www.biopoiotita.gr

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Tο μυστικό της μακροζωίας στο κρασί

Agronews|  22/07/2013 - 01:59 μμ
Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν πώς η ρεσβερατρόλη, ένα συστατικό του κόκκινου κρασιού, μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» της μακροζωίας.
Η ρεσβερατρόλη έχει χαρακτηριστεί ως «θαυματουργή» ουσία η οποία διαθέτει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ επίσης έχει αναφερθεί ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στις καρδιοπάθειες και στον διαβήτη. Ωστόσο διαφορετικές μελέτες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τα υποτιθέμενα οφέλη της. Τώρα η νέα μελέτη ειδικών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η οεπιβεβαιώνει ότι πράγματι η... κόκκινη ουσία αυξάνει τη δραστηριότητα των «εργοστασίων παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων.

Όμως, η ρεσβερατρόλη τίθεται σε λειτουργία μόνο όταν είναι ενεργό ένα γονίδιο που ονομάζεται SIRT1 και το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία και στην ενέργεια του οργανισμού.

Οι αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι έλυσαν το μυστήριο της ρεσβερατρόλης, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την προοπτική ανάπτυξης ενός φαρμάκου το οποίο θα προσφέρει οφέλη αντίστοιχα με εκείνα που «περιέχονται» σε 8.000 φιάλες κόκκινου κρασιού.

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη φαρμάκων ενάντια στη γήρανση, τα πρώτα εκ των οποίων θα εμφανιστούν πιθανότατα σε τρία χρόνια.

Αλάτι: Εχθρός της πίεσης και του ανοσοποιητικού

Agronews|  23/07/2013 - 03:46 μμ
Το αλάτι εκτός του ότι ανεβάζει την πίεση μπορεί να πλήξει σοβαρά και το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνες Γερμανών επιστημόνων.
Τρεις ολόκληρες εβδομάδες ο Γερμανός αστροναύτης Ράινχολντ Έβαλντ έμεινε το 1997 στο διάστημα. Ο γιατρός και φυσικός έθεσε τον εαυτό του μάλιστα στην υπηρεσία της έρευνας. Το θέμα της έρευνας ήταν ο μεταβολισμός σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Αυτό που με έκπληξη διαπιστώθηκε ήταν ότι ο Ράινχολντ Έβαλντ στη διάρκεια της πτήσης είχε κάνει μεγάλη κατακράτηση αλατιού στο σώμα του. Η ποσότητα αντιστοιχούσε σε 6 λίτρα υγρών στο σώμα. Ο αστροναύτης όμως δεν ζύγιζε 6 κιλά παραπάνω.

Έως και τα κόκκαλα
Σύμφωνα με τα μέχρι τότε γνωστά στοιχεία το αλάτι θα έπρεπε να αποβληθεί από το σώμα μέσω των ούρων. Όμως, μετά το πείραμα έγινε γνωστό ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πως το σώμα λειτουργεί πιο περίπλοκα.
Στη συνέχεια το πείραμα συνεχίστηκε διαφορετικά. Τη θέση του αστροναύτη πήραν φοιτητές τους οποίους έκλεισαν σε ένα χώρο και τους έδιναν να φάνε και να πιούνε πολύ πιο αλμυρά πράγματα από το κανονικό. Διαπιστώθηκε ότι το αλάτι δεν επηρεάζει μόνο την πίεση αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα και φθάνει μέχρι τα κόκκαλα.

Με τους φοιτητές που πήραν μεγάλη δόση αλατιού συνέβη ό,τι συνέβη και με τον αστροναύτη στο διάστημα. Έκαναν κατακράτηση αλατιού και ανέβασαν πίεση.

Ο καθηγητής Γενς Τίτσε από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Ερλάγκεν έστησε μια ολόκληρη ερευνητική ομάδα πάνω στο θέμα. Με την πάροδο των χρόνων κατάλαβε ότι οι μακροφάγοι, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα πηγαίνουν καλά με το αλάτι και φροντίζουν να αποβάλλουν αυτό που δεν χρειάζεται ο οργανισμός.

Υπάρχουν όμως και άλλα κύτταρα του αίματος όπως τα Τ-λεμφοκύταρα, σημαντικά για το ανοσοποιητικό συστήμα, τα οποία δεν τα πάνε καθόλου καλά με το αλάτι και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. Έτσι το αλάτι δεν ανεβάζει μόνο την πίεση αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπαίτιο και για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και αυτό γιατί επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

(Πηγή: DW)

Το κόκκινο κρασί δεν πάει… με τη γυμναστική

Agronews|  23/07/2013 - 11:45 πμ
Όπως όλοι γνωρίζουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί οφέλη κάνει καλό στην καρδιά, με βάση νέα έρευνα φαίνεται να «ακυρώνει» τα οφέλη της γυμναστικής.
Το ίδιο ισχύει και για τα σταφύλια και τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τη δραστική ουσία του κόκκινου κρασιού, τη ρεσβερατρόλη.

«Εξεπλάγην όταν ανακαλύψαμε ότι η ρεσβερατρόλη καταστρέφει τα οφέλη της άσκησης, ειδικά σε μεσήλικους άντρες. Πόσω μάλλον όταν οι προηγούμενες έρευνες που είχαμε κάνει σε ζώα έδειξαν ότι η ουσία αυξάνει τα οφέλη της», εξηγεί η Ιλβγα Χέλστεν, υπεύθυνη της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Physiology» συμμετείχαν 27 υγιείς άντρες περίπου 65 ετών, που έκαναν συστηματικά γυμναστική. Οι επιστήμονες τους υπέβαλαν σε προπόνηση υψηλής έντασης. Οταν ολοκλήρωναν το πρόγραμμά τους έδιναν στους μισούς 250 mg ρεσβερατρόλης και στους άλλους μισούς απλή ζάχαρη. Κανείς τους δεν γνώριζε εάν έπαιρνε ζάχαρη ή ρεσβερατρόλη.

Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί ήταν ότι όσοι έπαιρναν ρεσβερατρόλη μετά τη γυμναστική δεν μείωναν ούτε την πίεση ούτε τα επίπεδα της χοληστερίνης ούτε τα τριγλυκερίδια. Η ουσία δηλαδή που περιέχουν τα κόκκινα σταφύλια, το κρασί και συμπληρώματα διατροφής εξαφάνιζε τα οφέλη της άσκησης. Επιπλέον, η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μελέτη των αντιοξειδωτικών ουσιών, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι ωφελούν σε πάσα νόσο, καθώς η «δουλειά» τους είναι να διορθώνουν το DNA που πρόκειται να υποστεί μετάλλαξη και κινδυνεύει να προκαλέσει οποιαδήποτε χρόνια νόσο.

(Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ)

Απαραίτητο το πρωινό για καλή καρδιά

Agronews|  23/07/2013 - 06:55 μμ
Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος ή θανατηφόρας στεφανιαίας νόσου κατά 27%, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Για τον οργανισμό μας είναι πολύ σημαντική η τακτική κατανάλωση σωστού πρωινού καθώς αυξάνονται τα καθημερινά επίπεδα ενέργειας και ελέγχεται καλύτερα το βάρος. Επιπλέον, το πρωινό είναι ζωτικής σημασίας και για την καλή υγεία της καρδιάς σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Όταν ένας άνθρωπος παραλείπει τακτικά το πρωινό, αυξάνει τον κίνδυνο για μία σειρά ασθενειών, όπως η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 27.000 υγιών ανδρών, ηλικίας μεταξύ 45 και 82 ετών για χρονική περίοδο 16 ετών, έδειξε πως όσοι απέφευγαν το πρωινό ήταν κυρίως καπνιστές, ανύπαντροι και είχαν την τάση να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ συγκριτικά με εκείνους που έπαιρναν πρωινό. Οι επιστήμονες, όμως, είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις επιπτώσεις που είχε η παράλειψη του πρωινού ξέχωρα από αυτούς τους παράγοντες, που ενδεχομένως έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία.

Σύμφωνα με τη Δρ. Leah Cahill, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, όταν το σώμα στερείται τροφής, ο οργανισμός μπαίνει σε προστατευτική λειτουργία, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ινσουλίνης και χοληστερόλης. Εάν, λοιπόν, δεν υπάρχει πρωινό, τότε το σώμα πιέζεται ακόμα περισσότερο, καθώς έχει στερηθεί την τροφή όλη τη νύχτα.

Όταν η τακτική αυτή επαναλαμβάνεται για πολλά χρόνια, ο οργανισμός γίνεται ανθεκτικός στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση και να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε πως τα σνακ αργά τη νύχτα κάνουν μεγαλύτερο κακό στην καρδιά απ’ ό,τι η παράλειψη του πρωινού και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 55%. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός υπερφορτώνεται και δεν μπορεί να χωνέψει σωστά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, να παίρνουμε βάρος και να μεταβάλλονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία παράλληλη μελέτη, που εξετάσει τις επιπτώσεις που έχει η παράλειψη του πρωινού στις γυναίκες, αλλά σύμφωνα με τη Δρ. Cahill, δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

(Πηγή: The Independent )

Υγιεινά και δροσερά σνακ για το καλοκαίρι

Agronews|  29/07/2013 - 04:28 μμ
Οι θερινοί μήνες και οι υψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ταυτόχρονα όμως με την αποφυγή λίπους.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Fruitylife (www.fruitylife.eu) είτε κάνετε ένα μικρό διάλλειμα από τη δουλειά είτε βρίσκεστε σε κάποια παραλία τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα συστατικά για ένα καλό γεύμα ή ένα γρήγορο σνακ.

Ειδικότερα ακολουθούν 8 συν 1 προτάσεις για υγιεινά - καλοκαιρινά σνακ:
  1. Φρουτοσαλάτα με παγωτό: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως επιδόρπιο μετά το γεύμα αλλά και ως απογευματινό σνακ. Ανανεώνει και ενυδατώνει το σώμα, προσφέροντας μία τέλεια ποσότητα βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
  2. Γιαούρτι με φρούτα: Τα φρούτα είναι η καλύτερη προσθήκη στο γιαούρτι γιατί το τροφοδοτεί με μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και άπαχη ζάχαρη.
  3. Ιταλική σαλάτα Caprese: Με τομάτα, μοτσαρέλα, τυρί και ελαιόλαδο, η συγκεκριμένη μεσογειακή σαλάτα αποτελεί ένα ισχυρό αντί-οξειδωτικό.
  4. Χυμός λαχανικών: Δροσερό, πλούσιο με βιταμίνες, ιδιαίτερα  ισχυρό αντί-οξειδωτικό
  5. Σαλάτα ζυμαρικών με λαχανικά: Ζυμαρικά ή ρύζι μπορούν εύκολα συνδυαζόμενα με λαχανικά να δημιουργήσουν ένα πλήρες, ελαφρύ γεύμα ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.
  6. Pan bagnat: Φτιαγμένο από ψωμί, τόνο και λαχανικά δημιουργούν και αυτά ένα πλήρες, ελαφρύ γεύμα ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.
  7. Σαλάτα λαχανικών: Πλούσιο μίγμα λαχανικών με μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες.
  8. Φρουτώδη sticks: Κατάλληλα για τους καλοκαιρινούς μήνες και συγκεκριμένα για τις ώρες στην παραλία.
  9. Φρουτώδη sticks με λαχανικά και τυρί. Το τυρί αποτελεί τον καλύτερο φίλο του φρούτου. Η προσθήκη των λαχανικών δημιουργεί ένα πλήρες γεύμα, δροσερό και δυναμωτικό.

Ο καθηγητής διατροφολογίας  G. Donegani, υπεύθυνος για την πρωτοβουλία του Ιταλικού Υπουργείου Υγείας «FRUITYLIFE», κατέληξε στις παραπάνω συμβουλές με σκοπό την εισαγωγή ακόμη περισσότερο φρούτων και λαχανικών στις διατροφικές συνήθειες των Ιταλών.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Απαγόρευση συλλογής αρωματικών φυτών στα Χανιά

Agronews|  30/07/2013 - 12:21 μμ
Στην απαγόρευση της συλλογής μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης για μια πενταετία σε όλη την περιφέρεια Χανίων θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, απαγορεύεται:
Α) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών, παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας
Β) η συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμαρίων για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη.
Επιπλέον επισημαίνεται ότι επιτρέπεται, σε περιοχές εκτός του δικτύου NATURA 2000, η συλλογή για εμπορία μόνο με άδεια της δασικής υπηρεσίας, τονίζοντας ότι η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής.
Αναφορικά με το φυτικό είδος δίκταμο, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, απαγορεύεται η συλλογή, η μεταφύτευση, η εκρίζωση, η κοπή, η μεταφορά, η πώληση και η αγορά ή εξαγωγή εκ της χώρας.
Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις των άρθρων 268, 271 και 287 του Ν.Δ 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», άρθρου 28 του Ν. 1650/86 «Για την προστασία του Περιβάλλοντος» ως και άρθρου 57 του Ν. 2637/98 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης κ.λ.π».
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση

Στη γιορτή αγροτουρισμού Χίου ο Τσαυτάρης

Agronews|  30/07/2013 - 11:55 πμ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα βρεθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Χίο και την 9η Γιορτή Αγροτουρισμού.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης  συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μόσχο Κορασίδη, σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, επισκέπτονται το νησί της Χίου με αφορμή την 9η Γιορτή Αγροτουρισμού, που διοργανώνει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου - Περιφερειακή Ενότητα Χίου και είναι ενταγμένη στο νέο θεσμό του Υπουργείου, «Θεσμοφόρια 2013».

Η Έκθεση Αγροτουρισμού «Πανόραμα Γεύσεων και Πολιτισμού» περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων αγροδιατροφικού  και πολιτιστικού περιεχομένου και θα διαρκέσει έως τις 4 Αυγούστου.

Οι κ. κ Τσαυτάρης και Κορασίδης το πρωί της Τετάρτης 31 Ιουλίου, θα επισκεφθούν, το Φράγμα «Κόρης Γεφύρι», όπου και θα ενημερωθούν από τον υπεύθυνο του έργου για την εξέλιξη των εργασιών.

Αργότερα θα επισκεφθούν το Πυργί, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού κ. Τσαυτάρη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων, που επλήγησαν από τις περσινές μεγάλες πυρκαγιές, οι Πρόεδροι των Συνεταιρισμών Μαστιχοπαραγωγών, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των 12 Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού.

Ανακατατάξεις στις τιμές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά, είδη καθαρισμού, κρέατα, προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, δημητριακά και κατεψυγμένα προϊόντα τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ της χώρας.
Αντίθετα, κατά το ίδιο διάστημα μείωση εμφάνισαν οι τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά, γλυκά και σνακ, προϊόντα υγείας και ομορφιάς αλλά και παρασκευάσματα και τα είδη μαγειρικής. Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα της μηνιαίας έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) σε 1.000 σημεία πώλησης των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο δείκτης τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2013 υποχώρησε κατά 1,47% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012. Παρόμοια μείωση παρατηρήθηκε και το πρώτο δίμηνο του 2013 (2,06%) και το δεύτερο δίμηνο του 2013 (2,01%) δείχνοντας, ότι πλέον οι τιμές σταθεροποιούνται το 2013 περίπου 2% χαμηλότερα από το 2012.

Το ΙΕΛΚΑ λέει πως παρά τις σημαντικές αυξήσεις του ΦΠΑ η αποκλιμάκωση των τιμών που έκανε την εμφάνιση την άνοιξη του 2012 συνεχίστηκε όλο το έτος και δείχνει πλέον σαφώς πως οι τιμές σταθεροποιούνται σε επίπεδα του 2009, με ελαφρώς πτωτική τάση.

Η εξέλιξη τιμών

Ειδικά τον Ιούνιο, οι τιμές εμφάνισαν μείωση κατά 0,27% τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2012 και κατά 2,41% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων (είτε εκπτωτικές προσφορές είτε με τη μορφή δωροεπιταγών) οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και εκτιμάται ότι έχουν επιφέρει επιπλέον όφελος στον καταναλωτή.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ (από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011). Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρουσιάζει μείωση τα τελευταία 3,5 έτη 1/2010-6/2013 κατά 4,5% και κινείται στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια).

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες που εξετάζονται παρουσιάζουν μείωση τον Ιούνιο του 2013 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, με μεγαλύτερη αυτή στα φρούτα και λαχανικά και στα είδη καθαρισμού. Συνολικά, οι μειώσεις που παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της αγοράς (προμηθευτών και αλυσίδων σουπερμάρκετ) στις συνθήκες τις κρίσης, την ένταση του ανταγωνισμού, την μείωση συγκεκριμένων συντελεστών κόστους και στη σχετική σταθεροποίηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών.

Η μηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας της εξέλιξης των τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το 2013. Βασίζεται στα πρωτογενή δεδομένα που παρέχει το επίσημο παρατηρητήριο τιμών (www.e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).

Για περισσότερα: http://www.ielka.gr/?p=1544

Επείγοντα μέτρα για την προστασία των αρωματικών φυτών της Κρήτης

Με εξαφάνιση απειλούνται πολλά αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως η μαλοτήρα, η ματζουράνα, το φασκόμηλο και η ρίγανη, και για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναγκάζεται να λάβει επείγοντα μέτρα.
Όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα 29 Ιουλίου «μετά τη διαπίστωση της μαζικής συλλογής αυτών των αρωματικών φυτών και για εμπορία, με αποτέλεσμα να απειλούνται με εξαφάνιση, απαγορεύεται για πέντε χρόνια (έως 31/12/2018) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική κοπή των βλαστών όλων των αρωματικών φυτών, καθώς και η συλλογή για εμπορία, μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου, ρίγανης, στις περιοχές Natura των Χανίων».

Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμάρια. Επίσης, επιτρέπεται η συλλογή από περιοχές του δικτύου Natura για εμπορική χρήση, μόνο μετά από άδεια της εν λόγω Διεύθυνσης.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά το δίκταμο, απαγορεύεται, σύμφωνα με τον νόμο, παντελώς και συνεχώς η εκρίζωση, μεταφύτευση, κοπή και συλλογή του.

Ακόμη, αναφέρεται ότι «οι παραβάτες αυτής της δασικής διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη, τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις του νόμου «Περί δασικού κώδικα, για την προστασία του Περιβάλλοντος».

Aύξηση εσόδων αλλά και ζημιών το 2012 για την πτηνοτροφική βιομηχανία

Η άνοδος των τιμών των ζωοτροφών και εν μέρει και των πτηνοτροφικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, κατά το 2012, ώθησε ανοδικά τις συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού τομέα, αλλά δεν απέτρεψε την καταγραφή αυξημένων ζημιών και χρεών, μολονότι τα λειτουργικά τους αποτελέσματα βελτιώθηκαν σε απόλυτα μεγέθη, λόγω της αύξησης των εσόδων.
Η συμπίεση των περιθωρίων κέρδους συνεχίστηκε και, επιπροσθέτως, συνοδεύτηκε από διόγκωση των οφειλών του τομέα και επιδείνωση των δεικτών ρευστότητας και χρηματοοικονομικής διάρθρωσης.

Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, που οδήγησε σε περιορισμένες ανατιμήσεις των τελικών προϊόντων, καθώς και του χρηματοδοτικού κόστους, σε συνδυασμό με την άνοδο των επισφαλειών, την παροχή αυξημένων πιστώσεων στην πελατεία και τις αυξημένες δαπάνες αναδιοργάνωσης των επιχειρήσεων, λόγω της κρίσης, υπερκάλυψαν τα οφέλη της αύξησης των εσόδων.

Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα κατά το 2013, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα ευρήματα συνεννόησης και καθορισμού ενιαίων τιμών από πολλές επιχειρήσεις του τομέα, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εισαγωγική διείσδυση και να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας τους.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού και φόρων παρατηρούνται σε αρκετές εταιρείες του τομέα, ενώ ήδη από το 2012 ορισμένες υπολειτουργούν, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ο τομέας ενδέχεται να επωφεληθεί εφέτος από την καθοδική πορεία που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν οι τιμές των ζωοτροφών. Το πρώτο πεντάμηνο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012, αυξήθηκε η παραγωγή τεμαχίων κοτόπουλου, νωπού ή διατηρημένου με απλή ψύξη, κατά 7,1% και μη τεμαχισμένων, νωπών ή διατηρημένων με απλή ψύξη κοτόπουλων, κατά 2,0%.

Αντιθέτως, η παραγωγή ολόκληρων κοτόπουλων κατεψυγμένων, που μειώνεται συνεχώς λόγω υψηλού κόστους αποθεματοποίησης, μειώθηκε κατά 27,7%.

Οι αθροιστικές πωλήσεις 50 μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού τομέα, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, ανήλθαν το 2012 σε 674,04 εκατ. ευρώ έναντι 643,57 εκατ. ευρώ το 2011.

Αυξήθηκαν, συνεπώς, περίπου κατά 5% σε ποσοστό και κατά 30,46 εκατ. ευρώ σε αξία, αντιπροσωπεύοντας πιθανότατα, πέρα από την άνοδο των τιμών, διευρυμένα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες στην αγορά των ζωοτροφών, αλλά και την αύξηση του μεριδίου αγοράς σειράς επιχειρήσεων, εις βάρος άλλων εταιρειών του τομέα που έχουν παύσει προσωρινά ή οριστικά τη συνήθη παραγωγική λειτουργία τους.

Συγχρόνως, τα μεικτά κέρδη των πενήντα εταιρειών υποχώρησαν σε 78,08 εκατ. ευρώ, από 79,11 εκατ. ευρώ το 2011 (-1%), καθώς το μεικτό περιθώριο μειώθηκε κατά 6% (11,6% από 12,3%), λόγω της ανατίμησης των πρώτων υλών και του εντεινόμενου εμπορικού ανταγωνισμού, που περιορίζει τη μετακύλιση στην κατανάλωση ολόκληρου του αυξημένου κόστους παραγωγής και χρηματοδοτικής λειτουργίας. Αντιθέτως, χάρη στη συμπίεση των δαπανών διοικητικής και εμπορικής λειτουργίας τα λειτουργικά κέρδη τους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 32,51 εκατ. ευρώ, από 32,27 εκατ. ευρώ το 2011. Αυξήθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 1% σε ποσοστό και κατά 0,24 εκατ. ευρώ σε αξία, ενώ ως ποσοστό των εσόδων μειώθηκαν (4,8% των πωλήσεων το 2012, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 5% το 2011).

Ακόμη, λόγω αυξημένων αποσβέσεων τα κέρδη τους προ φόρων και τόκων (EBIT) ανήλθαν σε 16,49 εκατ. ευρώ (2,4% των πωλήσεων), από 17,01 εκατ. ευρώ (2,6% των πωλήσεων) το 2011. Μειώθηκαν, δηλαδή, περίπου κατά 3% σε ποσοστό και κατά 0,52 εκατ. ευρώ σε αξία.

Η αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες λοιπές έκτακτες επιβαρύνσεις και δαπάνες αναδιοργάνωσης, μετέτρεψαν σε αρνητικό το συνολικό αθροιστικό αποτέλεσμα προ φόρων των 50 επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν αποκλειστικό ή βασικό αντικείμενο την παραγωγή και επεξεργασία νωπών και κατεψυγμένων πουλερικών και άλλων πτηνοτροφικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, το ενοποιημένο αποτέλεσμα προ φόρων των επιχειρήσεων αυτών ήταν ζημιές 7,26 εκατ. ευρώ (ζημιές των ζημιογόνων μείον κέρδη των κερδοφόρων) έναντι ζημιών 0,99 εκατ. ευρώ το 2011. Επιδεινώθηκε, δηλαδή, κατά 6,27 εκατ. ευρώ σε αξία.

Μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης, συμπεριλαμβανομένων διαφορών φορολογικού ελέγχου προηγούμενων χρήσεων (1,22 εκατ. ευρώ έναντι 1,68 εκατ. ευρώ), το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα ήταν καθαρές ζημιές 8,48 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών ζημιών 2,67 εκατ. ευρώ το 2011. Το τελικό αποτέλεσμά τους επιδεινώθηκε, συνεπώς, κατά 5,81 εκατ. ευρώ. Λόγω της λογιστικής αναπροσαρμογής μέρους των παγίων και της συνακόλουθης αύξησης των ιδίων κεφαλαίων, τα τελευταία εμφανίζονται αμετάβλητα (περίπου 185 εκατ. ευρώ). Αντιθέτως, οι πάσης φύσεως οφειλές (περίπου 500 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν κατά 3,5%. Ακόμη χειρότερα, μειώθηκαν κατά 7% οι μακροπρόθεσμες, ενώ αυξήθηκαν κατά 7% οι βραχυπρόθεσμες, που αντιστοιχούν στο 78% των συνολικών υποχρεώσεων. Η αναλογία των ξένων κεφαλαίων στο σύνολο των απασχολουμένων κεφαλαίων ανήλθε σε 73% το 2012, από 72,4% ένα έτος νωρίτερα.

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών τους, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το CD-ROM «Ελληνική Βιομηχανία 2012-2013», το ΓΕΜΗ, την Icap Group, το www.inr.gr και τους διαδικτυακούς ιστότοπους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των ίδιων των επιχειρήσεων, ορισμένες από τις οποίες δεν διαθέτουν πτηνοτροφεία, αλλά ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία κατεψυγμένων πουλερικών, ενώ άλλες ασχολούνται με την τυποποίηση αβγών και ορισμένες οφείλουν σεβαστό μέρος του κύκλου εργασιών τους σε συμπληρωματικές δραστηριότητες, όπως η εμπορία ζωοτροφών.

Με κριτήριο τα τελικά καθαρά αποτελέσματα, κερδοφόρες ήταν, στις περισσότερες περιπτώσεις οριακά, οι 20 από τις 50 επιχειρήσεις (40% του συνόλου). Οι εταιρείες αυτές αντιπροσωπεύουν πάγια και κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία που προσέγγιζαν τα 700 εκατ. ευρώ στις 31.12.2012. Αναλυτικότερα:

Η ΑΒΓΟ ΑΒΕΕ (εδρεύει στη Λάρισα), με πωλήσεις ύψους 0,57 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (0,40 εκατ. ευρώ) κατά 42,9%, κατέγραψε EBITDA 0,09 εκατ. ευρώ (0,03 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,02 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,02 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 0,81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,32 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 10,6% (3,9% ένα έτος πριν).

Η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ AΕ (στην Εύβοια), με πωλήσεις ύψους 16,39 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (17,56 εκατ. ευρώ) κατά 6,7%, κατέγραψε EBITDA 1,70 εκατ. ευρώ (0,30 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,02 εκατ. ευρώ (-1,08 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,01 εκατ. ευρώ (-1,10 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 13,46 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια -0,11 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 12,6% (2,2% ένα έτος πριν).

Η ΑΓΡΟΖΩΗ AΒΕE (στην Εύβοια), με πωλήσεις ύψους 20,71 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (18,89 εκατ. ευρώ) κατά 9,6%, κατέγραψε EBITDA 0,26 εκατ. ευρώ (-0,25 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,06 εκατ. ευρώ (-0,67 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,05 εκατ. ευρώ (-0,68 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 17,55 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια -4,44 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 1,5% (-1,4% ένα έτος πριν).

Η ΑΛΩΠΟΥΔΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ AΕ (στη Θεσσαλονίκη), με πωλήσεις ύψους 1,99 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,75 εκατ. ευρώ) κατά 13,4%, κατέγραψε EBITDA 0,30 εκατ. ευρώ (0,08 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,10 εκατ. ευρώ (0,03 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,07 εκατ. ευρώ (0,02 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,57 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 9,6% (2,6% ένα έτος πριν).

Η ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ AΒΕE (στην Πιερία), με πωλήσεις ύψους 66,38 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (53,50 εκατ. ευρώ) κατά 24,1%, κατέγραψε EBITDA 2,93 εκατ. ευρώ (2,58 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,21 εκατ. ευρώ (0,26 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,16 εκατ. ευρώ (0,05 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 50,97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 8,62 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 5,7% (5,9% ένα έτος πριν).

Η ΑΣΤΗΡ ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΙ - Γ. ΚΑΥΚΑΛΙΑΣ & ΣΙΑ AΕ (στην Αχαΐα), με πωλήσεις ύψους 2,13 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (2,16 εκατ. ευρώ) κατά 1,6%, κατέγραψε EBITDA 0,05 εκατ. ευρώ (0,04 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,02 εκατ. ευρώ (0,04 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,02 εκατ. ευρώ (0,02 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,36 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 3,1% (2,6% ένα έτος πριν).

Η ΑΥΓΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ - Ν. ΣΥΝΤΙΧΑΚΗΣ ΑΠΒΕ (στο Ηράκλειο), με πωλήσεις ύψους 1,98 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,89 εκατ. ευρώ) κατά 4,8%, κατέγραψε EBITDA 0,41 εκατ. ευρώ (0,25 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,01 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ) και σχεδόν μηδενικό καθαρό κέρδος (επίσης σχεδόν μηδενικό), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,97 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,38 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 13,7% (7,0% ένα έτος πριν).

Η ΑΥΓΟΦΑΡΜ ΚΟΥΡΤΙΝΕΝΛΗΣ ΑΕ (στη Θεσσαλονίκη), με πωλήσεις ύψους 0,43 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (0,58 εκατ. ευρώ) κατά 24,9%, κατέγραψε EBITDA 0,15 εκατ. ευρώ (0,19 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,01 εκατ. ευρώ (σχεδόν 0,01 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος σχεδόν 0,01 εκατ. ευρώ (σχεδόν 0,02 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,92 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 9,3% (12,1% ένα έτος πριν).

Η ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΠΕE (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 11,17 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (10,03 εκατ. ευρώ) κατά 11,4%, κατέγραψε EBITDA -0,02 εκατ. ευρώ (0,31 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,30 εκατ. ευρώ (0,06 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,31 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 10,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 5,83 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -0,2% (3,2% ένα έτος πριν).

Η ΔΑΛΜΑΡΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ - ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΕ (στην Αρκαδία), με πωλήσεις ύψους 0,65 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (0,70 εκατ. ευρώ) κατά 7,8%, κατέγραψε EBITDA 0,18 εκατ. ευρώ (-0,25 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων σχεδόν 0,01 εκατ. ευρώ (-0,26 εκατ. ευρώ) και σχεδόν μηδενικό καθαρό κέρδος (-0,26 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,14 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,72 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 8,6% (-13,1% ένα έτος πριν).

Η ΖΑΣΠΑ ΓΕΩΡΓΟΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ (στη Ρόδο), με πωλήσεις ύψους 2,27 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (2,16 εκατ. ευρώ) κατά 5,2%, κατέγραψε EBITDA 0,25 εκατ. ευρώ (0,03 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,11 εκατ. ευρώ (-0,12 εκατ. ευρώ) και σχεδόν μηδενικό καθαρό κέρδος (-0,22 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,24 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 16,0% (2,2% ένα έτος πριν).

Η ΖΟΡΙΣΤΑ ΑΕ (στα Ιωάννινα), με πωλήσεις ύψους 0,44 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (0,50 εκατ. ευρώ) κατά 11,6%, κατέγραψε EBITDA -0,09 εκατ. ευρώ (0,03 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,19 εκατ. ευρώ (-0,04 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,19 εκατ. ευρώ (-0,04 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,73 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -5,4% (1,6% ένα έτος πριν).

Η ΗΛΙΑΔΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΕ (στη Θεσσαλονίκη), με πωλήσεις ύψους 1,63 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,60 εκατ. ευρώ) κατά 2,4%, κατέγραψε EBITDA 0,28 εκατ. ευρώ (0,21 εκατ. ευρώ το 2011), μηδενικό κέρδος προ φόρων (επίσης μηδενικό) και καθαρό κέρδος -0,02 εκατ. ευρώ (μηδενικό), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,86 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,48 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 9,6% (7,0% ένα έτος πριν).

Η ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΚΚΟΛΑΠΤΗΡΙΑ - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΕ (στο Ηράκλειο), με πωλήσεις ύψους 0,95 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (0,92 εκατ. ευρώ) κατά 2,8%, κατέγραψε EBITDA 0,20 εκατ. ευρώ (0,12 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,08 εκατ. ευρώ (-0,01 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,02 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,79 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 13,4% (8,2% ένα έτος πριν).

Η ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Α. ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΒΕΕ (στη Χαλκιδική), με πωλήσεις ύψους 5,69 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (6,04 εκατ. ευρώ) κατά 5,9%, κατέγραψε EBITDA -0,05 εκατ. ευρώ (-0,24 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,12 εκατ. ευρώ (-0,27 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,12 εκατ. ευρώ (-0,27 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,19 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -2,2% (-9,5% ένα έτος πριν).

Η ΚΑΡΤΖΙΑΣ Γ. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ ΑΕ (στο Κιλκίς), με πωλήσεις ύψους 0,98 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (0,64 εκατ. ευρώ) κατά 53,5%, κατέγραψε EBITDA 0,29 εκατ. ευρώ (-0,04 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,01 εκατ. ευρώ (-0,15 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,03 εκατ. ευρώ (-0,17 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,05 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,90 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 27,6% (-3,4% ένα έτος πριν).

Η ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ Δ. & ΣΙΑ ΕΠΕ (στην Εύβοια), με πωλήσεις ύψους 20,07 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (21,48 εκατ. ευρώ) κατά 6,6%, κατέγραψε EBITDA -1,72 εκατ. ευρώ (0,41 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -3,34 εκατ. ευρώ (-0,12 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -3,34 εκατ. ευρώ (-0,12 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 8,25 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια -1,53 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -20,8% (3,7% ένα έτος πριν).

Η ΚΟΤΙΝΟ ΑΕΒΕ (στην Εύβοια), με πωλήσεις ύψους 8,11 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011( 8,66 εκατ. ευρώ) κατά 6,4%, κατέγραψε EBITDA -0,05 εκατ. ευρώ (0,06 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,15 εκατ. ευρώ (-0,03 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,13 εκατ. ευρώ (-0,03 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,93 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,39 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -1,8% (2,1% ένα έτος πριν).

Η ΚΡΟΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ (στη Θεσσαλονίκη), με πωλήσεις ύψους 0,72 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (0,44 εκατ. ευρώ) κατά 64,0%, κατέγραψε EBITDA 0,23 εκατ. ευρώ (0,10 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,11 εκατ. ευρώ (-0,02 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,11 εκατ. ευρώ (-0,02 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,19 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 19,4% (9,2% ένα έτος πριν).

Η ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ Ι. ΑΦΟΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑΕ (στην Ξάνθη), με πωλήσεις ύψους 1,33 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,08 εκατ. ευρώ) κατά 22,3%, κατέγραψε EBITDA 0,29 εκατ. ευρώ (-0,01 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,16 εκατ. ευρώ (-0,03 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,12 εκατ. ευρώ (-0,03 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,00 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,05 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 14,7% (-0,2% ένα έτος πριν).

Η ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ - ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΚΡΗΤΗΣ AΕΒΕ (στο Ηράκλειο), με πωλήσεις ύψους 4,00 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (6,09 εκατ. ευρώ) κατά 34,4%, κατέγραψε EBITDA 0,10 εκατ. ευρώ (0,81 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,82 εκατ. ευρώ (-0,07 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,82 εκατ. ευρώ (-0,07 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 17,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 4,41 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 0,6% (5,4% ένα έτος πριν).

Η ΜΑΖΑΡΑΚΙ ΑΒΕΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 34,05 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (36,53 εκατ. ευρώ) κατά 6,8%, κατέγραψε EBITDA 0,82 εκατ. ευρώ (1,00 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -2,20 εκατ. ευρώ (-0,18 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -2,20 εκατ. ευρώ (-0,18 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 17,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,49 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 4,8% (5,2% ένα έτος πριν).

Η ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑ ΑΕΒΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 3,54 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (3,94 εκατ. ευρώ) κατά 10,1%, κατέγραψε EBITDA 0,16 εκατ. ευρώ (0,15 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,01 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ) και σχεδόν μηδενικό καθαρό κέρδος (0,01 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,09 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 4,9% (4,3% ένα έτος πριν).

Η ΜΕΓΑΦΑΡΜ AE (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 5,01 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (7,14 εκατ. ευρώ) κατά 29,9%, κατέγραψε EBITDA 0,04 εκατ. ευρώ (0,32 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,41 εκατ. ευρώ (-0,13 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,41 εκατ. ευρώ (-0,13 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 11,53 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 4,94 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 0,3% (2,7% ένα έτος πριν).

Η ΜΠΕΛΛΗΣ AΒΕE (στη Φλώρινα), με πωλήσεις ύψους 4,80 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (4,85 εκατ. ευρώ) κατά 1,1%, κατέγραψε EBITDA 0,29 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,01 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ) και μηδενικό καθαρό κέρδος (επίσης μηδενικό), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 10,57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 7,73 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 2,7% (σχεδόν μηδενική ένα έτος πριν).

Η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΒΕΕ (στα Ιωάννινα), με πωλήσεις ύψους 145,19 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (138,95 εκατ. ευρώ) κατά 4,5%, κατέγραψε EBITDA 7,10 εκατ. ευρώ (8,31 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -1,26 εκατ. ευρώ (0,52 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -1,26 εκατ. ευρώ (0,52 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 122,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 22,66 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 5,8% (6,3% ένα έτος πριν).

Η ΟΡΝΙΘΑ ΑΒΕΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 4,69 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (4,58 εκατ. ευρώ) κατά 2,4%, κατέγραψε EBITDA 0,14 εκατ. ευρώ (0,05 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,05 εκατ. ευρώ (-0,02 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,04 εκατ. ευρώ (-0,02 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,32 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 6,7% (1,9% ένα έτος πριν).

Η ΟΡΝΙΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΓΕΕ (στην Κορινθία), με πωλήσεις ύψους 2,06 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,79 εκατ. ευρώ) κατά 15,4%, κατέγραψε EBITDA 0,26 εκατ. ευρώ (0,04 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,06 εκατ. ευρώ (-0,15 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,06 εκατ. ευρώ (-0,15 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,38 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 7,2% (0,9% ένα έτος πριν).

Η ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ ΑE (στη Βοιωτία), με πωλήσεις ύψους 6,18 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (4,68 εκατ. ευρώ) κατά 32,0%, κατέγραψε EBITDA 0,99 εκατ. ευρώ (0,80 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,05 εκατ. ευρώ (0,05 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,04 εκατ. ευρώ (0,04 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 17,02 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 8,36 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 5,8% (6,1% ένα έτος πριν).

Η ΠΑΠΑΡΑΔΗΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ - ΝΑΤΟΥΡΑ ΑE (στον Έβρο), με πωλήσεις ύψους 1,82 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,74 εκατ. ευρώ) κατά 4,3%, κατέγραψε EBITDA 0,13 εκατ. ευρώ (0,13 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,03 εκατ. ευρώ (0,02 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,02 εκατ. ευρώ (-0,01 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολούμενων κεφαλαίων 1,10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,17 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 11,5% (11,7% ένα έτος πριν).

Η ΠΙΝΔΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (στα Ιωάννινα), με πωλήσεις ύψους 183,26 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (180,45 εκατ. ευρώ) κατά 1,6%, κατέγραψε EBITDA 5,45 εκατ. ευρώ (5,82 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,18 εκατ. ευρώ (0,53 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,18 εκατ. ευρώ (0,53 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 150,89 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 41,06 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 3,6% (3,7% ένα έτος πριν).

Η ΠΟΛΙΤΗΣ Γ. ΑΕ (στην Ηλεία), με πωλήσεις ύψους 0,31 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (0,35 εκατ. ευρώ) κατά 12,5%, κατέγραψε EBITDA -0,01 εκατ. ευρώ (-0,04 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,05 εκατ. ευρώ (-0,08 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,05 εκατ. ευρώ (-0,08 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 0,35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -1,7% (-9,3% ένα έτος πριν).

Η ΠΤΗΝΟΣΦΑΓΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 0,83 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (1,05 εκατ. ευρώ) κατά 20,8%, κατέγραψε EBITDA -0,05 εκατ. ευρώ (0,06 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,16 εκατ. ευρώ (-0,05 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,16 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,16 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -3,3% (3,6% ένα έτος πριν).

Η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ - ΠΤΗΝΟΣΦΑΓΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΑΕ (στη Ρόδο), με πωλήσεις ύψους 0,19 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (0,35 εκατ. ευρώ) κατά 45,1%, κατέγραψε EBITDA -0,01 εκατ. ευρώ (-0,05 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,04 εκατ. ευρώ (-0,09 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,09 εκατ. ευρώ (-0,14 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,89 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -0,5% (-3,6% ένα έτος πριν).

Η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΤΑΣ ΑΒΕΕ (στην Άρτα), με πωλήσεις ύψους 14,04 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (11,14 εκατ. ευρώ) κατά 26,1%, κατέγραψε EBITDA -0,19 εκατ. ευρώ (0,27 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -1,48 εκατ. ευρώ (-0,60 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -1,48 εκατ. ευρώ (-0,65 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 28,23 εκατ. ευρώ (ίδια κεφάλαια -1,03 εκατ. ευρώ). Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν -0,7% (1,6% ένα έτος πριν).

Η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ AE (στην Αιτωλοακαρνανία), με πωλήσεις ύψους 10,72 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (8,90 εκατ. ευρώ) κατά 20,7%, κατέγραψε EBITDA 0,26 εκατ. ευρώ (0,50 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,13 εκατ. ευρώ (σχεδόν μηδενικό) και καθαρό κέρδος -0,14 εκατ. ευρώ (-0,14 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 9,32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 2,50 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 2,8% (6,2% ένα έτος πριν).

Η ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ AE (στα Ιωάννινα), με πωλήσεις ύψους 4,56 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (3,08 εκατ. ευρώ) κατά 48,0%, κατέγραψε EBITDA 1,08 εκατ. ευρώ (0,11 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,61 εκατ. ευρώ (-0,28 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,61 εκατ. ευρώ (-0,29 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 5,22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 3,15 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 20,7% (2,3% ένα έτος πριν).

Η ΣΚΟΥΡΤΗΣ Π. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ AΒΕΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 16,68 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (15,50 εκατ. ευρώ) κατά 7,6%, κατέγραψε EBITDA 2,87 εκατ. ευρώ (2,70 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,60 εκατ. ευρώ (0,53 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,39 εκατ. ευρώ (0,34 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 53,16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 23,45 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 5,4% (5,5% ένα έτος πριν).

Η ΣΟΒΙΜΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 10,07 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (8,12 εκατ. ευρώ) κατά 24,0%, κατέγραψε EBITDA 1,11 εκατ. ευρώ (0,54 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,09 εκατ. ευρώ (-0,30 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,09 εκατ. ευρώ (-0,30 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 24,01 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 10,96 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 4,6% (2,3% ένα έτος πριν).

Η TΣΑΚΙΡΗΣ ΑΕ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (στην Ξάνθη), με πωλήσεις ύψους 3,13 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (1,76 εκατ. ευρώ) κατά 77,5%, κατέγραψε EBITDA 0,25 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,16 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,15 εκατ. ευρώ (-0,06 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 2,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,36 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 10,2% (-3,5% ένα έτος πριν).

Η ΤΣΑΟΥΣΗΣ Χ. Β. ΕΥΡΩΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ AE (στην Κορινθία), με πωλήσεις ύψους 8,75 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (8,07 εκατ. ευρώ) κατά 8,4%, κατέγραψε EBITDA 2,22 εκατ. ευρώ (2,25 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 1,49 εκατ. ευρώ (επίσης 1,49 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 1,13 εκατ. ευρώ (1,09 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 16,37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 9,60 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 13,6% (16,1% ένα έτος πριν).

Η ΤΣΙΜΠΡΑΓΟΣ Κ. ΑΕ (στο Ηράκλειο), με πωλήσεις ύψους 0,52 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (0,48 εκατ. ευρώ) κατά 8,8%, κατέγραψε EBITDA 0,05 εκατ. ευρώ (0,13 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,07 εκατ. ευρώ (σχεδόν μηδενικό) και καθαρό κέρδος -0,07 εκατ. ευρώ (σχεδόν μηδενικό), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,02 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 3,9% (9,1% ένα έτος πριν).

Η ΦΑΡΜΑ ΝΑΚΗΣ ΑΕ (στα Ιωάννινα), με πωλήσεις ύψους 1,63 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (1,95 εκατ. ευρώ) κατά 16,5%, κατέγραψε EBITDA 0,04 εκατ. ευρώ (0,37 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,40 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,40 εκατ. ευρώ (-0,01 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 4,74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 3,10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 0,9% (7,2% ένα έτος πριν).

Η ΦΟΥΝΤ ΜΑΣΤΕΡ AEΒΕ (στην Άρτα), με πωλήσεις ύψους 3,53 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (3,49 εκατ. ευρώ) κατά 1,2%, κατέγραψε EBITDA 0,15 εκατ. ευρώ (0,32 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,07 εκατ. ευρώ (0,03 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,07 εκατ. ευρώ (0,01 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,09 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 2,21 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 4,8% (9,6% ένα έτος πριν).

Η ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ ΑΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 23,69 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (20,59 εκατ. ευρώ) κατά 15,1%, κατέγραψε EBITDA 2,28 εκατ. ευρώ (2,21 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,25 εκατ. ευρώ (0,20 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,15 εκατ. ευρώ (0,12 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 33,01 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 4,41 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 6,9% (8,0% ένα έτος πριν).

Η BIOGRECO ΑBEΕ (στη Λακωνία), με πωλήσεις ύψους 3,46 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (4,56 εκατ. ευρώ) κατά 24,2%, κατέγραψε EBITDA 0,25 εκατ. ευρώ (0,59 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,15 εκατ. ευρώ (0,17 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,15 εκατ. ευρώ (0,13 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 2,71 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 7,6% (15,1% ένα έτος πριν).

Η DISTROCHICK ΑΒΕΕ (στην Αττική), με πωλήσεις ύψους 3,50 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (3,89 εκατ. ευρώ) κατά 10,2%, κατέγραψε EBITDA 0,15 εκατ. ευρώ (0,15 εκατ. ευρώ το 2011), σχεδόν μηδενικό κέρδος προ φόρων (0,01 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,01 εκατ. ευρώ (-0,09 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 1,01 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 9,8% (7,2% ένα έτος πριν).

Η EUROFARMA ΑΕ (στην Κορινθία), με πωλήσεις ύψους 3,00 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (3,03 εκατ. ευρώ) κατά 0,8%, κατέγραψε EBITDA 0,49 εκατ. ευρώ (0,31 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,05 εκατ. ευρώ (0,11 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,04 εκατ. ευρώ (0,08 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 2,29 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 14,2% (9,4% ένα έτος πριν).

Η OVO FRESCO ΑΒΕΕ (στα Ιωάννινα), με πωλήσεις ύψους 4,32 εκατ. ευρώ, αυξημένες έναντι εκείνων του 2011 (3,27 εκατ. ευρώ) κατά 32,0%, κατέγραψε EBITDA 0,36 εκατ. ευρώ (0,46 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων -0,33 εκατ. ευρώ (-0,24 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -0,33 εκατ. ευρώ (-0,24 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 3,81 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 2,20 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 9,3% (9,2% ένα έτος πριν).

Η T. & T. FOODS ΑΕ (στη Χαλκιδική), με πωλήσεις ύψους 1,95 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι εκείνων του 2011 (2,30 εκατ. ευρώ) κατά 14,9%, κατέγραψε EBITDA 0,09 εκατ. ευρώ (0,07 εκατ. ευρώ το 2011), κέρδος προ φόρων 0,04 εκατ. ευρώ (επίσης 0,04 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος 0,03 εκατ. ευρώ (0,03 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 1,35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 0,35 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 σε EBITDA ήταν 6,5% (5,8% ένα έτος πριν).

Σημειώνεται ότι πέραν αυτών των 50 επιχειρήσεων η εταιρεία HELLENIC QUALITY FOODS ΑΕ (εδρεύει στην Αττική), η οποία οφείλει σεβαστό μέρος των εσόδων της σε πτηνοτροφικά προϊόντα αλλά δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς της ευρύτερης αγοράς των ειδών διατροφής, το 2012 παρουσίασε συνολικές πωλήσεις ύψους 89,99 εκατ. ευρώ (101,59 εκατ. ευρώ το 2011), EBITDA 9,22 εκατ. ευρώ (8,79 εκατ. ευρώ), κέρδος προ φόρων -1,55 εκατ. ευρώ (-1,28 εκατ. ευρώ) και καθαρό κέρδος -2,09 εκατ. ευρώ (-1,71 εκατ. ευρώ), με σύνολο απασχολουμένων κεφαλαίων 185,69 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 74,75 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του μέσου ενεργητικού της τη χρήση 2012 σε EBITDA ήταν 5,0% (4,7% ένα έτος πριν). Η αποδοτικότητα του μέσου ενεργητικού της χρήσης 2012 των 50 επιχειρήσεων σε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκε σε 4,7%, από 4,8% το 2011.

Το 2012, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας μειώθηκε η παραγωγή μερίδων νωπού ή διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου περίπου κατά 5%, ολόκληρων κοτόπουλων κατεψυγμένων περίπου κατά 20% και μη τεμαχισμένων νωπών ή διατηρημένων με απλή ψύξη κοτόπουλων περίπου κατά 2%.

Η τελευταία κατηγορία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής παραγωγής του τομέα.