www.biopoiotita.gr

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Από τον παραγωγό απευθείας στο ποτήρι σας


Πρόκειται για μια ιστορία επιτυχίας από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα. Πρώτα-πρώτα το αντικείμενο. Ο αγροτικός τομέας και η κτηνοτροφία ποτέ δεν βρέθηκαν στην αιχμή του επιχειρείν. Επιπλέον, οι συνεταιρισμοί, με τον τρόπο που λειτούργησαν για δεκαετίες στην Ελλάδα, ταυτίστηκαν με την αναποτελεσματικότητα, την προνομιακή κρατική χρηματοδότηση, την κομματοκρατία και τη διαφθορά.

Και όμως, ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ» στη Θεσσαλία όχι μόνο ανέτρεψε τις παραπάνω προκαταλήψεις, αλλά επίσης καινοτόμησε και αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς γάλακτος. Μάλιστα, εδώ και λίγους μήνες λάνσαρε στη Λάρισα έναν νέο τρόπο διάθεσης φρέσκου παστεριωμένου ντόπιου γάλακτος, μέσω αυτόματων πωλητών, ανοίγοντας αρχικά στην πόλη τέσσερα καταστήματα. Έτσι, το γάλα μέσα σε λίγες ώρες από την αρμεγή και την παστερίωσή του βρίσκεται στο ποτήρι των καταναλωτών. Αυτή είναι μια κίνηση που, αν και διαδεδομένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα. Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν άμεση και ήδη ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει στη δημιουργία νέων αυτόματων σημείων πώλησης φρέσκου γάλακτος, αριθμώντας πλέον δέκα μέσα στη θεσσαλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Θανάση Βακάλη, πρόεδρο του συνεταιρισμού, μέσω των αυτόματων πωλητών γάλακτος, «οι καταναλωτές μπορούν 24 ώρες το 24ωρο να προμηθεύονται σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή το υψηλής ποιότητας φρέσκο, παστεριωμένο γάλα της Λάρισας, λίγες ώρες μόνο μετά την παραγωγή του». Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν μεγάλη. Καθημερινά έξω από τους αυτόματους πωλητές σχηματίζονται ουρές.

Τα μέλη του συνεταιρισμού δεν είναι αυτό που οι περισσότεροι φέρνουμε στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη κτηνοτρόφος. Επίσης, πολλές από τις μονάδες αξιοποιούν τεχνολογία αιχμής, εφαρμόζοντας καινοτόμα προγράμματα, όπως κάμερες, ηλεκτρονικά λουράκια κ.ά. Ο Ανδρέας Καραφύλλης, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου, σημειώνει: «Παρακολουθώ με κάμερες τη μονάδα ακόμη και όταν βρίσκομαι χιλιόμετρα μακριά, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό μπορώ, εάν συμβεί κάτι, να βοηθήσω ή να δώσω μία λύση εξ αποστάσεως». Μετά από αυτά μάλλον δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι από το 2011 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ» αριθμεί 102 μέλη, αξιοποιεί 7.500 αγελάδες και παράγει ημερησίως 130 τόνους γάλα, που αντιστοιχεί στο 10% της εγχώριας παραγωγής. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει φέτος τα 35 εκατ. ευρώ.

 

Το ξεκίνημα

Στις αρχές του 2000 ο Θανάσης Βακάλης, απόφοιτος της ιατρικής σχολής, βρέθηκε μπροστά σε μια δύσκολη απόφαση: Ποια θα είναι η τύχη της οικογενειακής μονάδας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος… Δίχως διάδοχη κατάσταση, αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη στροφή στη ζωή του αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα ηνία.

Έτσι, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δύσκολη πραγματικότητα των αγελαδοτρόφων: αυξημένο κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές με τις οποίες αγόραζαν το γάλα οι γαλακτοβιομηχανίες και αβεβαιότητα για το αν θα βρεθεί κάποια γαλακτοβιομηχανία να αγοράσει το γάλα τον επόμενο μήνα. Με δεδομένο ότι το φρέσκο γάλα πρέπει να διατεθεί λίγες ώρες μετά τη συλλογή του, η διαπραγματευτική δύναμη των μεμονωμένων παραγωγών απέναντι στις γαλακτοβιομηχανίες ήταν μηδαμινή. Τις παραπάνω δυσκολίες αντιμετώπιζαν όλοι οι παραγωγοί. Ως εκ τούτου, άρχισαν οι διεργασίες, ώστε να βελτιώσουν συνεργαζόμενοι τη θέση τους στην αγορά. Και γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού εμποτισμένου με τις αρχές και τις αξίες του παγκόσμιου υγιούς συνεταιριστικού κινήματος.

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Βακάλης, «αρχικά υπήρξαν δυσπιστία, καχυποψία και πολλές επιφυλάξεις. Όμως σχηματίστηκε ένας πυρήνας παραγωγών, κυρίως από τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ο οποίος μέσα από παρουσιάσεις και συζητήσεις προσείλκυε νέα μέλη σταθερά. Στο τέλος του 2010 όλα ήταν έτοιμα για την ίδρυση του συνεταιρισμού, κάτι που έγινε λίγους μήνες μετά». Την Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011, ενεργοποιήθηκε το πρώτο συμβόλαιο με μια μεγάλη γαλακτοβιομηχανία.

 

Η μεγάλη διαφορά

Όπως εξηγούν οι δημιουργοί του συνεταιρισμού, η μεγάλη διαφορά του «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ» σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς ήταν ότι από την πρώτη στιγμή το σχέδιο ήταν προσανατολισμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ο νέος συνεταιρισμός κινήθηκε αυτόνομα και ανεξάρτητα από το κράτος, και λειτουργώντας με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, επεδίωξε να παράγει υψηλής ποιότητας γάλα στην καλύτερη δυνατή τιμή. Αναζητούσε τρόπους για το πώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής και όχι για το πώς θα αποκτήσει κρατική χρηματοδότηση. Επίσης, καθιέρωσε ένα σύστημα εσωτερικής τιμολόγησης με το οποίο ο συνεταιρισμός αγοράζει το γάλα από τα μέλη του σε τιμή που εξαρτάται από την ποιότητά του. Πρόκειται για τυποποιημένους κανόνες, βάσει των οποίων κάθε παραγωγός γνωρίζει ποια τιμή θα «πιάσει» το γάλα του ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί που δεν διακρίνονταν για την ποιότητα του γάλακτός τους αποθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν στον συνεταιρισμό, καθώς η τιμή αγοράς για αυτούς ήταν χαμηλή. Παράλληλα, ασκήθηκε πίεση στα μέλη του συνεταιρισμού να βελτιώσουν την ποιότητα της παραγωγής τους.

 

Τα επόμενα βήματα

Ο «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ» πρωτοστατεί στην εδραίωση της συμβολαιακής γεωργίας. Δηλαδή, αναπτύσσει ένα δίκτυο συνεργειών με τοπικούς αγρότες για την παραγωγή και την προμήθεια μαζικών ποσοτήτων πρώτων υλών. Οι δράσεις συμβολαιακής γεωργίας επιτυγχάνουν έναν διττό στόχο: μειώνουν το κόστος παραγωγής, ενώ εξασφαλίζουν ένα σταθερό εισόδημα για τους γεωργούς. Έτσι αναπτύχθηκε μια στενή συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», με αποτέλεσμα ο «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ» να αγοράζει, μέσω συμβολαίων, ζωοτροφές σε συμφωνημένες τιμές και ποιότητες.

Πέρα όμως από τη συμβολαιακή γεωργία, επιτυχημένη δράση μείωσης του κόστους παραγωγής αποτελεί η μαζική αγορά ζωοτροφών και κτηνιατρικων φαρμάκων, με την ίδρυση ενός καταστήματος κτηνιατρικών εφοδίων.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες δεν σταματούν σε αυτά: στα άμεσα σχέδια του συνεταιρισμού περιλαμβάνονται τόσο η ένταξη του ζωικού του κεφαλαίου σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης με σκοπό την ετήσια αύξηση της παραγωγής της κάθε φάρμας με το ίδιο κόστος εκτροφής και διατροφής, όσο και η βελτίωση της τεχνικής και οικονομικής διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων των μελών του με την εγκατάσταση κεντρικού server στα γραφεία του συνεταιρισμού.

Επίσης, σύντομα θα είναι σε λειτουργία μια ηλεκτρονική εφαρμογή προμηθειών. Στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα – ΠΙΕΣ» θα δημιουργηθεί ένα ειδικό portal, στο οποίο θα προκηρύσσονται ηλεκτρονικά διαγωνισμοί για την προμήθεια πρώτων υλών και αναλώσιμων. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα καταθέτουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν και τις προσφορές των άλλων. Θα μπορούν να επανέλθουν με βελτιωμένη πρόταση και, στο τέλος, θα γίνεται η επιλογή της πιο συμφέρουσας και ποιοτικής προσφοράς.

News247.gr

Διατροφικός θησαυρός το κουνουπίδι

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος του πολύτιμου για την υγεία λαχανικού

Το κουνουπίδι λένε ότι προέρχεται από μία ποικιλία άγριου λάχανου που ευδοκιμούσε στην Ασία. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για μικρούς και μεγάλους, καθώς τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 26 θερμίδες και το 60% της βιταμίνης C που χρειάζεστε ημερησίως.

Διάσημο όμως έγινε κυρίως λόγω της περιεκτικότητας του σε ορισμένα φυτοχημικά συστατικά όπως η σουλφοραφάνη που περιέχει. Έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός των συστατικών αυτών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του στήθους, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Ωστόσο προσέξτε. Όταν το βράζετε για αρκετή ώρα το εκτός από το έντονο άρωμα που παράγεται, χάνονται έως και τα 2/3 των θρεπτικών συστατικών του και ιδιαιδτέρως οι υδατοδιαλυτές του βιταμίνες.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να το βράζετε όσο το δυνατόν λιγότερο ή ακόμα καλύτερα να το φτιάχνετε στον ατμό.

Ακόμη, μπορείτε να ρίξετε μέσα στο νερό που βράζει το κουνουπίδι λίγο γάλα και ως δια μαγείας η άσχημη μυρωδιά θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Το σουσάμι φάρμακο για την καρδιά

Βάλτε το στη διατροφή σας

Όταν τρώτε ένα πολύ ωραίο κουλούρι Θεσσαλονίκης ή ένα τραγανό παστέλι ξέρετε ότι κάνετε πολύ καλό στην καρδιά σας; 

Σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά δεδομένα το σουσάμι που περιέχεται στα εν λόγω προϊόντα και όχι μόνο είναι ευεργετικό για την καλή υγεία της καρδιάς μας.

Ιδιαιτέρως δε το λάδι του, γνωστό ως σησαμέλαιο.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι στο σουσάμι και τα προϊόντα του περιέχεται μια ιδιαίτερη κατηγορία συστατικών οι λιγνάνες, που βελτιώνουν την υγεία των αγγείων μας, ρίχνουν την πίεση και μειώνουν τη χοληστερίνη.

Βάλτε λοιπόν το σουσάμι στη διατροφή σας.

Ένα σουσαμένιο κουλούρι το πρωί ή ένα παστέλι, λίγο σουσαμάκι στη σαλάτα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο γερή καρδιά και πιο καθαρά αγγεία.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Επίλεξε ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσο γεύμα

Βάλε τους ξηρούς καρπούς στη διατροφή σου κι απόλαυσε τα οφέλη τους. 

Προτίμησε τους ανάλατους και κατανάλωσε μία χούφτα αυτών στα ενδιάμεσα γεύματα του δεκατιανού κι απογευματινού. Δοκίμασε μία μείξη αυτών και συνδύασε τα με φρούτα ή το γιαούρτι σου. 

Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωσή τους. Οι ξηροί καρποί σε μία λογική ποσότητα κι εφόσον δεν έχεις κάποια αλλεργία σε αυτούς, θα σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας ή την προπόνησή σου, θα σε προμηθεύσουν με βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία ενώ θα προκαλέσουν το αίσθημα του κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα.

Περισσότερα θέματα για την υγεία, την άσκηση και τη διατροφή μπορείτε να δείτε στο mch-training.com

Τα διατροφικά οφέλη της μπανάνας

Η μπανάνα αποτελεί ένα φρούτο που μπορεί να μας προσφέρει σημαντικά συστατικά.Περιέχει βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς μας.

Επίσης, περιέχει κάλιο που βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της πίεσης, ενώ τέλος περιέχει και σημαντικό ποσά βιταμίνης C, που θωρακίζει τον οργανισμό και ιδιαίτερα το ανοσοποιητικό μας σύστημα, από τις λοιμώξεις και τα κρυολογήματα του χειμώνα.

Αν τώρα έχετε ακούσει ότι η μπανάνα απαγορεύεται στη δίαιτα, αυτό δεν ισχύει..Απλά λόγω των θερμίδων που μας δίνει, θεωρείται όπως λέμε ότι ένα φρούτο ισούται με μισή μπανάνα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Τα ροδάκινα αναστέλλουν τη μετάσταση του καρκίνου

Τι αποκαλύπτει έρευνα από το Τέξας

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο εκχύλισμα του ροδάκινου είναι υπεύθυνες για την αναστολή της μετάστασης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Nutritional Biochemistry».

«Καρκινικά κύτταρα, από έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού εμφυτεύτηκαν κάτω από το δέρμα ποντικιών και παρατηρήσαμε αναστολή στη μετάσταση όταν τα ποντίκια κατανάλωναν το εκχύλισμα του ροδάκινου», είπε ο Δρ. Luis Cisneros-Zevallos, επιστήμονας διατροφής και ερευνητής στο ερευνητικό ινστιτούτο AgriLife του Τέξας και συμπλήρωσε ότι υπολόγισαν την αντίστοιχη δόση που θα χρειαζόταν για να υπάρχουν αποτελέσματα στους ανθρώπους σε περίπου 3 ροδάκινα τη ημέρα. Μία πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς μεταφράζεται σε κάτι χρήσιμο και χρηστικό για τους ανθρώπους. O καρκίνος του μαστού άλλωστε στις δυτικές κοινωνίες είναι η πιο συνηθισμένη κακοήθης ασθένεια για τις γυναίκες. Επιπλέον, οι περισσότερες επιπλοκές καθώς και η θνησιμότητα έχουν να κάνουν με τη μετάσταση της νόσου. 

Αυτή η έρευνα είναι σε συνέχεια προηγούμενης δουλειάς του εν λόγω ινστιτούτου που είχε βρει ότι οι πολυφαινόλες από τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα σκοτώνουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα του μαστού και όχι τα υγιή.

Πηγή: vita.gr

Μανιτάρια και καρκίνος της μήτρας

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, με τις τελευταίες να είναι πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωϊκών πρωτεϊνών, λόγω της παρουσίας σε αυτά όλων των βασικών αμινοξέων, αναφέρει η Wikipedia.

Πέρα όμως από μια εξαιρετική θρεπτική τροφή, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, φαίνεται πως τα μανιτάρια ίσως θα μπορούσαν να «νικήσουν» και τον καρκίνο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το εκχύλισμα από τα γιαπωνέζικα μανιτάρια shiitake «σκοτώνει» τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό HPV (Human papilloma virus), ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι πολύ κοινός και εξαιρετικά μεταδοτικός, μολύνοντας τις μεμβάνες του σώματος, όπως για παράδειγμα αυτές που υπάρχουν στον τράχηλο, το στόμα και το λαιμό.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των γυναικών αποκτούν τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ ορισμένα στελέχη αυτού ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι το εκχύλισμα AHCC (active hexose correlated compound) που υπάρχει στα μανιτάρια shiitake μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, σε ένα πείραμα που έγινε σε ποντίκια το AHCC οδήγησε στην «εκρίζωση» του HPV μέσα σε 90 μέρες. Επιπλέον, επιβράδυνε το ρυθμό ανάπτυξης του όγκου του τραχήλου της μήτρας.

Το AHCC είναι ένα κοινό συμπλήρωμα διατροφής και οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα εμβόλια για τον ιό HPV.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η έρευνα ξεκίνησε το 2008 και δείχνει ότι το AHCC έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τη λοίμωξη από τον HPV» ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Τέξας, Dr Judith Smith.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην 45η Ετήσια Συνάντηση για τον Καρκίνο στις Γυναίκες της Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας στην Τάμπα της Φλόριντα.

Newsbeast.gr

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι ασυνήθιστες χρήσεις των αυγών

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός κουζίνας

Τα αυγά είναι απίστευτα ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός κουζίνας!

1. Αν σας τελείωσε η κόλλα, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το ασπράδι του αυγού. Όταν στεγνώνει γίνεται μια τέλεια κολλώδεις ουσία. Αν θέλετε να κολλήσετε τις χάρτινες χειροτεχνίες σας, αυτή είναι μια καλή λύση. Μπορείτε επίσης, να αναμίξετε το ασπράδι με αλεύρι, νερό και ζάχαρη, για κατασκευές από πεπιεσμένο χαρτί.

2. Μην πετάτε το νερό που βράσατε τα αυγά. Τα κελύφη των αυγών περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου καιτα φυτά σας θα το λατρέψουν! Αφήστε το βραστό νερό να κρυώσει λίγο και ποτίστε τα με αυτό.

3. Καθαρίστε τα δερμάτινα παπούτσια σας με το αυγό. Θυμηθείτε πόσο καλά είναι τα αυγά για το δικό μας το δέρμα. Το ίδιο καλά είναι και για τον καθαρισμό των δερμάτινων παπουτσιών. Η παχιά και κολλώδες βάση από το ασπράδι, απομακρύνει εύκολα τη βρωμιά από τα δερμάτινα (παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλι). Τρίψτε απαλά τα ασπράδια στο δερμάτινο, και σκουπίστε με ένα υγρό πανί. Το αυγό θα αποτελέσει επίσης μια προστατευτική βάση, η οποία δίνει λάμψη!

Πηγή: neadiatrofis.gr

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Τα ωφέλη του κόκκινου κρασιού για την καρδιά σας

Οι θαυματουργές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ερυθρού οίνου

Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του, δηλαδή στο αλκοόλ, αλλά και στις διάφορες αντιοξειδωτικές του ουσίες, με διάφορους μηχανισμούς, όπως είναι η αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), η μείωση της δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, η μείωση της πηκτικότητας του αίματος, η βελτίωση της λειτουργικότητας των αγγείων και κυρίως λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του, η προστασία των κυττάρων από την καταστροφή που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα κόκκινα κρασιά που έχουν ζυμωθεί σε δρύινα βαρέλια, ενώ αυξάνονται κατά τη συντήρησή τους σε αυτά με το πέρασμα του χρόνου.

Αυτό όμως που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλες οι ευεργετικές δράσεις του κόκκινου κρασιού προκύπτουν μόνο μετά από καθημερινή και όχι περιστασιακή κατανάλωσή του.

Έχει βρεθεί ότι κάποιος ο οποίος καταναλώνει 2 ποτήρια κρασί κάθε ημέρα έχει όλες τις προαναφερόμενες δράσεις στον οργανισμό του, ενώ εάν κάποιος δεν πίνει καθόλου κρασί όλη την εβδομάδα και το καταναλώνει όλο μαζί στις 2 ημέρες του Σαββατοκύριακου δεν έχει κανένα από τα οφέλη του κρασιού στον οργανισμό του.

Τέλος, πέρα από την καθημερινή κατανάλωση, θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό ότι το κόκκινο κρασί είναι ευεργετικό μόνο σε μικρές ποσότητες (2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες). Μην ξεχνάμε ότι μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ, οδηγούν σε αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, σε αλκοολισμό και σε παθήσεις του ήπατος (κίρρωση και συχνά θάνατο), και κυρίως σε ατυχήματα τα οποία συχνά είναι θανατηφόρα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Συμβιβαστική φόρμουλα για το γάλα

Λύση αναζητεί η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις

Συμβιβαστική φόρμουλα για το γάλα που θα οδηγήσει σε αναδίπλωση τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απειλούν να καταψηφίσουν την επίμαχη ρύθμιση στη Βουλή, αναζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα περιθώρια αλλαγών θα περιγράψει σε συνάντηση που θα έχει πιθανότατα αύριο με τους διαφωνούντες βουλευτές, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Δεδομένου ότι το βασικό στοιχείο της κριτικής την οποία ασκούν οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι η διαφύλαξη της εγχώριας παραγωγής γάλακτος, αναζητείται μια λύση η οποία θα εξασφαλίζει τους ντόπιους παραγωγούς. Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ευθύς εξαρχής η πρόβλεψη για φρέσκο γάλα δυο ημερών προκάλεσε την αντίδραση της τρόικας, ως περιοριστική στην αγορά ρύθμιση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το ελληνικό γάλα δεν καλύπτει παρά περί το 35% των αναγκών της εγχώριας κατανάλωσης, είναι δυνατόν να γίνουν κάποιες μικρές παραχωρήσεις προς τους παραγωγούς.

Η κυβέρνηση μπορεί να παραχωρήσει τη δυνατότητα το γάλα παραγωγής τους να μένει στα ράφια για τρεις ημέρες, καθώς και τα κίνητρα, όπως η αξιοποίηση των πακέτων του ΕΣΠΑ, μέσω των συνεταιρισμών τους, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους. Το πολυνομοσχέδιο (στο οποίο περιλαμβάνεται και η διάταξη για το γάλα) θα κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας, ώστε έως το Σάββατο να συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και τη Δευτέρα να ψηφιστεί.

Πηγη. http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/658757/sumvivastiki-formoula-gia-to-gala/ 

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ενισχύσεις 139.658 ευρώ σε 72 παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ

Καταβάλλονται τη Δευτέρα από τον ΕΛ.Γ.Α. κρατικές οικονομικές ενισχύσεις ύψους 139.658 ευρώ σε 72 παραγωγούς, για τα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων «Ετήσιο 2010» και «Πυρκαγιές 2010».

Ειδικότερα, η πληρωμή για το πρόγραμμα «Ετήσιο 2010» αφορά ενισχύσεις απώλειας παραγωγής φυτικού κεφαλαίου, ενώ η πληρωμή για το πρόγραμμα «Πυρκαγιές 2010» αφορά ενισχύσεις για την ανασύσταση και την απώλεια παραγωγής.

Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν κυρίως παραγωγούς των νομών Θεσπρωτίας, Σάμου και Ρεθύμνου.


Πηγη. http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/enisxuseis_139_658_eyrw_se_72_paragwgous_apo_ton_elga.2705114.html

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Τα ελληνικά προϊόντα κερδίζουν έδαφος στην ιταλική αγορά

Η Ιταλία αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους

Τα ελληνικά προϊόντα έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη θέση τους στην ιταλική αγορά, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές προϊόντων στην Ιταλία βαίνουν μειούμενες από το έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, αν και η Ιταλία αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους, η χώρα μας δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταστεί σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας, καθότι χώρες παρεμφερούς μεγέθους αν όχι μικρότερες, σημειώνουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα.
Ενδεικτικά, οι εξαγωγές της Ολλανδίας αντιπροσωπεύουν το 5,57% των ιταλικών εισαγωγών, του Βελγίου το 4,18%, της Αυστρίας το 2,50%, της Τσεχίας 1,24% και της Σουηδίας το 0,87%.

Αυτό υπογραμμίζεται στην έκθεση για το διμερές εμπόριο Ελλάδας Ιταλίας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Τα πέντε πρώτα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα για το 2013 είναι: τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (εκτός από ακατέργαστα λάδια), το ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, που λαμβάνονται αποκλειστικά από ελιές, το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή, τα ψάρια, βρώσιμα, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη και τα φάρμακα.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρατηρείται χαμηλή διαφοροποίηση των εξαγόμενων στην Ιταλία προϊόντων, με τα πέντε πρώτα να καλύπτουν, σε αξία, το 54,82% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Τα πέντε πρώτα ιταλικά προϊόντα εισαγωγής στην Ελλάδα, για το εν λόγω διάστημα, ήταν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (εκτός από ακατέργαστα λάδια), τα φάρμακα, τα πολυμερή του αιθυλενίου σε αρχικές μορφές, οι οργανικές ουσίες επιφανειακής δράσης (εκτός από σαπούνια) και τα πλατέα προϊόντα έλασης από σίδηρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (Istat), οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,63% των ιταλικών εισαγωγών, ενώ οι ιταλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα είναι μόλις το 0,96 του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), για το έτος 2013, η αξία των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδος-Ιταλίας, ανήλθε σε 7,798 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 1,883 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 31,83% σε σχέση με το 2012.

Συγκεκριμένα, κατατάσσεται τρίτη χώρα προμηθευτής της Ελλάδας (μετά τη Ρωσία και τη Γερμανία) και δεύτερος προορισμός των ελληνικών προϊόντων μετά την Τουρκία.

Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Ιταλία, κατά το 2013 ανήλθε στα 2,126 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 1,05%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αξία των εισαγωγών από την Ιταλία, για το 2013, ανήλθε σε 4,036 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά (5,93%) μετά από πέντε έτη συνεχούς πτώσεως.

Το ύψος του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 1,071 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,706 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2012, κλείνοντας επιπλέον την ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών, ενώ ο δείκτης εξαγωγών προς εισαγωγές επανήλθε στα επίπεδα του 2011, ήτοι στο 0,53.

Πηγη: http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/657781/ta-ellinika-proioda-kerdizoun-edafos-stin-italiki-agora/ 

Ο καφές προλαμβάνει τον καρκίνο στο συκώτι

Ο καφές προλαμβάνει τον καρκίνο στο συκώτι

Τρεις κούπες καφέ σε ημερήσια βάση μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο συκώτι σε ποσοστό έως 50%, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Ο Δρ Carlo La Vecchia, συντάκτης της σχετικής μελέτης, δήλωσε πως «τα ευρήματα επιβεβαιώνουν παλαιότερους ισχυρισμούς ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία και ιδιαίτερα στο συκώτι».

 

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών Mario Negri και το Πανεπιστήμιο Μελετών του Μιλάνου διαπίστωσαν πως η επίδραση του καφέ στο συκώτι μπορεί να οφείλεται στα αποδεδειγμένα αποτελέσματά του ως μέτρο πρόληψης του διαβήτη, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

 

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε δεδομένα από το 1996 έως το 2012, περιλαμβάνοντας συνολικά 3.153 περιστατικά.

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Κλινικής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας.
 




Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/oncology/302245/o-kafes-prolamvanei-ton-karkino-sto-sukoti/#ixzz2wp3tesh5

Καφές και κακάο: Κι όμως προστατεύουν από τον καρκίνο!

Καφές και κακάο: Κι όμως προστατεύουν από τον καρκίνο!

Αγαπημένες καθημερινες συνήθειες, ο καφές για τους μεγάλους, το κακάο για τους μικρούς. Πολλές είναι οι μελέτες που υποστηρίζουν την ευεργετική δράση του καφέ και του κακάο, ενώ πληθαίνουν και οι μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι ο καφές και το κακάο έχουν ακι αντικαρκινικές ιδιότητες.


Σύμφωνα με το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών:

 

--Oι ευεργετικές επιδράσεις του καφέ στην υγεία οφείλονται στο υψηλό αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Μετα-ανάλυση προοπτικών ερευνών ανέδειξε ότι συγκριτικά με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου ή σπάνια καφέ, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά, είχαν 21% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 3% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν οποιασδηποτε μορφής καρκίνο.

 

--Πλήθος επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι το κακάο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών που περιέχει, συστατικά που ερευνώνται για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση του καρκίνου.



Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/oncology/303451/kafes-kai-kakao-ki-omos-prostateuoun-apo-ton-karkino/#ixzz2wp2zfYJY

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα του οργανισμού απέναντι στην εισβολή βλαβερών μικροοργανισμών . Αποτελείται από ένα δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που δρουν ενιαία και σε συνεργασία . Οι πιο εμφανείς ´´συνεργάτες ´´ του είναι το δέρμα (δυσκολεύει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών) και η βλέννα (αποτρέπει τις επιμολύνσεις). Οι αφανείς όμως ήρωες είναι τα λευκά αιμοσφαίρια (λευκοκύτταρα) που χωρίζονται σε δυο διαφορετικούς τύπους : τα φαγοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα. Τα πρώτα καταβροχθίζουν τους εισβολείς και συνδέονται με την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμωξεων. Τα δευτερα παράγονται στο μυελό των οστών και είτε παραμένουν εκεί κ ωριμάζουν σε "Β" κύτταρα είτε κατευθύνονται προς τον θυρεοειδή αδενα όπου μετατρέπονται σε "Τ" κύτταρα. Τα "Β" λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τους ξένους μικροοργανισμούς (αντιγόνα) και παράγουν αντισώματα , ενώ τα "Τ" κύτταρα δεν επιτίθενται στα παθογονα αλλά δρουν επικουρικά στην ανοσολογική απόκριση. 
Από τη στιγμή που ένα παθογόνο έχει εξαλειφθεί επιτυχώς το σώμα θα το αναγνωρίσει αμέσως όταν εκτεθεί ξανά σε αυτό και θα το καταπολεμήσει πολύ γρήγορα. Αυτό ονομάζεται επίκτητη ανοσία. Σε περιορισμένο βαθμό, η ανοσία μπορεί να είναι παθητική που σημαίνει ότι έχει μεταφερθεί από τη μητέρα στο παιδί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρινες (αντισώματα) , γι αυτό και ο θηλασμος προστατεύει το βρέφος από λοιμώξεις και μολύνσεις . 

Πηγή : Καθημερινή, 9 Φεβρουαρίου 2014, τεύχος 558, αφιέρωμα υγεία 

Η ταυτότητα της φέτας

Είναι τυρί άλμης που παρασκευάζεται με συγκεκριμένη τεχνολογία (τουλάχιστον δυο μήνες ωρίμανσης) στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο νομό Λέσβου, από αιγοπροβειο γάλα σε καθορισμένη αναλογία (πρόβειο και με 30% γίδινο) και από φυλές αιγοπροβάτων που είναι παραδοσιακά εκτρεφομενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της φέτας, με διατροφή που βασίζεται στην τοπική χλωρίδα. 

Πηγή : Καθημερινή, 9 Φεβρουαρίου 2014, τεύχος 558

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στη καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά διότι αποκαθιστά την ευλυγισία των αρτηρίων και εμποδίζει τα λευκά αιμοσφαίρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα των αγγείων, αναφέρουν Ολλανδοί επιστήμονες.

Τόσο η αρτηριακή δυσκαμψία όσο και η συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων αποτελούν παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (αρτηριοσκλήρυνσης), γράφουν στο τεύχος Μαρτίου της επιθεωρήσεως «The FASEB Journal».

«Η μελέτη μας παρέχει μία πιο πλήρη εικόνα για την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας στην αγγειακή υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντίντρικ Έσερ, από το Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν.

Η μελέτη βασίσθηκε σε ειδικές εξετάσεις που έγιναν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους σε 44 μεσήλικες, υπέρβαρους άνδρες, οι οποίοι επί τέσσερις εβδομάδες κατανάλωναν καθημερινά 70 γραμμάρια σοκολάτα.

Οι εθελοντές είτε έτρωγαν μία ειδικά παρασκευασμένη μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονόλες ή μαύρη σοκολάτα του εμπορίου. Και οι δύο σοκολάτες είχαν παρόμοια περιεκτικότητα σε κακάο.

Οι φλαβονόλες είναι ένα είδος θρεπτικών συστατικών που πιστεύεται ότι ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά έως τώρα παρέμενε άγνωστος ο ακριβής τρόπος δράσης τους.

Στη διάρκεια της ημερήσιας κατανάλωσης σοκολάτας, οι εθελοντές απέφευγαν ορισμένα υψηλής ενεργειακής (θερμιδικής) πυκνότητας τρόφιμα, για να μην παχύνουν.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων έδειξε ότι και οι δύο τύποι σοκολάτας ήταν εξίσου προστατευτικοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι «δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από την αύξηση της φυσικής περιεκτικότητας της σοκολάτας σε φλαβονόλες», είπε ο δρ Έσερ.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=6&articleID=18956&la=1