www.biopoiotita.gr

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Αναταραχή στον κάμπο: Κατέρρευσαν οι τιμές στα σιτηρά

Αναταραχή στον κάμπο: Κατέρρευσαν οι τιμές στα σιτηρά

Με δυσοίωνα μηνύματα ξεκινά η φετινή περίοδος θερισμού των σιτηρών με επίκεντρο κυρίως τον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για την τιμή του σιταριού δεν είναι καλές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προδικαστεί το τελικό αποτέλεσμα μετά το αλώνισμα.

Μέρος της παραγωγής σιταριού στο Θεσσαλικό κάμπο έχει καταστραφεί από την σεπτόρια, με αποτέλεσμα να είναι κακή η ποιότητα του προϊόντος.

Επιπλέον, η μείωση ή απάλειψη δασμών, που προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίπτωση της Ουκρανίας, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, προβληματίζει τους αγρότες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τιμές θα κατρακυλήσουν και άλλο, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αγρότες θα στραφούν στην καλλιέργεια σιτηρών και θα υπάρξει μεγάλη παραγωγή.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ευνόησαν την ανάπτυξη ενός μήκυτα, που προκαλεί σεπτόρια, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και από σκωρίαση. Μόνο στην Λάρισα, από το Κιλελέρ μέχρι τα Φάρσαλα, υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί σημαντική ζημιά πάνω από 120.000 στρέμματα με σιτάρι, αλλά το τελικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί όταν γίνει το αλώνισμα.

Οι αγρότες πέρσι πήραν περίπου 22 λεπτά/κιλό για το σκληρό σιτάρι και 20 λεπτά/κιλό για το μαλακό, ενώ το 2012 εισέπραξαν ως και 26 λεπτά/κιλό. Το 60% της ελληνικής παραγωγής σκληρού σιταριού κατευθύνεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, ενώ το μαλακό που χρησιμοποιείται στην αλευροβιομηχανία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και γίνονται εισαγωγές από Βουλγαρία, Ουκρανία και Γαλλία.

Να σημειωθεί τέλος πως ενώ κάθε χρόνο οι Ιταλοί δέσμευαν ελληνικές ποσότητες σκληρού σιταριού από τον Απρίλιο, φέτος οι αντίστοιχες προπωλήσεις είναι περιορισμένες και σε τιμές χαμηλότερες από πέρσι.

Imerisia.gr

Τι πρέπει να τρώνε οι μαθητές στις εξετάσεις

Η απόδοση των μαθητών στο σχολείο δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά είναι διαβασμένοι. Η σωστή διατροφή είναι αυτή που αναδεικνύει το αποτέλεσμα, διότι -παραφράζοντας και τη γνωστή παροιμία- «νηστικό αρκούδι δεν...γράφει καλά στις εξετάσεις»!

Οι γενικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις συνήθειες διατροφής των μαθητών στις εξετάσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά από αυτές που θα πρέπει να ακολουθούν κατά την καθημερινότητά τους. Όμως, καθώς η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαιτέρως απαιτητική, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο, ορισμένα σημεία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Έτσι, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν να:

  • Ξεκινούν την ημέρα των εξετάσεων με ένα καλό πρωινό. Μετά τη βραδινή αποχή από το φαγητό, οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού έχουν σχεδόν αδειάσει. Ο εγκέφαλος χρειάζεται άμεσα τροφή για την παροχή ενέργειας και απαραίτητων για τη λειτουργία του θρεπτικών συστατικών. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά που τρώνε ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη εγρήγορση για σκέψη και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδα μέχρι το μεσημέρι. Παράλληλα, η συστηματική λήψη πρωινού μειώνει το άγχος, τη μελαγχολία και τη συναισθηματική κατάθλιψη.
  • Μην παραλείπουν γεύματα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από "καύσιμα", για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά προέρχονται από την τροφή αλλά και από αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Για να μπορεί ο οργανισμός να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, ο μαθητής θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μοιράζοντας τα γεύματα μέσα στην ημέρα, πετυχαίνει κανείς καλύτερα να ελέγχει και το μέγεθός τους, αποφεύγοντας τα μεγάλα γεύματα, τα οποία συνήθως προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα απομνημόνευσης και σκέψης.
  • Πίνουν αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας. Εκτός από το φαγητό, σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του εγκεφάλου παίζει και η κατανάλωση υγρών. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία. Ως προς το είδος των υγρών, το νερό είναι η άριστη επιλογή. Οι μαθητές είναι σημαντικό να θυμούνται ότι τη στιγμή που αισθάνονται το αίσθημα της δίψας έχουν ήδη αφυδατωθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνουν κυρίως νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διατηρούν τον εγκέφαλό τους σε εγρήγορση.
  • Δίνουν έμφαση στις πηγές ωφέλιμου λίπους και στις πηγές σιδήρου. Η πρόσληψη λίπους, ειδικότερα των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η κατανάλωση ψαριών, κατά προτίμηση λιπαρών, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, γαύρος, σολομός, και θαλασσινών 2 φορές την εβδομάδα, αλλά και μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών και σπόρους, όπως καρύδια, πασατέμπο ή ηλιόσπορο, π.χ. ως σνακ, καλύπτει τις ανάγκες αυτές. Επίσης, καθώς η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά σχετίζεται με χειρότερη μνήμη και οδηγεί σε προβλήματα με την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μάθηση, έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στις πλούσιες σε σίδηρο τροφές, όπως κόκκινο κρέας και συκώτι, θαλασσινά, αλλά και όσπρια, ξηρούς καρπούς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Δίνουν προτεραιότητα στα φρούτα για σνακ. Τα φρούτα είναι ιδανική επιλογή για σνακ, παρουσιάζοντας τριπλό θρεπτικό όφελος: παρέχουν γλυκόζη, αντιοξειδωτικά και νερό, και παράλληλα καλύπτουν ικανοποιητικά το αίσθημα για γλυκό.
  • Προτιμούν από τα γλυκίσματα όσα παρασκευάζονται με βάση το γάλα ή όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, όπως τα διάφορα είδη μαύρης σοκολάτας. Η τελευταία αναφέρεται συχνά ως «ενισχυτικό» τρόφιμο κατά την περίοδο εξετάσεων, καθώς η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Όμως, χρειάζεται προσοχή, διότι η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας (γλυκισμάτων γενικότερα) μπορεί να «εκτοπίσει» άλλα τρόφιμα από το διαιτολόγιο των μαθητών ή να επιδράσει αρνητικά στο σωματικό βάρος. Ίσως, μικρότερης ποσότητας γλυκές απολαύσεις για περισσότερες φορές την εβδομάδα είναι μία λύση αρεστή σε πολλούς.

Τέλος, συνοδεύοντας μια ισορροπημένη και ενισχυμένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, χρειάζεται φροντίδα για επαρκή ποσοτικά και καλής ποιότητας ύπνο και για μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της μέρας με ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα.

Iatronet.gr

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ποιο είναι το υγιεινό μυστικό της μεσογειακής διατροφής;

Ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας αιτιολογεί τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.

Όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση ενός ενζύμου, του εποξειδίου υδρολάσης.

Αυτό διαπιστώνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα (ποντίκια), που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ  Ίτον.

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά, σύμφωνα με αρκετές προηγούμενες μελέτες.

Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη.

Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής «κουζίνας» έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, κύριο ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει υγιεινή αυτή τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ανακάλυψαν στη «συνάντηση» του ελαιόλαδου με τα λαχανικά, που έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της σχετικής βιοχημικής αντίδρασης μέσα στον οργανισμό, τη δημιουργία νιτρικών λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με τον Ίτον, «πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».

Ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν σχετικές κλινικές δοκιμές με ανθρώπους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Nέα δεδομένα στην διατροφή των διαβητικών

Μέχρι σήμερα, βασική οδηγία σε σχέση με τη διατροφή των ατόμων με υψηλό σάκχαρο και διαβήτη τύπου ΙΙ ήταν «τρώτε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα».

 

Το τοπίο ωστόσο αλλάζει λίγο, καθώς μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Diabetologia καταλήγει στο συμπέρασμα ότι άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ μπορούν να ελέγξουν καλύτερο το βάρος και το σάκχαρό τους αν έχουν μέσα στην ημέρα δύο μεγάλα γεύματα (πρωινό και μεσημεριανό), αντί για έξι μικρά γεύματα με τις ίδιες συνολικές θερμίδες.

Η μελέτη αξιολόγησε 54 υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς (29 άνδρες, 25 γυναίκες) που λάμβαναν από του στόματος θεραπεία για το διαβήτη, ηλικίας 30-70 ετών. Οι 54 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 27, με κάθε ομάδα να κάνει ένα από τα δύο προγράμματα για 12 εβδομάδες, και στη συνέχεια να κινείται στο άλλο πρόγραμμα και πάλι για 12 εβδομάδες. Η διατροφή και στα δύο σχήματα είχε την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες και μακροθρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μόνο δύο γευμάτων οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, καθώς επίσης και σε καλύτερους δείκτες σε σχέση με το σάκχαρο.

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για τους τύπου ΙΙ διαβητικούς ασθενείς οι οποίο βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, η κατανάλωση δύο μεγαλύτερων γευμάτων (πρωινό και μεσημεριανό) μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ότι τα έξι μικρότερα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, σίγουρα απαιτείται μεγαλύτερη διερεύνηση και περισσότερα στοιχεία πριν προβεί κανείς σε επίσημη σύσταση.

Onairnews.gr

Βερίκοκα: Πλούσια σε βιταμίνες και φίλοι της σιλουέτας

Ημερομηνία δημοσίευσης: Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014


Γράφει: Αλεξοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Τα βερύκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, και κυρίως των πρόδρομων αυτής ουσιών, των καροτενοειδών (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα.

Αποτελούν επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών (π.χ. κερκετίνη, κατεχίνη, επικατεχίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα αγγεία, εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο, χαλκό, κάλιο και φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Eπίσης, έρευνες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για φρούτα εξαιρετικά πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές που συνδέεται με προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Τέλος, αποτελούν σύμμαχο στο αδυνάτισμα, καθώς οι υδατάνθρακες που περιέχουν ικανοποιούν το αίσθημα για κάτι γλυκό, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες. Με χαμηλή θερμιδική αξία, μόλις 48 θερμίδες (τα 2 βερίκοκα), το βερίκοκο συνιστάται σε όσους ακολουθούν κάποια δίαιτα και όχι μόνο.

Στην αγορά βρίσκουμε κατά βάση ελληνικά βερίκοκα, τα οποία εμφανίζονται στην αγορά από το τέλος Μαΐου και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες;

Μπεμπέκου: Ωριμάζουν τον Ιούνιο, είναι μεγάλα, σφαιρικά, έχουν έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, ενώ η σάρκα τους είναι πορτοκαλί και γλυκιά. Είναι κατάλληλα για να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού, κομπόστα, μαρμελάδα και τάρτα λόγω κυρίως της υπέροχης όψης τους. 

Διαμαντοπούλου: Ωριμάζουν λίγο αργότερα, είναι μικρότερα, σφαιρικά και έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αλλά ξεχωρίζουν για τη γεύση και το άρωμά τους, για αυτό θα τα απολαύσετε καλύτερα αν τα φάτε φρέσκα. Θεωρούνται καλύτερης ποιότητας και συνήθως πωλούνται ακριβότερα.

Ποια είναι τα σπουδαιότερα οφέλη που προσφέρουν τα βερίκοκα;

Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε κάθε βερύκοκο, το φρούτο αυτό αναπόφευκτα παρουσιάζει διάφορα οφέλη για τους καταναλωτές του, όπως:

  • Κάνει καλό στην αναιμία: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο (5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης στα 2 βερύκοκα) μπορεί να δράσει βοηθητικά σε όσους πάσχουν από αναιμία. Ακόμη, η μικρή αλλά σημαντική περιεκτικότητα του φρούτου σε χαλκό, βοηθάει το σίδηρο να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα.
  • Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα: H κυτταρίνη και η πηκτίνη που συναντάμε στα βερύκοκα αποτελούν ήπιας μορφής καθαρτικά και φέρνουν αποτελέσματα σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
  • Βοηθά την πεπτική λειτουργία: Λόγω του ότι παρουσιάζει αλκαλική αντίδραση στο πεπτικό σύστημα, το βερύκοκο μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη πέψη, ενώ εξαιρετικά βοηθητικές είναι και οι φυτικές του ίνες, που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών διαταραχών.
  • Βοηθάει στην όραση: Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει κακή νυχτερινή και γενικότερα αποδυναμωμένη όραση. Αντιθέτως, η επαρκής λήψη της μπορεί να διατηρήσει την υγεία της όρασής μας (αποτρέποντας την εμφάνιση εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη στο μέλλον) ή ακόμη και να τη βελτιώσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Ρίχνει τον πυρετό: Σε περίπτωση που εμφανίσετε πυρετό την άνοιξη ή το καλοκαίρι, το βερίκοκο μπορεί να σας δώσει τη λύση. Πολτοποιήστε μερικά βερίκοκα μαζί με μέλι και νερό και πιείτε το χυμό τους. Θα σας ενυδατώσει, θα σας χαρίσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα μειώσει τις τοξίνες του σώματος.
  • Μειώνει τη χοληστερίνη: Το βερύκοκο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία της καρδιάς, καθώς καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη κι έτσι μας προστατεύει από μελλοντικό έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εμφάνιση άλλων καρδιακών νόσων.
  • Βοηθάει την επιδερμίδα: Η βήτα-καροτίνη, γνωστή και ως προβιταμίνη Α, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, είναι σημαντική και για την υγεία του δέρματός μας. Και αυτό γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση και την ανάπτυξη ιστών, καταπολεμώντας τα εξανθήματα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος.

Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε βερίκοκα;

Αναζητήστε βερίκοκα τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα, μουχλιασμένα ή ζαρωμένα. Αγοράστε μόνο ό,τι θέλετε να καταναλώσετε τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όταν επιλέγετε βερίκοκα δεν αρκεί να βασίζεστε στο χρώμα τους (το οποίο αποκτούν έτσι κι αλλιώς πριν ωριμάσουν ολοκληρωτικά), αλλά να προσέχετε να έχουν το χαρακτηριστικό άρωμα. Καλό είναι επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ούτε πολύ σκληρά, ούτε και εξαιρετικά μαλακά (εκτός και αν πρόκειται να φτιάξουμε μαρμελάδα ή κομπόστα).

Πώς μπορείτε να φάτε τα βερίκοκα;

  • Τα βερίκοκα τρώγονται πολύ ευχάριστα σκέτα σαν δεκατιανό ή απογευματινό σνακ.
  • Ιδιαίτερα νόστιμα είναι επίσης και τα αποξηραμένα βερύκοκα.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαζί και με άλλα φρούτα για την παρασκευή κάποιου ανάμεικτου χυμού.
  • Τα βερύκοκα κάνουν ωραία μαρμελάδα, κομπόστα και γλυκό του κουταλιού, ενώ δίνουν ιδιαίτερη γεύση και σε τάρτες.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, κάνοντάς τις ιδιαίτερα νόστιμες!
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα βερίκοκα και στη μαγειρική. Συνδυάζονται πολύ ωραία με κρέας (π.χ. με μοσχαράκι).

Συμβουλές για τη διατήρηση των βερίκοκων

Τα βερίκοκα αφυδατώνονται πολύ γρήγορα (καθημερινά χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους), για αυτό καλό είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο άμεσα γίνεται και να μην τα διατηρείτε στο ψυγείο πάνω από 2-3 μέρες. Ωστόσο, μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού τα πλύνετε, τα κόψετε στη μέση και αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους. Προτού τα καταναλώσετε πρέπει να τα πλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Για μέγιστο όφελος, καλύτερα να τρώτε ξερά βερίκοκα. Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά

Tip: Τα ώριμα και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Για αυτό και οι ευεργετικές τους ιδιότητες δεν σταματούν στην κατανάλωσή τους, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Καταναλώστε αποξηραμένα βερίκοκα όλο το χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα.

Iatronet.gr 


Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Γάλα 7 ημερών στα σούπερ μάρκετ χωρίς μείωση τιμών! Ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Γάλα 7 ημερών στα σούπερ μάρκετ χωρίς μείωση τιμών!
Ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τη διάρκεια ζωή του γάλακτος και ακόμη και οι συσκευασίες παραμένουν οι ίδιες, καθώς οι εταιρείες κάνοντας χρήση της μεταβατικής περιόδου (τελειώνει στις 7 Ιουνίου) δεν τις έχουν αλλάξει. Ωστόσο όπως αναφέρει και η Καθημερινή αυτό που προβληματίζει είναι πως η κατάσταση στην αγορά παραμένει ίδια.

Το γάλα με διάρκεια ζωής έξι ή επτά ημερών τόσο των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών όσο και ιδιωτικής ετικέτας βρίσκεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όμως οι τιμές παραμένουν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που είχαν τα προϊόντα φρέσκου γάλακτος όταν η διάρκεια ζωής ήταν έως 5 ημέρες.

Το γάλα επτά ημερών αναφέρεται σε μία συσκευασία, ενώ οι υπόλοιες συσκευασίες έμειναν ίδιες. Ταυτόχρονα αναγράφεται η λέξη φρέσκο. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες κάνουν χρήση της μεταβατικής περιόδου έως 7 Ιουνίου και για αυτό δεν άλλαξαν συσκευασίες, αλλά μόνο τη διάρκεια ζωής του γάλακτος.

Επιπλέον, για την ώρα, καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή του λεγόμενου γάλακτος ημέρας.

Στα ψυγεία βρίσκεται γάλα της Vivartia, της Όλυμπος και της Μεγάλ με διάρκεια 7 ημερών, ενώ αντίθετα ΕΒΟΛ και Αμερικανική Γεωργική σχολή διατηρούν τη διάρκεια στις 5 ημέρες.


News.gr

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Oλλανδοί επιστήμονες «ψηφίζουν» λάδι και κρητική διατροφή

Διεθνής 50ετής μελέτη σε επτά χώρες και 16 περιοχές με θέμα κατά πόσο η διατροφή και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιακών νόσων καταγράφει χαμηλότερο ποσοστό εμφραγμάτων και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Κρήτη σε σχέση ακόμη και με άλλες μεσογειακές περιοχές

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2014 08:00 |

Oλλανδοί επιστήμονες «ψηφίζουν» λάδι και κρητική διατροφή




Ανάμεσά τους τα οφέλη στην υγεία από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 696 ανδρών από το Καστέλλι Ηρακλείου. Γεννημένοι και στις επτά χώρες μεταξύ 1900 και 1919 οι συμμετέχοντες άρχισαν να αποτελούν αντικείμενο της μελέτης σε ηλικία 40 - 59 ετών και οι συνήθειές τους άρχισαν να καταγράφονται τη δεκαετία του 1960. «Τότε ο τρόπος ζωής των ελλήνων ανδρών ήταν τελείως διαφορετικός από τον σημερινό» παρατηρεί ο καθηγητής Ερευνας της Δημόσιας Υγείας στο Βάχενινγκεν.
Τι έκανε τη διατροφή των Κρητικών να ξεχωρίζει και να απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων, εξασφαλίζοντας υγιή γήρανση, όπως τόνισαν για άλλη μια φορά οι επιστήμονες του Βάχενινγκεν; Κατ' αρχάς, το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο ήταν η κύρια συνιστώσα του λίπους που λάμβαναν καθημερινά. Επίσης καθημερινά η διατροφή των Κρητικών στα χωριά γύρω από το Καστέλλι ήταν πλούσια σε δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, μέτρια σε ψάρια (μόνο μια φορά την εβδομάδα), ενώ η περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Ετρωγαν κρέας μόνο μία ή το πολύ δύο φορές τον μήνα και η κατανάλωση κρασιού γινόταν σε μέτριες ποσότητες με τα γεύματα. Παράλληλα, οι άνθρωποι αυτοί, καθώς ήταν ως επί το πλείστον γεωργοί, είχαν καθημερινή σωματική δραστηριότητα. «Στην Κρήτη καταγράφηκε το χαμηλότερο ποσοστό εμφραγμάτων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις άλλες έξι χώρες που μελετήθηκαν» παρατηρεί ο κ. Κρόμχαουτ. «Σε σύγκριση με τους κατοίκους της περιοχής Ζούτφεν στην Ολλανδία οι Κρητικοί στο Καστέλλι ζουν έξι χρόνια περισσότερο, ανεβάζοντας τον μέσο όρο ζωής στα 82 έναντι 76 στην ολλανδική περιοχή». Στην έρευνα των επτά χωρών οι περιοχές μελέτης ήταν συνολικά 16: μία σε Ολλανδία και ΗΠΑ, δύο σε Ελλάδα (Κρήτη και Κέρκυρα), δύο σε Ιαπωνία και Φινλανδία, τρεις σε Ιταλία και πέντε στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλες εποχές. Είναι, μάλιστα, εντυπωσιακό ότι οι Κρητικοί σκοράρουν καλύτερα και σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει μια απολύτως ενιαία διατροφή ανάμεσα στις 18 χώρες της Μεσογείου. «Παρ' ότι και στην Κέρκυρα η διατροφή ήταν παρόμοια, οι Kρητικοί ήταν αυτοί με την υψηλότερη κατανάλωση ελαιολάδου και φυτικών τροφών. Στην περίπτωση της Δαλματίας στην Κροατία οι κάτοικοι έτρωγαν τέσσερις φορές περισσότερο ψάρι από τους κρητικούς, ενώ κατανάλωναν αρκετό κρασί» σημειώνει ο ολλανδός καθηγητής. Αλλά και στην Ιταλία, στην περιοχή του Μοντετζιόρτζιο, όπου η διατροφή ακολουθεί το τυπικό ιταλικό πρότυπο με πολλές ντομάτες, λαχανικά, αλλά και αρκετό κρασί, καταγράφηκε υστέρηση σε σχέση με την Κρήτη. «Παρ' ότι σε όλες τις μεσογειακές περιοχές καταγράψαμε χαμηλότερο ποσοστό εμφραγμάτων και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τη Βόρεια Ευρώπη, στην Κρήτη οι επιδόσεις ήταν υψηλότερες» αποφαφηνίζει. Οι χειρότερες επιδόσεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική πλευρά της Φινλανδίας, όπου η κατανάλωση ιδίως σε βούτυρο με κορεσμένα λιπαρά ήταν υψηλή, στις ΗΠΑ, με υψηλή κατανάλωση κρέατος και στην Ολλανδία, καθώς παλαιότερα οι μαργαρίνες περιείχαν μεγάλες ποσότητες βλαβερών ουσιών, όπως τρανς λιπαρών. «Ομως, παρ' ότι η διατροφή στις τρεις αυτές χώρες έχει βελτιωθεί, στις περιοχές της Μεσογείου η διατροφή έχει χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου» επισημαίνει ο κ. Κρόμχαουτ. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 40% των μεσήλικων Κρητικών είναι υπέρβαροι»
Tanea.gr
.

Ο ήχος και το φως αλλάζουν τη γεύση του κρασιού!


Μπορεί να σας έχει τύχει. Βρίσκεστε σε διακοπές σε ένα ειδυλλιακό μέρος και δοκιμάζετε ένα κρασί του οποίου η γεύση σάς φαίνεται εξαιρετική. Επιστρέφετε από τις διακοπές στο γνώριμο περιβάλλον της καθημερινότητάς σας και το ίδιο κρασί έχει διαφορετική γεύση. Σήμερα ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν το γιατί. Σύμφωνα με τους βρετανούς ειδικούς, η γεύση του κρασιού εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες καταναλώνεται, με το φως και τον ήχο να επηρεάζουν σημαντικά το πόσο φρέσκο, φρουτώδες, πικρό ή όξινο θα φανεί ένα κρασί σε όποιον το καταναλώνει. Τον επόμενο μήνα ο Τσαρλς Σπενς, καθηγητής Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόκειται να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη θεωρία στην πράξη, διεξάγοντας το μεγαλύτερο πολυαισθητηριακό πείραμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον, ελάχιστα γνωστό, τομέα της ψυχολογίας της κατανάλωσης κρασιού. Οι χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ της Ισπανίας, που θα ανοίξει τις πύλες του στο Σάουθμπανκ του Λονδίνου, θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο εργαστήριο του Σπενς και να δοκιμάσουν ένα ποτήρι κρασί. Στη συνέχεια θα κληθούν να αξιολογήσουν τη γεύση του και, κυρίως, το πώς αυτή διαφοροποιείται καθώς θα αλλάζουν τα χρώματα στο εσωτερικό του εργαστηρίου και η μουσική που θα ακούγεται σε αυτό κατά τη διάρκεια της δοκιμής.
Ο Τσαρλς Σπενς πιστεύει ότι τα αποτελέσματα του πειράματός του θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται και πωλούνται τα κρασιά. Πέρα από τα εδέσματα με τα οποία ταιριάζουν καλύτερα συγκεκριμένα κρασιά, στις ετικέτες τους θα αναγράφονται και στοιχεία αναφορικά με τις ιδανικές συνθήκες για την κατανάλωσή τους με υποδείξεις του τύπου «καταναλώνεται υπό τους ήχους κλασικής μουσικής» ή «σερβίρεται αφότου νυχτώσει».  

Tanea.gr