www.biopoiotita.gr

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Συνεχίζει με καλές προοπτικές το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου

Μετά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα συνεχίστηκε με καλές προοπτικές το διεθνές εμπόριο ελαιολάδου και πυρηνελαίου κατά τους τέσσερεις πρώτους μήνες της νέας εμπορικής περιόδου 2014/15, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση των επικαιροποιημένων διαθέσιμων στοιχείων από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ), σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι εισαγωγές ελαιολάδου και του πυρηνελαίου ήταν υψηλότερες στη Βραζιλία (+7%), στην Ιαπωνία (+6%) και στην Αυστραλία (+2%), αλλά μειωμένες για τον Καναδά, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες (-4% για κάθε μία). Τα δεδομένα για τη Ρωσία είναι διαθέσιμα μόνο για τους τρεις πρώτους μήνες του καλλιεργητικού έτους και σημειώνουν 13% άνοδο.

 

Όπως σημειώνεται από την πλευρά του ΔΣΕ τα στοιχεία Δεκεμβρίου 2014 και Ιανουαρίου 2015 δείχνουν μεγάλες μειώσεις εισαγωγών σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες μια σεζόν νωρίτερα. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με την περσινή περίοδο οι εισαγωγές μειώθηκαν το Δεκέμβριο στη Ρωσία, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον Ιανουάριο στην Αυστραλία και τον Καναδά.Σύμφωνα με το ΔΣΕ θα πρέπει να παρακολουθηθούν οι εξελίξεις των επόμενων μηνών για να διαπιστωθεί εάν αυτές οι μειώσεις αφορούν μόνο τους συγκεκριμένους μήνες ή εάν οφείλονται σε χαμηλότερη προσφορά ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά που προκαλείται από τις μικρές συγκομιδές της φετινής σεζόν και τις υψηλότερες τιμές παραγωγού.

 

Από την άλλη πλευρά, τον Ιανουάριο η Βραζιλία σημείωσε αύξηση εισαγωγών μετά την μείωση που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

 

Όσον αφορά τα ελαιοπαραγωγά κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν ήταν διαθέσιμα δεδομένα για τον Ιανουάριο του 2015 κατά τον χρόνο δημοσίευσης του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του ΔΣΕ, αλλά τα στοιχεία Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014 δείχνουν αύξηση 18% στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και 8% σε εισαγωγών από χώρες εκτός ΕΕ, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Λόγω της βαριάς πτώσης των εκροών από Ισπανία και Ιταλία, οι εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερες από ό, τι την περασμένη σεζόν, ιδίως από την Τυνησία, όπου η συγκομιδή είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι πέρυσι.

 

Οι τιμές παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 

Όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες μέλη του ΔΣΕ η κατάσταση έχει ως εξής:

-Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία άρχισαν να αυξάνονται συνεχώς κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μετά το σπάσιμο του φράγματος των τριών ευρώ κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους για να κορυφωθούν σε € 3,29 / kg την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου 2015. Μετά από αιωρήσεις γύρω από αυτό το επίπεδο με διαλείπουσες ανακάμψεις, οι τιμές διαμορφώθηκαν σε € 3,27 / kg στα τέλη Μαρτίου του 2015, 64% υψηλότερα από ό, τι πριν από ένα χρόνο και 67% πάνω από τη χαμηλή καταγραφή της τρίτης εβδομάδας του Μαΐου 2014 (€ 1,96 / kg).

-Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία ήταν σε μια πολύ σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014, άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας, φτάνοντας τα € 6,79 / kg. Μετά από μια μικρή βουτιά την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, οι τιμές επανήλθαν ανοδικά και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκαν στα € 6,01 / kg περί τα τέλη του Μαρτίου 2015, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση 84% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και 128% σε σύγκριση με το χαμηλό που καταγράφηκε τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2013 (€ 2,64 / kg).

-Στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, οι τιμές ήταν υψηλές, σπάζοντας το φράγμα των τριών ευρώ / kg την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, από τότε έχουν καταγραφεί οριακά κέρδη μέχρι € 2,94 / kg στα τέλη του Μαρτίου 2015 (+15% σε σχέση με την ίδια περίοδο μια σεζόν νωρίτερα).

-Στην Τυνησία στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014, οι παραγωγοί πληρώθηκαν € 2,73 / κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τους. Οι τιμές διατηρήθηκαν σταθερές για μερικές εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να κινούνται προς τα πάνω και κορυφώθηκε σε € 3,10 / kg περί το τέλος του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μειωθεί, φθάνοντας € 3,03 / kg στα τέλη Μαρτίου του 2015, που ισοδυναμεί με αύξηση +24% σε σχέση με πέτρυσι.

 

Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο

 

Μετά τη μετακίνηση σε μια παρόμοια ανοδική κατεύθυνση, οι τιμές παραγωγού για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο στην Ισπανία και την Ιταλία φαίνεται να μετατοπίζονται από τα προηγούμενα υψηλά.

 

Στην Ισπανία έχουν βυθιστεί ελαφρώς σε € 2,78 / kg στα τέλη Μαρτίου του 2015, αλλά ακόμα είναι αυξημένες κατά 53% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους συγκομιδής. Στην Ιταλία, οι τιμές διαμορφώθηκαν σε € 2,91 / kg στα τέλη Μαρτίου 2015, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 48% από περίοδο σε περίοδο, γεγονός που τοποθετεί ιταλικές τιμές στη συνήθη θέση τους πάνω από ισπανικές τιμές. Για αυτήν την κατηγορία προϊόντων δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις τιμές στην Ελλάδα.

 

Στο τέλος του Μαρτίου 2015, η τιμή του εξευγενισμένου ελαιόλαδου και του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία διέφεραν από € 0,49 / kg, σε € 2,78 / kg για την πρώτη κατηγορία και € 3,27 / kg για τη δεύτερη. Στην Ιταλία, η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολύ ευρύτερη από ό, τι στην Ισπανία (€ 3,10 / kg).

 

Για περισσότερα στοιχεία δείτε εδώ (στα αγγλικά) το τελευταίο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΔΣΕ:

 

Στέφανος Παπαπολυμέρου

Paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου