www.biopoiotita.gr

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για την κρητική διατροφή


Ξεκινούν από αύριο στο νησί

Αρχίζουν οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, σε διάφορες περιοχές του νησιού, που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας τις δράσεις του, από το 2006 μέχρι σήμερα, μέσα από τις δυνατότητες του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στο πλαίσιο προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από τις περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους συμμετείχαν συνολικά 300 οικοκυρές ενώ θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους.

Η αρχή θα γίνει αύριο Σάββατο στην Κάντανο, στο Μόχλο Σητείας στις 7 Ιουνίου, στην Γέργερη του δήμου Γόρτυνας στις 15 και στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ Αμαρίου στις 16 Ιουνίου.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μικρές εισηγήσεις για την ιστορική εξέλιξη και το σημερινό ρόλο της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, απονομή βραβείων στις νοικοκυρές που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς.

Μεταξύ των στόχων των εκδηλώσεων για την παραδοσιακή κρητική διατροφή είναι να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι επιχειρήσεις εστίασης στην προσφορά φαγητών παρασκευασμένων αποκλειστικά με ελαιόλαδο, γιατί όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Πηγή: cretalive.gr

Εύκολοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη σιδήρου


Η βιταμίνη C στη γρήγορη απορρόφηση από τον οργανισμό

Στην έλλειψη σιδήρου αποδίδουν, σε μεγάλο βαθμό, Αμερικανοί ερευνητές την κούραση και το αίσθημα αδυναμίας που νιώθουν οι γυναίκες. Τα προβλήματα από την έλλειψη σιδήρου αφορούν, βεβαίως, και τα δύο φύλλα, εντούτοις οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες καθώς κατά τη διάρκεια της περιόδου η έλλειψη του σιδήρου είναι μεγαλύτερη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cornell επισημαίνουν ότι πέρα από συμπληρώματα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να αντιμετωπισθεί κυρίως με αλλαγές στη διατροφή μας. Κατ’ αρχήν, οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια πρέπει συχνά να βρίσκουν θέση στο τραπέζι μας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C βοηθάει στη γρηγορότερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Έτσι, η ιδανική διατροφική επιλογή, είναι ο συνδυασμός προϊόντων πλούσιων και σε βιταμίνη C, πέραν αυτών με σίδηρο.

Πηγή: healthpress.gr

Το Σάββατο ανοίγει της πύλες της η 2η ανθοκομική έκθεση της Καλαμάτας


Θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου

Την ευκαιρία να θαυμάσουν και να αγοράσουν ανοιξιάτικα λουλούδια σε πανδαισία χρωματισμών, καθώς και φυτά, να λάβουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και να μετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες για παιδιά, θα έχουν οι επισκέπτες της 2ης Ανθοκομικής Έκθεσης Καλαμάτας, που διοργανώνεται από τον δήμο.

Η έκθεση φιλοξενείται στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων. Ανοίγει τις πύλες της το προσεχές Σάββατο 25 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.

Στην έκθεση αυτή θα μετάσχει και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, με ειδικό επιστήμονα ο οποίος θα μιλήσει για τα αρωματικά φυτά της Μεσογείου στην κηποτεχνία.

Τη 2η ανθοκομική έκθεση θα πλαισιώσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, από το Δημοτικό Ωδείο, το Εικαστικό Εργαστήριο, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, αλλά και από άλλους φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Πολιτιστικός Σύλλογος των σπουδαστών του ΑΤΕΙ.

Τα πρωινά, θα διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως βιωματικά και εικαστικά εργαστήρια για μαθητές σχολείων.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η προσπάθεια διαχείρισης των υπολειμμάτων από την περιποίηση του κήπου με τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Στο περιθώριο της ανθοκομικής έκθεσης το Σάββατο 1η Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στην αυλή του αναψυκτηρίου του δημοτικού πάρκου Σιδηροδρόμων, θα απονεμηθεί το βραβείο κοινωνικοπολιτικού δοκιμίου Παναγιώτη Φωτέα στην καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Μερόπη Σπυροπούλου για το έργο της, «Με πίστη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο», καθώς και οι υποτροφίες στη μνήμη του Παναγιώτη Φωτέα που θέσπισε ο αείμνηστος καπετάν- Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.

Πολλαπλές οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φασκόμηλου


Μάθετε τις θεραπευτικές του δράσεις

Το φασκόμηλο είναι πολυετές θαμνώδες φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως πολυφάρμακο και έχει εκθειαστεί από τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Αέτιο και τον Ιπποκράτη.

Οι Άραβες πίστευαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Οι Λατίνοι το θεωρούσαν το ιερό φυτό της αθανασίας και το χρησιμοποιούσαν σε τελετές. Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και το χρησιμοποιούν – όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι – τόσο στη μαγειρική, όσο και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι Κινέζοι το αποκαλούν «ελληνικό βραστάρι» και το θεωρούν καλύτερο από το τσάι.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, ιδιαιτέρως χρήσιμες στην ιατρική, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές. Η δε δράση του κατά του διαβήτη έκανε ορισμένους να δηλώσουν ότι, το φασκόμηλο είναι το φάρμακο για όλες τις ασθένειες.

Ως αφέψημα είναι ιδανικό για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και των άφτρων, αλλά και διαφόρων τραυματισμών του στόματος. Επίσης, τονώνει το νευρικό σύστημα, αυξάνει τη μνήμη και ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Εάν κάνουμε πλύσεις με αφέψημα στα μέρη του σώματος που πάσχουν από κράμπες, θα ανακουφιστούν.

Αντιμετωπίζονται τα τσιμπήματα από κουνούπια και σφήκες, τρίβοντας με τα φρέσκα φύλλα του φασκόμηλου το ερεθισμένο σημείο.

Άτομα που πάσχουν από δυσπεψίες, δυσεντερίες και έλκος στομάχου, μπορούν να αφήσουν να μουσκέψουν φύλλα φασκόμηλου μέσα σε κόκκινο κρασί (80 γρ. φασκόμηλο σε 1 λίτρο κρασί) για μία βδομάδα και να πίνουν μία έως τρεις κουταλιές της σούπας από αυτό το μίγμα, μετά από κάθε γεύμα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

Πηγή: healthpress.gr

«Όταν εξοικονομούμε νερό, εξοικονομούμε χρήματα»


Ολοκληρώθηκε διημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «συμμαχία για το νερό»

Με χρήσιμα συμπεράσματα ολοκληρώθηκε διημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «συμμαχία για το νερό» που διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ. 

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γερμανού επικεφαλής της οργάνωσης BUND στο Ανόβερο, Γκερντ Γουός ο οποίος έδωσε στοιχεία για τις καθημερινές ανάγκες νερού ανά άτομο, καθώς και τις τακτικές εξοικονόμησης.

«Όταν εξοικονομούμε νερό εκτός των άλλων εξοικονομούμε χρήματα. Αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχνάμε για πολλούς και διάφορους λόγους. Κάθε σταγόνα που φεύγει από το νοικοκυριό, πρέπει να φεύγει προς τη φύση καθαρισμένο. Ένας άνθρωπος θέλει ημερησίως 125 περίπου λίτρα νερού, από τα οποία μόνο τα 5 λίτρα είναι για να πιει. Από αυτά τα 60 λίτρα θα χρειάζεται για το μπάνιο, τα 30 για την τουαλέτα και τα 20 για το πλυντήριο. Έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό ότι εκτός από αυτά που πίνουμε, τα υπόλοιπα σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας», ανέφερε ο κ. Γουός και συνέχισε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι άνθρωποι πίνουν από το μπουκάλι. Είναι μια τάση που συνεχώς κερδίζει έδαφος, αφού θεωρούν ότι το νερό στο μπουκάλι είναι πιο υγιεινό. Για να μπορέσουμε να κάνουμε οικονομία θα πρέπει να υπάρχει ένας μετρητής σε κάθε διαμέρισμα, οι βρύσες να είναι νέου τύπου ώστε να έχει διαβαθμίσεις στο άνοιγμα, όταν κάνουμε μπάνιο το νερό να μην πέφτει ως μια δεσμίδα, αλλά διάσπαρτα, ενώ στην λεκάνη να υπάρχει ένας διακόπτης για να περιορίζει την ποσότητα του νερού. Τα πλυντήρια πιάτων το 1980 χρειάζονταν 47 λίτρα σε κάθε πλύση, το 1993 περιορίστηκαν στα 23 λίτρα, ενώ σήμερα βρίσκονται κοντά στα 9 λίτρα».

Όσο για τις γενικές ανάγκες κατανάλωσης του νερού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γουός επισήμανε: «το περισσότερο νερό το καταναλώνει η γεωργία. Το ποσοστό στην Γερμανία είναι 25%, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 60%. Έτσι σημαντικό ρόλο θα παίξει η ανακύκλωση του νερού, καθώς και τα γκρίζα νερά. Έχει υπολογιστεί ότι η κατώτατη χρήση νερού ανά άτομο ημερησίως είναι μόλις 20 λίτρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και χρειάζεται να βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας».

«Αδέσποτα» πρόβατα ψάχνουν τον ιδιοκτήτη τους


Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Δώδεκα «αδέσποτα» πρόβατα κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του Α.Τ. Αρκαλοχωρίου, που αναζητούν το νόμιμο ιδιοκτήτη τους. Στο πλαίσιο της προανάκρισης, καλούνται όσοι πολίτες έχουν πέσει θύματα ζωοκλοπής να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα στο 28910-25047.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, τα πρόβατα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα ενώτια, ούτε συνοδευτικά έγγραφα και φυλάσσονται στα Δημοτικά Σφαγεία Αρκαλοχωρίου.

Απαγορευμένη η χρήση χαρακίνης στη σταφίδα


Τι αναφέρει ο σύλλογος γεωπόνων ελεύθερων επαγγελματιών Μεσσηνίας

«Η χρήση της φυτοορμόνης που είναι γνωστή ως καρπίνη ή χαρακίνη ή PCPA είναι απαγορευμένη. Επομένως η εμπορία, αποθήκευση, διακίνηση και χρήση της είναι παράνομη». Αυτό σημειώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών του νομού Μεσσηνίας, απευθυνόμενος με ανακοίνωσή του στους παραγωγούς σταφίδας του νομού, καθώς η καλλιεργητική περίοδος βρίσκεται στο μέσο της.

Ο σύλλογος επισημαίνει πως «τεχνικά υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα», γι’ αυτό καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς να απευθυνθούν στους κατά τόπους συνεργαζόμενους γεωπόνους και τις Διευθύνσεις Γεωργίας.

Παρατηρεί ότι «τυχόν έλεγχοι που θα επιβεβαιώσουν υπολείμματα παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ΦΠΠ) στο προϊόν θα έχουν ως συνέπεια: α) Να ξεσπάσει διατροφικό σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή αγορά, με καταστροφικά αποτελέσματα για τη φήμη του προϊόντος, την εμπορική και διαιτητική του αξία, την φήμη των εμπόρων, των παραγωγών και των εξαγωγέων. β) Την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε αυτούς τους παραγωγούς που το προϊόν τους θα βρεθεί με υπολείμματα παράνομων ΦΠΠ».

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών του νομού Μεσσηνίας εκτιμά ότι «οι ευθύνες δεν είναι μόνο όσων αποφασίζουν κάτω από την πίεση των παραγωγών να ρισκάρουν να προμηθεύσουν την αγορά με απαγορευμένα ΦΠΠ, αλλά και των παραγωγών που τα ζητούν και χρησιμοποιούν παράνομα φυτοφάρμακα, καθώς και των εμπόρων που αγοράζουν προϊόν που έχει υπολείμματα από παράνομα ΦΠΠ».

Τέλος, εκφράζει την πίστη ότι «όσοι από εδώ και πέρα εμπλακούν σε τέτοιες ενέργειες θα έχουν αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών τους, αλλά και την ευθύνη για την ποιότητα του προϊόντος».

Πηγή: eleutheriaonline.gr

Κλιματική αλλαγή και ξηρασία φέρνουν ανθεκτικότερο μεταλλαγμένο καλαμπόκι


Εκτεταμένες ξηρασίες στις ΗΠΑ άφησαν ακαλλιέργητα εκατομμύρια στρέμματα γης

Μια νέα ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού ανθεκτικού στην ξηρασία σκοπεύουν να παρουσιάσουν στην αμερικανική αγορά οι πολυεθνικές εταιρείες αγροτικών προϊόντων BASF και Monsanto.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Τομέα Προστασίας Καρπών της γερμανικής BASF, Markus Heldt, το 60% των εσόδων θα κατευθύνεται στην αμερικανική Monsanto και τα υπόλοιπα στην εταιρεία του.

Υπενθυμίζεται ότι το 2012 σημαδεύτηκε από εκτεταμένες ξηρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες με αποτέλεσμα εκατομμύρια στρέμματα γης να μείνουν ακαλλιέργητα.

Ενδεικτικά, το 2011 «πέθαναν» πάνω από 5,6 εκατομμύρια δέντρα αστικών περιοχών πέθαναν πέρυσι στο Τέξας λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας.

Όπως είχε ανακοινώσει τότε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το 2011 ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη ξηρασία και η δεύτερη χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία του Τέξας, τα δέντρα που χάθηκαν αντιπροσωπεύουν 10% των αστικών δασών της πολιτείας.

Υπενθυμίζεται ότι σημαντική δράση κατά της διάδοσης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας έχει αναλάβει η ΜΚΟ Greenpeace.

Πηγή: econews.gr

Δύσκολο το καλοκαίρι λόγω επιδρομής κουνουπιών


Η έλλειψη των κονδυλίων έφερε πίσω τον προγραμματισμό των ψεκασμών

Με σημαντικές καθυστερήσεις ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τις κουνουποκτονίες στη χώρα, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των περιφερειών και των δήμων να έχουν ξεκινήσει την τελευταία στιγμή αγώνα δρόμου, για να προλάβουν να αντιμετωπίσουν τη μαζική επιδρομή των κουνουπιών.

Η διαδικασία των ψεκασμών σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, προκειμένου να εξοντωθούν οι προνύμφες, Ωστόσο, η διαδικασία των κουνουποκτονιών ξεκινά μόλις τώρα, ενώ ήδη τα κουνούπια… επιτελούν το έργο τους νωρίτερα από άλλες χρονιές, καθώς ο χειμώνας ήταν ήπιος και η ζέστη ήρθε νωρίτερα.

Βασική αιτία της καθυστέρησης αποτελεί, όπως αναφέρει το Έθνος, το γεγονός ότι οι δήμοι δεν είχαν κονδύλια και οι περιφέρειες δεν πρόλαβαν λόγω γραφειοκρατίας να ολοκληρώσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς ώστε να αναδειχθεί ο μειοδότης που θα αναλάβει εγκαίρως το έργο των μυοκτονιών - ψεκασμών.

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από δικούς της πόρους διαθέτοντας 700.000 ευρώ για το πρόγραμμα των ψεκασμών σε μεγάλες εκτάσεις που είναι της αρμοδιότητάς της, όπως δάση και ρέματα.

Οι δήμοι από την πλευρά τους είναι επιφορτισμένοι με μικρές παρεμβάσεις, όπως ψεκασμούς σε φρεάτια, μικρά ρέματα και πάρκα. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το σχετικό έργο μέχρι στιγμής.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, έχουν ξεκινήσει οι ψεκασμοί σε όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Αρτέμιδα, Ωρωπό, Αυλώνα, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Γέρακα, Παλλήνη) και αναμένονται ανάλογες ενέργειες και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες.

Στο δήμο Αθηναίων πάντως, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πρασίνου, Αγγ. Αντωνόπουλο, οι ψεκασμοί στις εκτάσεις δικαιοδοσίας του έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, κυρίως στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως π.χ. σημεία με στάσιμα νερά.

Στις όχθες του Κηφισού, στο Αττικό Άλσος και στο Πεδίον του Άρεως, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, οι ψεκασμοί δεν έχουν αρχίσει, γεγονός που σε έναν βαθμό μειώνει την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που έχουν ήδη γίνει.

Μεταξύ των εκτάσεων στην Αττική που πρέπει να ψεκαστούν είναι επίσης το Ρέμα Πικροδάφνης, το Ρέμα Ποδονίφτη, το Ρέμα Γιαμπούρλα, η Πλατεία Πρωτομαγιάς και ο Λόφος Φινοπούλου.

Όσο για τις περιοχές υψηλού κινδύνου οι νομοί σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, είναι η Ηλεία, η Αχαϊα, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Αργολίδα και ο Έβρος.

Περιοχές υψηλού κινδύνου είναι ο Ορχομενός, η Θήβα, η Χαλκίδα, ο Μαραθώνας, ο Σαρωνικός, το Μαρκόπουλο, η Αγιά Λάρισας και οι δήμοι Αβδήρων Ξάνθης, Ευρώτα Λακωνίας και Σοφάδων Καρδίτσας. 

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Ολόκληρος ο πολιτισμός της Λέσβου και του ελληνικού ούζου σε ένα λεύκωμα


Αλεξανδρής Πέτρος|  15/05/2013 - 11:31 πμ
Τρεις κόσμους, τρεις πολιτισμούς της καθημερινότητας συνδέει το λεύκωμα που δημιούργησε η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης σε συνεργασία με την εταιρεία Ύαλος: Τη Λέσβο με τους κατοίκους της, τις πρώτες ύλες (γλυκάνισο Λισβορίου, μάραθος, αλάτι Καλλονής κ.ά.) με τους καλλιεργητές, το ούζο με τη διαδικασία απόσταξης και παραγωγής του.
Θέλοντας να επικεντρωθεί στον άνθρωπο πίσω από τη σκηνή (backstage) ο φωτογράφος Βασίλης Βρεττός έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του μοναδικές στιγμές της καθημερινότητας από το νησί της Λέσβου που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονται με το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Στις 14 Μαΐου το λεύκωμα παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη με οικοδεσπότες τον Νίκο Καλογιάννη, πρόεδρο της ποτοποιίας, την Τίνα Τουπάι από την «Ύαλος», τον Άρη Τσανακλίδη, σεφ που επιμελήθηκε τους μεζέδες και συντονιστή τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη.

Φιλοδοξία της πολυτελούς έκδοσης, που τιτλοφορείται «Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως», είναι να αναδείξει τη μεγάλη παράδοση του Ούζου στη Λέσβο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Πλωμάρι, πάντα με μία προσέγγιση ανθρωποκεντρική, όπως ταιριάζει στην Ποτοποιία Πλωμαρίου αλλά και στο ίδιο το Ούζο ως προϊόν. Για το σκοπό αυτό, η δημιουργική ομάδα που επιμελήθηκε το λεύκωμα, με επικεφαλής την καταξιωμένη εταιρεία branding YALOS και βασικό συστατικό την ξεχωριστή ματιά του κ. Βρεττού, ταξίδεψαν μέχρι τη Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν τόσο το Πλωμάρι όσο και άλλα μέρη του νησιού που συνδέονται άρρηκτα με το Ούζο.

Στο ταξίδι τους αυτό, αποτύπωσαν τα πρόσωπα, τις στιγμές και τους χώρους που συνθέτουν τη μυστική συνταγή του Ούζου Πλωμαρίου και του προσδίδουν τα, αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο, μοναδικά χαρακτηριστικά του.

Με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου, ο κ.  Καλογιάννης, Πρόεδρος της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, ανέφερε: «Όταν για πρώτη φορά συζητήσαμε με τους συνεργάτες μας από την YALOS να δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα για το Ούζο και τη διαδρομή του από τον τόπο παραγωγής του μέχρι το τραπέζι μας, νιώσαμε ότι βρήκαμε έναν τρόπο να δώσουμε ζωή σε όλα όσα συμβολίζει το Ούζο και αντιπροσωπεύουν και εμάς τους ίδιους: 120 σχεδόν χρόνια από τότε που ο Ισίδωρος Αρβανίτης δημιούργησε ένα Ούζο εξαιρετικής ποιότητας συνδυάζοντας τους αρωματικούς σπόρους και τα βότανα της Λέσβου, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου εξακολουθεί να παράγεται με την ίδια μυστική συνταγή στο αποστακτήριο της Αποσταγματοποιίας στο γραφικό Πλωμάρι.

Ως προϊόν με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη ποιότητας, το Ούζο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λέσβο, από όπου καθιερώθηκε ως το εθνικό ποτό της χώρας μας αλλά και συστήθηκε σε όλους όσοι ξέρουν να αναγνωρίζουν και να εκτιμούν την ποιότητα, ακόμη και έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Μέσα από την έκδοση αυτή, που ξεχωρίζει τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την αισθητική της, θελήσαμε να τιμήσουμε το παρελθόν και το παρόν του Ούζου, και κυρίως τους ανθρώπους του, αυτούς που με τις γνώσεις και το μεράκι τους μας χαρίζουν μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες. Ταυτόχρονα, όμως, θελήσαμε να θυμίσουμε πως, ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στη χώρα μας συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά και να οραματιζόμαστε το μέλλον, με έμπνευση και δημιουργικότητα».

Την έκδοση «Ούζο: Εικόνες Εξ Αποστάξεως» μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

59η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς


Θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος Κηφισιάς (Δημήτρης Ζωμόπουλος), από 7 έως και 26 Μαΐου 2013. Διοργάνωση: Δήμος Κηφισιάς. Πληροφορίες: www.kifissia.gr/main
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαΐου 2013, 20:00 μ.μ.
Είσοδος: 1,5 ευρώ (εξαιρούνται ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και παιδιά ηλικίας έως 12 ετών)

Μοιράζουν τρόφιμα στο μετρό του Μεταξουργείου οι παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών


Πάγκους λαϊκών αγορών έξω από το μετρό στο Μεταξουργείο όπου μοιράζουν δωρεάν τρόφιμα έχουν στήσει από το πρωί παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών που απεργούν, ζητώντας την απόσυρση του νόμου που αλλάζει το καθεστώς αδειοδότησης των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και στο Σύνταγμα με τη συμμετοχή των σωματείων και ομοσπονδιών όλης της χώρας. Κλειστή είναι η Β.Σοφίας.
Οι αλλαγές που επέρχονται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καταργούν την ισοβιότητα της άδειας και εισάγουν την ισχύ της για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης, μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες αδείας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών, καταργείται:

  • Κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητάς μας, αφού τα τρία χρόνια, δεν είναι ικανός χρόνος απόσβεσης, οποιασδήποτε επένδυσής μας.
  • Η υιοθέτηση και εξυπηρέτηση, οποιουδήποτε οικογενειακού και προσωπικού στόχου, αφού δεν θα γνωρίζουμε, αν μετά από τρία χρόνια, θα έχουμε εργασία ή όχι.
  • Η λαϊκότητα, η αμεσότητα, η ανάπτυξη προσωπικής επαφής στο πιο ζωντανό τμήμα του εμπορίου στη χώρα μας, αφού οι πωλητές θα εναλλάσσονται ανά τριετία.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Χωματερή έχουν γίνει οι χαράδρες του Ταϋγέτου


Τον έλεγχο από αρμόδιους φορείς ζητούν οι κάτοικοι

Σε χωματερές έχουν μετατραπεί οι χαράδρες του Ταϋγέτου. Η κακοσμία που αναδίδεται από το φαράγγι του Νέδοντα στο δρόμο Καλαμάτα-Σπάρτη είναι ξεκάθαρη, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής.

Γι’ αυτό και οι ντόπιοι ζητούν να υπάρξει κινητοποίηση και έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς. 

Σύμφωνα με κατοίκους ορεινών χωριών, υπάρχουν πολλές φορές που βλέπουν οδηγούς αυτοκινήτων να πετούν τα… σκουπίδια τους εκεί. 

Πηγή: patrisnews.com

Εξετάζεται φορολόγηση αγροτεμαχίων βάσει επιφάνειας


Σύσκεψη για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την επιφάνεια εξετάσθηκε σήμερα σε νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Στη σημερινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, ο κ. Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο κ. Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στην συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Συνολικά από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα επιδιωχθεί η βεβαίωση φόρων 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα εντός σχεδίου ακίνητα,700 εκατ. ευρώ από τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια , κ.α..) και 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.

Η επιτροπή φέρεται να έχει αποφασίσει τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με βάση την επιφάνεια, με κατ' αποκοπήν φόρο 8 - 10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα. Έτσι, για έναν μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 ευρώ, ενώ για τον μέσο πολίτη θα είναι 32 ευρώ. Αυτό αναμένεται να ισχύσει άπαξ το 2014.

Αναφερόμενος στο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε στη NET FM πως γίνεται μία προσπάθεια να διαμορφώθουν κάποιες θέσεις για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 όπως έχει υποσχεθεί. «Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήσαμε κάποια δεδομένα, στοιχεία που είχαμε ζητήσει και από υπηρεσίες προκειμένου να έχουμε μία εικόνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα και σενάρια, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα», είπε ο κ.

Πληρώνουν και με την υγεία τους την οικονομική κρίση


Άνεργοι και ανασφάλιστοι «θύματα» της αρτηριακής υπέρτασης

«Όπου φτωχός και η μοίρα του», καθώς άνεργοι και ανασφάλιστοι και πολίτες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, πληρώνουν και με την υγεία τους την οικονομική κρίση, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες καταγράφονται υψηλά ποσοστά αρτηριακής υπέρτασης, ενώ η αλλαγή των δεδομένων στην ασφαλιστική και φαρμακευτική κάλυψη εντείνει το πρόβλημα και παρατηρείται πλέον το φαινόμενο των «εκπτώσεων», από την πλευρά των ασθενών στη φαρμακευτική αγωγή. 

Τα παραπάνω ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης που εορτάζεται στις 17 Μαΐου. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το άγχος, η μη σωστή διατροφή και η δυσκολία στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας είναι οι παράγοντες που συντελούν στην αύξηση των ποσοστών της αρτηριακής υπέρτασης, μεταδίδει το ΑΜΠΕ. 
Πρόσφατη διεθνής μελέτη σε δείγμα 123.000 ατόμων έδειξε πως η οικονομική κατάσταση και η ανεργία συσχετίζονται απευθείας με την υπέρταση και όπως είπε ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας της Α' Καρδιολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο , οι περισσότερες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν να υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνιου στρες και της εμφάνισης και εγκατάστασης της υπέρτασης. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη, δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση και η κατάσταση εντείνεται λόγω οικονομικής δυσπραγίας και ανεργίας. Η υπέρταση παραμένει o Νο1 παράγοντας θνητότητας παγκοσμίως, ωστόσο μόνο το 25% ελέγχει και ρυθμίζει την πίεσή του, ενώ το 75% των ασθενών παραμένουν αρρύθμιστοι παρά την πληθώρα φαρμάκων που έχουν οι γιατροί στα χέρια τους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στην πολυπλοκότητα των θεραπευτικών σχημάτων για την υπέρταση, στην κακή συμμόρφωση των ασθενών, στο ότι η υπέρταση είναι ασυμπτωματική, αλλά και στην άγνοια που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Στο θέμα της παρακολούθησης της πίεσης στο σπίτι, αναφέρθηκε ο Γεώργιος Στεργίου, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Υπέρτασης, στην Γ' Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», υποστηρίζοντας ότι η παρακολούθηση της πίεσης από τους ίδιους τους υπερτασικούς ασθενείς στο σπίτι είναι πολύ διαδεδομένη σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα. 

Ελάχιστοι υπερτασικοί δεν έχουν πιεσόμετρο και όταν γίνονται σωστά οι μετρήσεις της πίεσης στο σπίτι, τότε αυτές είναι πιο αξιόπιστες από τις μετρήσεις που κάνει ο γιατρός στο ιατρείο, είπε ο κ. Στεργίου, δίνοντας οδηγίες για τη σωστή μέτρηση: 

Για τη μακροχρόνια παρακολούθηση της πίεσης αρκούν 1-2 μετρήσεις την εβδομάδα.

Πριν από κάθε επίσκεψη στο γιατρό πρέπει να γίνονται μετρήσεις για 5-7 μέρες, το πρωί (πριν από τη λήψη φαρμάκων) και το απόγευμα. Κάθε φορά να γίνονται δύο μετρήσεις που να απέχουν μεταξύ τους 1 λεπτό. Πολύ συχνές μετρήσεις (καθημερινές) δεν ωφελούν, αντίθετα μπορεί να είναι παραπλανητικές.

Μέσος όρος, πάνω από 135 mmHg για τη συστολική (μεγάλη) ή πάνω από 85 mmHg για τη διαστολική (μικρή) σημαίνει πως η πίεση δεν έχει ρυθμιστεί. 

«Πρόκειται για μια σημαντική εκπαίδευση του πληθυσμού, που γλιτώνει χρόνο και χρήμα σε υπερτασικούς και ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο κ. Στεργίου για τη μέτρηση στο σπίτι.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Μανώλη, συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ασκληπιείου» Βούλας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, πρώτο και απαραίτητο μέτρο -σύμφωνα με όλες τις διεθνείς οδηγίες- αντιμετώπισης της υπέρτασης είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Μείωση της πρόσληψης αλατιού, μείωση του σωματικού βάρους, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και αύξηση της καθημερινής άσκησης μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση της υπέρτασης σε όσους έχουν προδιάθεση , επαναφέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα την ήπια υπέρταση χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία και ρυθμίζουν την υψηλή υπέρταση σε καλύτερα επίπεδα ώστε να είναι δυνατή η μείωση των φαρμάκων.

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους


Αιτήσεις από 1η μέχρι 31 Μαΐου 2013

Ο Δήμος Θηβαίων και φέτος πρόκειται να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τίτλο : «Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους του Δήμου Θηβαίων έτους 2013» το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑ&Τ) και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από 1η έως 31 Μαΐου στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Θηβαίων, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Π.Ε. Βοιωτίας στη Θήβα (πρώην Νομαρχία, τέλος της οδού Μακαρίου). Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2262352118 κα Παναγιώτα Μπαρώνη και κο Ιωάννη Σουλιώτη 2262350603. 

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013 από τα αποθέματα της παρέμβασης ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους απόρους όπως καθορίζονται με την υπ’ αρ. 279/23460/ ΚΥΑ (ΦΕΚ414/τ.β’/22-02-2013) διαμορφώνονται βάσει των ακόλουθων οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων:

1. Άπορο άτομο με ατομικό εισόδημα μέχρι και 7.200,00 ευρώ.
2. Άπορη οικογένεια με οικογενειακό εισόδημα ως εξής:
Ι. Για οικογένεια 2 μελών μέχρι και 10.700,00 ευρ΄β ΙΙ. Οικογένεια 3 μελών μέχρι και 11.520,00 ευρώ ΙΙΙ. Οικογένεια 4 μελών μέχρι και 14.400,00 ευρώ ΙV. Οικογένεια 5 μελών μέχρι 17.280,00 ευρώ V. Για κάθε προστατευόμενο μέλος πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880,00 ευρώ.
3. Σε άπορα άτομα με αναπηρία (67% και άνω) το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600,00 €. Το ίδιο ποσό προσαύξησης ισχύει και για άπορη οικογένεια με ένα ή και περισσότερα μέλη με αναπηρία (67% και άνω). 
Ως άποροι θεωρούνται: 
Α. Τα άτομα και οι οικογένειες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια επιλεξιμότητας
Β. Παιδιά και ενήλικες που διαμένουν σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και λοιπά ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας (φιλοξενία ή κλειστή φροντίδα)
Γ. Οι σιτιζόμενοι σε οργανωμένα συσσίτια απόρων (συσσίτια δήμων, ενοριών κλπ)

Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. 

Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων για το έτος 2013 αφορά τους κατοίκους του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων.

Απαραίτητα δικαιολογητικά


- Αίτηση σε ειδικό έντυπο με θεώρηση γνησίου υπογραφής
- Ταυτότητα 
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης 
- Εκκαθαριστικό Σημείωμα του 2012

Tο 95 % των ασθενειών, αφανίζονται με την πυθαγόρεια διατροφή


Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής 
Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη». 

Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!

Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας - και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά. 

Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία. 

Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών. 

Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος. 

Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα. 

Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. 



Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος. 

 
Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες. 

Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών. 

Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού. 

Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα. 

ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό. 

Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα. 



Πηγή: http://pythagoreia-diatrofh.blogspot.com/


  http://thesecretrealtruth.blogspot.com 


Πηγή: http://www.awakengr.com/2012/10/t-95.html#ixzz2TJ9sNENr
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα προώθησης ελληνικού ελαιολάδου

Στην έμπρακτη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων αναφέρεται σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την υπογραφή νέας σύμβασης για πρόγραμμα ενημέρωσης και προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα, με την επωνυμία «Olive Oil World», συνολικού προϋπολογισμού 5.181.175 ευρώ,  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιημένου Ελαιολάδου - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Προβολής Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ ΑΜΚΕΠΕ), στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στη δήλωσή του ο  κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής:

«Το ελληνικό ελαιόλαδο πέραν της υψηλής διατροφικής του αξίας, έχει και υψηλή εθνική σημασία. Αποτελεί, μαζί με άλλα ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα, άξιο πρεσβευτή της επώνυμης ποιοτικής πρωτογενούς μας παραγωγής στην Ευρώπη και τον κόσμο. Επενδύοντας στην ποιότητα των αναγνωρίσιμων αγροδιατροφικών μας προϊόντων στηρίζουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής γεωργίας και ανατρέπουμε βήμα-βήμα το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστική η τυποποίηση των γεωργικών μας προϊόντων που τους δίνει την ταυτότητα που επιζητά ο καταναλωτής καθιστώντας τα εξωστρεφή. Το ΥπΑΑΤ, αξιοποιώντας στο έπακρο τα ευρωπαϊκά προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης, στηρίζει έμπρακτα την εξωστρέφεια και συμβάλλει στο άνοιγμα νέων αγορών στα ποιοτικά μας αγροδιατροφικά προϊόντα».
http://www.agrocapital.gr/Category/Products/Article/4959/programma-pr%CE%BFwthisis-ellinik%CE%BFy-elai%CE%BFlad%CE%BFy

Ειδικές ενισχύσεις για τοπικά προϊόντα των νησιών


Αλεξανδρής Πέτρος|  26/03/2013 - 12:39 μμ
Με τις αιτήσεις να «τρέχουν» παράλληλα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, το πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) δίνει την ευκαιρία στους αγρότες των νησιών για πρόσθετο εισόδημα. Επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα, όπως τη μαστίχα Χίου, το δαμάσκηνο Σκοπέλου και την αγκινάρα Τήνου, αλλά και στις «μεγάλες» παραγωγές που είναι οι ελιές και το αμπέλι, το πρόγραμμα δίνει ενισχύσεις γύρω από τα 50 ευρώ το στρέμμα.
Η μόνη ενίσχυση που συνδέεται με την παραγωγή είναι αυτή των μαστιχοπαραγωγών (11,5 ευρώ/κιλό) κι αυτό έχει σχέση με τις προτεραιότητες που έχει βάλει η Ένωση της Χίου.
Πάντως, το πρόγραμμα έχει πάρει «παράταση» για τη νέα ΚΑΠ, παρά τις αντιθέσεις της Μεγάλης Βρετανίας και πρόκειται να εμπλουτιστεί με ειδικές δράσεις για την προώθηση και τη σήμανση των νησιωτικών προϊόντων. Ταυτόχρονα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι δράσεις για την επιδότηση της μεταφοράς οπωροκηπευτικών, ζωοτροφών και άλλων αγροτικών προϊόντων.
Για το 2013 το πρόγραμμα ύψους 19 εκατ. ευρώ θα ισχύσει σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Απριλίου του 2012, η οποία προέβλεπε τα εξής:

Παραδοσιακοί ελαιώνεςΔικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι ελαιοκαλλιεργητές που:
α) Είναι εγγεγραμμένοι στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών του Ελαιοκομικού Τομέα (ΣΓΠ-ΕΤ).
β) Έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 8 δένδρα ανά στρέμμα.
γ) Διατηρούνται σε καλή καλλιεργητική κατάσταση.
δ) Εφαρμόζονται οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης.
Η υποβολή των αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου εκάστου έτους. Το ποσό της κατά αποκοπή ενίσχυσης ανά δικαιούχο ελαιοκαλλιεργητή μπορεί να φθάσει μέχρι το ποσό των 14,5 ευρώ ανά στρέμμα.
Αμπελοοινικός τομέαςΔικαιούχοι της ενίσχυσης είναι τα μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών που εντάσσονται σε προγράμματα ποιοτικής βελτίωσης ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων.
Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης υπέβαλαν την αίτηση χορήγησης ενίσχυσης μέχρι 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.Η Οργάνωση Παραγωγών, μετά την παράδοση των σταφυλιών στα οινοποιεία του συνόλου των μελών της και πριν από την 31η Ιανουαρίου του επομένου έτους της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, υποβάλλει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων παραγωγών αμπελοοινικού τομέα.
β) Αντίγραφο ζυγολογίου - τιμολογίου παράδοσης ή πώλησης των σταφυλιών.
γ) Αντίγραφα Δηλώσεων Συγκομιδής και Παραγωγής των μελών της που υπεβλήθησαν μέχρι 15 Ιανουαρίου.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 70 ευρώ ανά στρέμμα αμπελώνων.
ΠατάταΗ υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση ενίσχυσης πραγματοποιείται:
α) Μέχρι 10 Μαρτίου για τις πατάτες που η συγκομιδή πτους ροβλέπεται να πραγματοποιηθεί από 1 Απριλίου έως 31 Ιουλίου του ιδίου έτους.
β) Μέχρι 15 Μαΐου για τις πατάτες που η συγκομιδή τους προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από 1 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.
γ) Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τις πατάτες που η συγκομιδή τους προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 60 ευρώ ανά στρέμμα και η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται στα 11.064 στρέμματα.
Μανταρίνια νησιών Ανατολικού ΑιγαίουΔικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση ενίσχυσης έχουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος και Σάμος και στον νομό Δωδεκανήσου, με την προϋπόθεση διατήρησης των εκτάσεων σε καλή κατάσταση κάνοντας χρήση τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τα εσπεριδοειδή πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος έτους.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα και η συνολική εν δυνάμει έκταση εσπεριδοειδών προς ενίσχυση ανέρχεται σε 14.380 στρέμματα.
Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα, με ελάχιστο αριθμό 20 δένδρα ανά στρέμμα και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,5 στρέμματα.
Φάβα και ντοματάκι Σαντορίνης, μαστίχα Χίου και κριθάρι Λήμνου  Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί που καλλιεργούν φάβα του είδους Lathyrus sp. στη Σαντορίνη και τη Θηρασία, αλλά και αυτοί που καλλιεργούν τοματάκι στο νησί της Σαντορίνης ή φασόλια και βρώσιμο λαθούρι σε όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Φασόλια και βρώσιμο λαθούριΗ υποβολή των αιτήσεων οικονομικής ενίσχυσης για το βρώσιμο λαθούρι και για τα φασόλια πραγματοποιείται μέχρι 15 Μαρτίου και μέχρι 15 Ιουνίου, αντίστοιχα, του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι του τρέχοντος έτους.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα.
Τοματάκι ΣαντορίνηςΗ υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για το τοματάκι Σαντορίνης, πραγματοποιείται από τους ενδιαφερόμενους, μέχρι 15 Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται σε 500 στρέμματα. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 70 ευρώ ανά στρέμμα. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα.
Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας της Χίου Στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιών του Αιγαίου δικαιούχοι επίσης είναι οι παραγωγοί μαστιχοδένδρων στη Χίο, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε έναν εκ των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.), και παραδίδουν κάθε χρόνο «καθαρή μαστίχα» για τα μαστιχόδενδρα.
 Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από τους ενδιαφερομένους στην ΕΜΧ, μέχρι 15 Μαΐου του τρέχοντος έτους.
 Κατόπιν, η ΕΜΧ υποβάλλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Αίτηση - Δήλωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, μέχρι 15 Ιουνίου του έτους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ήτοι τρέχοντος, έτους μαζί με:
α) Αναλυτική κατάσταση δικαιούχων μαστιχοπαραγωγών,
β) Αντίγραφο ζυγολογίου- τιμολογίου παράδοσης της «καθαρής μαστίχας» στην Ε.Μ.Χ.
Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 11,5 ευρώ ανά κιλό «καθαρής μαστίχας» που προέρχεται από δένδρα που βρίσκονται σε παραγωγική κατάσταση.
Κριθάρι ΛήμνουΗ οικονομική ενίσχυση καλύπτει και την καλλιέργεια κριθαριού στο νησί της Λήμνου του νομού Λέσβου.
Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται μέσω της διαδικασίας υποβολής της Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, ήτοι μέχρι 15 Μαΐου τρέχοντος έτους.Το ποσό ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 5 ευρώ ανά στρέμμα.
Να σημειωθεί ότι η καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων πραγματοποιείται απευθείας στους δικαιούχους, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, μέχρι τις 30 Ιουνίου του επομένου ημερολογιακού έτους από την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
Δαμάσκηνα Σκοπέλου και αγκινάρα ΤήνουΕνισχύονται γεωργοί που καλλιεργούν την ποικιλία «δαμάσκηνα Σκοπέλου» στο νησί και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι 15 Φεβρουαρίου. Το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν και οι γεωργοί που καλλιεργούν αγκινάρα στην Τήνο. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Η συνολική εν δυνάμει έκταση προς ενίσχυση ανέρχεται στα 250 στρέμματα, ενώ το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται μέχρι 50 ευρώ ανά στρέμμα.
Η ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση και για την αγκινάρα και για τα δαμάσκηνα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 στρέμμα.