www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Αναγκαία η ένταξη της μαύρης κορινθιακής στην UNESCO

Aν εξέτασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού το ενδεχόμενο της εγγραφής της παραδοσιακής σταφιδοκαλλιέργειας στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, ρωτούν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Πολιτισμού - Παιδείας & Θρησκευμάτων και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη για το ζήτημα της ένταξης της καλλιέργειας της μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού είχε απαντήσει σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι προτίθενται να εξετάσει το ενδεχόμενο της εγγραφής της παραδοσιακής σταφιδοκαλλιέργειας στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, κάτι που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή της στον Ενδεικτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO).

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά το γεγονός ότι η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της χώρας μας και σημειώνεται η τεράστια θρεπτική αξία της αλλά και το ότι αποτελεί ένα μονοπωλιακό προϊόν για τη χώρα μας, αφού στην Ελλάδα καλλιεργείται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, ως υπερτροφή, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO θα δημιουργήσει σημαντικά οφέλη και δυνατότητες στις περιοχές παραγωγής της.

Η Ηλεία είναι μεταξύ των περιοχών που είναι στενά συνδεδεμένη, τόσο παραγωγικά , όσο και ιστορικά με την καλλιέργεια του πολύτιμου, παραδοσιακού προϊόντος της Κορινθιακής Σταφίδας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να ελέγξουν αν εξέτασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού το ενδεχόμενο της εγγραφής της παραδοσιακής σταφιδοκαλλιέργειας στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας και, εάν ναι, τι προέκυψε από αυτή την διαδικασία.

Επίσης, ρωτούν αν θα προβεί η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού - Παιδείας & Θρησκευμάτων, ως καθ’ ύλιν αρμόδια, στις απαραίτητες ενέργειες για ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, προωθώντας άμεσα σχετική αίτηση στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τέλος θέτουν το ζήτημα της ενεργοποίησης των παραγωγών του συγκεκριμένου προϊόντος ώστε να ενημερωθούν για τα δυνητικά ευεργετήματα που θα προκύψουν από αυτή την ένταξη ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ρωτούν τα Υπουργεία πώς θα συμβάλλουν σε αυτό».

Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου