www.biopoiotita.gr

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα στην Νάουσα για τις νέες τεχνικές οινοποίησης


Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αφορά στην εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας για τη δημιουργία Ελληνογερμανικού δικτύου δήμων περιφερειών και πολιτών, διοργανώνεται Ημερίδα στην πόλη της Νάουσας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου (9.15πμ Ξενοδοχείο Βέρμιον, Άγιο Νικόλαος) με θέμα : «Νέες μέθοδοι αμπελοκαλλιέργειας και πωλήσεων κρασιού – Συνεργασίες μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οινοποιών».
Στην ημερίδα θα μεταφερθεί τεχνογνωσία, με βάση τη γερμανική εμπειρία, σε εξειδικευμένα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελληνική πλευρά, καθώς επίσης εμβάθυνση και παρουσίαση θεμάτων που μπορούν να απασχολήσουν στο μέλλον το δίκτυο.
Ειδικότερα οι θεματικές ενότητες της εκδήλωσης έχουν ως εξής :
1η Ενότητα : Οινοτουρισμός, η σημασία του περιπατητικού Τουρισμού
2η Ενότητα : Branding – Marketing, ιδιαιτερότητες της Γερμανικής Αγοράς
3η Ενότητα : Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση στη Γερμανία
4η Ενότητα : Σύγχρονοι Μέθοδοι προώθησης Οίνου – Ερωτήσεις και Απαντήσεις
Η Ημερίδα απευθύνεται σε: αιρετούς και στελέχη της αυτοδιοίκησης, επαγγελματίες που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα, εκπροσώπους Φορέων (ΕΒΕ, παραγωγούς, μεταποιητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λπ), εκπροσώπους επιχειρήσεων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέσων μαζικής ενημέρωσης, και σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από:
- την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) και το Δήμο Νάουσας,
- το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη
- την αντιπροσωπεία του Hanns-Seidel-Stiftung στην Αθήνα / Ελλάδα και

Ημερίδα με θέμα : “Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ”.

Στις 29 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιείται στην Καλαμάτα Ημερίδα με θέμα : “Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ”. Η Ημερίδα είναι μια διοργάνωση της ΑΝΕΛΙΞΗΣ σύμβουλοι επιχειρήσεων και θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Electra Hotel & Spa στην Καλαμάτα και ώρα 18.00. Ομιλητές θα είναι κορυφαία στελέχη του αγροτοοικονομικού τομέα και φορέων πιστοποιήσεων, οι οποίοι θα κάνουν λόγο για τις νέες τάσεις και προοπτικές τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην αγορά των βιολογικών προϊόντων μέσα στις δύσκολες συν
θήκες της οικονομικής κρίσης.

Στην ημερίδα συμμετέχουν, βάσει τη σειρά ομιλίας τους, οι: Ζαχαρόπουλος Σπύρος (Περιφερειακός Διευθυντής Πελοποννήσου της ΔΗΩ), Τζαχρίστας Αλέξανδρος (Τεχνολόγος Τροφίμων – Οινολόγος), Δρ. Ιωάννης Άϊζενμπαχ (Γεωπόνος – Γεωργοοικονομολόγος, Συντονιστής του Δικτύου Εξαγωγέων Βιολογικών Προϊόντων Ο.Μ.Ε.Ν. και του Πανελλήνιου Βιοκυκλικού Δικτύου Βιοκαλλιεργητών BIOCYCLING NETWORK), Παπανικολάου Αριστείδης (Γεωπόνος, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας), Νίκος Κουτσοδήμος (Μέλος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοπαραγωγών Δ. Ελλάδας), Ντζάνης Ηλίας (Γεωπόνος, Τεχν. Σύμβουλος ΑΣΚΑΦΕΦΑ / ΑΝΘΗΡ) και Αργυράκης Βασίλης (Διευθύνων Σύμβουλος TROFINO).

Η Ημερίδα έχει ως σκοπό να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κλάδου εμπορίας των βιολογικών προϊόντων. Αναλύονται κανόνες και τρόποι εμπορίας βιολογικών προϊόντων καθώς και οι προϋποθέσεις για τις εξαγωγές αυτών. Τέλος, επεξηγείται ο σημαντικός ρόλος των πιστοποιήσεων και προτύπων για την αποτελεσματική προώθηση των βιολογικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στην εξωτερική αγορά.

Μετά τις ομιλίες θα διενεργηθεί ελεύθερη συζήτηση με τους ομιλητές..





Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Απάκι κοτόπουλο Κρήτης


Απάκι κοτόπουλο Κρήτης
Απάκι κοτόπουλο Κρήτης

Επιχείρηση:
ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ 

Περιοχή Παραγωγής:
Ηράκλειο Κρήτης 

Πληροφορίες:
Η τεχνογνωσία των ανθρώπων της ΖΟΥΡΙΔΑΚΗΣ, οι παραδοσιακές συνταγές, και η αξεπέραστη ποιότητα, αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας των προϊόντων της. Τηρώντας πιστά τις συνταγές των προγόνων μας σχετικά με την σωστή διαδικασία παραλαβής και εν συνεχεία επεξεργασίας των πρώτων υλών πετυχαίνουμε την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας.
Στόχος της εταιρείας μας είναι η άριστη και υγιεινή ποιότητα των προϊόντων μας χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.
Απάκι κοτόπουλο Κρήτης, το παραδοσιακό κρητικό μεζεδάκι από καπνιστό κρέας κοτόπουλου

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κρυολόγημα τέλος με σκόρδο!


Επί αιώνες το σκόρδο εκθειάζεται όχι μόνο για τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, αλλά και για τις ιατρικές ιδιότητές του, στις οποίες περιλαμβάνεται η ικανότητά του να μας προστατεύει από το κρυολόγημα. Η ιδιότητα αυτή ως φαίνεται είναι αληθινή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες κλινικές μελέτες, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Σε μία από αυτές που δημοσιεύθηκε το 2001, Βρετανοί επιστήμονες παρακολούθησαν 146 υγιείς εθελοντές επί περισσότερες από 12 εβδομάδες, από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Στην ομάδα όσων έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου καταγράφηκαν συνολικά 24 κρυολογήματα, ενώ στην ομάδα που έπαιρνε μια ανενεργό ουσία καταγράφηκαν 65.

Επιπλέον, στην ομάδα του σκόρδου οι συνολικές ημέρες ασθενείας ήταν 111 έναντι 366 στην άλλη ομάδα, καθώς οι εθελοντές που έπαιρναν σκόρδο γίνονταν πιο γρήγορα καλά _ σε 4,6 ημέρες κατά μέσον όρο έναντι 5,6 ημερών.Εάν εξαιρέσει κανείς την μυρωδιά, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν πως το σκόρδο έχει λίγες παρενέργειες _ μεταξύ αυτών ναυτία και εξάνθημα.

Μία πιθανή εξήγηση για την προστατευτική δράση του εναντίον του κρυολογήματος είναι ότι το κύριο βιολογικώς ενεργό συστατικό του, η αλλισίνη, δεσμεύει ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο στις βακτηριακές και στις ιογενείς λοιμώξεις. Ή ίσως οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονο σκόρδο απλούστατα απωθούν τους άλλους λόγω μυρωδιάς, οπότε εκτίθενται σε λιγότερα μικρόβια...

Σε μία ανάλυση παλαιότερων μελετών που δημοσιεύθηκε εφέτος στην επιστημονική βάση δεδομένων «The Cochrane Database of Systematic Reviews», οι επιστήμονες που εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία ανέφεραν πως τα στοιχεία για τις προληπτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι αρκετά ισχυρά, αλλά χρειάζονται κι άλλες μελέτες, διότι παραμένει ασαφές εάν είναι προτιμότερο να παίρνει κανείς σκόρδο στα πρώτα στάδια του κρυολογήματος ή αργότερα.

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορεί τα στοιχεία να είναι περιορισμένα, αλλά υποδηλώνουν πως το σκόρδο μπορεί όντως να μας προστατεύει από τα κρυολογήματα και να μας κάνει να αναρρώνουμε ταχύτερα.
Real.gr

To Σύμπαν αναπτύσσεται όπως ο εγκέφαλος


Ερευνητές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσομοιώσεις που δείχνουν ότι το Σύμπαν είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσεται με τρόπο ανάλογο με εκείνον του εγκεφάλου. Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη του Σύμπαντος έχει επίσης κοινά χαρακτηριστικά με την ανάπτυξη του Internet αλλά και των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook.

Παγκόσμιος νόμος

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι ορισμένοι βασικοί φυσικοί νόμοι ελέγχουν την ανάπτυξη μικρότερων αλλά και μεγαλύτερων συστημάτων τα οποία ξεκινούν από την ηλεκτρική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, επεκτείνονται στη λειτουργία και ανάπτυξη του Internet και των κοινωνικών δικτύων και φτάνουν μέχρι την επέκταση των γαλαξιών.

«Οι δυναμικές των μηχανισμών φυσικής ανάπτυξης είναι ίδιες για διαφορετικά δίκτυα είτε είναι ψηφιακά όπως το Internet και τα κοινωνικά δίκτυα είτε είναι δίκτυα που αφορούν τον εγκέφαλο» αναφέρει ο φυσικός Ντμίτρι Κριούκοφ, επικεφαλής της έρευνας. «Όπως φαίνεται, υπάρχει ένας και μόνο θεμελιώδης νόμος της φύσης που κυβερνά όλα αυτά τα δίκτυα» σχολιάζει ο Κέβιν Μπάσλερ, φυσικός του Πανεπιστημίου του Χιούστον που δεν μετείχε στην έρευνα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές σχεδίασαν μια προσομοίωση στην οποία το νεαρό Σύμπαν διασπάστηκε στις μικρότερες δυνατές μονάδες, τα κβάντα. Στη Φυσική, ο όρος κβάντο ή κβάντουμ αναφέρεται σε μια αδιάστατη μονάδα ποσότητας, ένα "ποσό από κάτι". Για παράδειγμα ένα κβάντο φωτός είναι μία μονάδα φωτός, ένα φωτόνιο. Στην προσομοίωση τα κβάντα συνδέονταν σε ένα γιγάντιο κοσμικό δίκτυο και καθώς η προσομοίωση εξελισσόταν αυξανόταν συνεχώς ο συμπαντικός χωροχρόνος με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι διασυνδέσεις ανάμεσα στην ύλη και τους γαλαξίες και να αποκαλύπτεται ιστορικά η ανάπτυξη του Σύμπαντος.

Οταν οι ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη του Σύμπαντος με εκείνη των κυκλωμάτων του εγκεφάλου αλλά και εκείνη των κοινωνικών δικτύων διαπίστωσαν ότι όλα επεκτείνονται με παρόμοιους τρόπους. «Είναι πιθανό ότι κάποιοι ακόμη άγνωστοι σε εμάς νόμοι της φύσης καθορίζουν τον τρόπο που τα δίκτυα αναπτύσσονται και μεταβάλλονται, από τα μικρότερα κύτταρα του εγκεφάλου μέχρι και τους μεγάλους γαλαξίες» αναφέρει ο Ντμίτρι Κριούκοφ. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Scientific Reports».
Aspasia

Απεργία των εφοριακών Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Νοεμβρίου


Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στις εφορίες ανά την ελληνική επικράτεια διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία προβλέπουν μισθολογικές μειώσεις και συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ..

Οι εφορίες θα παραμείνουν κλειστές αύριο, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου και μεθαύριο, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.
Zougla.gr

ΟΑΕΔ: 14 Προγράμματα για 67.000 θέσεις απασχόλησης


Σε δώδεκα προγράμματα απασχόλησης και δύο προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους για την κάλυψη περισσότερων των 67.000 θέσεων.

Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα σχεδόν 1.178.241 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως εκπαιδευόμενοι έχουν ενταχθεί σε εβδομήντα ένα (71) επιμέρους προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, προώθησης της απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ συνολικού προϋπολογισμού 3,9 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται, μάλιστα ότι με τις δράσεις αυτές έχει επιτευχθεί ανάσχεση - συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας τουλάχιστον κατά 5% έως 7%. Η συνολική απορροφητικότητα των δράσεων αυτών έχει προσεγγίσει μέχρι σήμερα το 85,8% του συνόλου των διαθέσιμων θέσεων.
Real.gr

Και όμως το κατακάθι του καφέ μπορεί να είναι χρήσιμο


Και όμως το κατακάθι του καφέ μπορεί να είναι χρήσιμο
Τα υπολείμματα του καφέ είναι ιδανικά για το δέρμα, καθώς οι κόκκοι του ενδείκνυνται για μασάζ στο πρόσωπο.
Επίσης, αν το χρησιμοποιήσετε στα μαλλιά σας, αφού τα λούσετε με σαμπουάν και πριν χρησιμοποιήσετε την κρέμα μαλλιών, θα δείτε το χρώμα σας να παίρνει μια φυσική λάμψη.
Παράλληλα, θεωρείται ιδανικό καθαριστικό για επίμονους και λιπαρούς λεκέδες, που έχουν απομείνει στα κουζινικά σας σκεύη. Αναμείξτε λίγο ζεστό νερό με το κατακάθι και τρίψτε με μία βούρτσα ή σφουγγάρι το επίμαχο σημείο.
Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε ως αρωματικό χώρου. Αν η ντουλάπα σας μυρίζει άσχημα, απλά γεμίστε μία...παλιά κάλτσα με το κατακάθι του καφέ και αφήστε την εκεί για αρκετό καιρό.
Τέλος, είναι εξαιρετικό ως λίπασμα για τα φυτά σας, ειδικά τις τριανταφυλλιές. Πασπαλίστε λίγο στο χώμα και θα έχετε δημιουργήσει ένα φυτικό λίπασμα. Αν πάλι θέλετε να διατηρήσετε το δόλωμα για τα σκουλήκια, απλά προσθέστε κατακάθια του καφέ στο έδαφος.


Read more: http://www.newsbomb.gr/blogs/story/256647/kai-omos-to-katakathi-toy-kafe-mporei-na-einai-hrisimo#ixzz2DT7SULvF

....από ένα τίποτα γίνεται ο παράδεισος

Η ιεροτελεστία για την παραγωγή του τσίπουρου


Τα καζάνια παίρνουν φωτιά, το τσίπουρο σιγοβράζει και οι... μερακλήδες στήνουν γλέντια με άφθονους μεζέδες και γεμίζουν τα ποτήρια τους με το παραδοσιακό ποτό της Θεσσαλίας«Ανακάλυψη» Αγιορειτών μοναχών, το τσίπουρο έγινε γρήγορα δημοφιλές σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Κρήτη και την Ηπειρο.
Η απόσταξή του ξεκινάει κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται συνήθως τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Το θεσσαλικό τσίπουρο παρασκευάζεται από τα υπολείμματα (ράκη) των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρασιού. Για την παρασκευή τσίπουρου θεωρούνται κατάλληλα τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα σταφύλια.
Η μάζα που απομένει μετά το πάτημα των σταφυλιών αποτελείται από φλοιούς, κουκούτσια και μικρές ποσότητες μούστου. Τα στέμφυλα, στράφυλα, τσάμπουρα ή τσίπουρα, όπως αποκαλούνται αλλιώς τα υπολείμματα σταφυλιών, συλλέγονται και τοποθετούνται σε βαρέλι για περίπου έναν μήνα, ώστε να γίνει η απαραίτητη ζύμωση και να βγει όλο το κρασί. Στη συνέχεια μπαίνουν στο καζάνι -χωρητικότητας ως 140 κιλών- για την πρώτη απόσταξη, που δίνει τη «σούμα», ένα καθαρό υγρό που μοιάζει με νερό και αντιστοιχεί περίπου στο 15%-20% του αρχικού όγκου των στεμφύλων.
Τις περισσότερες φορές ακολουθεί δεύτερη απόσταξη, για να αποκτήσει το τσίπουρο πιο λεπτό άρωμα και καθαρή γεύση. Στη δεύτερη απόσταξη προστίθενται αρωματικές πρώτες ύλες, όπως γλυκάνισο, μάραθο, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κρόκος Κοζάνης (σαφράν), μαστίχα Χίου, χαρούπια, σύκα ή φύλλα καρυδιάς. Ειδικά το γλυκάνισο θεωρείται από τους περισσότερους παρασκευαστές ένα πολύ καλό καταπραϋντικό για το στομάχι, επειδή βοηθάει στην πέψη. Δεν είναι λίγοι όμως οι παραγωγοί που προτιμούν να πίνουν το τσίπουρο σκέτο ή προσθέτουν πολύ μικρή ποσότητα γλυκάνισου.
Μετά τη δεύτερη απόσταξη αφαιρείται το πρώτο λίτρο τσίπουρου, επειδή έχει υψηλό αλκοολικό βαθμό, και συλλέγεται η «καρδιά» του μείγματος, δηλαδή περίπου το 50% της σούμας. Ακολουθεί η αραίωση, ώστε το τελικό προϊόν να αποκτήσει 36-45 αλκοολικούς βαθμούς. Το σύστημα της απόσταξης περιλαμβάνει το καζάνι, τον αποστακτήρα, τον λουλά και το τσουρουμπούλι, από όπου βγαίνει το υγροποιημένο τσίπουρο. Στα παραδοσιακά αποστακτήρια, το καζάνι θερμαίνεται με ξύλα ή κάρβουνα, ενώ στις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τσίπουρου χρησιμοποιούνται ατμοκάζανα, που ελέγχονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στο τέλος της διαδικασίας το τσίπουρο αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ξύλινα βαρέλια.
Στη Θεσσαλία, η απόσταξη του τσίπουρου αποτελεί ιεροτελεστία και συνδυάζεται σχεδόν πάντα με την κατανάλωση ψητού κρέατος. Εκτός όμως από τα ψητά παϊδάκια, τις μπριζόλες και τα λουκάνικα, στο τραπέζι βρίσκονται συνήθως παραδοσιακές πίτες, τυρί, παστό χοιρινό, παστουρμάς, ελιές, καυτερές πιπεριές, κάστανα, κανάτες με κρασί και μπουκάλια με τσίπουρο της περασμένης χρονιάς. Η φωτιά τροφοδοτείται συνεχώς με ξύλα, οι οργανοπαίκτες δίνουν τον ρυθμό και το τσίπουρο ρέει άφθονο, σερβιρισμένο πάντα (με νερό ή πάγο) σε μικρά ποτήρια.
Πηγή:thessalianews.gr

Τα διατροφικά οφέλη της ελιάς


Δευ, 2012-11-26 21:15
Με σημαντικά οφέλη για υγεία και μακροζωία, οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Ο καρπός τους ήταν από τα αρχαία χρόνια ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, υγείας, δύναμης και ομορφιάς.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις ελιές ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα, τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Το δέντρο της καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια και πολλά μέρη του χρησιμοποιούνται για τα οφέλη τους. Οι ελιές, το ελαιόλαδο, το κομψό του ξύλο, ακόμη και τα φύλλα του. Ευδοκιμεί σε υποτροπικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λατινική Αμερική και κυρίως στη Μεσόγειο.
Ο καρπός της ελιάς είναι πράσινος και σαρκώδης και μετατρέπεται σε μαύρο-μωβ όταν είναι πλήρως ώριμος, με εξαίρεση κάποιες ποικιλίες που παραμένουν πράσινες ακόμη κι όταν ωριμάζουν και κάποιες που γίνονται χάλκινες. Όταν οι ελιές ωριμάζουν, βγαίνει και το λάδι. Από άποψη υγείας, οι μαύρες ελιές είναι ανώτερες από τις πράσινες ελιές, καθώς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα.
Ο διατροφικός πίνακας
• Οι ελιές περιέχουν πολύ λίγους υδατάνθρακες και είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ).
• Η περιεκτικότητα της ελιάς σε νάτριο είναι υψηλή.
• Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, καθώς περιέχουν μικτές τοκοφερόλες.
• Οι ελιές είναι πλούσιες σε μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.
• Το ελαιόλαδο περιέχει πολλές μοναδικές φαινολικές και αρωματικές ενώσεις, όπως η ολεουροπεΐνη και τα φλαβονοειδή. Άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, ιστιδίνη, ισολευκίνη, λευκίνη, φαινυλαλανίνη και η μεθειονίνη είναι παρόντα σε μικρές ποσότητες στο ελαιόλαδο.
Η διατροφική αξία της ελιάς
• Οι ελιές περιέχουν λινολεϊκό οξύ, που είναι πολύ ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν. Η ανεπάρκειά του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη. Οι μητέρες που θηλάζουν, είναι καλό να περιλαμβάνουν τον καρπό της ελιάς στη διατροφή τους.
• Το χλώριο που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό για την αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα.
• Οι βιταμίνες Α, D, E και K, που περιέχονται στις ελιές, βοηθούν την ανάπτυξη των οστών σε παιδιά και ενήλικες.
• Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς, προέρχεται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές κατά του καρκίνου και επίσης διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
• Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις ελιές, μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και φλεγμονών.
Τα διατροφικά οφέλη του ελαιολάδου
• Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό, το μονοακόρεστο λάδι έχει θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της χοληστερόλης. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μειώνει την LDL (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη).
• Το ελαϊκό οξύ -τα κύρια μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο- επηρεάζει το γονίδιο που ευθύνεται για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού.
• Το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές σε καταστάσεις όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ειδικοί, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια συστατικά στο ελαιόλαδο που έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
• Τα μαγνήσιο, σκουαλένιο και κυκλοαρτενόλη, που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, βοηθούν στη μείωση της οξύτητας.
• Ερευνητές έχουν βρει ότι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο (oleocanthal), μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη, ακόμη και τη θεραπεία της νόσου Alzheimer.
• Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, προτείνουν την πρόσληψη ελαιολάδου από τους διαβητικούς, επειδή τα υγιή, μονοακόρεστα λιπαρά του, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
• Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις μαύρες ελιές, είναι ευεργετικά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη της οστικής απώλειας, ιδιαίτερα στα μηριαία οστά.
• Το μασλινικό και το ολεανολικό οξύ που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης και του πολλαπλασιασμού των καρκικνικών κυττάρων στο κόλον.
• Οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να μειωθούν σημαντικά με την κατανάλωση ελαιολάδου ή ελιών.
• Το ελαιόλαδο περιέχει μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να μειώσει τον πόνο.
• Το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Βοηθά στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων θυλάκων των τριχών και παρέχει υγρασία στα μαλλιά, κάνοντάς τα απαλά, μεταξένια και λαμπερά.
• Η εφαρμογή ελαιολάδου είναι κατάλληλη και για την φροντίδα των ποδιών. Κάνει τα πέλματα των ποδιών απαλά και λεία και τα νύχια πιο δυνατά.
• Το ελαιόλαδο προστίθεται σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, διότι βελτιώνει την ελαστικότητά του και προλαμβάνει τις ρυτίδες και το ξηρό δέρμα.
Τα οφέλη των φύλλων της ελιάς
Τα φύλλα ελιάς έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία γενικά και για την καταπολέμηση ασθενειών.
• Η ολευρωπεΐνη, μία δραστική ένωση στα φύλλα της ελιάς, είναι ευεργετική στη μείωση των επιπέδων πίεσης του αίματος και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προκειμένου να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος.
• Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στο εκχύλισμα των φύλλων ελιάς, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
• Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει την ικανότητα να σταματά τον πολλαπλασιασμό επιβλαβών βακτηρίων και ιών.
• Τα φύλλα ελιάς έχουν αντιβιοτικές, αντιϊκές, βακτηριοκτόνες και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η ελευρωπαΐνη που υπάρχει στα φύλλα ελιάς, βοηθά στην αδρανοποίηση των βακτηρίων με τη διάλυση της εξωτερικής επένδυσής τους. Είναι ευεργετικά στη θεραπεία κρυολογημάτων και του πυρετού, ακόμα και για τη θεραπεία της ελονοσίας.
• Έχει βρεθεί ότι τα φύλλα ελιάς είναι αποτελεσματικά ενάντια στα αφροδίσια νοσήματα όπως ο έρπης και η γονόρροια καθώς και ενάντια σε οδοντικές μολύνσεις λόγω των αντιϊκών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων τους.
• Τα φύλλα ελιάς έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, καθώς και στην πρόληψη ζημιών στα αιμοφόρα αγγεία.
Προσοχή: Τα άτομα που πρέπει να ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (ειδικά οι υπερτασικοί) θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ελιές, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αποφύγετε τις ελιές τουρσί και ελέγξτε τις ετικέτες πριν την κατανάλωση.

Έρχεται το μήλο με την κόκκινη σάρκα!


milo-me-kokkini-sarka«Η ισχύς εν τη ενώσει» είπαν 12 βιομηχανίες φρούτων από τις πέντε ηπείρους για χάριν μιας νέας ποικιλίας μήλου με κόκκινη σάρκα. Πρόκειται για μια διεθνή σύμπραξη ονόματι IFORED η οποία αποτελείται από τις 12 εταιρείες μεταποίησης φρούτων που θα δημιουργήσουν από κοινού τις νέες ποικιλίες μήλου με την κόκκινη σάρκα.
«Υπάρχει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης για τα κοκκινόσαρκα μήλα», είπε ο Μπρούνο Έσνερ, πρόεδρος του Δ.Σ. του IFORED. «Έχουμε συγκεντρώσει μια θαυμάσια ομάδα έμπειρων καλλιεργητών και επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο ώστε να αδράξουμε την ευκαιρία αυτής της δυναμικής και να φέρουμε στην αγορά ξεχωριστές ποικιλίες μήλου», συμπλήρωσε.
Το διεθνές κονσόρτσιουμ μεταποιητών δημιουργεί παράλληλα και μια νέα είσοδο στην παγκόσμια βιομηχανία μήλου αφού συνολικά, οι 12 εταιρείες κατέχουν 400.000 στρμ. με μηλεώνες και παράγουν 2 εκατ. μετρικούς τόνους σε ετήσια βάση.

Νέα Διανομή Προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου

Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, σε συνεργασία με το Κίνημα Εθελοντών Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνεχίζει τη τακτική διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές, με τη συνεργασία παραγωγών από όλη την χώρα, χωρίς την κερδοσκοπική παρέμβαση μεσαζόντων. Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, θα γίνει η 11η διανομή, από τις 8:00 π.μ. έως τις 12:00μ.μ., έξω από το πρώην Δημαρχείο Ελληνικού (25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας).
Η Χριστουγεννιάτικη διανομή προϊόντων περιλαμβάνει:

1. Πατάτα Νευροκοπίου, προς 0,35 €/κιλό, σε συσκευασία των 20 κιλών, δηλαδή 7 ευρώ η συσκευασία.
2. Αλεύρι κίτρινο από ελληνικά σιτηρά, προς 0,60 €/κιλό σε συσκευασία 10 κιλών, δηλαδή 6 ευρώ η συσκευασία.
3. Αλεύρι άσπρο από ελληνικά σιτηρά, προς 0,60 €/κιλό σε συσκευασία 10 κιλών, δηλαδή 6 ευρώ η συσκευασία.
4. Αλεύρι ολικής αλέσεως από ελληνικά σιτηρά, προς 0,80 €/κιλό, σε συσκευασία των 10 κιλών, δηλαδή 8 ευρώ η συσκευασία.
5. Λάδι, εξαιρετικά παρθένο, από την ανατολική Πελοπόννησο, προς 2,80 €/λίτρο, σε συσκευασία 5 λίτρων, δηλαδή 14 ευρώ η συσκευασία.
6. Φέτα εξαιρετικής ποιότητας από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας, προς 5,70 €/κιλό, σε συσκευασία 4 κιλών σε δοχείο με άλμη και 3 κιλών σε συσκευασία χωρίς άλμη, επί ζυγίω.
7. Γραβιέρα, εξαιρετικής ποιότητας από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας, προς 9 €/κιλό, επί ζυγίω.
8. Μέλι ελάτης και ανθέων-κωνοφόρων, από την ορεινή Στερεά Ελλάδα, προς 6,5 €/κιλό, σε συσκευασία του ενός κιλού.
9. Μέλι θυμαρίσιο, από την Φωκίδα, προς 6,5 €/κιλό, σε συσκευασία ενός κιλού.
10. Ρύζι νυχάκι τύπου Α, από την Ανθήλη Φθιώτιδας, προς 1 €/κιλό, σε συσκευασία 5 κιλών, δηλαδή 5 ευρώ η συσκευασία.
11. Χυλοπίτες (μικρές, μέτριες & χυλοπιτάκι), προς 2,50 €/κιλό από το Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία του ενός κιλού.
12. Τραχανάς (γλυκός σιμιγδαλένιος & ξινός), προς 2,50 €/κιλό, από Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία του ενός κιλού.
13. Λαζάνι (φαρδύ & χοντρό), προς 2,50 €/κιλό, από Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία του ενός κιλού.
14. Κριθαράκι, προς 2,50 €/κιλό, από Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία του ενός κιλού.
15. Σιμιγδάλι χονδρό, προς 1,00 €/κιλό, από Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία των δύο κιλών.
16. Σιμιγδάλι ψιλό, προς 1,00 €/κιλό, σε συσκευασία των δύο κιλών.
17. Πλιγούρι, προς 0,80 €/κιλό, σε συσκευασία των 5 κιλών.
18. Φακές, προς 1,50 €/κιλό, από τις Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία των δύο κιλών.
19. Φασόλια, προς 1,80 €/κιλό, από τις Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία των δύο κιλών.
20. Ρεβίθια, προς 1,80 €/κιλό, από τις Ερυθρές Αττικής, σε συσκευασία των δύο κιλών.
21. Κρασί, άσπρο και κόκκινο, προς 2 €/ το 1,5 λίτρο, από τα Δερβενοχώρια, σε συσκευασία του 1,5 λίτρου.
22. Πορτοκάλια ποικιλίας ναβαλίνα, προς 0,40 €/κιλό, από το Μεσολόγγι, σε συσκευασία των 10 κιλών, δηλαδή 4 ευρώ η συσκευασία.
23. Μανταρίνια τύπου κλημεντίνη, προς 0,66 €/κιλό, από το Μεσολόγγι, σε συσκευασία των 3 κιλών, δηλαδή 2 ευρώ η συσκευασία.
Όλα τα προϊόντα είναι ελεγμένα.
Για την καλύτερη οργάνωση των παραγγελιών και την εξυπηρέτησή τους παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν στα τηλέφωνα:
• 213-2018745 (Αργυρούπολη) καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.00 π.μ. - 1.00 μ.μ. & 5.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.
• 213-2026022 (Ελληνικό) καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, από 11.00 π.μ. - 2.00 μ.μ.
ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΙΨΕΙ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ, ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ "ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ". ΟΛΟ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ(ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ), ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ.
ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ, ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ.

Πηγή: http://www.kano-oikonomia.gr

Θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου (Thimel)


Θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου (Thimel)
Θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου (Thimel)

Επιχείρηση:
ΜΟΥΣΕΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

Περιοχή Παραγωγής:
Κάλυμνος

Πληροφορίες:
Θυμαρίσιο μέλι από άριστες ποικιλίες θυμαριού του νησιού μας.
Χαρακτηριστικό είναι το έντονο άρωμα του, αναδεύει γεύσεις καμπύλες, βαριές και γλυκερές που μένουν για πολύ στο στόμα.
Συσκευασίες:
- Γυάλινες συσκευασίες 500γρ. και 1κιλ.
- Γυάλινη συσκευασία σε σχήμα κοντού αμφορέα 750ml
- Γυάλινη συσκευασία αμφορέα 250ml
- Γυάλινη συσκευασία σε σχήμα καρδιάς 110ml
- Γυάλινη συσκευασία 110ml
- Τενεκεδένια συσκευασία 2 κιλ.
- Τενεκεδένια συσκευασία σε σχήμα παραλληλόγραμμο 2 κιλ.
- Τενεκεδένια συσκευασία 1 κιλ.
- Τενεκεδένια συσκευασία 500 γρ.

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Extra virgin olive oil Hamalakis


Extra virgin olive oil Hamalakis
Extra virgin olive oil Hamalakis

Company:
Hamalakis Ioannis 

Manufacturer Area:
Heraklion, Crete Greece

Details:
Our natural Hamalakis olive oil has excellent quality standards: It has very low acidity and its organoleptic characteristics , both taste and aroma, are exceptional. 
The green olives, which the extra virgin quality oil comes from, are collected, when they are mature or almost mature, directly from the trees and are immediately brought unharmed to our modern oil factory, without being kept in storage. There the process of milling and centrifugation starts within 6 hours. We produce the oil purely through a mechanical treatment at a maximum temperature of 27°C using the centrifuge method (cold extraction).
Kind: Psiloelies (Koroneiki)
Acidity: till 0.3%
Time of Harvest: November to February-March
Flavor: strong, grassy
Taste: like fresh spicy fruits, a bit bitter with a pleasant aftertaste
Color: golden green

Extra Virgin Olive Oil (Messinia UAC)


Extra Virgin Olive Oil (Messinia UAC)
Extra Virgin Olive Oil (Messinia UAC) 

Company:
Union of Agricultural Cooperatives of Messinia 

Manufacturer Area:
Messinia Greece

Details:
Euripides called Messinia “the land of the good fruit” for its beauty and its fertile rich earth. Messinia, the land of the Olive Tree and of the Olive Oil, yields the world famous Kalamata Olives and Kalamata Olive Oil, particularly the Messinia Olive Oil, a 100% pure and natural fruit juice of the highest quality and of unique nutritional value, which has been ranked in the category of Extra Virgin Olive Oil after a series of chemical analyses.
A strong greenish hue, fruity bouquet, full flavor and lightly spicy tones make up their unique character. Rich in monounsaturates and antioxidants, they are our valuable health companions. Available in 250, 500, 750 ml and 1 lt clear or colored glass bottles and in 5lt metal containers

Extra Virgin Olive Oil ''Archegono''


Extra Virgin Olive Oil ''Archegono''
Extra Virgin Olive Oil ''Archegono''

Company:
SPYRIDON SEMPEPOS & Co. LP

Manufacturer Area:
Monemvasia, Lakonia Greece

Details:
Since ancient times the sacred olive tree is being cultivated at the area of Monemvasia, Lakonia. From these trees we get the well known olive oil of Lakonia. The combination of the area's climate, soil, and the fine variety of the local olive trees, give this olive oil its high guality, a golden-green colour and a fruity flavour / aroma. The production is made by natural processes in our family's modern mill. The time from harvest to pressing is short in order not to alter / lose its valuable nutrients

''EPIC'' Extra Virgin Olive Oil


''EPIC'' Extra Virgin Olive Oil
''EPIC'' Extra Virgin Olive Oil 

Company:
GREEKPOL 

Manufacturer Area:
Messinia 

Details:
Our amazing quality extra virgin olive oil comes from the charming plain of Messinia.
Hardly anything has changed in the 5000 year old tradition. Harvesting is still being done solely by a "gentle hitting" of the tree, with a long stick. Thus avoiding harm to our trees and to the quality of our olive oil. No harmful pesticides are used during cultivation and only clean water is used for watering.
Thanks to its exceptional texture, flavour and scent, our extra virgin olive oil is a unique choice for cooking and for all types of food and salads.
Comes in 250ml, 500ml, 750ml, 1L bottles (dark or transparent)
Also available in 5L tins.
The choice is yours... the quality is the same

Το «οικολογικό» κοτόπουλο


Με πρωτεργάτες τις συνεταιριστικές εταιρείες «Πίνδος» - «Άρτα»

Το «οικολογικό» κοτόπουλο

Ταγκαλάκη Έλενα|  26/11/2012 - 12:55 μμ
Ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα παραγωγής κρέατος κοτόπουλου με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 από τις δύο μεγάλες συνεταιριστικές του κλάδου, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και τον Αγροτικό Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος».
Πρόκειται για κάτι νέο, ένα πρότζεκτ που έχει ως στόχο τη χρήση τεχνικών και τεχνολογιών φιλικότερων στο περιβάλλον για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφικών μονάδων. Η αξία του προγράμματος είναι διπλή για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, αφού γειτνιάζουν με ευαίσθητα και προστατευόμενα περιβαλλοντικά συστήματα, όπως του Αμβρακικού κόλπου και της Παμβώτιδας λίμνης.
Ουσιαστικά, το πρότζεκτ αυτό ευελπιστεί να προσδώσει μια πιο «οικολογική» αξία στο παραγόμενο προϊόν, δηλαδή το κρέας κοτόπουλου.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις δύο πτηνοτροφικές εταιρείες με επικεφαλής επιστημονικούς εταίρους και συντονιστές το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) με επιστημονικό υπεύθυνο τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρζάνα και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο.
Τόσο το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής όσο και το ΚΕ.ΤΕ.Α.Θ. θα συμβάλουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στους δύο συνεταιρισμούς, με τη χρήση πρώτων υλών στα σιτηρέσια των πτηνών που θα αφομοιώνονται καλύτερα και θα παράγουν μικρότερο όγκο στερεών και υγρών αποβλήτων.
Παράλληλα, θα γίνεται χρήση φυσικών φυτοπροστατευτικών ουσιών και μιγμάτων από φυσικά εκχυλίσματα αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας που συμβάλουν ενεργά στην υγεία των ζώων και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει δοκιμή νέων ζωοτροφών από φυσικά προϊόντα όπως και ειδικών φυτικών εκχυλισμάτων με φυσική αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, θα υπάρξει τεχνικός ανασχεδιασμός συγκεκριμένων πτηνοτροφείων για να παράγεται ορνίθειο κρέας με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονη μείωση των αέριων ρύπων.
Τέλος, θα υπάρξει περιβαλλοντική αποτίμηση των προτεινόμενων τεχνολογιών για τη διαπίστωση της παραγωγής κοτόπουλου με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προφανώς η παραγωγή ειδικού κοτόπουλου με υψηλά φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα.

Τρόφιμα, ποτά και καπνά στηρίζουν τις ελληνικές εξαγωγές


Πρώτη αναδεικνύεται στις εθνικές εξαγωγές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 η Αττική με μερίδιο 48%, ενώ τρόφιμα, ποτά και καπνά αποτελούν τον κυριότερο ελληνικό εξαγωγικό κλάδο σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ.
Το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ ανέλυσε τα στοιχεία ελληνικού εξωτερικού εμπορίου ανά περιφέρεια και ανά νομό για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2008-2012.
Έτσι, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το 70% των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιείται από τις περιφέρειες Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
Η Κεντρική Μακεδονία  μάλιστα συμμετέχει με 22% και η Βόρεια Ελλάδα με 27%.
Πιο συγκεκριμένα, η Στερεά Ελλάδα, με μια συνολική αύξηση στο διάστημα 2008-2012 κατά 35% βρίσκεται στην 3η θέση, στην οποία παραδοσιακά βρισκόταν η Πελοπόννησος. Το 2012, η Πελοπόννησος βρίσκεται στην 6η θέση, με μερίδιο 3,2%, λόγω απουσίας των πετρελαιοειδών από την ανάλυση. Η Θεσσαλία, διαγράφει παρόμοια πορεία με την Στερεά Ελλάδα, με συνολική αύξηση 35% των εξαγωγών της στην πενταετία και το 2012 κατατάσσεται στην 4η θέση. Η περιφέρεια Ηπείρου καταγράφει ισχυρή άνοδο (κατά 56% συνολικά), ωστόσο η συνεισφορά της παραμένει χαμηλή στο 1,4% των ελληνικών εξαγωγών.
Σε ότι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι το α’ εξάμηνο 2012, οι 9 από τις 13 περιφέρειες είχαν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο. Παρόλα αυτά, ο εθνικός μέσος όρος παραμένει χαμηλός, εξαιτίας της Αττικής, που ακόμα και το 2012, παρά την διαρκή μείωση των ελληνικών εισαγωγών σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να εισάγει περίπου το τριπλάσιο των προϊόντων που εξάγει. Αντίθετα για την  περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας το 2012, ο βαθμός επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές της αγγίζει το 95%, γεγονός που λόγω μεγέθους οικονομίας έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στο εμπορικό ισοζύγιο σε εθνικό επίπεδο.

Όσο αφορά τα τρόφιμα, τα ποτά και τα καπνά αποτελούν τον κυριότερο ελληνικό εξαγωγικό κλάδο με μερίδιο 26% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών το 2012, ενώ σημειώνουν συνολική αύξηση από το α’ εξάμηνο 2008 μέχρι το α’ εξάμηνο 2012 16%, που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική Μακεδονία (37%).
Η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος καταγράφουν σημαντική δυναμική στις εξαγωγές του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 6 από τις 13 περιφέρειες, πάνω από το 50% των εξαγωγών τους προέρχεται από τον κλάδο τρόφιμα-ποτά-καπνά.
Χημικά – Πλαστικά. Μαζί με τα μέταλλα, δεύτερος κυριότερος εξαγωγικός κλάδος, με μερίδιο 18% το 2012 και συνολική αύξηση κατά 9% στο διάστημα α’ εξάμηνο 2008-12. Η αύξηση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην Στερεά Ελλάδα (72%), η οποία στο διάστημα 2008-12 διπλασίασε τη συμμετοχή της στις εξαγωγές του κλάδου (από 7% σε 14%). Μεγάλη δυναμική σημειώνει στον κλάδο και η Ήπειρος. Η πλειοψηφία των περιφερειών (8/13) καταγράφει κάμψη.
Μέταλλα. Με μερίδιο 18% τα μέταλλα συμμετέχουν στις ελληνικές εξαγωγές διαγράφοντας πτωτική πορεία στην κρίση. Μετά το 2010 ξεκίνησε η σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα επίπεδα του 2008. Στον κλάδο παρατηρείται μικρή διασπορά, καθώς το 90% των εξαγωγών πραγματοποιείται από τρεις περιφέρειες, την Αττική – 59%, την Στερεά Ελλάδα – 17% και την Κεντρική Μακεδονία – 13%. Ιδιαίτερα θετική η συνεισφορά της Θεσσαλίας στον κλάδο, ενώ αρνητική η συνεισφορά της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής.
Μηχανές – Συσκευές. Τέταρτος, με μερίδιο 11%, ελληνικός εξαγωγικός κλάδος οι μηχανές και συσκευές σημειώνουν κάμψη στο διάστημα α’ εξάμηνο 2008-12 που υπολογίζεται σε 2% συνολικά. Η πτώση αποδίδεται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα (37%). Μικρή διασπορά στον κλάδο, με τα ¾ των εξαγωγών να προέρχονται από την Αττική. Η Δυτική Μακεδονία καταγράφει σημαντική άνοδο εξαγωγών (170%), ενώ πλην της Αττικής οι υπόλοιπες περιφέρειες καταγράφουν έντονη πτώση.
Κλωστοϋφαντουργία – Ένδυση. Κλάδος που αν και με πτωτικούς ρυθμούς, εξακολουθεί να συμμετέχει με μερίδιο 10% στις ελληνικές εξαγωγές το 2012. Η Κεντρική Μακεδονία συμμετέχει με 35% και η Αττική με 23% στις εξαγωγές του κλάδου το 2012. Η Θεσσαλία αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο, διπλασιάζοντας το μερίδιό της στην πενταετία (από 7% σε 13%), όπως και η Δυτική Μακεδονία (από 9% σε 14%), ενώ το αντίθετο παρατηρείται στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική.
Μη μεταλλικά Ορυκτά. Στο διάστημα α’ εξάμηνο 2008-2012 παρατηρείται οριακή αύξηση στις εξαγωγές μεταλλικών ορυκτών κατά 1%, που αποδίδεται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία (39%) και στην Θεσσαλία (25%). Τα 2/3 των εξαγωγών του κλάδου προέρχονται από την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο μόλις το 3% της Αττικής και το 5% της Κεντρικής Μακεδονίας ανήκουν στον κλάδο. Η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα αναδεικνύουν ιδιαίτερη δυναμική μέσα στην κρίση, διπλασιάζοντας τις εξαγωγές τους στον κλάδο.
Οχήματα. Ένας μη παραδοσιακός ελληνικός εξαγωγικός κλάδος, με μικρό μερίδιο στις ελληνικές εξαγωγές (2%) σημειώνει αύξηση κατά 3% στο διάστημα α’ εξάμηνο 2008-12 που αποδίδεται στην Στερεά Ελλάδα και στην Αττική. Παρατηρείται μικρή διασπορά του κλάδου, με το 78% των εξαγωγών να πραγματοποιούνται από την Αττική. Ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο είναι η Στερεά Ελλάδα, ενώ η Δυτική Ελλάδα σημειώνει πτώση κατά 83% συνολικά στην πενταετία.
Στην ανάλυση ανά αγορά επιβεβαιώνεται ότι ακόμα και σήμερα, για τις περισσότερες περιφέρειες η ΕΕ-27 αποτελεί κυριότερο στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι: Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία που εξάγουν στην Ασία ποσοστό μεγαλύτερο του 10% των εξαγωγών τους, καθώς και το Νότιο Αιγαίο που εξάγει περίπου 50% στην Βόρειο Αμερική. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων εξαγωγέων θα πρέπει να στραφεί περισσότερο σε αγορές που χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη, με κλειδί την ελληνική ομογένεια ως ευκαιρία διείσδυσης, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δημήτρης Λακασάς, τόνισε την ανάγκη η Βόρεια Ελλάδα, με μεγαλύτερο αστικό και βιομηχανικό κέντρο την Θεσσαλονίκη, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ως εξελιγμένο διαμετακομιστικό κέντρο, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης στον παγκόσμιο χάρτη.
«Η ακτίνα επιρροής της περιοχής αυξάνεται κατακόρυφα λόγω εγγύτητας με στρατηγικούς εταίρους – πελάτες της χώρας μας όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ρουμανία ακόμα και η Γερμανία», υπογράμμισε.
«Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε σύγχρονες ολοκληρωμένες δομές εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως συνδυασμένες μεταφορές με επίκεντρο την αξιοποίηση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, του σιδηροδρομικού δικτύου και τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, θα καταφέρουμε να πείσουμε σταδιακά τα εμπορικά πλοία των διεθνών ναυτιλιακών γραμμών να μην διασχίζουν το Γιβραλτάρ κατευθυνόμενοι προς το Rotterdam, αλλά να έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και μέσω των ολοκληρωμένων παρεχόμενων υπηρεσιών logistics να μεταφέρονται στην υπόλοιπη Ευρώπη (πχ. μέσω του Άξονα 10 απευθείας μεταφορά στο Μόναχο). Με αυτό τον τρόπο η εξοικονόμηση στο μεταφορικό κόστος μπορεί να φτάσει το 40% και εδώ βρίσκεται ο στρατηγικός χαρακτήρας που διαθέτει λόγω γεωγραφικής θέσης το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Στο πλαίσιο της επιτακτικής για τη χώρα μας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών και με ζητούμενο τη βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων κρίνεται απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών σε περιφερειακό επίπεδο, εκεί όπου βρίσκεται η δυναμική, ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας», πρόσθεσε.
Πηγή: dou.gr

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στρώνει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε 3.000 οικογένειες


Στο πλευρό 3.000 οικογενειών απ’ όλη την Ελλάδα που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε στέκεται η ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την εταιρική υπευθυνότητά της.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 12 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2012, με κάθε αγορά ενός προϊόντος ιδιωτικής ετικέτας της εταιρείας (Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη, ΑΒ, ΑΒ για το σπίτι, ΑΒ Bio, AB terra leaf, AB meat fresh, AB Nutrilife και ΑΒ Επιλογή), η ΑΒ προσφέρει 1 λεπτό (0,01€) για τη δημιουργία καλαθιών, που θα περιέχουν τρόφιμα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι 3.000 οικογένειες στις οποίες θα προσφερθεί το καλάθι με τα προϊόντα της ΑΒ θα αναζητηθούν μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Μπορούμε» και της συνεργασίας της με ενορίες και υπηρεσίες Δήμων σε όλη την Ελλάδα.
Η ενέργεια, που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την έμπρακτη ευαισθησία της εταιρίας και των ανθρώπων της, απέναντι σε ομάδες πληθυσμού που έχουν πραγματικά ανάγκη, αποτελεί μέρος των δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΑΒ, που καθρεφτίζουν τις αρχές και τη φιλοσοφία της για την κοινωνική προσφορά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η προσφορά σε ΜΚΟ με κοινωφελείς σκοπούς, η συμμετοχή των εργαζομένων της ΑΒ σε δράσεις εθελοντισμού που ωφελούν τις τοπικές κοινωνίες, η 16ετής υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων καθώς και η συμμετοχή σε πρωτοβουλίες άλλων φορέων όπως το πρόγραμμα «Όλοι μαζί Μπορούμε» για την ενίσχυση των συσσιτίων της εκκλησίας.

Τελειώνει το μαρτύριο της αναμονής για τους 17.400 δικαιούχους βιολογικών


ην άλλη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ονομάτων των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας. Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, έχουν βρεθεί 190 εκατ. ευρώ για την πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων και συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.400 αιτήσεις παλαιών και 14.000 αιτήσεις νέων εν δυνάμει δικαιούχων.

Τελειώνει το μαρτύριο της αναμονής για τους 17.400 δικαιούχους βιολογικών

Αλεξανδρής Πέτρος|  20/11/2012 - 06:09 μμ
Την άλλη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση των ονομάτων των δικαιούχων της βιολογικής γεωργίας, τόσο για τους νέους δικαιούχους πενταετίας όσο και για όσους παλαιούς ζήτησαν διετή παράταση. Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης, έχουν βρεθεί 190 εκατ. ευρώ για την πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων και συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.400 αιτήσεις παλαιών και 14.000 αιτήσεις νέων εν δυνάμει δικαιούχων.
Συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.400 αιτήσεις παλαιών και 14.000 αιτήσεις νέων εν δυνάμει δικαιούχων βιολογικών προγραμμάτων.Συνολικά έχουν αξιολογηθεί 3.400 αιτήσεις παλαιών και 14.000 αιτήσεις νέων εν δυνάμει δικαιούχων βιολογικών προγραμμάτων.
Τα όσα είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ημαθίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου σχετικά με τη στασιμότητα στο πρόγραμμα για νέους βιοκαλλιεργητές.
«Υποστηρίζουμε τα βιολογικά προϊόντα και τους καλλιεργητές τους»
• Είχε προγραμματιστεί για τη βιολογική γεωργία και για τη βιολογική κτηνοτροφία ένα ποσό της τάξεως των 85 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένονταν περίπου 6.000 αιτήσεις.
• Έγιναν 14.000 αιτήσεις που δείχνει τη μεγάλη στροφή που έχει κάνει ο κόσμος.
• Έχουν αξιολογηθεί και οι 3.000 αιτήσεις της προηγούμενης περιόδου και οι 14.000 καινούριες κι έχουν βρεθεί 190 εκατ. €., τα οποία από την άλλη βδομάδα θα κατανεμηθούν στους γεωργούς.
• Όσοι πραγματικά θέλουν να μπουν σε αυτό το σύστημα της παραγωγικής διαδικασίας, θα υποστηριχθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια
• Έχουμε και μέτρα υποστήριξης για τη διακίνηση, διαφήμιση και εμπορία αυτών των προϊόντων, ενώ στηρίζουμε και την εξωστρέφειά τους
• «Όσοι προτιμούμε τα βιολογικά προϊόντα ας υποστηρίξουμε τους καλλιεργητές και ας καταλάβουμε την προσπάθεια που κάνουν για να απολαύσουμε όλοι τους καρπούς της γης τους».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
«Κύριε Πρόεδρε,
Επιτρέψτε μου να πω από την αρχή ότι πληρώνουμε την επιτυχία αυτού του μέτρου. Σε μια προσπάθεια, δηλαδή, όπως κι εσείς πολύ σωστά είπατε, να υποστηρίξουμε την ποιότητα στη γεωργία, που είναι και από αυτό το Βήμα διακηρυγμένος στόχος αυτής της στροφής που κάνουμε προς μια ποιοτική γεωργία, είχε προγραμματιστεί τόσο για τη βιολογική γεωργία, όσο και για τη βιολογική κτηνοτροφία ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων.
Συγκεκριμένα, από την πρώτη φάση είχαν προγραμματιστεί να δοθούν 25 εκατ. € γι’ αυτούς που θα ήθελαν να συνεχίσουν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και 40 εκατ. € γι’ αυτούς που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική, φυτική παραγωγή, ενώ προκηρύχθηκε και ένα αντίστοιχο μέτρο προϋπολογισμού 20 εκατ. € για τη βιολογική κτηνοτροφία.
Άρα, λοιπόν, μιλούσαμε για ένα ποσό χρημάτων της τάξεως των 85 εκατομμυρίων ευρώ και περίμεναν έναν αριθμό αιτήσεων της τάξεως των 6.000. Περίμεναν τρεις χιλιάδες αιτήσεις από την προηγούμενη φορά, όπως και πραγματικά έγινε, και το πολύ άλλες τρεις, πέντε, δέκα χιλιάδες αιτήσεις. Ήρθαν, όμως, 14.000 αιτήσεις. Αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου προς αυτή τη στροφή.
Αυτή η καθυστέρηση, λοιπόν, πρώτον, μας ανάγκασε, γι’ αυτό λέω καμιά φορά, ουδέν κακόν αμιγές καλού, να βρούμε περισσότερα χρήματα, να βρούμε δηλαδή άλλα μέτρα, στα οποία υπήρχε η στέρηση, έτσι ώστε να αξιολογηθεί, γρήγορα και σωστά αυτός ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων αλλά ταυτόχρονα και για να υποστηρίξουμε, όσο το δυνατό περισσότερο, τους  «μερακλήδες» γεωργούς, που θα ήθελαν να κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι έχουν αξιολογηθεί και οι 3.400 αιτήσεις της προηγούμενης περιόδου και οι 14.000 καινούριες κι έχουν βρεθεί 190 εκατ. €, που απαιτούνται συνολικά.
Κι από αυτό το Βήμα θα ήθελα να δηλώσω ότι 190 εκατ.€ από την άλλη βδομάδα θα κατανεμηθούν στους γεωργούς. Λίγο πολύ, αν δεχθούμε ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 10% με 20%, είτε θα είχε αποφασίσει να κάνει διαφορετικά, είτε θα άλλαζε γνώμη, όσοι πραγματικά θέλουν να μπουν σε αυτό το σύστημα της παραγωγικής διαδικασίας, θα υποστηριχθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια οι νέοι και δύο οι παλιοί». 
Δευτερολογία
«Από τα διαφαινόμενα της απάντησής μου καταλαβαίνετε ότι όλες σχεδόν οι αιτήσεις θα ικανοποιηθούν. Κατά συνέπεια, η ρητή απάντησή μου είναι να προσπαθήσουν και να επιμείνουν στη βιοκαλλιέργεια, παρά τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.
Κανένας δεν περίμενε αυτό τον αριθμό των αιτήσεων, αλλά επαναλαμβάνω ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Μια μικρή καθυστέρηση δεν βλάπτει, γιατί θα πάμε σε 14.000 αιτήσεις και σε 190 εκατ. €.
Επιπλέον, να μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι μόνο αυτό το κομμάτι που υποστηρίζει αυτή την παραγωγική διαδικασία. Σας θυμίζω ότι υπάρχει ένα δεύτερο μέτρο που αναφέρεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας, που είναι επίσης σημαντικός τρόπος καλλιέργειας με πολύ περιορισμένες εισροές και με πολύ περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων.
Τέλος, πρέπει να σας πω ότι δεν περιοριζόμαστε μονάχα στο κομμάτι της υποστήριξης της καλλιέργειας. Πηγαίνουμε και στα μέτρα υποστήριξης της διακίνησης, διαφήμισης και εμπορίας αυτών των προϊόντων και μάλιστα και για την εξωστρέφειά τους.
Θέλω, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να πω ότι πρέπει να δώσουμε δίκιο σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί καμιά φορά από άγνοια χλευάζονται. Όταν μπει κάποιος που καλλιεργεί ετήσια φυτά, όπως αυτά στα οποία αναφέρεστε, στη βιολογική παραγωγή, ενώ μέχρι χθες έφτιαχνε στα ίδια χωράφια συμβατική παραγωγή, δηλαδή, χρησιμοποιούσε λιπάσματα και φάρμακα, το χωράφι του από την προηγούμενη φορά έχει ακόμα υπολείμματα απ’ αυτά τα σκευάσματα. Άρα, για να μην κοροϊδεύουμε τον καταναλωτή και να σιγουρέψουμε ότι πιστά υλοποιείται ο Κανονισμός, θα πρέπει αυτό το χωράφι για ένα χρόνο να μην καλλιεργηθεί. Να μπει, δηλαδή, σε αγρανάπαυση και στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υποστηριχθεί η καλλιέργειά του.
Έτσι, πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτός χωρίς να καλλιεργεί, παίρνει κάτι ή είναι «γεωργός του καναπέ», ενώ όλοι ξέρουν τουλάχιστον από τώρα και ύστερα που δείχνουμε στον κόσμο πώς πρέπει να γίνεται σωστά η βιοκαλλιέργεια και πώς πρέπει να τηρείται σωστά ο Κανονισμός. Ότι αυτό το βήμα, αυτό το μεταβατικό κανονιστικό πλαίσιο, είναι απαραίτητο για να πάρει κάποιος την πιστοποίηση ότι πραγματικά κάνει βιοκαλλιέργεια. Αλλιώς, τα υπολείμματα από την προηγούμενη χρονιά, τόσο των λιπασμάτων, όσο και των φυτοφαρμάκων, δεν θα επέτρεπαν, όταν θα πιστοποιήσουμε τα προϊόντα του για υπολείμματα, να περάσουν αυτό το στάδιο του ελέγχου.
Επομένως, όσοι από τους καταναλωτές προτιμούμε τα συγκεκριμένα προϊόντα ας δείξουμε κατανόηση σε αυτούς τους ανθρώπους, ας τους υποστηρίξουμε και ας καταλάβουμε την προσπάθεια που κάνουν για να απολαύσουμε όλοι τους καρπούς της γης τους.
Σας ευχαριστώ πολύ».