www.biopoiotita.gr

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Με το δεξί η χρονιά για το ελαιόλαδο. Στα 3,44 ευρώ η πρώτη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε η φετινή εμπορική χρονιά για το ελληνικό ελαιόλαδο ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς αφού οι ελπίδες των παραγωγών για καλές τιμές επιβεβαιώθηκαν από τη δημοπρασία «βαρόμετρο» στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας. Συγκεκριμένα στη δημοπρασία αυτή (πρώτη στην Ελλάδα) το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής «έπιασε» 3,44 ευρώ το κιλό, με το προϊόν να πωλείται σε εμπόρους από την Ιταλία. Ήδη σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων, κ. Παναγιώτη Μπατζάκη έχουν πουληθεί τέσσερα βυτία με την τιμή αυτή. Την αισιοδοξία τους εκφράζουν στον ΑγροΤύπο, εκπρόσωποι συνεταιρισμών και Ο.Π. από τις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας στις οποίες όμως ο κύριος όγκος της συγκομιδής ελαιοποιήσιμης ελιάς ξεκινάει 10 - 15 Νοεμβρίου.

Σχετικά με την πρώτη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας, ο πρόεδρος του Α.Σ., κ. Παναγιώτης Μπατζάκης μας ανέφερε: «στη δημοπρασία μας το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής έπιασε 3,44 ευρώ το κιλό ενώ η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν 2,67 ευρώ το κιλό. Θεωρώ ότι φέτος τα καλά λάδια θα πληρωθούν και στην περιοχή μας τουλάχιστον η παραγωγή θα είναι καλή. Η φετινή χρονιά σίγουρα θα αποτελέσει μια ανάσα για τους αγρότες».

Την αισιοδοξία του για τις φετινές τιμές εξέφρασε μέσω του ΑγροΤύπου και ο κ. Γιώργος Κόκκινος, Πρόεδρος της Ο.Π. Νηλέας στη Δ. Μεσσηνία: «η δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους αποτελεί “βαρόμετρο” για την πορεία των τιμών. Γενικότερα όμως αναμέναμε μια καλή χρονιά αφού έχουν εξαντληθεί κάποια αποθέματα που υπήρχαν στην Ισπανία και η παραγωγή τους φέτος δεν θα είναι μεγάλη. Η Ελλάδα θα έχει μια ικανοποιητική παραγωγή». Και πρόσθεσε: «Να σημειώσουμε ακόμα ότι και η ποιότητα είναι πολύ καλή. Έχουμε δει οξύτητες κοντά στο 0,2 και σε κάποιες περιπτώσεις κάτω από αυτό. Στην περιοχή έχει ξεκινήσει η συγκομιδή με την πρώιμη ποικιλία της μαυροελιάς. Κάποιες τιμές που υπάρχουν ακολουθούν την περσινή τιμή και επειδή είναι μικρές οι ποσότητες και δεν δημοπρατείται όπως στους Αγίους Αποστόλους, κυμαίνεται στα 2.95 ευρώ το κιλό αλλά σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ενδεικτικές».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστα Κατσούλης, πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας μας τονίζει: «από ότι φαίνεται θα είναι μια καλή χρονιά. Ωστόσο, ακόμα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ύψος της τελικής τιμής. Οι παραγωγοί αυτό που έχουν να κάνουν είναι να παράγουν ένα καλό προϊόν και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Στην περιοχή της Τριφυλίας έχουν ξεκινήσει κάποιοι παραγωγοί με μαυροελιές (η τιμή στα μαυρόλαδα κυμαίνονται στα 3 ευρώ το κιλό) και από τις 5 – 10 Νοεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει όλοι. Να σημειώσουνε ότι γενικά και στην Μεσσηνία αναμένεται καλή παραγωγή».

Για μια χρονιά που θα αποζημιώσει τους παραγωγούς μετά το άσχημο 2013 κάνει λόγο και ο κ. Ανδρέας Στρατάκης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου: «είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της φετινής χρονιάς και αυτό απορρέει από το γεγονός ότι αναμένουμε μια καλή παραγωγή αλλά και παράλληλα καλής ποιότητας. Επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει ένα ικανοποιητικό εμπορικό ενδιαφέρον από εταιρείες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό το διάστημα μιλάμε με όλους. Στο Ηράκλειο τα ελαιοτριβεία εκτιμώ ότι θα ξεκινήσουν 10 – 15 Νοεμβρίου ενώ και η Ένωση θα ανακοινώσει τιμές το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Επιπλέον ο κ. Νίκος Μιχελάκης, Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «ο Διαγωνισμός στους Αγίους Αποστόλους δείχνει την εικόνα που έχει ήδη διαμορφωθεί στην διεθνή αγορά εξαιτίας της σημαντικά μειωμένης φετινής παραγωγής της Ισπανίας αλλά και Ιταλίας. Ανεξάρτητα από τις διάφορες ποσοτικές εκτιμήσεις που κυκλοφορούν, είναι φανερό πως θα υπάρξει μια μείωση στο παγκόσμιο ισοζύγιο ελαιόλαδου και ιδιαίτερα εκείνο της Ευρώπης πολύ σημαντική που δεν μπορεί να καλυφθεί από την καλή παραγωγή που φαίνεται να έχει φέτος η Ελλάδα. Είναι φυσικό επομένως να υπάρχει ανοδική τάση στις τιμές η οποία έχει ήδη εκδηλωθεί και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Η τιμή επομένως που διαμορφώθηκε στους Αγ. Αποστόλους δεν εκπλήσσει. Ήδη και στην Ισπανία, προ εβδομάδων (7 Οκτωβρίου) λάδια καλής ποιότητας πληρώθηκαν με 3,55 ευρώ, ενώ και στην Ιταλία ανέβηκαν στα 4,14 ευρώ (βλέπε Δελτίο Τιμών ΣΕΔΗΚ 21-10-14).
Ερώτημα παραμένει η δυνατότητα αντίστασης των παραγωγών όταν αρχίσει η συγκομιδή στο χαμήλωμα των τιμών που θα επιδιώξουν τότε οι βιομηχανίες τυποποίησης εκμεταλλευόμενες την οικονομική δυσπραγία των παραγωγών. Στην Ελλάδα ρόλο θα παίξει και η πληρωμή μέχρι τότε των επιδοτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Η συγκομιδή στην Κρήτη προβλέπεται να αρχίσει όπως πάντα στις 15 Νοεμβρίου. Σε αυτό βοηθούν και οι βροχές που ήδη γίνονται».

Παραγωγοί

Εν αναμονή ανακοίνωσης των τιμών βρίσκονται οι παραγωγοί ελαιολάδου. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με χρήστες της εφαρμογής totheshelf που παράγουν και πωλούν συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο. Ειδικότερα, ο κ. Αναστάσιος Ράμμος, παραγωγός από τη Μεσσηνία μας δηλώνει: «φέτος αναμένεται μια πολύ καλή χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Οι τιμές είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρσι και εκτιμώ ότι θα κινηθούν ανοδικά και στην συνέχεια ενώ η παραγωγή μας και η ποιότητα αναμένονται επίσης πάρα πολύ καλές».

Μια τιμή πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό θα είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς μας αναφέρει ο κ. Γιάννης Νικολέτος, από το Άστρος Κυνουρίας. «Στην περιοχή μας είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για τιμές μιας και η συγκομιδή ξεκινάει στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε είμαστε σε αναμονή. Η τιμή που ανακοινώθηκε στους Αγίους Αποστόλους είναι μια πολύ καλή τιμή. Γενικά οι παραγωγοί θα είμαστε ικανοποιημένοι με τιμές πάνω από το όριο των 3 ευρώ το κιλό», σημειώνει στον ΑγροΤύπο.

Για μια μέτρια χρονιά από πλευράς παραγωγής και ποιότητας αλλά με θετικές προοπτικές για τις τιμές, στην περιοχή της Λαμίας, κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Αναγνώστου παραγωγός από την περιοχή: «στη Λαμία φέτος η παραγωγή και η ποιότητα αναμένονται μέτριες. Η συγκομιδή ξεκινάει 10 - 15 Νοέμβριο. Η τιμή ωστόσο θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή και μάλιστα για τους παραγωγούς που παράγουν βιολογικό ελαιόλαδο όπως και εγώ, αυτές θα είναι ακόμα καλύτερες. Το μόνο αρνητικό είναι ίσως ότι στην περιοχή μας τουλάχιστον η παραγωγή δεν θα είναι πολύ μεγάλη.

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ελαιόλαδο) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ! 
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr


Agrotypos.gr

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου