www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ασύλληπτη τραγωδία: Δύο φοιτητές νεκροί στην προσπάθεια να ζεσταθούν – Τρεις σε κώμα


Οι δύο από τους τρεις φοιτητές που επέζησαν, νοσηλεύονται στο μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.Η τραγωδία συνέβη όταν τα πέντε μέλη της παρέας θέλησαν να ζεσταθούν με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Κίνησε που αποδείχθηκε μοιραία...
Σύμφωνα με το onlarissa.gr, όλοι οι φοιτητές βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα, στη συνοικία της Φιλιππούπολης, επί της οδού Παπαζαχαρίου. Το σπίτι νοίκιαζαν οι δύο φοιτητές ενώ οι άλλοι τρεις ήταν επισκέπτες.
ΦΩΤΟ από το onlarissa.gr
Φίλη τους που τους αναζητούσε τις τελευταίες ώρες, πήγε στο διαμέρισμα και με τη βοήθεια της σπιτονοικοκυράς μπήκε στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πέντε νεαροί. Οι δύο είχαν αφήσει ήδη την τελευταία τους πνοή, ενώ οι άλλοι τρεις ήταν σε άσχημη κατάσταση, πιθανότατα από τις αναθυμιάσεις.
Ένας γιατρός που έμενε κοντά, έδωσε τις πρώτες βοήθειες στους νεαρούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
ΦΩΤΟ από το onlarissa.gr
Πληροφορίες του onlarissa.gr θέλουν τους δύο εκ των τριών τραυματιών να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως κανένας από τους πέντε δεν φέρεται να είναι από την περιοχή της Λάρισας.
Στο σημείο πήγε και η Πυροσβεστική χωρίς να χρειαστεί να επέμβει.

7 τροφές που "καίνε" το λίπος

Η φύση έχει προβλέψει και μας προστατεύει με επτά θαυματουργές τροφές με... διπλή ενίσχυση!

Καίνε το λίπος πιο γρήγορα και επιπλέον δίνουν την αίσθηση του κορεσμού, άρα χορταίνετε και καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.

Ας δούμε ποιες είναι οι φυσικές μας ασπίδες ενάντια στα λίπη:

-Πορτοκάλια
Ένα πορτοκάλι καταρχήν έχει μόλις 56 θερμίδες και αν μη τι άλλο είναι σε αφθονία αυτήν την εποχή. Βρίσκεται στην υψηλότερη θέση, στη λίστα με τα 38 φαγητά που περιέχουν το μεγαλύτερο "δείκτη κορεσμού' και οι ίνες του καταπολεμούν το λίπος.
Σύμφωνα με έρευνες, άνθρωποι που καταναλώνουν φαγητά με ίνες έχουν λιγότερα παχάκια.

-Αυγά
Τα αυγά, με μόλις 78 θερμίδες το ένα, όχι μόνο προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά αλλά σας "γεμίζουν" πρωτεΐνες που δίνουν την αίσθηση ότι έχετε χορτάσει.
Ένα πρωινό με αυγά θα σας ικανοποιήσει αρκετά και θα έχετε "πάρει" περίπου 330 θερμίδες λιγότερες από ότι να τρώγατε κάτι άλλο.
Και εάν θέλετε ένα υγιεινό τηγανητό αυγό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι το οποίο πρώτα έχετε ψεκάσει με λίγο λάδι. Με τον τρόπο αυτό το πρωινό σας θα είναι τραγανό, γευστικό και λιγότερο «αμαρτωλό».

-Σκούρα σοκολάτα
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν φάτε σκούρα σοκολάτα, στο αμέσως επόμενο γεύμα σας θα φάτε λιγότερο. Ο λόγος είναι ότι τα συστατικά της σοκολάτας επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
Επιπλέον δε, ένα κομμάτι σοκολάτας, με 170 θερμίδες, μπορεί να περιορίσει την όρεξη για κάτι αλμυρό, γλυκό ή λιπαρό.

-Κουκουνάρι
Αν και δεν έχουμε συνηθίζει να τα τρώμε, ίσως τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε.
Τα 15 γραμμάρια, περίπου 84 σπόροι από κουκουνάρια, έχουν μόλις 95 θερμίδες, διαθέτουν οξέα που είναι φιλικά για την καρδιά και παράγουν ορμόνες που "ξεγελούν" την αίσθηση της πείνας.

-Τυρί
Η φέτα και το κατσικίσιο τυρί δουλεύουν…υπέρ σας. Τα 15 γραμμάρια έχουν μόλις 76 θερμίδες, χορταίνουν και συμβάλλουν δυναμικά στο κάψιμο περισσότερου λίπους.

-Άπαχο γάλα
Έχει μόλις 86 θερμίδες η κούπα και αν και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι ιδανικό μόνο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, έρευνες δείχνουν ότι ωφελεί ιδιαίτερα τους ενήλικες, και συγκεκριμένα όσους προσπαθούν να "κάψουν" ορισμένες θερμίδες.
Οι πρωτεΐνες που περιέχει δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης στον οργανισμό από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, που περιέχει ζάχαρη.

-Πατάτες
Η πατάτα ως γνωστόν, περιέχει υδατάνθρακες, γεγονός που την κατατάσσει στα μη διαιτητικά φαγητά. Κι όμως μία πατάτα αν και έχει 161 θερμίδες, δίνει την αίσθηση του κορεσμού, τρεις φορές περισσότερο από ότι μία φέτα λευκό ψωμί.
Και μην ξεχνάτε βέβαια ότι το ανθεκτικό άμυλο της πατάτας βοηθάει τον οργανισμό να κάψει λίπος.
Αυτό που παχαίνει δεν είναι η ίδια η πατάτα αλλά ο τρόπος μαγειρέματός της.
http://gr.news.yahoo.com/7-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85--%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5--%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%82-104327544.html

«Γλυκά» κέρδη από την παραγωγή λικέρ


Η παραγωγή λικέρ αποφέρει σίγουρα και «γλυκά» κέρδη, ενώ οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά μπορούν να επιδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.
Μάλιστα η επιδότηση φτάνει στο 100% της δαπάνης εξοπλισμού (δηλαδή τα μηχανήματα παραγωγής) και στο 60% για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Παράλληλα υπάρχει επιδότηση της τάξης των 10.000 ευρώ για εγκατάσταση λογισμικού στην επιχείρηση και επιδοτούνται με 10.000 ευρώ ενέργειες για την προβολή και την προώθηση του προϊόντος.

Ο προϋπολογισμός της επενδυτικής πρότασης των υποψήφιων δικαιούχων μπορεί να είναι ύψους από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.
Κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να πραγματοποιήσει επενδυτική πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο του μέγιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της Θεματικής Ενότητας στην οποία έχει υποβάλει πρόταση. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο της επενδυτικής πρότασης και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους καλύπτεται αποκλειστικά με ιδιωτική συμμετοχή.
Και σε καμία περίπτωση η επιδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ανωτέρω αναφερόμενα όρια.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η παραγωγή λικέρ (ηδύποτα) είναι επένδυση χαμηλού ρίσκου, με μικρό επενδυτικό κόστος και με σημαντικά διευρυμένο περιθώριο κέρδους που ξεπερνά και το 100%.
Επίσης το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται για να ξεκινήσει μία τέτοια επιχείρηση -με απλό εξοπλισμό, χωρίς αυτοματισμούς- είναι της τάξης των 20.000 ευρώ.
Η παραγωγή των παραδοσιακών ηδύποτων στην Ελλάδα γινόταν και γίνεται συνήθως την εποχή που είναι διαθέσιμο το κάθε φρούτο, από το οποίο παίρνει συνήθως και το λικέρ το όνομά του.
Υπάρχουν λικέρ κεράσι, βύσσινο, βερίκοκο, μαστίχα, ακόμα και με φιστίκι Αιγίνης.
Ομως η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να λανσάρει κανένα από τα ηδύποτά της διεθνώς, αν και διαθέτει μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά ηδύποτα. Αντίθετα στις αγορές κυριαρχούν παραδοσιακά προϊόντα Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Αυστρίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Για την παρασκευή των λικέρ επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο φυσικές αρτυματικές ουσίες και αρτυματικά παρασκευάσματα, καθώς και όμοιες με τις φυσικές αρτυματικές ουσίες για την παρασκευή ηδύποτων: βατόμουρων - μούρων - αγριοβατόμουρων - μύρτιλλων - σμέουρων - αρκτικής βάτου - ραγών οξυκόκκου - καρπών βακινίου - κερασιών - βύσσινων - εσπεριδοειδών - καρπών ιπποφαούς - μέντας - γεντιανής - γλυκάνισου - αψινθίου - φαρμακευτικών φυτών.
Ο ελάχιστα κατ' όγκο αλκοολικός τίτλος του λικέρ είναι 15%.
Επίσης σημειώνουμε ότι ηδύποτο είναι το αλκοολούχο ποτό που έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, εκφρασμένη σε ιμβερτοσάκχαρο: 70 γρ. ανά λίτρο για τα λικέρ κερασιού, βύσσινου, των οποίων η αιθυλική αλκοόλη είναι αποκλειστικά απόσταγμα κερασιών - βύσσινων, 80 γρ. ανά λίτρο στην περίπτωση των λικέρ γεντιανής ή παρόμοιων λικέρ που παρασκευάζονται με μόνη αρωματική ουσία τη γεντιανή ή παρόμοιου είδους φυτά, και 100 γρ. ανά λίτρο σε κάθε άλλη περίπτωση.
Αν τώρα δημιουργήσετε ένα νέο αλκοολούχο ποτό, ο παρασκευαστής πρέπει τουλάχιστον έναν μήνα πριν να υποβάλει στην αρμόδια χημική υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους σχετικό φάκελο με τα απαραίτητα στοιχεία. Αν ο παρασκευαστής-ποτοποιός επιθυμεί τη χρήση μιας παραδοσιακής επωνυμίας, αυτή θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένη. Η κατοχύρωση μιας παραδοσιακής επωνυμίας γίνεται με ιδιαίτερη κατά περίπτωση απόφαση, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου του Γ.Χ.Κ.
Υποβολή προτάσεων έως τις 25 Απριλίου
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 και μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr , www.ependyseis.gr/mis).
Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία κατάθεση πρότασης.
Θα αξιολογηθούν όσες προτάσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και για τις οποίες έχει αποσταλεί εμπρόθεσμα στους τόπους υποβολής ο φυσικός φάκελος. Ο φυσικός φάκελος υποβάλλεται στο σημείο το οποίο ο επενδυτής δηλώνει στην ηλεκτρονική του υποβολή.
Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή (ένα αντίγραφο), το αργότερο σε 10 ημέρες (ημερολογιακές) μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων, σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, με βάση την περιφερειακή αρμοδιότητα του καθένα καθώς και στα συνεργαζόμενα με τον ΕΦΕΠΑΕ τραπεζικά ιδρύματα και αναπτυξιακούς φορείς.
Ο φάκελος υποψηφιότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει την πρόταση και πλήρως συμπληρωμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με τη σειρά που περιγράφονται στο Παράρτημα XI του Οδηγού.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΠΑΕ στο τηλέφωνο 210 - 6985210, στο Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑΕ στο τηλ. 801 11 36300. Το Εντυπο Υποβολής βρίσκονται στους παρακάτω δικτυακούς τόπους:
του υπουργείου Ανάπτυξης,(www.ypoian.gr ή www.mindev.gov.gr), της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr),
του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr)
του ΕΣΠΑ (www.espa.gr)
των εταίρων του ΕΦΕΠΑΕ και των συνεργαζόμενων με τον ΕΦΕΠΑΕ τραπεζικών ιδρυμάτων και φορέων.
Εφη Καραγεώργου

Λυκίσκος: Μια καινοτόμος καλλιέργεια με μεγάλες προοπτικές


Μια καινοτόμα και δυναμική καλλιέργεια, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί από τους Eλληνες παραγωγούς, είναι ο περιφρονημένος στη χώρα μας λυκίσκος, ένα συστατικό απαραίτητο για την παρασκευή της μπίρας.
Μπορεί ο λυκίσκος να αποκαλείται και πράσινος χρυσός για χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, στις οποίες έχει αναπτυχθεί ευρέως η καλλιέργειά του, ωστόσο στην Ελλάδα, αν και είναι γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων, ποτέ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στο φυτό αυτό.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο λυκίσκος βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καταδεικνύει ότι οι κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη της καλλιέργειάς του στη χώρα μας. Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στη χώρα μας υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης της παραγωγής με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Εξάλλου, οι βιομηχανίες ζυθοποιίας στη χώρα μας ήδη συνεργάζονται με ομάδες Ελλήνων γεωργών που παράγουν κριθάρι.
Αρωματικό φυτό
Ο λυκίσκος είναι ένα αρωματικό-φαρμακευτικό φυτό με ευρεία χρήση και ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ως αρωματικό φυτό ο λυκίσκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας. Είναι αυτό που προσδίδει το άρωμα, την πικρή γεύση -η οποία εξισορροπεί τη γλυκύτητα της βύνης- και τον πλούσιο αφρό της.
Αν και χρησιμοποιείται σε σχετικά μικρές ποσότητες, ο λυκίσκος έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη γεύση, το άρωμα και τον βαθμό πικράδας της μπίρας. Ο λυκίσκος έχει και ρόλο αντιβακτηριδιακό.
Περιέχει διάφορες ουσίες, όπως ρητίνες, λυκισκέλαιο, και πολυφαινόλες, μερικές από τις οποίες λειτουργούν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας την μπίρα από την οξείδωση. Επίσης, υπάρχουν πολλές μελέτες για αντικαρκινική δράση του λυκίσκου.
Είναι πολυετές φυτό που ζει και καρποφορεί μέχρι και μία εικοσαετία.
Σε σύγκριση με άλλες πολυετείς καλλιέργειες τα φυτά του λυκίσκου αποδίδουν συνεχώς με σταθερές αποδόσεις, αν τηρούνται οι σωστές καλλιεργητικές τεχνικές. Ο λυκίσκος από το δεύτερο έτος αποδίδει 200-250 κιλά το στρέμμα, ενώ κατά τα επόμενα μπορεί να φτάσει τα 300-400 κιλά το στρέμμα. Υπολογίζεται ότι για την παραγωγή χιλίων λίτρων μπίρας απαιτούνται 0,3 κιλά ξηρών ανθέων λυκίσκου.

Τα είδη του λυκίσκου είναι πολλά, αλλά μόνο ένα είδος χρησιμοποιείται στη ζυθοποίηση, ο «Humulus Lupulus». Το είδος αυτό έχει πολλές ποικιλίες, που μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες ομάδες, τον αρωματικό λυκίσκο που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τον λυκίσκο που αποδίδει πικράδα και που χρησιμοποιείται πολύ στις ΗΠΑ. Από το φυτό χρησιμοποιούνται τα άνθη του θηλυκού φυτού για τους σκοπούς παραγωγής μπίρας.
Μια καλλιεργητική τεχνική που αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- είναι τα χλωρά κλαδέματα. Αυτά διενεργούνται στα πράσινα μέρη του φυτού, κατά τη διάρκεια βλάστησης, ώστε να εξισορροπείται η αναλογία του όγκου του φυλλώματος με τον αριθμό των ανθέων, επειδή στην περίπτωση που υπάρχει ανισορροπία μεταξύ τους, υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμιστεί η παραγωγή ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.
Πολύ σημαντικός παράγοντας στην ομαλή διεξαγωγή της καλλιέργειας του λυκίσκου είναι η σωστή διαχείριση του νερού από τις αρχές της άνοιξης μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου, δηλαδή σε ολόκληρη την περίοδο που το φυτό βρίσκεται σε μια ταχεία αναπτυσσόμενη φάση και η έλλειψη νερού σε αυτά τα κρίσιμα στάδια μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες. Οσον αφορά τις αποδόσεις, η φυτεία μας εισέρχεται στην παραγωγή μετά τον πρώτο χρόνο.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΝΕΡΟΥ
Το κόστος φύτευσης και η στρεμματική απόδοση
Παρά το σημαντικό κόστος που έχει η καλλιέργεια του λυκίσκου για την υψηλή υποστύλωση των φυτών, εμφανίζει σημαντικά περιθώρια κέρδους. Με την τιμή πώλησης των ξερών ανθέων να ανέρχεται στα 5-7 ευρώ το κιλό, η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει μία ακαθάριστη πρόσοδο που ξεκινά από 2.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και 2.800 ευρώ ανά στρέμμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τη Γαλλία -όπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος-, το κόστος της υποστύλωσης του λυκίσκου ανέρχεται σε 1.300 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 300 έως 400 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο λυκίσκος μπορεί να καλλιεργηθεί σε γόνιμα εδάφη, που πρέπει να είναι βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία αλλά και μέσης μηχανικής σύστασης. Προσαρμόζεται σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες. Προτιμά όμως περιοχές που έχουν ήπιο κλίμα, με κανονικό ύψος βροχοπτώσεων, με μεγάλη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.
Υποστήλωση
Πριν από το φύτεμα των φυτών γίνεται ένα βαθύ όργωμα του εδάφους. Η εγκατάσταση της φυτείας θα πρέπει να γίνεται την άνοιξη, όταν περάσει ο κίνδυνος των παγετών. Απαραίτητη καλλιεργητική εργασία είναι η υποστύλωση των φυτών, με σκοπό τη διαμόρφωση κατάλληλου σχήματος ώστε να μεγιστοποιηθούν οι αποδόσεις. Θα πρέπει η υποστύλωση να γίνει πριν από την εγκατάσταση της φυτείας, για να εξασφαλίσει στην καλλιέργεια την απαιτούμενη στήριξη, δεδομένου του βάρους του φυτού, καθώς και την απαραίτητη έκθεση του υπέργειου μέρους στο φως και στον αέρα.
Η φύτευση γίνεται με μοσχεύματα που έχουν αποκτήσει καλό ριζικό σύστημα στο φυτώριο. Τα φυτά φυτεύονται σε αποστάσεις γραμμών 2-2,5 μέτρων και σε αποστάσεις φυτού από φυτό επάνω στις γραμμές φυτεύσεως 0,8-0,9 μέτρα. Πριν από την εγκατάσταση των φυτών γίνεται η εγκατάσταση στο χωράφι του συστήματος των υποστυλώσεων, που μπορεί να είναι του τύπου κρεβατίνας υψηλού τύπου, ή σε ατομικούς στύλους. Το εναέριο μέρος των φυτών του λυκίσκου φθινόπωρο - χειμώνα αποξηραίνεται, ενώ την άνοιξη τα φυτά αναβλαστάνουν εκ νέου.
Οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες που εφαρμόζονται στην καλλιέργεια αυτή είναι η καταστροφή των ζιζανίων με μηχανικά μέσα (σκαλίσματα) και η καταστροφή των πλεοναζουσών παραφυάδων. Σε κάθε όρχο αναπτύσσονται πολλές παραφυάδες, αλλά κλαδεύονται και αφήνονται ανά θέση 3-5 βλαστοί.
Ο λυκίσκος είναι πολύ απαιτητικός σε νερό, γι' αυτό θα πρέπει να αρδεύεται τακτικά, ειδικά με την άνοδο των θερμοκρασιών. Η έλλειψη του αρδευτικού νερού είναι καταστροφική γι' αυτή την καλλιέργεια. Η περίοδος της άνθησης είναι η πιο κρίσιμη περίοδος. Η άνθηση αρχίζει τον Ιούλιο και η ωρίμανση των ανθέων γίνεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα ώριμα άνθη διακρίνονται από το χρώμα τους, το οποίο από πολύ πράσινο μετατρέπεται σε κιτρινοπράσινο. Τα παράνθια φύλλα αποκτούν χρώμα κοκκινωπό, ενώ γίνεται αισθητή η οσμή της λουπουλίνης.
Η ωρίμανση γίνεται διαδοχικά και η συγκομιδή των ανθέων γίνεται με τα χέρια αλλά και με μηχανές συγκομιδής. Κατά τη μηχανική συγκομιδή αποκόπτονται τα φυτά και στη συνέχεια μεταφέρονται σε μηχανές με τις οποίες γίνεται η αποκοπή των ανθέων. Στην συνέχεια αποξηραίνονται σε χώρους που προστατεύονται από τον ήλιο αφού απλωθούν.
Η αποξήρανση γίνεται μέχρι να μειωθεί η υγρασία τους, ώστε να χάσουν το 80-90% της υγρασίας τους και να αποκτήσουν 10-12% υγρασία, ώστε να μπορούν να συντηρηθούν. Επίσης σε μεγαλύτερες ποσότητες ανθέων, η αποξήρανση γίνεται σε ειδικά ξηραντήρια.
Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα και όχι με σπόρους
Ο λυκίσκος πολλαπλασιάζεται με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα. Με σπόρους δεν ενδείκνυται ο πολλαπλασιασμός, επειδή παράγονται φυτά, ανομοιόμορφα αλλά και επειδή το ποσοστό των αρσενικών φυτών (ανεπιθύμητα φυτά) που παράγονται είναι περίπου 50%. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται από διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα γεωργικής έρευνας για την παραγωγή νέων ποικιλιών.
Για την εμπορική καλλιέργεια του λυκίσκου χρησιμοποιείται ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται από παραφυάδες, που είναι άφθονες στη βάση των φυτών. Τα μοσχεύματα έχουν μήκος 15-20cm και φυτεύονται πρώτα σε φυτώριο για να ριζοβολήσουν ή απευθείας στο χωράφι.
Γύρω από τα άνθη αναπτύσσονται μεγάλα φύλλα που εκκρίνουν την αλκαλοειδή ουσία που λέγεται «λουπουλίνη». Είναι η ουσία που δίνει την ιδιάζουσα γεύση της μπίρας.
Τα κύρια συστατικά της λουπουλίνης είναι:
α) Το έλαιον του λυκίσκου. Αυτό βρίσκεται σε ποσοστό 0,2-0,8% και έχει χαρακτηριστικό άρωμα.
β) Οι μη ρητινώδεις πικραντικές ουσίες.
γ) Οι ρητινώδεις πικραντικές ουσίες, που κατηγοριοποιούνται σε άλφα και βήτα, οι οποίες αφενός ευθύνονται για την πικρή γεύση, αφετέρου δε ασκούν ευεργετική επίδραση στη δυνατότητα συντήρησής τους.
δ) Οι τανίνες με μία περιεκτικότητα 4-5%.
ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Στη ζυθοποιία το 90% της παραγωγής
Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπίρας είναι τα άνθη του, τα οποία έχουν το μέγεθος του αντίχειρα ή είναι λίγο μικρότερα. Αυτά ξηραίνονται σε ξηραντήρια και επεξεργάζονται με ατμούς θείου για να καταστραφούν οι μικροοργανισμοί. Ομως τα αποξηραμένα άνθη δεν μπορούν να αποθηκευθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι συνήθως στα σύγχρονα ζυθοποιία χρησιμοποιείται το εκχύλισμα που προέρχεται από τα άνθη.
Δηλαδή αυτά δεν μεταφέρονται στα εργοστάσια, αλλά εκχειλίζονται τα οσμηρά και γευστικά συστατικά τους στις αγροτικές περιοχές που παράχθηκαν. Στη συνέχεια συσκευάζονται σε δοχεία υπό κενό και διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι να χρησιμοποιηθούν. Το 90% της παραγωγής του λυκίσκου χρησιμοποιείται στη ζυθοποιία.
Χρησιμοποιείται όμως και ως φαρμακευτικό φυτό. Εχει αποδειχθεί ότι έχει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Επίσης έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και από παλιά χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει χρησιμοποιείται για την παραγωγή κρεμών, με σκοπό τη μεγέθυνση του στήθους των γυναικών.
Επίσης, εκχυλίσματα λυκίσκου χρησιμοποιήθηκαν ως αντιοξειδωτικά, ως χημειοπροστατευτικά του καρκίνου, ως αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακοί παράγοντες, καθώς και ως κυτταροτοξικά. Η χρήση του ως ηρεμιστικό και βοηθητικό του ύπνου είναι πιο πρόσφατη και ανακαλύφθηκε με την παρατήρηση ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη συλλογή λυκίσκου κουράζονταν εύκολα, προφανώς λόγω μεταφοράς της ρητίνης από τα χέρια τους στο στόμα. Η ομοιοπαθητική συνιστά το βάμμα των νωπών κώνων σαν διουρητικό και αφροδισιακό.
Ο λυκίσκος χρησιμοποιείται στη Γερμανία για την παραγωγή πολλών αλκοολούχων ποτών, όπως είναι το «Hopfenliquor». Το αιθέριο έλαιο του λυκίσκου χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία σε διάφορες κολόνιες.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
Κάσσανδρος Γάτσιος, Γεωπόνος - Σύμβουλος Επιχειρήσεων - Εταιρεία Symagro. Τηλ. 6944846475 - 26510-07653 - info@symagro.com
Κώστας Νάνος

Κρανιά: Μια ξεχασμένη καλλιέργεια που υπόσχεται πολλά


Μπορεί να αξιοποιήσει εγκαταλελειμμένες ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσφέροντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο συμπλήρωμα στο οικογενειακό εισόδημα.
Ο λόγος για την όχι ιδιαιτέρως γνωστή κρανιά, η καλλιέργεια της οποίας δεν χρειάζεται εντατική φροντίδα και είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στους οριακής απόδοσης, μικρούς αγρούς που συνήθως συναντώνται στην ορεινή και ημιορεινή Ελλάδα σε υψόμετρο από 300 έως 900 μέτρα.
Η κρανιά απευθύνεται σε αγρότες των ορεινών περιοχών οι οποίοι θα μπορέσουν να έχουν ένα καλό εισόδημα από μία καλλιέργεια, της οποίας η απόδοση σε πλήρη ανάπτυξη των δένδρων ξεπερνάει τον 1 τόνο ανά στρέμμα.
Οπως αναφέρει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δένδρο που αυτοφύεται στις ορεινές περιοχές της χώρας μας και για τον λόγο αυτόν είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος. Είναι φυτό που αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν τους -25°C.
Το έδαφος στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί δεν απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν σε όλα τα είδη εδαφών. Συγκεκριμένα, η κρανιά μπορεί να αξιοποιήσει γόνιμα αλλά και λιγότερο γόνιμα εδάφη των οποίων το ρΗ κυμαίνεται μεταξύ 6,0-7,5. Δεν έχει ευαισθησία στα υγρά ή στα ξηρά εδάφη. Στα εδάφη που αναπτύσσεται το ύψος των βροχοπτώσεων είναι μεγαλύτερο των 600mm. Δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες ώστε να απαιτεί την εφαρμογή πολλών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Γι' αυτόν τον λόγο μπορεί να καλλιεργηθεί σαν βιολογική καλλιέργεια.
Η κρανιά ανθίζει νωρίς τον χειμώνα (Ιανουάριο - Φεβρουάριο) και η άνθηση διαρκεί περίπου 45-50 ημέρες. Το ξύλο της κρανιάς είναι πολύ σκληρό και έχει μεγάλη αντοχή στη θραύση. Από τα αρχαία χρόνια, λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία βελών και δοράτων.
Αυτοφύεται στη Νότιο Ευρώπη και στη Νοτιοδυτική Ασία. Στη χώρα μας συναντάται στη Βόρειο Ελλάδα. Η μορφή του φυτού που υπάρχει στην Ελλάδα είναι δένδρο που φθάνει σε ύψος τα 5-10m. Οι καρποί της είναι στυφοί στην αρχή και με την πλήρη ωρίμανση γίνονται εδώδιμοι. Εχουν πολλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και ανθοκυάνες) με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό φυτό. Επίσης η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α είναι υψηλή. Περιέχουν ακόμη τανίνες, πηκτίνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως είναι ο σίδηρος.
Τα κύρια χημικά συστατικά των κράνων είναι οι ανθοκυάνες που αποτελούν φυτικές υδατοδιαλυτές χρωστικές που ανήκουν στα φλαβονοειδή. Δίνουν στους καρπούς και στα άνθη έντονα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, μπλε, κλπ.). Οι καρποί που περιέχουν ανθοκυάνες θεωρούνται σαν προστατευτικά της καρδιάς από διάφορα νοσήματα, αλλά και σαν αντιδιαβητικά φάρμακα.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Βιολογίας Οπωροκηπευτικών του Α.Π.Θ. πάνω σε περίπου 100 δείγματα νωπών καρπών, τα κράνα είχαν την υψηλότερη τιμή αντιοξειδωτικής δραστηριότητας.
Πολύτιμο και το ξύλο
Επίσης, το ξύλο της κρανιάς χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κλπ.).
Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ.
Η κρανιά είναι πολύ όμορφο καλλωπιστικό φυτό που χρησιμοποιείται και στην κηποτεχνία.
Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις ημέρες μας τα κράνα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων λόγω των τανινών που περιέχουν. Επίσης, ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται σαν αντιπυρετικά. Σε χώρες της Ασίας, τα κράνα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του διαβήτη.
ΥΨΗΛΑ ΕΣΟΔΑ
Καθαρό εισόδημα έως και 1.300 ευρώ ανά στρέμμα
Με μία απόδοση 1.000 κιλών το στρέμμα, η καλλιέργεια της κρανιάς μπορεί να αποφέρει εισόδημα από 800 έως 1.300 ευρώ το στρέμμα και να αποτελέσει μία κερδοφόρα εναλλακτική καλλιέργεια, ειδικά για ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η καρποφορία αρχίζει από το 4ο-5ο έτος, ενώ στο 15ο έτος μπορεί να φτάσει τον 1,5 τόνο. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η καλλιέργεια δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να εκμεταλλευτεί τους εγκαταλελειμμένους αγρούς.
Ο πρώτος που ασχολήθηκε στην Ελλάδα με την παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση της κρανιάς και των προϊόντων της είναι ένας παραγωγός από την Κυψέλη Ημαθίας, ο Κωνσταντίνος Ντούλιας. Η εκμετάλλευση αυτή επικεντρώνεται στην έρευνα της ανάπτυξης της κρανιάς και τη χρησιμότητα των καρπών διαφορετικών ποικιλιών της στη μεταποίηση και διαθέτει ένα πιστοποιημένο φυτώριο με δενδρύλλια κρανιάς σπορόφυτα ή εμβολιασμένα.
Τη «σκυτάλη», βέβαια, άρχισαν να παίρνουν στη συνέχεια αρκετοί παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται από παραγωγούς και άλλων περιοχών της Ελλάδας που έχουν εκτάσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι οποίες ήταν ακαλλιέργητες επί σειρά πολλών ετών.
Σημαντική, πάντως, είναι η ύπαρξη στην αγορά μεταποιητικών εταιρειών που μέσω συμβολαιακής γεωργίας προσφέρουν στους παραγωγούς που θα εγκαταστήσουν φυτείες με κράνα την εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής τους.
Τα οικονομικά αποτελέσματα από τη μεταποίηση των κράνων είναι πολλαπλά, όπως σημαντική θα είναι και η προστιθέμενη αξία. Εάν, λοιπόν, η καλλιέργεια της κρανιάς οργανωθεί σωστά, είναι βέβαιο πως λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων της θα αξιοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες εκτάσεις εγκαταλελειμμένων ορεινών και ημιορεινών αγρών.
Μεταποίηση
Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση και τα προϊόντα της κρανιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 διαφορετικά προϊόντα. Μερικά απ' αυτά είναι το συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, το λικέρ κράνων και η μαρμελάδα. Τα κράνα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα έως σήμερα για φαρμακευτικούς σκοπούς. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καθώς και βιταμίνη C.
Η φύτευση των δενδρυλλίων της κρανιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται για τη φύτευση δεν πρέπει να προέρχονται από σπόρους (σπορόφυτα), επειδή για να εισέλθουν σε καρποφορία πρέπει να περάσουν 8-10 χρόνια, οι δε καρποί τους δεν θα είναι ίδιοι με τους καρπούς των μητρικών φυτών. Στη φύτευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία ποσότητα 1,5-2 τόνων κοπριάς και να χρησιμοποιηθεί μία λίπανση του τύπου 20-10-0 σε μία ποσότητα 25-30 κιλά το στρέμμα.
Χρησιμοποιούνται δενδρύλλια που έχουν παραχθεί από μοσχεύματα (φυτά κλώνοι). Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι χλωρά μοσχεύματα που συλλέγονται στα τέλη της άνοιξης ή από μοσχεύματα ημι-σκληρού ξύλου που συλλέγονται στα μέσα του καλοκαιριού ή από μοσχεύματα σκληρού ξύλου που συλλέγονται στα τέλη του φθινοπώρου ή του χειμώνα.
Η κρανιά μπορεί να πολλαπλασιασθεί επίσης με παραφυάδες ή με εναέριες καταβολάδες. Δέχεται ελάχιστο ή καθόλου κλάδεμα, άλλωστε επειδή καρποφορεί σε βλάστηση του προηγούμενου έτους δεν πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά. Η συγκομιδή των καρπών μπορεί να γίνει με τα χέρια ή με ένα μηχάνημα που προκαλεί δόνηση των κλαδιών του δένδρου.
Ο ΚΑΡΠΟΣ
Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ποτών, γλυκών, μαρμελάδων και λικέρ
Τα τελευταία χρόνια άρχισε η κρανιά να καλλιεργείται για την παραγωγή καρπών. Μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό παραγωγικές ποικιλίες με ικανοποιητικό μέγεθος καρπών αλλά και με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Ο καρπός της μπορεί να καταναλωθεί νωπός όταν ωριμάζει ή να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ποτών, γλυκών, μαρμελάδων, λικέρ κ.λπ. Η καρποφορία της κρανιάς αρχίζει από το 4ο - 5ο έτος, οι δε αποδόσεις της μπορούν να φθάσουν μέχρι 1-2 τόνους το στρέμμα, μετά το 15ο έτος όταν καλλιεργείται συστηματικά με μία πυκνότητα 4Χ4, δηλαδή περίπου 60 δένδρα το στρέμμα.
Ποικιλίες
Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες αξιόλογες ποικιλίες κρανιάς, των οποίων το χρώμα ποικίλλει από το κίτρινο μέχρι το βαθύ κόκκινο.
Μία σημαντική ποικιλία είναι η Jolico που χαρακτηρίζεται από μεγάλους, κόκκινους και αρκετά γλυκείς καρπούς. Ανθοφορεί ενωρίς. Δίνει μεγάλο αριθμό καρπών που έχουν μεγάλο μέγεθος 3cm και βάρος 5-6 g, δηλαδή έχουν τριπλάσιο όγκο από τους καρπούς της άγριας κρανιάς.
Είναι ποικιλία που αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -20ο C. Φυτεύεται σε αποστάσεις 3Χ3m.
Η ποικιλία Pioneer επίσης είναι ενδιαφέρουσα ποικιλία με γλυκείς, αρωματικούς και με πολλούς χυμούς, αχλαδόμορφους καρπούς των οποίων το μέγεθος φθάνει τα 3cm.
Η ποικιλία Variegata έχει ενδιαφέρον επειδή οι καρποί της δεν είναι στυφοί όπως των άλλων ποικιλιών.
Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν φυτώρια που προσφέρουν ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες.
Αξιόλογες ποικιλίες είναι η «Ντούλια 1». Εχει μεγάλους καρπούς, βάρους 5g και η «Ντούλια 2», με μικρότερους καρπούς, αλλά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι πολύ παραγωγικές ποικιλίες.
ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ
Η κρανιά είναι ένα αυτόχθονο, μακρόβιο φυλλοβόλο δένδρο, καλά προσαρμοσμένο στις κλιματεδαφικές συνθήκες της χώρα μας, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη.
Ομως προτιμά τα ελαφρά όξινα έως ουδέτερα και περιοχές με καλά κατανεμημένες βροχοπτώσεις. Δεν προσβάλλεται από έντομα και φυτονόσους και έτσι είναι ιδεώδες είδος για βιολογική καλλιέργεια. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες (-30°C). Ανθίζει τον χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), ενώ οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα.
Τα δενδρύλλια φυτεύονται στα τέλη Οκτωβρίου σε χαμηλά υψόμετρα ή στις αρχές Μαρτίου σε μεγαλύτερα υψόμετρα με πιο χαμηλές θερμοκρασίες (85?60 δενδρύλλια / στρέμ.). Επιθυμητό είναι να υπάρχει νερό και να αρδεύονται κάθε 10-15 ημέρες κατά τη θερινή, άνομβρη περίοδο. Ελαφρά λίπανση που πρέπει να βασίζεται σε εδαφολογική ανάλυση είναι επιθυμητή. Η κρανιά σπάνια κλαδεύεται. Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτυών και δόνηση των κλαδιών. Ο καρπός πλένεται και καταναλώνεται νωπός ή ψύχεται την ίδια ημέρα ή χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποτών, γλυκών και μαρμελάδας.
Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εταιρεία Symagro
6944846475 - 26510 07653
Ντούλιας Κωνσταντίνος Παραγωγός, Κυψέλη Ημαθίας 2331099407 - 6973232683
Κώστας Νάνος

Κεχρί: Μια αρχαία καλλιέργεια υπόσχεται ικανοποιητικά κέρδη


Είναι μία από τις αρχαιότερες καλλιέργειες που μπορεί ακόμα και στις μέρες μας να δώσει εισόδημα έως και 300 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο λόγος για το κεχρί, που μπορεί στην Ελλάδα οι περισσότεροι να το γνωρίζουν ως τροφή των πουλιών, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα συστατικά που για αιώνες έθρεψε πολλούς λαούς σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Το κεχρί καλλιεργείται από τα αρχαία χρόνια στην Ευρώπη, αν και η καταγωγή του είναι από τις πιο θερμές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής.
Στη διατροφή του ανθρώπου από τους σπόρους του παρασκευάζεται άλευρο για την παραγωγή ψωμιού. Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, όπως και σε άλλες χώρες, χρησιμοποιούνται τα στελέχη και τα φύλλα του ως ζωοτροφή, ενώ οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ωδικών πτηνών.
Οι κυριότερες χώρες που καλλιεργείται το κεχρί είναι η Ινδία, η Κίνα, οι χώρες της Δυτικής Αφρικής κ.ά. Το 95% της παγκοσμίου παραγωγής προέρχεται από την Αφρική και την Ασία. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 10.000-12.000 στρέμματα.
Οι τιμές πωλήσεως του κεχριού είναι μεγαλύτερες από του καλαμποκιού και του σόργου. Η ακαθάριστη πρόσοδος του κεχριού ποικίλλει αλλά μπορεί να είναι από 150-300 ευρώ το στρέμμα.
Το κεχρί -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα εδάφη επειδή δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμά εδάφη ελαφρά έως μέσης συστάσεως, που έχουν καλή στράγγιση. Οσον αφορά το κλίμα, ανέχεται τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία.
Η σπορά γίνεται σε καθαρό από ζιζάνια έδαφος, σε γραμμές που απέχουν 15 εκατοστά. Πριν από τη σπορά γίνεται καλή κατεργασία του εδάφους ώστε να είναι ψιλοχωματισμένο.
Η λίπανση που γίνεται είναι με 7-10 κιλά αζώτου το στρέμμα και με μία περιεκτικότητα 7-8 κιλά το στρέμμα με φωσφόρο και κάλιο. Συνήθως δίνεται μία ποσότητα κόπρου το φθινόπωρο πριν από την καλλιέργεια του κεχριού, ώστε να βελτιωθεί η γονιμότητα του εδάφους.
Σπέρνεται στις εύκρατες περιοχές, όπως είναι η χώρα μας, στα μέσα με τα τέλη της άνοιξης και έχει έναν βλαστικό κύκλο που διαρκεί 60-70 ημέρες. Η ποσότητα του σπόρου είναι 1,5-2,5 κιλά το στρέμμα, με μία πυκνότητα 200-400 σπόρων ανά τετραγωνικό μέτρο. Η βλάστηση των σπόρων είναι ταχεία. Η συγκομιδή των σπόρων του γίνεται πρώιμα, όταν έχουν ωριμάσει οι καρποί που βρίσκονται στο μέσον των βλαστών του και προς την κορυφή. Η μέση παραγωγή του είναι συνήθως στις βελτιωμένες ποικιλίες 250-400 κιλά το στρέμμα.
Η συγκομιδή γίνεται με την κοινή θεριζοαλωνιστική μηχανή. Στη συνέχεια γίνεται η αποξήρανση των φυτών και η αποφλοίωση των σπόρων. Οι αποξηραμένοι σπόροι περιέχουν 13% υγρασία.
Το κεχρί δεν έχει σημαντικούς εχθρούς. Τα πουλιά μπορεί να αποτελέσουν σε μερικές περιπτώσεις πρόβλημα. Επίσης έχει παρατηρηθεί προσβολή από την πυραλίδα του αραβοσίτου και τους σιδηροσκώληκες.
«Με την ονομασία κεχρί -όπως αναφέρει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- χαρακτηρίζονται πολλά μονοκοτυλήδονα φυτά που ανήκουν στα αγρωστώδη φυτά και τα οποία παράγουν μικρούς εδώδιμους σπόρους. Το κυριότερο από αυτά που καλλιεργείται για τους σπόρους του είναι το Panicum miliaceum. Είναι φυτό ποώδες, μονοετές, που ευρίσκεται αυτοφυές, ενώ επίσης καλλιεργείται για τους σπόρους του που χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου αλλά και ως ζωοτροφή κυρίως σε πτηνά και ειδικά στα ωδικά πτηνά.
Τα φύλλα του έχουν σχήμα λογχοειδές, η δε ταξιανθία του αποτελείται από πολλά μικρά στάχυα τα οποία φέρουν δύο μικρά άνθη, εκ των οποίων το ένα είναι αυτογόνιμο (πλήρες άνθος) και το άλλο αρσενικό. Μετά την επικονίαση σχηματίζονται οι σπόροι του, των οποίων τα περιβλήματα έχουν διάφορα χρώματα».
Πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά οι σπόροι
Οι σπόροι του κεχριού είναι πολύ θρεπτικοί και είναι κατάλληλοι για τη διατροφή του ανθρώπου. Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες είναι 7-12%, ενώ σε λιπαρές ουσίες 2-5,5%.
Σε διάφορα μέρη του κόσμου το αλεύρι του κεχριού χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, το οποίο όμως επειδή δεν «φουσκώνει» χρησιμοποιείται σε ανάμειξη με το σιτάλευρο.
Στην Αφρική χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή του «κουσκούς» αλλά τρώγεται και ως χυλός από τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
Αποτελεί εξαιρετική τροφή των ωδικών πτηνών, αλλά και άλλων πτηνών όπως είναι οι παπαγάλοι κ.λπ.
Το κεχρί είναι ένα σιτηρό που περιέχει αρκετές ποσότητες βιταμινών, πρωτεϊνών και ανόργανων αλάτων. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες αλλά και η ποιότητά τους συγκρίνεται με τις πρωτεΐνες του σίτου και του καλαμποκιού. Ενα είδος κεχριού που λέγεται Eleusine coracana περιέχει υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ μεθιονίνη. Το κεχρί είναι ένα σιτηρό που δεν περιέχει γλουτένη.
Στις ΗΠΑ το κεχρί χρησιμοποιείται ως σανοδοτικό φυτό στη διατροφή των ζώων.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοκαυσίμων. Η χρήση του ως βιοκαύσιμο έχει μεγάλο μέλλον.
Στο εμπόριο, οι ποικιλίες του διακρίνονται ανάλογα με το χρώμα των περιβλημάτων τους σε λευκό, κίτρινο, κόκκινο, καφέ, μαύρο ή δίχρωμο κεχρί. Το κόκκινο κεχρί είναι πιο πρώιμο αλλά έχει μικρότερη παραγωγικότητα σε σχέση με το λευκό ή το κίτρινο. Το άχυρο από το κεχρί χρησιμοποιείται στη διατροφή των γαλακτοφόρων αγελάδων.
Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος-Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Εταιρεία SYMAGRO, Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου. Τηλ. 6944846475 - 26510 07653
ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

Μικρό «καλάθι» κρατούν οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί κρέατος λόγω του όψιμου Πάσχα


Χαμηλά τοποθετούν τον πήχη των προσδοκιών τους οι έλληνες κτηνοτρόφοι, αν και νωρίς ακόμη, ενόψει των εορτών του Πάσχα, καθώς τέτοια περίοδο άλλες χρονιές, έβγαζαν τα «τεφτέρια» τους, για να υπολογίσουν ενδεχόμενα κέρδη από την πώληση του κρέατος.

Διαφορετική από κάθε άλλη είναι η φετινή χρονιά για το ελληνικό κρέας, σε συνάρτηση με την εορταστική περίοδο του Πάσχα, η οποία αργεί πολύ.


Το γεγονός ότι το Πάσχα γιορτάζεται αρχές Μάη, μόνον ευνοϊκό δεν είναι για τους έλληνες κτηνοτρόφους που ποντάρουν πολλά κάθε χρόνο στα ζώα (αρνιά) μικρού βάρους (10-12 κιλά), προγραμματίζοντας ανάλογα την παραγωγή τους.


Όπως μάλιστα εξηγεί στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος στο προσωρινό συμβούλιο της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρης Γίτσας: «το όψιμο Πάσχα έχει ως αποτέλεσμα εκείνη την περίοδο τα αρνιά που εκτρέφουμε να είναι αρκετά μεγάλα, για τις συνήθειες, διατροφικές και μη του έλληνα καταναλωτή».


Οι κτηνοτρόφοι πάντως δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους, προσδοκώντας σε αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από την εσωτερική όσο κυρίως από την εξωτερική αγορά, αλλά και ενδεχόμενες συμφωνίες για πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων αρνιών, που έχουν επιτευχθεί μέσω συνεταιρισμών, τα προηγούμενα χρόνια.


Σύμφωνα πάντως με τις έως τώρα πληροφορίες, από την αγορά έχει εκλείψει πλέον τα αγοραστικό ενδιαφέρον από Τούρκους εμπόρους, που άλλες χρονιές, «σάρωσαν» την ελληνική επικράτεια και με όπλο την ρευστότητα, αγόρασαν χιλιάδες αμνοερίφια, σε ανταγωνιστικές τιμές.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Τούρκων εμπόρων περιορίζεται στα βοοειδή.


Στην τελική ευθεία η Διεπαγγελματική Κρέατος


Εν τω μεταξύ νεά δεδομένα στην αγορά δημιουργεί η υπό σύσταση Διεπαγγελματική Οργάνωση για το Κρέας, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ίδρυσής της, μετά και από την πρόσφατη συνεδρίαση των επαγγελματικών Οργανώσεων οι οποίες θα την συγκροτήσουν.


Οι κλάδοι του τομέα κρέατος που εκπροσωπούν συλλογικά σχήματα όλων των εμπλεκόμενων με την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση, διακίνηση και εμπορία κρέατος συμφώνησαν να καταθέσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που αποδεικνύουν την αντιπροσωπευτικότητά τους, καθώς και τις εγκριτικές αποφάσεις των οργάνων τους (Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων) προκειμένου να υπογραφεί το Καταστατικό και να υποβληθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και δι΄αυτού στην Ευρωπαική Επιτροπή.
  

Προκειμένου να συντονιστούν οι απαιτούμενες διεργασίες για την υποβολή και έγκριση του ιδρυτικού Καταστατικού, συγκροτήθηκε Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο με Πρόεδρο  τον αντιπρόεδρο του ΣΕΚ κ. Λευτέρη Γίτσα, Αντιπρόεδρο τον Πρόεδρο της ΠΟΚΚ κ.Θωμά Χαρίση, Γεν. Γραμματέα τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΣΕΒΕΚ κ.Γιώργο Οικονόμου, Ταμία τον κ.Χάρη Πανταζή από την Ένωση Αντιπροσώπων και Μέλος τον κ.Δημήτρη Λύτρα από την Ένωση  Εμπόρων.


Αλέξανδρος Μπίκας


21 μετάλλια για τα κρασιά της Κρήτης σε διεθνή διαγωνισμό στην Γερμανία


Το χρυσό μετάλλιο στις προτιμήσεις των Γερμανών κέρδισαν τα κρασιά της Κρήτης που πέτυχαν σημαντικότατες διακρίσεις στον διαγωνισμό Greek Wine Awards 2013, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Bad Durkheim, της Γερμανίας, καθώς απέσπασαν 21 μετάλλια για την ποιότητα και την παρουσία τους.
Όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε οινοποιείο των Χανίων για τις βραβευμένες ετικέτες, τα κρασιά της Κρήτης απέδειξαν ότι κατέχουν υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις αφού συνδυάζουν την ποιότητα και τις ανταγωνιστικές τιμές.

Ο πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την κρητική παρουσία στον διαγωνισμό: «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κρητικός αμπελώνας έχει κάνει σημαντικά άλματα. Αυτό όμως πρέπει να το προωθήσουμε προς τα έξω για να το μάθει περισσότερος κόσμος. Έτσι, η πρωτοβουλία που είχε παρθεί για να δουλέψουμε συλλογικά σαν ομάδα οινοποιών σε επίπεδο Κρήτης, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ήταν το εργαλείο ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό τον σκοπό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μετάλλια που κατακτήθηκαν συνολικά, από τα οινοποιεία της Κρήτης, έχουν ως εξής: Ερυθρά κρασιά: Ένα μεγάλο χρυσό, τρία χρυσά, έξι ασημένια. Λευκά κρασιά: Ένα χρυσό, έξι ασημένια και δύο χάλκινα. Ροζέ κρασιά: Ένα χρυσό.

Προστιθέμενη αξία στα παραδοσιακά Ελληνικά ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα


Η εταιρεία ΜΕΛΚΟ ΑΕΒΕ, που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, αναζητούσε ευκαιρίες για να αναπτύξει την ήδη επιτυχημένη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας φρέσκων και ξηρών ζυμαρικών, πολλά από το οποία είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά.

Αυτοί ήταν και κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους αυτό το έργο άξιζε να χρηματοδοτηθεί. Όπως εξηγεί και η κ. Αμαλία Ταβλαδωράκη, από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ “Η εταιρεία ΜΕΛΚΟ βρίσκεται σε ένα σχετικά απομακρυσμένο χωριό με δύσκολη πρόσβαση στα μεγάλα κέντρα εμπορίου. Παράγει καινοτόμα υψηλής ποιότητας προϊόντα σε ελκυστική συσκευασία. Επίσης, απασχολεί άτομα από την τοπική κοινότητα, και ειδικότερα γυναίκες, που είναι και ένας από τους βασικούς στόχους του Τοπικού Προγράμματος”.

Η εταιρεία, που έχει λάβει από την ίδρυση της αρκετά πιστοποιητικά ποιότητας ISO, ήθελε να επεκτείνει την παραγωγής της και να προωθήσει μια νέα σειρά από παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδι και άλλα παραδοσιακά γλυκά, τα οποία θα είναι παρασκευασμένα από πρώτες ύλες που κατά κύριο λόγο θα προέρχονται από την τοπική παραγωγή.

Με μια επένδυση περίπου 300.000€ δημιουργήθηκε νέα γραμμή παραγωγής για τα αρτοσκευάσματα, εγκαταστάθηκαν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έγινε επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, που τώρα πλέον είναι προσβάσιμη και σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στηρίζοντας την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη επένδυση με 117.000€ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με 29.000€. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πλέον παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα διατροφής παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές, ενώ παράλληλα προωθούνται τα βιολογικά προϊόντα. Δημιουργήθηκαν δύο νέες θέσεις απασχόλησης και οι ντόπιοι παραγωγοί προμηθεύουν το 50% των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται. Επίσης η εταιρεία έχει συνάψει συμφωνίες με πελάτες από το εξωτερικό και εξάγει πλέον τα προϊόντα της.

Αυξημένες τιμές στο ελαίολαδο έδωσε η ΕΑΣ Λέσβου


Αυξημένες τιμές στο ελαίολαδο έδωσε η ΕΑΣ Λέσβου

Αγροτικά Προϊόντα
 Νέο τιμοκατάλογο με αυξημένες τιμές σε όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου. Η νέα τιμή οξύτητας έως 3 δέκατα είναι 2,50 € από 2,30 € που ίσχυε πριν, για τον άσσο 2,25€ από 2 € και για το βιομηχανικό 5αρι η νέα τιμή είναι 1,95 € από 1,65€. Οι συγκεκριμένες τιμές ισχύουν για άμεση καταβολή των χρημάτων, ενώ για καταβολή μετά από ένα εξάμηνο είναι προσαυξημένες κατά 10 λεπτά.
 

ert.gr-Ηλιας Μαραβας

Η νέα ΚΑΠ θα πλήξει τους ελαιοπαραγωγούς και τους βαμβακοπαραγωγούς


Η νέα ΚΑΠ θα πλήξει τους ελαιοπαραγωγούς και τους βαμβακοπαραγωγούς

Αγροτικές Ειδήσεις
Πλήρης αναμένεται να είναι η αλλαγή στο καθεστώς των επιδοτήσεων που φέρνει η νέα ΚΑΠ, σύμφωνα με τις προτάσεις κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και τις οριστικές αποφάσεις του Μαρτίου, που θα οδηγήσουν σε δραστική αλλαγή της κατανομής των επιδοτήσεων τόσο σε επίπεδο αγροτικών προϊόντων όσο και σε επίπεδο περιφερειών. Οι νέες ρυθμίσεις σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Το αγροτικό εισόδημα στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στις οικονομικές ενισχύσεις μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε. Σήμερα υπάρχει πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για τις άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς αλλά δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις.

Η Ελλάδα αναμένεται να περιοριστεί σε κονδύλια 16-16,5 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων έναντι των 18,6 δισ. ευρώ που είχε λάβει την περίοδο 2007-2013. Η επιτροπή προτείνει για τη χώρα μας να λάβει το 2014 το ποσό των 2,253 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί στα 2,173 δισ. ευρώ ως το 2017 και έπειτα θα παραμείνει σταθερό.

Αντίθετα προβλέπεται η ενίσχυση των επιδοτήσεων προς νέους καλλιεργητές και σε κατόχους χορτολιβαδικών εκτάσεων, με σταθερή παράμετρο τα επιδοτούμενα μέτρα προστασίας περιβάλλοντος.

Τα σενάρια

Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οδηγούν μετά βεβαιότητας στη μείωση των επιδοτήσεων στους παραγωγούς ελαιολάδου, βαμβακιού, σταφίδας και καπνού. Τα σχέδια αυτά αναμένεται να σημάνουν ξεσηκωμό των ελαιοπαραγωγών που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μαζί με τους βαμβακοπαραγωγούς.

Η θεμελιώδης διαφοροποίηση της νέας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020 είναι η μεταβίβαση από το λεγόμενο "ιστορικό" μοντέλο ενισχύσεων στο νέο "περιφερειακό". Ενώ δηλαδή οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν άλλαξε το σύστημα (δηλαδή την τριετία 2000-2002), τώρα πλέον θα πληρώνονται με κριτήρια την έδρα και το είδος της εγκατάστασής τους. Πρόκειται επί της ουσίας για επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, αυτήν τη φορά ανεξάρτητα από το είδος της καλλιέργειας.

Σε γεωργικό επίπεδο, οι αλλαγές αναμένονται να πλήξουν περιοχές όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, μεταφέροντας αντίστοιχα σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων σε περιοχές όπως η δυτική Μακεδονία.

Οι μεγαλύτερες απώλειες ενισχύσεων θα είναι από συγκεκριμένες περιοχές για όσους παραγωγούς δεν είχαν τις εκτάσεις που δήλωναν, δηλαδή σε αυτούς με τα γνωστά πανωγραψίματα.

Δύο κατηγορίες

Σύμφωνα με τα σενάρια, ορίζονται δύο κατηγορίες ενισχύσεων, μία για τις γεωργικές εκτάσεις και μία για τους βοσκοτόπους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 2015 το στρεμματικό δικαίωμα για τους γεωργούς διαμορφώνεται στα 38,5 ευρώ και το εκτατικό για τους κτηνοτρόφους στα 23,7 ευρώ. Η διαφορά αυτή δικαιολογείται λόγω του αυξημένου κόστους κτήσης και διατήρησης της καλλιεργήσιμης γης σε σχέση με το βοσκότοπο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο διαχωρισμός των περιφερειών μπορεί να γίνει σε δύο περιφέρειες: την περιφέρεια των γεωργικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και την περιφέρεια των βοσκοτόπων. Ο διαχωρισμός των περιφερειών σε δύο κατηγορίες αποτελεί τη βέλτιστη λύση διότι:

- Οι αξίες της γης μεταξύ γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων διαφέρουν σημαντικά.
- Οι βοσκότοποι είναι κατά περίπου 95% δημόσιες ενοικιαζόμενες εκτάσεις, αντίθετα με τις γεωργικές που είναι ιδιωτικές.
- Η ένταση της εργασίας επί του εδάφους είναι διαφορετική.
- Τα μέτρα του πρασινίσματος της ΚΑΠ έχουν κόστος μόνο για τις γεωργικές εκτάσεις και όχι για τους βοσκότοπους.



Του Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη,neakriti.gr

Αυξημένες οι ελληνικές εξαγωγές στην Πολωνία το 2012


Agronews|  28/02/2013 - 03:05 μμ
Οι ελληνικές εξαγωγές προς Πολωνία έφθασαν στα 246,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ελαφρά αύξηση κατά 2%, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας μας στη Βαρσοβία.
Σύμφωνα με πρόσφατα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο όγκος του ελληνο-πολωνικού εμπορικού ισοζυγίου κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 (χωρίς πετρελαιοειδή), ανήλθε στα 556,4 εκ.Ευρώ έναντι 570,9 εκ.Ευρώ της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011, σημειώνοντας μείωση κατά 2,5%.
Οι ελληνικές εξαγωγές προς Πολωνία για την εν θέματι περίοδο, έφθασαν στα 246,2 εκ. Ευρώ έναντι 241,3 εκ. Ευρώ του ενδεκαμήνου του 2011, σημειώνοντας ελαφρά αύξηση κατά 2%, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα, ποσοστό 1,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών και κατατάσσοντας τη Πολωνία στη 11η θέση των κυριότερων ευρωπαϊκών εξαγωγικών μας αγορών και στην 19η θέση παγκόσμια.
Παράλληλα, οι εξαγωγές μας στην Πολωνία στο σύνολο του 2012, φαίνεται ότι θα υπερβούν τα 262 εκ. Ευρώ του 2011, ύψος αξίας που ήταν η μεγαλύτερη αξία εξαγωγών μας έως σήμερα οι εξαγωγές μας στην Πολωνία, από το 2010 βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες, καθώς το 2010 είχαν φθάσει στα 247,7 εκ. Ευρώ, το 2011 είχαν φθάσει στα 262 εκ.Ευρώ και το 2012 υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 263-265 εκ.Ευρώ.
Αντίστοιχα οι πολωνικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, έφθασαν στα 310,2 εκ. Ευρώ έναντι 329,6 εκ. Ευρώ του ενδεκαμήνου του 2011, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 6%, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα ποσοστό 1,1% στο σύνολο των ελληνικών εισαγωγών και κατατάσσοντας τη Πολωνία στη 14η θέση των κυριότερων ευρωπαϊκών χωρών εισαγωγής και στην 18η παγκόσμια.
Όσον αφορά στις πολωνικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, σημειώνουμε περαιτέρω ότι για το σύνολο του 2012, φαίνεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 338-341 εκ. Ευρώ, έναντι 332 εκ. Ευρώ του 2011, 361 εκ. Ευρώ του 2010 και 498 εκ. Ευρώ του 2009.
Ανωτέρω εξελίξεις σε εξαγωγές και εισαγωγές κατά το ενδεκάμηνο του 2012, οδήγησαν το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου με τη Πολωνία να μειωθεί στα 64 εκ. Ευρώ (έναντι 88 εκ. Ευρώ του 2011), με την ποσοστιαία μείωση να φθάνει στο 28% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βαρσοβίας

Έρχεται το Μάρτιο η 3η έκθεση WebWorldExpo


Agronews|  28/02/2013 - 04:53 μμ
Η WebWorldExpo θα πραγματοποιηθεί από 9-10 Μαρτίου 2013 στο Ζάππειο Μέγαρο.
Η WebWorldExpo είναι η έκθεση και συνέδριο που στα πρότυπα αντίστοιχων διοργανώσεων του εξωτερικού σκοπεύει στην επικοινωνία μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες για το διαδίκτυο & εφαρμογές και των επιχειρήσεων που βλέπουν πια την παρουσία τους στο διαδίκτυο ως απαραίτητη για την εξωστρέφεια και ανάπτυξη τους.

Εκθέτες είναι εταιρείες που:

• Κατασκευάζουν ιστοσελίδες & ηλεκτρονικά καταστήματα
• Οργανώνουν & διαχειρίζονται διαφήμιση στο internet & και τα Social Media
• Αναπτύσσουν εφαρμογές για έξυπνα κινητά & Social Media
• Καταχωρούν domain names & παρέχουν υπηρεσίες Hosting

Επισκέπτες είναι επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας όλων των μεγεθών που θέλουν να βελτιώσουν την παρουσία τους στο Internet. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε κλάδους με δεδομένη ανάπτυξη από την παρουσία τους στο internet όπως: Τουριστικές επιχειρήσεις, Εξαγωγικές επιχειρήσεις, e-shops, κ.α.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το http://www.webworldexpo.gr

Πατάει πόδι σε νέες αγορές η Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης


Τσατσάκης Γιάννης|  28/02/2013 - 10:38 πμ
H Aμερική και οι Ευρώπη αποτελούν τους εξαγωγικούς προορισμούς που, κατά προτεραιότητα, βάζει στο στόχαστρο για το άμεσο μέλλον, η εταιρεία Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης (ΠΚΚ) ΑΕ, η οποία ήδη στα τελευταία τρία χρόνια έχει καταγράψει αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων κατά 147%, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει το 45% των συνολικών της πωλήσεων από το εξωτερικό.
To υφιστάμενο διεθνές δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας, που αριθμεί 25 αγορές, εκ των οποίων οι εννέα τελευταίες «άνοιξαν» στη διάρκεια του 2012.To υφιστάμενο διεθνές δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας, που αριθμεί 25 αγορές, εκ των οποίων οι εννέα τελευταίες «άνοιξαν» στη διάρκεια του 2012.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται για τρέχον έτος η είσοδος σε πέντε νέες αγορές και συγκεκριμένα στις Ουγγαρία, Σλοβακία, Δανία, Σουηδία και Ταϊβάν, οι οποίες θα προστεθούν στο υφιστάμενο διεθνές δίκτυο πωλήσεων της εταιρείας, που αριθμεί 25 αγορές, εκ των οποίων οι εννέα τελευταίες «άνοιξαν» στη διάρκεια του 2012.
«Συνεχίζουμε την πολιτική διεύρυνσης του δικτύου πωλήσεων διεθνώς, όπως και την προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης του εθνικού δικτύου», τονίζει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Άγγελος Μάρκου, με αφορμή τη διάκριση στα Sales Excellence Awards 2013, που απέσπασε η Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕ, κατακτώντας την πρώτη θέση στην κατηγορία «Επιτυχημένη Έναρξη Εξαγωγών».
Προϊόν της σύμπραξης μεταξύ του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και της εταιρείας Κορρές ΑΕ, η Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης ΑΕ κατάφερε στο διάστημα 2010 – 2012 να ακολουθήσει διαρκή ανοδική πορεία στο επίπεδο της εξαγωγικής της δραστηριότητας, η οποία σωρευτικά φθάνει ως ποσοστό το 147%.
Το 2012 η εταιρεία εγκαινίασε την παρουσία των βιολογικών αφεψημάτων με κρόκο Κοζάνης στο κανάλι του φαρμακείου, επιτυγχάνοντας, κατά το λανσάρισμά τους, την τοποθέτηση σε 300 σημεία. Το συγκεκριμένο κανάλι πώλησης κρίθηκε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να αναδειχθούν οι ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες του προϊόντος,  λειτουργώντας σε συνέργεια με τα περίπου 600 σημεία πώλησης σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και delicatessen.
Η Γαλλία είναι μία από τις αγορές προτεραιότητας για την ΠΚΚ, καθώς παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης -ο κρόκος είναι ήδη ένα δημοφιλές μπαχαρικό, ενώ το κοινό είναι εξοικειωμένο με την κατανάλωση ροφημάτων. Στόχος είναι ο αριθμός των φαρμακείων που “φιλοξενούν” τα ελληνικά προϊόντα, να αγγίξει τα 2.000 έως το τέλος του 2014, ενώ η εταιρεία θα κάνει την είσοδό της και στο κανάλι HO.RE.CA (Hotel / Restaurants / Café) μέσω της συνεργασίας με έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς της αγοράς με δίκτυο της τάξεως των 23.500 σημείων.
Συνολικά την περασμένη χρονιά η ΠΚΚ ξεκίνησε τη διάθεση των προϊόντων της σε 9 νέες αγορές και πιο συγκεκριμένα στις Σλοβενία, Ουκρανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ιαπωνία, Καναδά, ενώ εντός του 2013 η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Δανία, η Σουηδία και η Ταϊβάν θα προστεθούν στο δίκτυο εξαγωγών.
Αυτή τη στιγμή η σειρά αφεψημάτων με κρόκο Κοζάνης διατίθεται σε περίπου 2.500 σημεία στην Ελλάδα (supermarkets, επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων και café) και σε συνολικά 25 αγορές του εξωτερικού (Κύπρος, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρωσία, Σλοβενία, Ουκρανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία και Καναδά). Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας της ΠΚΚ με την εταιρεία παραγωγής και διανομής τροφίμων Γαία Τρόφιμα (GAEA), η συλλογή των πρωτοποριακών αφεψημάτων έχει παρουσία και στην Αμερική.

Του Λεωνίδα Λιάμη