο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο. Ελέγχει την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη ζάλη, τη ναυτία και χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα. Επίσης, μειώνει το ψυχολογικό στρες και την κατάθλιψη.




Βοηθά στις αναπνευστικές παθήσεις
Το λεμονόνερο βοηθά στη θεραπεία των αναπνευστικών προβλημάτων και βοηθά τα άτομα που πάσχουν από άσθμα.





Καλό για τη θεραπεία των ρευματισμών
Το λεμόνι είναι διουρητικό και ως εκ τούτου το λεμονόνερο μπορεί να θεραπεύσει τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα. Βοηθά στο να απομακρύνονται τα βακτηρίδια και οι τοξίνες από το σώμα.


Κατεβάζει τον πυρετό
Το λεμονόνερο μπορεί να θεραπεύσει ένα άτομο που υποφέρει από κρυολόγημα, γρίπη ή πυρετό, καθώς βοηθά στην αύξηση της εφίδρωσης.


Καθαρίζει το αίμα
Ασθένειες όπως η χολέρα ή η ελονοσία, μπορεί να θεραπευτούν με λεμονόνερο, καθώς αυτό καθαρίζει το αίμα.


Πόσο πρέπει να πίνουμε
Αν είστε σε καλή υγεία και έχετε υγιές βάρος, είναι καλό να πίνετε το χυμό από μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό, δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, εάν το βάρος σας είναι πάνω από το κανονικό, προτείνεται να πίνετε ο χυμός από ολόκληρο το λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό. Για μέγιστο όφελος, το μείγμα αυτό θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα, αν και μπορείτε να αραιώνετε περισσότερο χυμό λεμονιού σε νερό, αν το επιθυμείτε.





Διαβάστε περισσότερα http://alttherapy.blogspot.com/2012/09/blog-post_453.html#ixzz3PaATPIR
y